Kretens logo
Kretens Ének : Horváth Attila (Hemü)
Dob : Tóth Max
Gitár : Mészáros Péter (Tostaky)
Bőgő : Doba Dániel (Dandy)

VÁROK MÉG

A Kretens 1981-ban alakult magyar punkzenekar. „Összeállt négy tizenéves srác, hogy elmondják a véleményüket a világról, arról, ami körbeveszi õket: a sötét felhõkrõl, a százados elvtársakról, a Fal mögötti életrõl."
Alapító tagjai: Horváth Attila (Hemü), Hrutka Róbert, Krasznár János, Tóth Miklós (Max).
1981 februárjában elõször lépett színpadra a Kretens a Ruhaipari Szakközépiskola tornatermében.
A további koncertek többek között: San Marco Üttörõház, Közgáz Klub, Érdi és Budafoki Mûvház, stb.. Ez a korszak a botrányos kimenetelû Meggyfa utcai koncerttel zárult le.
1983-ban egy francia forgatócsoport járt Magyarországon, akik a magyar punkot dokumentálták, az akkori törvények szerint illegálisan. A Kretens mind a filmben, mind pedig a forgatócsoport visszatérése után kiadott „Világ lázadói harcra fel!" kislemez válogatáson is szerepelt. Az Állambiztonság hamar felfigyelt a zenekarra. Ebben az évben Hemü rendõrségi figyelmeztetést, Max megrovást kapott nagy nyilvánosság elõtt elkövetett államellenes izgatás miatt.
Egy 1988-as irat szerint operatív szempontból fontosnak tartották többek a Kretenst is.1983-ban egyre sûrûsödtek a „technikai okok" miatt elmaradt koncertek.
Egy Bercsényi Klubban tartandó Kretens koncert elmaradása után a feldühödött több száz fõs tömeg a Váci utcán vonult végig tüntetve.
folyt.: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kretens
A 2007 nyarán megrendezett komáromi punk-fesztivált követõen az együttes két gitárosa, Hrutka Róbert és Giret Gábor szakmai elfoglaltságaik miatt úgy döntöttek, hogy nem kívánnak tovább részt venni a zenekar mûködésében.
2008-ban a zenekar a két eredeti tag mellett (Hemü és Max) két új gitárossal, Doba Dániellel (Dandy) és Mészáros Péterrel (Tostaky) újra próbálni kezdett.

Albumok :

Kretens (2006)
Kretens - Kretens1.Intro - Tudom, Nem jó a sorrend.. 
2.Bürokraták 
3.Rémálom 
4.Várok még 
5.Élet 
6.Induló 
7.Százados Elvtárs 
8.Előre Vörösök 
9.Gyilkosom 
10.Sötét Felhők 
11.A Fal Mögött 
12.Nem Lesz Majd 
13.Beteg Város 
14.Helyzetjelentés 
15.Felejtsd El 
16.Minden Oly Szép 
17.Bobby Sands 
18.Ez Itt Még Nem Amerika 
19.Szabad Szájak 
20.Szenvedés 
21.Élet 
22.Ünnep a Túlvilágon 
23.Nincs Mese 
24.Dicsőség 
25.Edzettem a Kardom 
26.Üstben Végzed az Életed 
27.Tegnap Láttam a Holnapot 
28.Gondolj Még Rám 
29.Neutron Bomba Rumba 
30.Kripta 

Kedvencek közé jelölték :
Csirke, Menator, Hollócska, kacsííí, Rotten, Féreg, Iszákos Gömbvillám, Moody, grgmolnar, FLÓRA!, Kretens, Tuki Rabble, Street Pank, Izzye666, Loraline, Északi fény, Nbk15, Butapunk, DestrOI, kacsa1234, Sziva Balázs, ugyanmár, Zoralldinka, Punk Atkesz, Bimbó, tutesszapunk, Qss-Oi, I-SEE-STARS, kromer, Gyula1990, Pankzor, KócoS_Martin, zsu182, The Distillers, tztkrisi, Dörti Punk, horvathbotond, Hyde, Megszállómánia, Gpont, PunkRóka, TekintetesÚr, Intolerance, Kóbor Vámpír, Tepeske

[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
apolo
apolo
2012.01.29. 10:51:53
 

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!

Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0164 s
© kretens.rockerek.hu