Hungarica logo
Hungarica Szólógitár : MENTES NORBERT
ex Ének : SZIVA BALÁZS
Ének : FÁBIÁN ZOLTÁN
Basszusgitár : BELLA NORBERT
Dob : KISS DÁNIEL
Gitár : POLGÁR KRISZTIÁN

Koncertarchívum:
2009-06-19 Kenderes - Horthy-kastély - EMI Tábor Kenderes 1. nap [Képtár]
2010-02-20 3 - Vasas Művelődési Ház - Hungarica, RPG [Képtár]
2010-11-12 Makó - Kelemen-Ház - Hungarica, Titkolt Ellenállás [Képtár]
A kezdetek...

Mentes Norbert: "Az egész úgy indult, hogy amikor befejeztük az utolsó Moby Dick albumot, a Se Nap se Hold-at, akkor körülbelül belõttük, hogy mikorra csinálunk majd új albumot. Telt-múlt az idõ, és tulajdonképpen Pusztai Zoli szövegíró barátunk indította el azt a dolgot, hogy az 1956-os forradalom 50. évfordulójára csináljunk egy dalt. Ez idõtájt a témához kapcsolódóan már több szöveget, verset is írt, és voltak már zenei vázlataink is Hofi-val. Tehát a Moby Dick fele dolgozott az új dalokon, a másik fele meg nem. Smici akkor elkezdett éppen egy profi házistúdiót kialakítani, ami rengeteg idõt és energiát emésztett fel részérõl. Gõbl Gabi meg a foci csapataival volt elfoglalva. Mindezek mellett meg folyamatosan koncerteztünk, úgyhogy zenekaron belül megbeszéltük, hogy most nem tudnánk kompletten összehozni egy Moby Dick lemezt, amiben mindenki 100%-osan részt vesz. Abban maradtunk, hogy ezt az évfordulós dolgot csináljuk meg egy project keretében, úgy, hogy ez 2006. októberre meg is tudjon jelenni."

Téglás Zoli (Ignite) és Nagy Feró (Beatrice)

Gondolkodtunk, hogy ki énekelhetné el a dalokat. Az elsõ verzióban merült fel Téglás Zoli az Ignite-ból, akit személyesen nem ismertünk, de azért a munkásságával képben voltunk. Õ egy fantasztikus ember és sokan vehetnének példát arról, hogy annak ellenére, hogy kint született és Californiában is él világsztárként, mégis mennyire vállalja magyarságát. 2006. augusztus környékén volt az, hogy itthon volt Magyarországon, úgyhogy egyszerûen megkerestük telefonon. Rá néhány napra találkoztunk is, kapott demo-kat és szövegeket, õ pedig azt mondta rá, hogy tetszik, úgyhogy megbeszéltük, hogyan legyen a munkametódus. Kérte, hogy játsszuk fel úgy a dalokat, hogy tudjon rá énekelni, és utána kér 3-4 próbát, aztán felénekli az albumot. A munka elindult, ami egy élmény volt, sokat tanultunk tõle. Nagyon fontos volt neki, hogy a magyar kiejtés a lehetõ legjobb legyen, viszont idõ hiányában pont az 56'-os dal, az Emlékezz nem került feléneklésre. Akkoriban Zoli London és Budapest között ingázott, és 2006. augustztus végén már az Ignite amerikai turnéja kezdõdött... Abban maradtunk, hogy majd folytatjuk, viszont az idõ haladt, és a dal aktualitása miatt nem várhattunk tovább Zolira.

Mindenképpen egy hiteles arcot szerettünk volna, akitõl ez a téma õszinte, így Feró lett az, akivel egyébként is jó kapcsolatban vagyunk. Vele rögzítettük tehát az Emlékezz-t, amely az utolsó pillanatban el tudott készülni, és így október 23-ra meg is jelent a Hammer válogatás lemezen. Akkor még a Hungarica név sem volt meg, az ideiglenes M.A.D. néven futott a produkció, ami a Magyar A Dal rövidítése volt.

Név és énekes választás

A Hungarica név végül több dolog miatt is befutó lett. Egyrészt az ideológia miatt, Pusztai Zoli szövegein keresztül, amivel mi teljes mértékben tudunk azonosulni. Fontosnak éreztük, hogy a lemezen szereplõ gondolatok eljuthassanak a fiatalokhoz. Másrészt, ezen felül emelkedve nem az volt célunk, hogy jobb vagy bal oldalra bekategorizálják a zenekart. Éppen a megosztotság ellen küzdünk, amit "valakik" jól kitaláltak nekünk. Manapság családok, barátságok mennek tönkre azért, hogy jobb vagy bal. A cél az lenne, hogy mindkét oldal a nemzet érdekeit képviselje. Össze kéne fogni, és nem hülyíttetni magunkat a politika pártok, a hazúg manipuláló médiák által. Ahogy Balázs került a képbe, próbáltunk olyan motívumokat is belevinni a dalokba zeneileg, ami kapcsolódik a magyar kultúrához. Õ amúgy akkor szállt be, amikor letisztult, hogy Téglás Zolival 2007. márciusáig sem tudjuk összehozni a lemezt, ami a kitûzött megjelenése lett az albumnak. Egy olyan embert kerestünk, aki szintén hozzá tud tenni a dologhoz, vállalni tudja idõben is, és hiteles is egyben.

Sziva Balázs:

"Õszintén szólva nem teljesen ebbõl a zenei világból jövök, bár tény, hogy bõven vannak kapcsolódási pontok, akár csak Pusztai Zoli által is, aki az én generációmnak meghatározó szövegeket írt. Az Auróra Viszlát Ivánjára például, de ugyanúgy a Moby Dick szövegei esetében is, õ ennek a generációnak a költõje tulajdonképpen. Olyan, akinél a szövegeknek nem csak elsõdleges, de másodlagos jelentése is van. Megtisztelõ volt maga a felkérés, hogy részt vegyek ebben a produkcióban. Nagyon sokat nem is gondolkodtam, hiszen saját zenekarommal (Romantikus Erõszak) is ezen a vonalon dolgozom, a magyar fiatalok öntudatra ébresztésén, mostmár lassan tizenharmadik éve."

Mindenképpen színpadra szeretnénk vinni a produkciót. Mivel alaptagok itt csak hárman vagyunk, a többi zenész személye még nem végleges. Mindenki, aki a lemezen kisegített, más csapatokban is játszik, valamint igazodni kell a Romantikus Erõszakhoz és a Moby Dick fellépéseihez is.

Egy új korszak kezdete (2012. február):

Mentes Norbert: "Sziasztok! Egy korszak lezárása mindig valami új kezdetét jelenti. A februári, nagyszabású és sikeres, Petõfi Csarnok-beli koncert után értékeltük az eddigi öt évet és a "hogyan tovább?" kérdését is elemeztük. A zenekar pályája olyan ívet futott be amire igazán büszkék lehetünk. Nagyon fontos az elkövetkezõ idõszak, mert tisztában vagyunk vele, hogy a Hungarica és a hasonló üzenetû zenekarok "karanténban" kénytelenek mûködni! Jelenlegi helyzetben azt mondhatjuk, amit lehetett elértünk, de a körülményeket ismerve, mostantól még sokkal nagyobb energia befektetésére van szükség, hogy közönségünk és saját magunk számára is megfeleljünk az elvárásoknak."

Sziva Balázs:"A zenekarral egyeztetve úgy döntöttünk, hogy öt év után átadom a Hungarica énekesi posztját, mert úgy érzem, hogy a jövõben nem tudnék annyi idõt és energiát fektetni az együttesbe amennyit kellene. Ebben a fél évtizedben annyi mindent átéltem ebben a zenei szövetségben, hogy felsorolni is nehéz volna. Négy nagylemez, amelyek egytõl-egyig a Mahasz lista élbolyában szerepeltek, két kislemez és egy akusztikus válogatás album, a Broadway jegyirodás botrány, a dunaszerdahelyi és kecskeméti koncertbetiltások, hogy csak az országos hírû eseményeket említsem. Tiltakozott ellenünk Gyurcsány és a New York Times, de még a kecskeméti rabbi is, viszont olyan nagyszerû emberek álltak mellénk, mint Varga Miklós és Kalapács József és persze, Ti, a Hungarica közönsége az egész Kárpát-medencében! Az együttes története annak idején nem velem, hanem Téglás Zolival és Nagy Feróval kezdõdött, így természetes, hogy a többiek nélkülem is folytatni fogják majd a bandát egy új énekessel. Szeretnék ezúton is köszönetet mondani Nektek a szeretetért és a támogatásért, a Hungaricának pedig csakis a legjobbakat kívánom a továbbiakban, hiszen a barátságunk megmaradt, nem fogunk hátat fordítani egymásnak!"

A zenekar a marosvásárhelyi születésû Fábián Zoltán énekessel folytatja tovább, aki a Székely Vér nevû formációból ismert. Így Wéber Iréna délvidéki énekesnõ mellett, egy székely fiúval még inkább Kárpát-medenceivé alakult a Hungarica!

Kiadványok:

Balázs megtalálása után, 2007. március idusán az Edge/Hammer kiadó gondozásában megjelenhetett a Hungarica bemutatkozó albuma, a Nem keresek új hazát. A nyár folyamán több sikeres koncertet adtak különbözõ fesztiválokon (többek közt a Székelyföldi Rockmaratonra is meghívást kaptak). Hofi egyéb elfoglaltságai miatt, az élõ fellépéseken Tobola Csaba(ex-Ossian) ült a dobcucc mögé, a basszusgitárt pedig a lemezen is bõgõzõ Vörös Gábor (ex-Ossian, Omen) pengette. A "Nem keresek új hazát" lemezanyag bemutatóját a Wigwamban tartotta a csapat 2007. októberében, ahol Nagy Feró is fellépett.

2007 végén elkezdõdtek a második album, a Demokratúra felvételei.

2008 nyarától a koncert felállásban változás történt, a basszusgitáron Preidl Barnabás, a dob mögöttMajor Szabolcs adja a biztos alapokat. 2009. elején nagy sikerû, teltházas koncertet adott a zenekar Budapesten, a Wigwamban, amirõl DVD felvétel készült.

2009. október 5-én megjelent a Hungarica 3. albuma "Nincs más föld, nincs más ég" címmel.

A Hungarica együttes neve összefonódott a nemzeti jogvédelemmel. A zenekar Szabadság betûi címû dala rövid idõ alatt a magyarok jogainak sárba tiprása ellen küzdõk himnuszává vált. Az együttes 2010. március 20-ra, már második alkalommal szervezte nagyszabású rendezvényt a nemzeti jogvédelemért, amely Nincs más föld, nincs más ég címû, megjelenésének hetében a Mahasz lista csúcsán nyitó CD-jük lemezbemutató koncertje is volt egyben. Ezúttal a helyszín is szimbolikus jelentõséggel bír, hiszen a Petõfi Csarnokban két évtizede nem játszhatott nemzeti rock csapat. A nemzeti jogvédelem erõsödését jelzi, hogy a cenzúra most meghátrálásra kényszerült. A zenekar a rendezvény tiszteletére Karácsonyra elkészítette „BALLADÁK” címû akusztikus lemezét, ami 9 számos válogatáslemez, amely a Hungarica egy vadonatúj és összes eddigi balladáját tartalmazza.

2010 márciusában megjelent Szántai Zsolt könyve a zenekar történetérõl, melynek címe Magyar a Dal! A könyvben szó esik az anyazenekarokról (Moby Dick, Romantikus Erõszak), a Hungarica megalakulásáról, az eddigi jelentõsebb eseményekrõl, a zenekart segítõkrõl, interjúkkal, fotókkal kiegészítve, amely egyben egy zaklatott lelkû társadalom korrajza is, a szerzõ lényeget megragadó, olvasmányos megközelítésében.

2010. november 1. A Hungarica új CD-t ad ki az I. bécsi döntés és a két évvel ezelõtti betiltott dunaszerdahelyi koncert, illetve a tragikus kimenetelû futballmérkõzés évfordulójára! A CD 2 vadonatúj stúdiófelvételt és 3 élõ dalt tartalmaz a márciusi Petõfi Csarnokban megtartott koncertrõl, az egyik új felvétel a dunaszerdahelyi szurkolók felkérése írt DAC induló. Multimédiás extraként a korongon megtalálható a Nemzeti dal koncertklipje, Varga Miklós és Kalapács József közremûködésével! A CD megvásárlói egyben jegyet is váltanak a Hungarica 2011. február 11-ei, a Club 202 -ben (volt-Wigwam) megrendezésre kerülõ budapesti koncertjére. CD+ ajándék koncertjegy: elõvételben kedvezményesen 2200 forint!! Megrendelhetõ itt

2011. december elején jelenik meg a Hungarica 4. nagylemeze "Robotok Rabszolgák" címmel. A CD-hez egy DVD is tartozik majd, amin megtalálható lesz a 2010 márciusában, a Petõfi Csarnokban rögzített koncertünk, illetve egy igazi különlegesség is, egy kisfilm a zenekar szereplésével. Császár Tamás rendezõvel (Ide születtem, A Szabadság betûi klipek) jelenleg is forgatunk. Mindezekkel felvezetve szeretnénk jövõ év elején, február 11-én megünnepelni egy nagyszabású koncerttel a zenekar 5 éves születésnapját! Helyszín: Budapest Club 202. A további részletekkel folyamatosan jelentkezünk majd!

http://www.hungaricazenekar.hu

Videók:Albumok :

NEM KERESEK ÚJ HAZÁT (2007)
Hungarica - NEM KERESEK ÚJ HAZÁT1.Intro 
2.Él és virul... 
3.Magyar vagyok 
4.Szabadság van... 
5.Nem keresek új hazát [watch video]
6.Ide születtem [watch video]
7.Grand Orient 
8.Szárnyán a szélnek 
9.Szadista Disneyland [watch video]
10.Átverés (Téglás Zolival) [watch video]
11.Emlékezz (Nagy Feróval) 
12.Erdély 
DEMOKRATÚRA (2008)
Hungarica - DEMOKRATÚRA1.Zrínyi szózata (Intro) 
2.Jöjj el szabadság!!! [watch video]
3.Rendőrállam 
4.Demokratúra 
5.Villám sújtson 
6.Műveleti területen 
7.Törik a magyart 
8.Határon innen és túl 
9.Hármashalom és kettőskereszt 
10.Adjunk esélyt 
11.Új nap virrad 
12.Mindent Vissza!! 
A SZABADSÁG BETŰI EP (2008)
Hungarica - A SZABADSÁG BETŰI EP1.Igazi Hős 
2.A SZABADSÁG betűi 
3.Emlékezz 
4.Ide születtem 
NINCS MÁS FÖLD NINCS MÁS ÉG (2009)
Hungarica - NINCS MÁS FÖLD NINCS MÁS ÉG1.Viharos századok 
2.Igazi hős 
3.Meddig várjunk 
4.Nemzeti dal 
5.A SZABADSÁG betűi 
6.Nincs más föld nincs más ég 
7.Másféle Don-kanyar 
8.Európa Bűne 
9.Büszkén és szabadon 
10.Adjon az Isten 
BALLADÁK (2009)
Hungarica - BALLADÁK1.Vérrel szentelt föld 
2.Ide születtem 
3.Adjon az Isten 
4.Villám sújtson 
5.Büszkén és szabadon 
6.A SZABADSÁG betűi 
7.Adjunk esélyt 
8.Mindent vissza 
9.Nemzeti dal 
FELVIDÉK NEM SZLOVÁKIA (2010)
Hungarica - FELVIDÉK NEM SZLOVÁKIA1.Lesznek szép napok 
2.DAC induló 
3.Meddig várjunk (élő) 
4.Hármashalom és kettőskereszt (élő) 
5.Nemzeti dal (élő) 
6.+ Multimédia: Nemzeti Dal koncertklip 
ROBOTOK: RABSZOLGÁK CD+DVD (2011)
Hungarica - ROBOTOK: RABSZOLGÁK CD+DVD1.Hinni szeretnék 
2.Faltól falig 
3.Miénk az utca 
4.Robotok:Rabszolgák 
5.Honszerelem 
6.Mementó 
7.Ne szavazz rám! 
8.Szülőföld 
9.Globálbál 
10.Lesznek szép napok 
11.Vérrel szentelt föld 
12.Csodára várva- trilógia ( zenés kisfilm) 

Kedvencek közé jelölték : 836
[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]

Hozzászólások :
apolo
apolo
2012.11.23. 11:37:01

>-

*módosítva: 2013-01-21 19:49:06
 

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!

Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.037 s
© hungarica.rockerek.hu