Jimi Hendrix logo
Jimi Hendrix Gitár : Jimi Hendrix
Basszerosok figyelem! Gyakoroljatok Jimi Hendrix dallal!!!

Keressen több ehhez hasonló videót a MAGYAR ZENÉSZ BÁZIS-on


A profilt jelenlegember nézi.

James Marshall „Jimi” Hendrix (Seattle, Washington, USA, 1942. november 27. – London, Egyesült Királyság, 1970. szeptember 18.) amerikai gitáros, énekes, zeneszerzõ. Mind a mai napig valóságos kulturális ikonnak számít. Rajongók és kritikusok egyaránt elismerik kivételes tehetségét, sokak szerint Jimi Hendrix a valaha élt legjobb és legnagyobb hatású rockgitáros.[1] 1967-ben tett szert világhírnévre, amikor zenekarával, a The Jimi Hendrix Experience-szel a montereyi popfesztiválon elsõ amerikai koncertjét adta. 1969. augusztus 18-án az õ fellépésével zárult a woodstocki fesztivál. Tragikus hirtelenséggel, 1970. szeptember 18-án, londoni lakásán hunyt el – 27 éves volt.

Zenélni leginkább egyedül tanult, balkezes létére egy jobbkezes Fender Stratocasteren játszott, amit fordítva húrozott fel, hogy jó legyen neki. Rockgitárosként igyekezett kihasználni a feedback nyújtotta minden lehetõséget. A zenei stílusok közül leginkább a blues és annak korai mesterei: B. B. King, Albert King, Buddy Guy, T-Bone Walker és Muddy Waters gyakoroltak rá hatást. Sokat tanult az R&B- és soul-gitárosoktól is, mint például Curtis Mayfield vagy Cornell Dupree. Hendrix játéka dzsesszes elemeket is tartalmazott, gyakran Rahsaan Roland Kirköt nevezte meg kedvenc zenészének. Másik fõ ihletforrása Little Richard volt, akinek kísérõzenekarában is játszott egy rövid ideig.

Zenéjében megpróbálta közel hozni a „földhöz” az „ûrt”: a „föld” egy bluesos, dzsesszes vagy funkos alapritmus, az „ûr” pedig az improvizációk során hallható pszichedelikus hangzás (leginkább magas, visító hangok, kiváló példa ezekre a „Voodoo Child (Slight Return)” címû dal). Zenei producerként a stúdiót olyan helyszínnek tekintette, ahol kibontakoztathatja zenei elképzeléseit. Az elsõk között volt, aki a sztereó hangzással és a fáziseltolódással kísérletezett. Emellett elismert dalszerzõ is volt, akinek szerzeményeit számtalan zenész feldolgozta.

1992-ben a Rock and Roll Hall of Fame, 2005-ben pedig a UK Music Hall of Fame is tagjai közé választotta Hendrixet. A hollywoodi Hírességek sétányán (6627 Hollywood Blvd.) 1994-ben kapott csillagot. 2006-ban elsõ albumát, az Are You Experienced?-et az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Felvételi Jegyzékébe (National Recording Registry) választották. 2003-ban a Rolling Stone címû zenei szaklap Minden idõk 100 legjobb gitárosának listáján Hendrixet az elsõ helyre választotta.

Albumok :

Are You Experienced? (1967)
Jimi Hendrix - Are You Experienced?1.Foxy Lady 
2.Manic Depression 
3.Red House 
4.Can You See Me 
5.Love or Confusion 
6.I Don`t Live Today 
7.May This Be Love 
8.Fire 
9.Third Stone from the Sun 
10.Remember 
11.Are You Experienced? 
Axis: Bold as Love (1967)
Jimi Hendrix - Axis: Bold as Love1.EXP 
2.Up From the Skies 
3.Spanish Castle Magic 
4.Wait Until Tomorrow 
5.Ain`t No Telling 
6.Little Wing 
7.If 6 Was 9 
8.You Got Me Floatin 
9.Castles Made of Sand 
10.She`s So Fine 
11.One Rainy Wish 
12.Little Miss Lover 
13.Bold as Love 
Electric Ladyland (1968)
Jimi Hendrix - Electric Ladyland1.…And the Gods Made Love 
2.Have You Ever Been 
3.Crosstown Traffic 
4.Voodoo Chile 
5.Little Miss Strange 
6.Long Hot Summer Night 
7.Come On 
8.Gypsy Eyes 
9.Burning of the Midnight Lamp 
10.Rainy Day, Dream Away 
11.1983… 
12.Moon, Turn the Tides…Gently Gently Away 
13.Still Raining, Still Dreaming 
14.House Burning Down 
15.All Along the Watchtower 
16.Voodoo Child 

Kedvencek közé jelölték : 256
[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0048 s