Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Lowland Fest 2024

XXX. Rockmaraton

S8 Underground Club

[Tovább...]
Manfred Mann´s Earth Band - Koncert az A38 Hajón (2015.04.12.) \

Manfred Mann´s Earth Band - Koncert az A38 Hajón (2015.04.12.)Április 12-én ismét Budapesten, az A38 Hajón játszik a Manfred Mann és zenekara, az Earth Band. A zenekart alapító és vezető Manfred több, mint öt évtizedes pályafutást tudhat maga mögött, melynek során különböző formációkban zenélve maradandó nyomot hagyott a kortárs könnyűzene történetében. Hazánkhoz is évtizedekre visszanyúló szálak fűzik: először 1983-ban játszott Budapesten. Manfred Mann új kiadványa, a Lone Arranger tavaly ősszel jelent meg Európában és az Egyesült Királyságban. A felvételen az Earth Band tagjai mellett számos zenész és énekes, köztük a német Till Brönner trombitás, valamint Carleen Anderson, Robert Hart, Kris Kristofferson, Noel McCalla, Caitlyn Scarlett, Viktoria Tolstoy és Ruby Turner is szerepel vendégénekesként.

A gyakran egészen meghökkentő megoldásokat alkalmazó lemezen számos jól ismert dal átdolgozása hallható, köztük Joaquín Rodrigo Concierto de Aranjuez című kompozíciója, és olyan slágerek, mint a Rock You, az I Heard It Through the Grapevine és az All Right Now. Emellett különleges módon átdolgozva megtalálhatóak a lemezen azok a Manfred Mann szerzemények is, melyeket a közelmúltban más előadók – így például a Prodigy, Kanye West vagy a Disco Boys – dolgoztak fel. Furcsa fordulat ez Mann életében: az egykor mások szerzeményeinek különleges átdolgozásával ismertté váló zenészt ma számos előadó fedezi fel magának. A Prodigy Stand Up című dalában az 1969-es One Way Glass-ből hallható részlet, míg Kanye West a You Are, I Am című dal hangmintáját használta So Apalled című művében. A Massive attack Mezzanine albumán pedig a Black Milk feldolgozása került fel. A lemez beharangozója itt látható:



Mann híressé vált improvizatív, a jazz által inspirált stílusáról, amely számos más előadó, köztük Sting és Bob Dylan sokszor csak a B oldalra szánt szerzeményéből varázsolt világslágert. Így történt ez a Blinded By The Light esetében is, amely eredetileg Bruce Springsteen egy albumán szerepelt, de a Mann-féle változatban vált világhírűvé.

A Dél-Afrikából származó zenész eredetileg 1961-ben, jazz zongoristaként érkezett az Egyesült Királyságba, ahol Mike Hugg-gal társulva, The Mann-Hugg Blues Brothers néven kezdett zenélni. A siker Paul Jones csatlakozását követően, az HMV kiadó lemezszerződése után érte el őket, immár a Manfred Mann név alatt. Egyik első slágerük a Ready Steady Go című tv-műsor főcímdalaként használt 5-4-3-2-1 volt, és ezt követően a '60-as években több slágerlistás, első helyezést elérő daluk is született, mint például a Do Wah Diddy Diddy, a Pretty Flamingo és a Mighty Quinn.

Mivel a kommerciális sikerek alkotói szempontból inkább megkötésként hatottak, a zenészek végül új együttes létrehozása mellett döntöttek: Manfred és Hugg 1969-ben alapította meg a Manfred Mann Chapter Three nevű zenekart, melynek rövid fennállása alatt két kísérletezős, jazz hatásokat mutató progresszív rock album született - ezek ma már sokkal nagyobb elismerést kapnak, mint kiadásuk idején.

Ezt követően jött létre az Earth Band, melynek kíséretében Manfred Budapestre látogat most. Az 1971-ben alakult zenekar a Joybringer című dallal került vissza a rivaldafénybe, az elmúlt 40 évben pedig bejárta az egész világot. A Blinded By The Light 1976-ban, a The Roaring Silence albummal jelent meg, és akkora sikert aratott az Egyesült Államokban, hogy hosszasan turnéztak vele az óceán túloldalán. Az ezt követő években azonban inkább Európára, azon belül is Németországra koncentráltak, ahol a Watch című album szép eredményeket ért el a Grease és a Szombat esti láz filmzenéjével versengve. Ebben az időszakban jutottak el Budapestre is, ami a rendszerváltás előtti években különleges eseménynek számított, és a zenekar nagy népszerűségre tett szert: 1983 áprilisában egymás után három koncertet is adtak a Budapest Sportcsarnokban, majd '86-ban is dupla koncertet játszottak ott. A '83-as koncert felvétele egy évvel később lemezen is megjelent, 2007-ben pedig DVD-n is kiadták. A legendás budapesti koncerten készül Blinded By The Night felvételt itt nézhetjük meg:



A '80-as évek végén Manfred egy rövid kitérőt tett a Plains Music című szólóprojekttel, melynek keretében indiánok törzsi dallamait dolgozta fel. Az Earth Band azonban szinte megszakítás nélkül működik mind a mai napig, és bár új albumokat nem készítenek, de rendszeresen koncerteznek, és számos koncertfelvételt, illetve válogatás lemezt adnak ki évről évre. 2011-ben, fennállásuk 40. évét ünnepelendő egy gyűjteményes szett is megjelent, mely 21 lemezt és egy 32 oldalas füzetet is tartalmazott.

Saját bevallása szerint Manfrednek a továbbiakban sem áll szándékában felhagyni a zenéléssel: „Count Basie is addig zenélt, amíg bírta, Beethoven is élete végéig dolgozott, ahogy Frank Sinatra és Ella Fitzgerald is. Nem olyan különleges dolog, hogy emberek életük végéig játszanak, ha amúgy is ezt tették egész életükben. A pop, a rock és a jazz volt a 20. század, vagy legalábbis a második felének zenéje, és a legjobb zenék tovább is fennmaradnak. Zenészként kezdtem a pályámat, és nem hagyom abba: amíg az emberek hajlandóak fizetni azért, hogy láthassanak, addig lesznek koncertek.”

a Livesounds bemutatja:
2015. április 12., vasárnap 20 óra
Budapest, A38 Hajó
Mandred Mann's Earth Band koncert

Belépő: 7500 Ft, a koncert napján 7900 Ft.
Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint a Headbangerben, a CD Pincében, a Lemezkuckóban és a Hammer Zeneberlangban, a helyszínen, továbbá a livesound.hu és a38.hu weboldalakon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://livesound.hu/
http://www.manfredmann.co.uk/

https://www.facebook.com/LiveSoundProd
https://www.facebook.com/events/1572984089614035

Szapy - 2015-03-06 (14:15)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4859)
2.Metallica (4820)
3.Ossian (3899)
4.Depresszió (3649)
5.Pokolgép (3644)
6.Nightwish (3591)
7.Kárpátia (3405)
8.Iron Maiden (3391)
9.Road (3302)
10.Rammstein (3267)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat