Death logo
Death exénekes(1984-85) : Kam Lee
Ének, gitár (1984-1998) : Chuck Schuldiner (1984-1998)
exgitáros : Shannon Hamm (1996-1998)
exgitáros : Bobby Koelble (1995)
exgitáros : Ralph Santolla (1993)
exgitáros : Craig Locicero (1993)
exgitáros : Andy LaRocque (1993)
exgitáros : Paul Masvidal (1990-1992)
exgitáros : Albert Gonzales (1990)
exgitáros : James Murphy (1990)
exgitáros : Matt Olivio (1985)
exgitáros : Rick Rozz (1984-1985, 1987-1989)
exbasszer : Scott Clendenin (1996-1998)
exbasszer : Kelly Conlon (1995)
exbasszer : Steve DiGiorgio (1991, 1993-1994)
exbasszer : Skott Carino (1991-1992)
exbasszer : Terry Butler (1987-1990)
exbasszer : Chuck Schuldiner (1986-1987)
exbasszer : Scott Carlson (1985)
exdobos : Richard Christy (1996-1998)
exdobos : Chris Williams (1996)
exdobos : Gene Hoglan (1993-1995)
exdobos : Sean Reinert (1991-1992)
exdobos : Bill Andrews (1987-1990)
exdobos : Chris Reifert (1986)
exdobos : Eric Brecht (1985)
exdobos : Kam Lee (1984-1985)

Death egy amerikai death metal zenekar volt, melyet 1984-ben alapított Chuck Schuldiner gitáros/énekes. A zenekar a floridai death metal színtér egyik legismertebb és legsikeresebb csapata volt. 15 éves mûködésük alatt állandóan változó felállással hét stúdióalbumot készítettek és folyamatosan koncerteztek Észak-Amerikában valamint Európában. Néhány forrás szerint a Death volt a névadója magának a death metal stílusnak, de ez a dicsõség a Possessed zenekart és Death Metal címû dalukat illeti meg.
Kezdetek :

A Death zenekart Chuck Schuldiner 17 évesen, 1984 nyarán a floridai Tampában alakította meg Rick Rozz gitárossal és Kam Lee dobossal. Egy évvel korábban Mantas néven már zenéltek együtt és demót is készítettek Death By Metal címmel, ami gyakorlatilag az új csapat névadója lett. Októberben egy újabb ötszámos demókazettát vettek fel, a Reign Of Terror-t, melyen Chuck és Kam mindketten kivették részüket az extrém énektémákból. A Death-re legnagyobb hatással a brit heavy metal új hullámával (NWOBHM) felbukkant brit Venom volt, akik szélsõséges hozzáállásukkal a nyolcvanas évek elején indult thrash és death metal mozgalom egyik legfõbb inspirálói voltak.
1985 márciusában rögzítették a háromszámos Infernal Death demót, majd Rick kilépett a zenekarbõl. Rövid ideig a michigani Genocide gitárosa és basszusgitárosa csatlakozott hozzájuk, de nem sokkal késõbb Chuck kivételével mindenki távozott a zenekarból. Kam Lee és Rick Rozz ekkor alakították meg együtt a Massacre zenekart, Schuldiner pedig Torontóba költözött 1986 elején és rövid ideig a kanadai Slaughter tagja volt. Az Egyesült Államokba való visszatérése után Chris Reifert dobossal kezdett dolgozni új Death dalokon San Francisco-ban. Kettesben vették fel a Mutilation demót, ami alapján a Combat lemezkiadó szerzõdést ajánlott a Death-nek. Az elsõ album felvételei nyáron zajlottak Randy Burns irányításával a hollywoodi Music Grind stúdióban. A klasszikus death metal lemezként számon tartott Scream Bloody Gore 1987 márciusában jelent meg.
Progresszió
A debütáló lemez kiadását követõen Chuck egymaga tért vissza Floridába, ahol csatlakoztak hozzá a Massacre zenészei: Terry Buttler basszer, Bill Andrews dobos és a korábbi gitáros Rick Rozz. A Scream Bloody Gore lemezbemutató turnéján újabb dalokat is játszottak, melyek már a következõ anyaghoz íródtak. A második album felvételei 1988 áprilisában a Morrisound stúdióban zajlottak, mely – a nyolcvanas évek második felében az itt készült meghatározó death metal albumok és a jellegzetes hangzás révén – az egyik legismertebb hangstúdió lett. A szintén death metal klasszikus Leprosy októberben jelent meg, majd ismét turnéra indultak.
Az elsõ Európa-turnéra a Death történetében 1989-ben került sor és a Gang Green társaságában léptek fel. A koncertkörút végeztével nekiláttak felvenni a harmadik albumot Scott Burns irányításával. Rozz még a lemez elkészülte elõtt kilépett a csapatból, az új gitáros pedig a korábban az Agent Steel és a Hallows Eve soraiban megfordult James Murphy lett. Az 1990-ben kiadott Spiritual Healing albumon vált elõször érezhetõvé, hogy a Death megpróbál eltávolodni a death metal stílus népszerûsége nyomán pár év alatt klisévé kopott megoldásoktól.
Ezt a változást a következõ évben (már a Relativity kiadásában) megjelent Human címû albumuk nyomatékosította. A „véres-beles” horrorfilmbe illõ dalszövegeket társadalmi kérdések és filozófikus gondolatok váltották fel, a zene pedig minden eddiginél komplexebb és technikásabb lett. A Human albumot azonban ismét egy újabb felállás készítette el. James Murphy már a Spiritual Healing turnéján sem vett részt. A koncerteken elõbb Albert Gonzales helyettesítette az Evil Dead-bõl, majd a Cynic gitárosa Paul Masvidal csatlakozott a Death-hez. Az Európa-turnén azonban valamilyen okból Chuck nem volt hajlandó részt venni, így a többiek nélküle (és Masvidal nélkül) indultak útnak. Ez a konfliktus végül odáig vezetett, hogy a „renitenseket” Schuldiner kirakta a zenekarból.
Az 1991-es Human albumon Chuck Schuldiner mellett a Cynic két oszlopos tagja Paul Masvidal gitáros és Sean Reinert dobos, valamint a Sadus basszusgitárosa Steve DiGiorgio játszott. DiGiorgio még 1986-ban San Franciscóban ismerte meg Chuckot, amikor a Death és a Sadus ugyanabban az épületben tartotta zenekari próbáit. Az album Lack of Comprehension dalára elkészült az elsõ Death videoklip. Az egy éven át tartó észak-amerikai és európai turnékon Skott Karino helyettesítette Steve DiGiorgio-t.
1992-ben a Relativity kiadott egy válogatás albumot (Fate), melyre tíz dalt gyûjtöttek össze az eddig megjelent négy Death nagylemezrõl. Közben Masvidal és Reinert visszatértek a Cynichez, hogy elkészítsék a csapat meghatározó debütáló nagylemezét. Az 1993-ban megjelent ötödik Death albumon, az Individual Thought Patterns-en így King Diamond gitárosa, Andy LaRocque és a Dark Angel egykori dobosa, Gene Hoglan játszottak, a jellegzetes basszustémákat pedig ismét Steve DiGiorgio szállította. Az ötödik albumon még bátrabban folytatták az elõzõ lemezen megkezdett progresszív útkeresést. A Death (pontosabban Chuck Schuldiner) dalai egyre komplexebbek és változatosabbak lettek, és egyre távolabb kerültek a death metal hagyományos, direkt zenei megoldásaitól.
Végjáték
Az újabb amerikai és európai turnék után egy évig csend volt a Death háza táján. Az események 1995-ben pörögtek fel újból. A zenekar a Roadrunner kiadóhoz szerzõdött és megjelent a Symbolic címû albumuk. A lemezen Gene Hoglan dobost leszámítva ismét új arcok játszottak Chuck mellett: Bobby Koelble gitáros és Kelly Conlon basszusgitáros. A rajongók és a szakma által is nagyra értékelt Symbolic album után Chuck Schuldiner új projektbe kezdett, mely késõbb Control Denied néven vált ismertté. A Nuclear Blast kiadóval kötött szerzõdés szerint azonban elõbb egy újabb Death albumot kellett elkészíteniük.
Az utolsó Death album az 1998-ban megjelent, filozófikus The Sound of Perseverance lett. A Jim Morris irányításával rögzített lemezen Chuck mellett teljesen új tagság játszott az albumon: Scott Clendenin basszusgitáros, Shannon Hamm gitáros és Richard Christy dobos (akik késõbb Clendenin kivételével a Control Denied tagságát is alkották Steve DiGiorgioval és Tim Aymar énekessel közösen). A The Sound of Perseverance szeptemberi megjelenést követõen a Death Európában a Benediction, Amerikában pedig a Hammerfall társaságában turnézott. A hollandiai Dynamo fesztiválos fellépésük 2001-ben koncertalbum és koncertvideó formájában is megjelent Live in Eindhoven címmel. Ugyanabban az évben egy másik "élõ" anyag, a Live in L.A. (Death & Raw) is napvilágot látott.
Chuck Schuldiner ekkor már két éve küzdött az agytumorral és egyre kevesebb esély mutatkozott, hogy akár a Death, akár a Control Denied újra színpadra tud állni. Fél évvel késõbb 2001. december 13-án Chuck szervezete végül megadta magát a ráknak és a metal mûfaj egyik kiemelkedõ alakja távozott el. Életmûve befejezetlen maradt, a Control Denied második albuma már nem készülhetett el.

Albumok :

Reign of Terror (demo) (1984)
Death - Reign of Terror (demo) 1.Reign of Terror (demo) 1. Corpse Grinder 
2.Summon to Die 
3.Zombie 
4.Witch of Hell 
5.Reign of Terror 
6.Slaughterhouse 
Infernal Death (demo) (1985)
Death - Infernal Death (demo) 1.Infernal Death 
2.Baptized in Blood 
3.Arch Angel 
Back from the Dead (demo) (1985)
 1.Intro (Theme from Alfred Hitchcock Presents) 
2.Back from the Dead 
3.Mutilation 
4.Skill To Kill 
5.Legion of Doom 
6.Beyond the Unholy Grave 
7.Baptized in Blood 
Infernal Live (demo) (1985)
Death - Infernal Live (demo)1.Intro 
2.Infernal Death 
3.Summoed to Die 
4.Evil Dead 
5.Beyond the unholy Grave 
6.Reign of terror 
7.Power of Darkness 
8.Slaughterhouse 
9.Legion of Doom 
10.Curse of the Priest 
11.Witch of Hell 
12.Archangel 
13.Death by Metal 
14.Corpsegrinder 
Mutilation (demo) (1986)
Death - Mutilation (demo)1.Land of No Return 
2.Zombie Ritual 
3.Mutilation 
Scream Bloody Gore (1987)
Death - Scream Bloody Gore1.Infernal death 
2.Zombie Ritual 
3.Denial of life 
4.Sacrifical 
5.Mutilation 
6.Regurgitated guts 
7.Baptized in blood 
8.Torn to pieces 
9.Evil Dead 
10.Scream bloody gore 
11.Beyond the unholy grave 
12.Land of no return 
Leprosy (1988)
Death - Leprosy1.Leprosy 
2.Born dead 
3.Forgotten past 
4.Left to die 
5.Pull the plug 
6.Open casket 
7.Primitive ways 
8.Choke on it 
Spiritual Healing (1990)
Death - Spiritual Healing1.Living monstrosity 
2.Altering the future 
3.Defensive personalities 
4.Within the mind 
5.Spiritual Healing 
6.Low life 
7.Genetic reconstruction 
8.Killing spree 
Human (1991)
Death - Human1.Flattening of emotions 
2.Suicide machine 
3.Together as one 
4.Secret face 
5.Lack of comprehension 
6.See through dreams 
7.Cosmic sea 
8.Vacant planets 
9.God of thunder 
Fate (1992)
Death - Fate1.Zombie Ritual 
2.Together as one 
3.Open casket 
4.Spiritual Healing 
5.Mutilation 
6.Suicide machine 
7.Altering the future 
8.Baptized in Blood 
9.Left to die 
10.Pull the plug 
Individual Thought Patterns (1993)
Death - Individual Thought Patterns1.Overactive imagination 
2.In human form 
3.Jealousy 
4.Trapped in a corner 
5.Nothing is everything 
6.Mentally blind 
7.Individual thought patterns 
8.Destiny 
9.Out of touch 
10.The philosopher 
Symbolic (1995)
Death - Symbolic1.Symbolic 
2.Zero tolerance 
3.Empty words 
4.Sacred serenity 
5.1,000 eyes 
6.Without judgement 
7.Crystal mountain 
8.Misanthrope 
9.Perennial quest 
The Sound of Perseverance (1998)
Death - The Sound of Perseverance1.Scavenger of human sorrow 
2.Bite the pain 
3.Spirit crusher 
4.Story to tell 
5.Flesh and the power it holds 
6.Voice of the soul 
7.To forgive is to suffer 
8.A moment of clarity 
9.Painkiller 

Kedvencek közé jelölték : 560
[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
XIX
XIX
2013.04.23. 12:50:25
A legjobb!!!
 

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0044 s