Autograph logo
Autograph Énekes, gitáros, billentyűs : Steve Plunkett
Gitáros : Steve Lynch
Basszus gitár : Randy Rand
Billentyűs : Steven Isham
Dobos : Keni Richards
Dobos : Eddie Cross (1988-89)
Gitáros : T. J. Helmerich (2002-2003)
Basszus gitár : Lance Morrison (2002-2003)
Dobos : Matt Laug (2002-2003)

A 70-es évek legvégén, a tengerentúlon egyre nagyobb népszerûségre tett szert egy új stílusirányzat, a Glam Metal. Az elsõ hullámot erõsítette az Autograph együttes, mely 1983-ban alakult Los Angeles-ben, és 1989-ig turnézott. Legismertebb daluk a Turn up the Radio, mely a Billboard Hot 100-as lista 29. helyéig jutott. A hazai közönség inkább a nagysikerû Grand Theft Auto sorozat két epizódjából ismerheti õket, melyekben két daluk is hallható.

Története:

Miután Steve Plunkett, dalszerzõ és gitáros elhagyta a Silver Condor néven futó formációt, önálló projektbe kezdett, akkor még Plunk néven 1983-ban. Plunkett ekkor kezdte saját anyagait felvenni néhány zenészbarátjával, aki közül többükkel korábban már játszott más zenekarokban. A szólógitáros Steve Lynch lett (akivel Plunkett a Looker nevû formációban játszott), akinek különleges gitártechnikája igazán nagy elismerést hozott az együttes számára (de errõl késõbb). A basszusgitáros Randy Rand lett akivel Plunkett korábban már játszott egy Pasadena-i (California) klubzenekarban, mely Wolfgang néven futott. A zenekar helyi legendává vált. Kevin Dubrow a Quiet Riot énekese azt mondta róluk: ,,Ezek rendesen alánk pörköltek… Jobb visszajelzést kaptak, mint mi, és a Van Hallen.” A zenekar billentyûse Steven Isham lett, aki korábban egy Plunkettel közös ismerõssel, Holly Penfield-el zenélt, új, fiatalos, és modern hangzást hozott a bandának.Az alakuló együttesnek szüksége volt egy dobosra is, ezért Plunkett felhívta Keni Richards-ot ( jóbarátja volt a Van Halen énekesének David Lee Roth-nak), akinek instrumentálja késõbb meghozta az áttörést az együttes számára.A csapat gyorsan formát öltött, az akkor aktuális rock bandák mintájára. Az ,,Autograph” nevet Plunkett választotta, melyet a Def Leppard hasonló néven futó dala ihletett (Photograph on the Radio). Az Autograph 1983 végén kezdte felvenni elsõ demóit, de ezek másolatait csak néhány közeli barátjuknak adták át. Egyike volt ezeknek Andy Johns, közismert zenei producer, aki találkozott Plunkett-el, miközben John Cerissano énekesnek segített a Silver Condor második albumán. John meghívta az Autograph együttest, hogy vegyék fel újra a demókat, tökéletesítsenek rajtuk a világhírû Record Plant Studiónál az õ irányítása alatt. Keni Ritchards lejátszotta a demókat David Lee Roth-nak, aki ezt követõen felkérte a csapatot, hogy legyen az elõzenekaruk a Van Halen ’84-es turnéján. A New York-i Madison Square Gardenben elõadott koncert után az Autograph leszerzõdött az RCA Records-al. 1984 végén járunk ekkor.

Turn up the Radio!

A zenekar debütáló albuma a Sign in Please munkálatai 1984 októberében fejezõdtek be, de csak 1985 januárjában jelenik meg. Ezen az albumon szerepel a banda legnagyobb sikert aratott dala a Turn up the Radio. A dal az egyik utolsó felvétele volt az albumnak, és a tagok eleinte nem nagyon hittek a sikerében. A sors iróniája, hogy a Turn up the Radio bekerül a Top 30 sláger közzé, és az album késõbb platina lemezes lett. A dal további érdekessége a gitárjáték. Steve Lynch egy kétkezes lefogási technikával játszott, mellyel elnyerte a Guitar Solo of the Year díjat, a Guitar Player magazin jóvoltából 1985-ben. A Turn up the Radio-t még a Miami Vice egyik epizódjában (Little Prince) is hallhattuk. Ugyanez a dal 17 év múlva ismét felcsendült a rádióban. Igaz, nem a hagyományos értelemben. A nagy sikerû Grand Theft Auto sorozat készítõi a 2002-ben megjelent Vice City címû epizódban licenszelték, mely játék közben az egyik virtuális rádióadásban (V-Rock) hallható. A 80-as évek rock zenéinek kedvelõi, pár év múlva ismét találkozhattak egy újabb epizódban; a VC Stories-ban az együttessel, ahol ugyanezen a rádióállomáson az All I’m gonna take címû dalukat is hallhatták ,,vezetés közben”. Sajnos a dal nem vált különösebben közismertté.

That's the Stuff

1985 õszén jelent meg az Autograph következõ albuma a That's The Stuff. Ebben az idõben olyan együttesekkel turnéztak, mint a Motley Crue és a Heart. Az új album eladásai elmaradtak a Sign in Please-tõl, de a címadó dal a Blondes In Black Cars még feljutott a Billboard lista 92. helyére. Ugyanebben az évben az együttes felvett egy dalt a Youngblood címû 1986-os filmjéhez (Winning Is Everything).

Loud and Clear

A zenekar harmadik almbuma a Loud and Clear felvételei tovább tartottak, mint az elõzõ kettõ, így csak 1987 tavaszán jelent meg, barátjuk; Andy Johns által jegyezve. A címadó dal a Loud and Clear szerepelt zenei videóban Ozzy Osbourne-al, és Vince Neil-el (Motley Crue), mint extra. Az együttes három alkalommal szerepelt a Headbangers Ball-ban, az album támogatására. ’87 októberében megjelent az Apja fia címû film Dudley Moore és Kirk Cameron fõszereplésével, melyben többek között a Motley Crue és Aerosmith mellett, két daluk is hallható volt (Dance all Night, Send Her To Me). Bár a Loud and Clear albumon szereplõ mindhárom dal megjelent kislemezen is, ennek ellenére elég langyos fogadtatás érte, és nem ért el nagy sikereket.

Az eredeti felállás vége

Az 1988-as év nem tartogatott sok pozitívumot az együttes számára. Az év elején kiléptek az RCA Recordstól (mely nem sokkal ezután meg is szûnik), majd hamarosan a zenekar billentyûse, Steve Isham úgy dönt, szakít az Autograph együttessel, és új lehetõségek után néz. A zenekar nem keresett a helyére új billentyûst, mivel a tagok úgy vélték nincs rá szükség, egy keményebb irányvonalon kívánták a munkát folytatni. A zenekar tagjai új album felvételein dolgoztak 88-89 fordulóján, és remélték, hogy meg tudják jelentetni valamikor 89 októbere és 90 januárja között. Az Autograph új üzleti lehetõségek után kutatva, az Epic-hez fordul, de az üzlet az utolsó pillanatban meghiúsul, ezt követõen a tagok kilépnek az együttesbõl. Az album majd csak 1997-ben jelenik meg a Pavement Records szárnyai alatt, és meglehetõsen pozitív fogadtatást kapott a rajongók körében. Steve Plunkett kísérletet tett tett az Autograph feltámasztására új tagokkal, mindezt 2002-ben. Új album is megjelenik Buzz néven. 2013-as évtõl ismét aktív státuszban van az Autograph.

Albumok :

Sign in Please (1984)
Autograph - Sign in Please1.Send Her to Me 
2.Turn Up the Radio 
3.Night Teen & Non-Stop 
4.Cloud 10 
5.Deep End 
6.My Girlfriend`s Boyfriend Isn`t Me 
7.Thrill of Love 
8.Friday 
9.In the Night 
10.All I`m Gonna Take 
That's the Stuff (1985)
Autograph - That1.That`s the Stuff 
2.Take No Prisoners 
3.Blondes In Black Cars 
4.You`ll Get Over It 
5.Crazy World 
6.Six String Fever 
7.Changing Hands 
8.Hammerhead 
9.Built For Speed 
10.Paint This Town 
Loud and Clear (1987)
Autograph - Loud and Clear1.Loud and Clear 
2.Dance All Night 
3.She Never Looked That Good For Me 
4.Bad Boy 
5.Everytime I Dream 
6.She`s a Tease 
7.Just Got Back From Heaven 
8.Down N` Dirty 
9.More Than a Million Times 
10.When The Sun Goes Down 

Kedvencek közé jelölték :
Gyu, FluxuskondenzáTHOR, joeybelladonna01, Nomád Koko, darazsj, prowler, Richie 85, Gréta, immyownenemy, YR90, Martyr, Herr Kaiser, PináThorkettő, IamevilTami

[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0086 s