Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Nova Rock 2018 (IV. nap)

A Rádió Rock bemutatja: GÉP, GÉP, GÉP, POKOLGÉP!!! POKOLGÉP 35 éves jubileumi nagykoncert

Judas Priest

SONS OF APOLLO

a Concerto Music bemutatja: A Nordic Symphony `18

[Tovább...]
Entombed A.D., Voivod, Lord Dying, Barren Womb, Magma Rise (Barba Negra Club, 2016. November 1.) \

Legendás neveket felsorakoztató turné érte el hazánkat az idei ősz utolsó hónapjával együtt, és még ha az ismeretlenség árnyékába bújó Barren Womb, vagy a jól csengő nevű, sludge-os Lord Dying nem is keltette fel sokak figyelmét, az UFO-thrasher Voivod, vagy a svéd alapbanda Entombed máris okot adott egy méltó lezárásnak a hosszú hétvégéhez.

magmariseÉrdemes volt korán érkezni az öt zenekart felvonultató estre, ugyanis a Voivod előtt már bizonyított Magma Rise sajnos fájdalmasan keveset játszott fájdalmasan kevés embernek, de rendkívül odatették magukat. Az idei Rock On feszten hozzájuk kötődik a legkellemesebb koncertélményem, és itt sem csalódtam bennük. Sajnos a bemelegítő sör tovább tartott, mint a teljes koncertjük, de ízlésesen, minden sallang nélkül véghez vitték a bemelegítést. Habár a zenéjük némiképp elüt az est fő előadóitól, én szívesen elviseltem volna a kimaradt Tombstone Eyest, talán szívem szerint átcsíptettem volna valamennyi időt számukra a Lord Dyingtól, de ezt majd később. Mellesleg a programból valamiért kiesett Conan helyére érkeztek a másik két előzenekarral együtt, és azt kell mondjam így utólag, hogy kellemeset csalódtam...

Barrenwomb...ezek után is, a Barren Womb duón. Nos, igazából nem árulok zsákbamacskát azzal, hogy a számomra totál ismeretlen (utánanézés közben sem túlságosan megfogó) norvég duó koncertjének idejére félfüllel való odafigyelést és közben haverokkal való dumálást, cigizést és köszöngetést vízionáltam, errefel a srácok olyan erővel játszottak, hogy nem lehetett nem odafigyelni. mondjuk ezt a hangerőnek is köszönhetik, ugyanis a két ének plusz dob plusz szanaszét effektezett gitársoundok halmaza legalább dupla vagy tripla hangerővel dördült meg, még az est későbbi előadóihoz képest is. Zenéjük kissé grunge-os, kissé doom-os, talán kalapáccsal ujjra csapás utáni elfojtott hanggal szólva alteres... igazából a behatárolással komoly problémákba ütközöm, elég legyen annyi, hogy azóta nyertek maguknak egy új hallgatót. A néhol zúzósabb, néhol totál apokaliptikus hangulatot sugárzó műsor a színpadon marasztalta a lassan gyarapodó közönség figyelmét, és mindezt két, a közönségvadításban hangszereik által igen korlátolt lehetőségű fiatalember érte el. A kalap lennt van azóta is.

lorddyingA brutál mennyiségű és igen impozáns merch, a jól csengő név és a kezdeti viszonyokhoz idézőjelben felhízott közönség miatt azt hittem, hogy a Lord Dying az úgy nem véletlenül van jelen a turnén. Amikor pár nappal a koncert előtt ráhallgattam a portlandi zenekar dolgaira, és megpróbáltam megemészteni a sludge-os doom-os témáikat, úgy gondoltam, élőben egész biztos meg fognak győzni. Aztán sajnos ez nem így lett. A faarcal előadott riff úthengerek és vontatott témák masszájában nekem eltűnt a teljes koncert. Sajnos, az egyetlen rész, mikor feleszméltem, hogy történik valami, az pont valami technikai gebasz volt, amit végtelen percek és hangszerpuffogtatás közepette oldott meg a stáb és a zenekar. Ha valakit érdekel a zenekar, akkor a tavalyi Poisoned Altars lemezt tudom ajánlani, kellemes hallgatni való, de élőben sajnos azt kell mondjam, közelébe sem állnak a lemezminőségükhöz. Ellenben a merch-ük, amit felvonultattak, az valami baromi szép volt és gazdag, példaértékű, ha a legjobb szót keresnénk rá.

voivodAz undergroundban az egyik legnagyobb hatásként nyilvántartott Voivod minimális szünettel kezdte el sajnos igen rövidke, talán 50 percet sem megütő műsorát. Felvetül a kérdés, hogy egy tizenlemezt maga mögött tudó alapbanda miképp, milyen szempontok alapján rakja össze ilyenkor a műsorát, és úgy tűnt, hogy az "az a régi, az a jó, azt szeretik" elvet hasznosították a kanadai ufó-metalosok. Away szürrealisztikus, rovaros-ufós horroros képei lettek kivetítőre csempészve, hogy megfelelő visual-t adjanak a koncertnek, és ez maradéktalanul sikerült is. Őszintén, nem tudom, hogy mit tol az ember, de még a gyakori ismétlődés mellett is tekintélyt parancsoló színpadképet adott az amúgy is aktív zenészek mögé. Az engem és pár havert kissé Laár Andrásra emlékeztető Denis Bélanger énekes színpadi jelenlétét példaértékűnek mondanám (hát még az ezer közül is felismerhető orgánumát), mellette nem szorult háttérbe az igen aktív zenekar sem. A későbbi, progosabb tételeiket szinte teljesen hanyagolták, igazi old schoolos Killing Technology-s programot kaptunk a soványka időben, és sajnos nem a legátütőbb hangzással. Remélhetőleg legközelebb egy életművet átfogóbb, hosszabb programmal térnek vissza hozzánk Voivodék, habár panaszra így sem lehet okunk, hisz az a régi lemez, az a jó, ugye.

entombedadAz Entombed és L-G Petrov szétválása után született Entombed A.D. engem őszintén sosem kapott el annyira, mint az olyan alaplemezek, mint a Wolverine Blues vagy a To Ride. A figyelem persze nem csak Petrovékon volt az utóbbi időben, hisz az alapzenekar három tagja novemberben összeállt, hogy szimfonikus kísérettel előadja a teljes Clandestine lemezt, amit mindenképp ajánlanék megtekintésre a legnépszerűbb videomegosztó oldalon, elég is ennyi kitérő. A fiatal, korrekt iparosként a dalokat eljátszó zenészek között igazi death metal Ozzynak festett a hihetetlen energiákat közvetítő, kissé szelíd közönséggel állandóan kommunikáló L-G. A programban arányosan voltak elszórva a régebbi, death 'n rollosabb Entombed szerzemények, a korai, death érás klasszikusok, és az újabb A.D. anyagok dalai. mivel szégyenszemre az újabb dolgokkal kevésbé vagyok tisztában, így az olyan dalok mosolyogtattak meg igazán, mint az Eyemaster, Stranger Aeons, Wolverine Blues, aztán a sajnos túlságosan elhanyagolt Morningstar lemez nyitódala, a Chief Rebel Angel, de üdítőnek hatott például a vadiúj Dead Dawn. L-G egyszemélyben elvitte a műsort, rendkívül kellemes élmény volt látni, hogy még nem hagyja magát és a nevet elhalni, remélem legközelebb egy hosszabb programmal térnek ők is és a Voivod is vissza, mert még nagyon-nagyon sok tételt el tudtam volna képzelni a műsorban.

A közönség száma talán meg is ritkult a Voivod után, nem tudom, a másnapi meló vagy a zenekar iránti érdeklődés volt-e az oka, de egy pazar kis estet láthattunk, egy rövid ámde penge Magma Rise-al, egy baromi hangos meglepetés Barren Wombbal, egy megosztó Lord Dyinggal, egy old-school Voivoddal és egy bazi energikus Entombed A.D.-val. Persze telthát közelébe így sem ért az esemény, és ugye egyre több az olyan koncertre járó, aki azt mondja, hogy totál nem ismeri és magasról tesz ezekre az alapcsapatokra és ilyenkor otthon marad a kandalló melegében, pedig sok fiatalnak vagy szemellenzős zenehallgatónak is tudnának ezek a csapatok újat mutatni, vagy csak felfedni előttük az univerzum nagy igazságait, hogy rengeteg mai kiskedvenc csapat miből is táplálkozik. Tehát lenne ott még hova hízlalni az ilyen összeállításokra érkező embersereget jócskán. Én bíztatnék erre mindenkit teljes szívemből, szegényebbek nem lesztek vele, ezt garantálom.

Ellenben akármilyen nyugis, eltartott kisujjal koktélkortyolgató közönség volt az első sorokban, egy túl jókedvű, másokat meleg szívvel lökdöső "rokkoncertvan zuzzálbaze" embertorony miatt törött lábbal hagytam el a helyszínt. Sajnos ez az oka a kései beszámolónak, és sajnos szomorúan látom, nem csak itt, hogy mennyire nem az összetartásról szól már ez az egész zenei irányzat a közönség köreiben, hanem az öncélú, egymás legálisan fellökéséről és totális leszarásáról. Ezúton üzenem minden ilyen alaknak, hogy ha egy ilyen hepajban az a lényeg, hogy a másikat következmények nélkül csapd agyon vagy lökd fel, akkor erre ott a ketrecharc vagy a VIII. kerület sötétebb utcái. Ott mutassátok meg.Kapcsolódó weboldalak:
www.facebook.com/EntombedAD
www.facebook.com/Voivod
www.facebook.com/LordDying/
www.facebook.com/magmarise/
musicclub.barbanegra.hu/
www.facebook.com/hammerconcerts/


(A beszámolóhoz az interneten szabadon fellelhető képek kerültek felhasználásra.)

yosha_ - 2016-12-05 (14:26)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4906)
2.Metallica (4868)
3.Ossian (3949)
4.Depresszió (3707)
5.Pokolgép (3694)
6.Nightwish (3635)
7.Iron Maiden (3444)
8.Kárpátia (3436)
9.Road (3357)
10.Rammstein (3298)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat