Aurora logo
Aurora Gitár, Ének : Víg László
Basszusgitár : Pozsgay János
Trombita, Gitár : Goreczky Szabolcs
Dobok : Víg Norbert
Ex-Énekes : Demeter János
Ex-Dobos : Polyák Attila
Ex-Énekes : Botos Kriszta
Ex-Dobos : Soós András
Ex-Dobos : Pálföldi Tamás
Ex-Gitáros : Matula Csaba
Ex-Dobos : Kovács Zoltán

Koncertarchívum:
2009-08-29 4 - Fészek Klub - SZ.I.N. [Képtár]


Az Aurora egy 1983-ban alakult gyõri punkegyüttes. Az elsõ koncertjüket Terrorists néven adták, többet azonban nem játszhattak ezen a néven. Ekkor jött a képbe az Auróra Cirkáló név, amellyel már a hatalomnak sem volt baja, és amely az elsõ demók megjelenésekor rövidült le Aurórára. Alapító tagjai: Víg László (Vigi) – gitár, Pozsgay János (Galacs) – basszus, Polyák Attila – dobok és Demeter János (Dauer) – ének.

DEMÓK, AUSZTRIA, NDK:

Dauer pályafutása rövid volt az együttesnél, a rendszerellenes szövegek miatt az Aurórát betiltották, õ pedig nem sokkal késõbb Kanadába disszidált. Dauert Botos "Tûz" Kriszta (késõbb Csizmár Kriszta) váltotta az énekesi poszton, tõle azonban hamarosan megváltak, mert nem vette elég komolyan a bandát. Ekkortájt már csak álnéven koncertezhettek Magyarországon és több rendõrhatósági figyelmeztetést is kaptak. A '80-as években igen aktív volt az osztrák punk színtér, és ott hamar ismertté vált az Aurora neve, mivel többet koncerteztek ott, mint Magyarországon, '88-ban pedig németországi turnéra hívták õket. Az elsõ lemezüket, az 1988-at ezen turné bevételeibõl finanszírozták. Jellemzõen elõbb jelent meg Ausztriában, mint hazánkban.

A RENDSZERVÁLTÁS UTÁN:

Az orosz csapatok kivonulása "alkalmából" egy remekül idõzített nagylemez jelent meg, Viszlát Iván címmel (1989). Ez a 20.000 feletti eladott lemezszámával korának legkelendõbb közép-európai punk rock albumának számított. Hasonlóan népszerû lett a következõ, jóval kiforrottabb konceptalbum, az Elõre kurvák, gengszterek 1992-ben. Ennek címadó dala egyfajta "Aurora-himnusz"-ként ismert.

Az ez utáni két albummal (FelTámadás, 1993 és Keserû cukor, 1994) metálosabb irányba indult el az Aurora, de végül visszatértek a punk gyökerekhez. 1994-ben történt egy tagcsere is, Polyák kiszállt és helyét Blinker vette át. És ebben az évben jelent meg a német Wizóval közös válogatásalbumuk, a Mindhalálig Punk. Ezen található néhány korábban kiadatlan, illetve újrahangszerelt felvétel (Barikádharcos, Fojtogatók, Kis kurva, Bella Csaó, Másvilág, Ég veled). 1996-ban jelent meg új, ismét punk "slágeralbum"-nak számító lemezük, a Nincs karácsony. Érdekessége a "Nem vagyok ostoba" címû dalban hallható trombita (Goreczky "Kisbé" Szabolcs), amely a következõ lemezen nagyobb szerepet kap.

Az 1997-es Illegális bál lemez lazább, melodikusabb számokat tartalmaz, mint a korábbiak, négy dalban trombitaszólók is hallhatók (Kiégett reflektor, Robin Hood, Kifacsart citrom, Múltak az évek). Ebben az évben megalapították saját kiadójukat, az Aurora Recordsot, visszavásárolták régebbi lemezeik jogait és újra kiadták õket, valamint számos más punkegyüttes albumait is.

1998-ban megszervezték az abdai Újhullám Punkfesztivált.

1999 sûrû év volt az Aurora életében. Elõször egy összefoglaló válogatásalbum jelent meg, öt korábban kiadatlan számmal, ebbõl három a '80-as évek demófelvételeinek újrahangszerelt, újra felvett változata (Egyszemélyes háború, Erjed már, Ne provokálj), illetve egy német nyelvû Aurora-feldolgozás (Anti-körper – Welche Richtung?), az ötödik újdonság a Gyõri ETO indulója. Megjelent egy vadonatúj lemez Balkán Express címmel - melyen már az új dobos, Kovács Zoltán (Kiskovács) szerepelt -, és kijött egy különleges feldolgozásalbum az Anti-körper együttessel, melyen 4 Aurora-szám hallható az Anti-körpertõl németül és 4 Anti-körper-szám magyarul az Aurórától. Ezen a lemezen 4 Aurora-videoklip is található (Robin Hood, Balkán Express, Csodatevõ, Tizenöt múlt).

TÚL AZ EZREDFORDULÓN:

2001-tõl 2004-ig ismét volt Újhullám fesztivál az Aurora szervezésében.

2002-ben új album jelent meg, A rezervátum mélyén címmel. A rendszerváltás óta hanyagolt kommunista-ellenes szövegek itt ismét elõtérbe kerültek, ellensúlyandó az utóbbi években elterjedõ hamis "Kádár-nosztalgiát" (Csinibaba). Ekkortól kezdtek kétgitáros formációban játszani koncerteken, Matula Csaba ritmusgitárossal egészült ki a csapat, majd az õ távozása után a korábbiakban csak trombitán közremûködõ Kisbé vette át a posztot.

A 2004-es Meddig tart? lemezen alaposan kihasználják a két gitárt, egyébként pedig teljes fordulat a Nincs karácsony-Rezervátum-típusú, könnyebben emészthetõ vonalhoz képest, sokkal sûrûbb, keményebb zene, a szöveg is méltó a borítón szürreális festményéhez (Farsang Sándor alkotása, akárcsak az Elõre kurvák, gengszterek c. album borítója). Egyébként az "1988"-at nem számítva ez az együttes legrövidebb lemeze.

2005-ben 25. születésnapját ünnepelte a Moby Dick zenekar, ennek alkalmából egy tribute lemez készült, amelyen az Aurora is közremûködött. 2007 végére összeállt egy újabb album anyaga, ennek hangszerelése során rögzítettek néhány régebbi dalt új hangzással, illetve angol szöveggel. Ekkoriban látogatta meg a zenekart a Filmmúzeum televízió Privát rocktörténet c. mûsorának stábja is, akik egy egyórás összeállítást készítettek a csapat munkásságáról.

2008 februárjában Kis Róra ült be a dobok mögé, így Kiskovács visszatérhetett régi zenekarához, és megszûntek az idõpont-ütközésbõl eredõ problémák. Tavasszal stúdióba vonult az együttes, immár az új felállásban, és rögzítették az új lemezt. 2008. július 28-án került a boltokba az anyag, Tûréshatáron túl címmel. Ezzel egy idõben a zenekar logójába bekerült a rovásírás "gy" betûje, amellyel gyõri kötõdésüket juttatják kifejezésre. A lemez szövegeinek egyik fontos témája 2006 októbere, mellyel kapcsolatban kiderül, hogy a zenekar mélységesen elítéli a rendõri brutalitást. (Vigit egy hónappal korábban verték meg rendõrök, amikor egy gyõri koncertjük után taxira várt) Ezért, illetve azért, mert a logóban lévõ rovásírásos "gy" betû kettõskeresztnek is felfogható, számos támadás érte a zenekart internetes fórumokon, többen fasisztának bélyegezték Vigiéket. Ekkor adta ki Vigi a következõ közleményt:

"A zenekar miként a múltban, jelenleg sem kíván semelyik politikai oldalhoz csatlakozni. Függetlenségünket megtartjuk. A zenekar látja mindkét oldal hibáit és ennek hangot is ad, nagyobb perspektívából szemlélve a világ mostani állapotát: egyúttal a kifejezetten káros és agresszív globalizációs folyamatnak is ellentmond és azzal ellenszegül.

A szimbólumokról : A kettõs kereszt számtalan helyen szerepel. Magyarország címerében is ott van, sõt Szlovákia címerében is, így fasiszta szimbólumnak semmiképpen sem nevezhetõ, de az új logó ó betûjében nem is a kettõs kereszt van, hanem a latin betûs írásunkat megelõzõ, kereszténység elõtti kórból való rovásírásunk Gy betûje, mely egyben Gyõr városunk kezdõbetûje is. Ezzel zenekarunk a városhoz való kötõdését, gyõri mivoltát kívánta jelezni.

A mostani dalok szövegei sem utalnak semelyik oldalhoz állásra, csatlakozásra fél szó erejéig sem. Errõl a szövegek fordítása után bárki meggyõzõdhet. A jelenlegi helyzetnek megfelelõen igencsak társadalom kritikusak lettek a nóták, de mindig is úgy gondoltuk: jelmondatunk nem lehet soha a "Ne szólj szám, nem fáj fejnem."

A borítóról még valami: a borítón egy csengersimai festett kazetta látható. A képen látható kazetta a nagy év kereteiben a halakat és a vízöntõt jelöli, vagyis a Kali Yugának is nevezett legsötétebb idõt, de egyben az abból való kibontakozást is. A kibontakozás szimbóluma a halpikkelyek fedte korsóból kiágazó, kibontakozó két fej, melyeknek az osztrák és egyéb címereken ábrázolt "a kétfejû sashoz" semmi köze."

DALSZÖVEGEK:

Az együttes tagjainak barátsága Pusztai Zoltán költõvel a '80-as évek közepén alakult ki, azóta õ írja minden szövegüket (õ a Moby Dick együttes szövegírója is), kivéve a "Keserû cukor" lemezt, amelynek szövegeinek szerzõje Cselák.

Albumok :

Demo ( Itt még Aurora Cirkáló néven ) (1984)
Aurora - Demo ( Itt még Aurora Cirkáló néven )1.Gyilkos Robotok 
2.Anarchista Kiáltvány 
3.Nyugalom 
4.Törjük A Sót 
5.Fojtogatók [watch video]
6.Harcoljunk A Békéért 
7.Milyen Boldog Itt A Nép 
8.Öljetek Meg 
9.Ne Tagadd 
10.Hánynom Kell Az Emberektől 
11.Gyilkos Robotok 
1988 (1988)
Aurora - 19881.Rock `N` Roll 
2.Sötét A Kép 
3.Közvetítő 
4.Egy Kis Anarchia [watch video]
5.Élő Halott 
Viszlát Iván! (1989)
Aurora - Viszlát Iván!1.Hello Miszter 
2.Rád Szavazunk 
3.Iskolába Jársz 
4.Más Világ 
5.Bella Csao 
6.Viszlát Iván! [watch video]
7.Mások Lettek A Módszerek 
8.Múlik Az Idő 
9.Mire Vársz? 
10.Egy Kis Ararchia II 
11.Ég Veled 
Előre Kurvák, Gengszterek! (1992)
Aurora - Előre Kurvák, Gengszterek!1.Ismerem A Maffiát 
2.Halálos Hajnal 
3.Jönnek A Gépek 
4.Lehettem Volna 
5.Köpök Rá 
6.Munkanélküliek Dala 
7.Előre Kurvák, Gengszterek! 
8.Bevadulok Néha 
9.Ez A Város 
10.Rendőr Áll A Járdán 
11.A Börtön Ablakába 
felTámadás (1993)
Aurora - felTámadás1.Feltámadás 
2.Felejts El 
3.Élünk 
4.Idegenek Az Éjszakában 
5.Halott Vagy 
6.Hideg Napok 
7.Ölj Meg 
8.Gyilkos Amerika 
9.Utolsó Óra 
Keserű Cukor (1995)
Aurora - Keserű Cukor1.Hideg Zuhany 
2.Dupla 0 
3.Halihó 
4.Doki 
5.Nem Disneyland 
6.Hallgass 
7.Éneklő Kutya 
8.Aranyketrec 
9.Keserű Cukor 
10.Októberi Önkritika 
11.Keksz 
Nincs Karácsony (1996)
Aurora - Nincs Karácsony1.Nem Hagyom Magam [watch video]
2.Minen Szép 
3.Majdnem Harlem 
4.Toronyiránt 
5.Mi Az Irány? 
6.Reggeli Csúcs 
7.Fagypont Alatt 
8.Nincs Karácsony 
9.Nem Vagyok Ostoba 
10.Így Nézünk Ki 
11.Hollywood 
12.Rossz Nap 
13.Bolond Idő 
Illegális Bál (1997)
Aurora - Illegális Bál1.Az Élet Négy Betű 
2.Kiégett Reflektor 
3.Kásás Hó 
4.Robin Hood [watch video]
5.Emlék 
6.Mitől Lennék Jó? 
7.Kifacsart Citrom [watch video]
8.Én És A Batman 
9.Olaj A Tűzre 
10.Olyan Éjszaka 
11.Játszom A Szavakkal 
12.Múltak Az Évek 
Balkán Express (1999)
Aurora - Balkán Express1.Hazafelé 
2.Unta A Rock `N` Rollt 
3.Félig A Falban 
4.Balkán Express [watch video]
5.Csodatevő [watch video]
6.Kellene Még... 
7.Indul A Show 
8.Eladó Minden 
9.Tíz Lövés 
10.15 Múlt [watch video]
11.Napfogyatkozás 
12.Képzeld El 
A Rezervátum Mélyén (2002)
Aurora - A Rezervátum Mélyén1.Ágyból A Filmet 
2.`88 Telén [watch video]
3.Rossz Emlék 
4.Jó Időben 
5.Drog Disco 
6.FBI 
7.Romlott Világ 
8.Így Lesz 
9.Ez Történt 
10.Ritkán Itta Tisztán 
11.Táncdal-Fesztivál 
12.A Rezervátum Mélyén 
Meddig Tart? (2004)
Aurora - Meddig Tart?1.Meddig Tart? 
2.Bábkormány 
3.Kamerák Figyelnek 
4.Cselszövő 
5.Négy Égtáj Felé 
6.Kattog A Vonal 
7.Levegőt 
8.Ébredj Fel 
9.Van Ami Volt 
10.Célszemély 
11.Tűréshatár 
12.Rossz Vége Lesz 
13.Utóhang 
Tűréshatáron Túl (2008)
Aurora - Tűréshatáron Túl1.Valamit Tennünk Kellene 
2.Kíváncsi Lennék Rá 
3.Októberi Emlék 
4.Ide Oda Sehova 
5.Hány Perc Van Hátra? 
6.Igaz Mese 
7.Elrepülni Jó Lenne 
8.Fizetni Kell 
9.Az A Hír Járja 
10.Ez Még Ugyanaz 
11.Az Élet Néha Másról Szól 
12.Több Van, Mint Amit Hazudnak 

Kedvencek közé jelölték : 360
[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
core-okozó
core-okozó
2013.03.26. 16:47:08
írta :
Az Aurora egy 1983-ban alakult gyõri punkegyüttes...AZONKÍVÜL:
-Egy dán , már feloszlott Dallamos Death Metál banda:
http://rockerek.hu/zenekarok/Aurora%20%28D%E1n%29

-És egy olasz RAC zenekar:
http://rockerek.hu/zenekarok/Aurora%20%28Ita%29

Csak hogy tisztázva legyen :)


*módosítva: 2013-03-26 16:48:07
 

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0047 s