Khold logo
Khold gitár : Rinn
dob : Sarke
ének, gitár : Gard
basszugitár : Brandr

Az északi országok közül egy se akad, amely ne mutatna fel számtalan jobbnál jobb zenészt és új ötleteket, megoldásokat hozó albumokat. Azt azonban senki nem várta a kilencvenes évek elején, hogy a norvég fekete kultusz alig tíz év alatt átalakítja a teljes metal mezõnyt. Az oldschool bandák mellett újak jelentek meg, s talán nem is baj, hogy a Darkthrone helyett a Dimmu Borgir jelenik meg az Ozzfesten.


Azonban vannak olyan újabb csapatok, akik továbbra is a lassú, fõleg egylábgépes tempó hívei. Ezek közé tartozik is a most már négy lemezes Khold is, akik nevükhöz hûen sokat merítenek az eredeti forrásból. Kevés ennél találóbb zenekarnévvel találkoztam az elmúlt években, s a Khold egyszerûen fojtogatóan sötét és sivár világot teremt.


A Krek egy évvel érkezett a Morke Gravers Kammer után, s közben kiadó váltás is történt. Mi tagadás, elõzõ albumuk nem volt tökéletes. Valószínûleg ez is közrejátszott abban, hogy a Krek tíz száma összesen 35 percet tesz ki. Gyakorlatilag a lehetõ legjobban lecsupaszított dalvázak szerepelnek rajta, semmi felesleges hang, téma. Ennek legékesebb példája az oldalukról letölthetõ klippel bíró Blod og Blek fõ témája - mondanám, hogy refrénje, de ez a Khold esetében több, mint morbid megállapítás lenne. A csont egyszerû témákat azonban annyira precízen és masszívan szólaltatják meg, hogy megdöbbentõ erõvel törnek elõ a hangfalból. Ehhez persze nélkülözhetetlen az az elõtérbe tolt, néha torz basszusjáték, ami a black csapatok többségénél ismeretlen.Ugyanakkor a már jól ismert eszközökkel is mutatnak roppant élvezetes formulákat. Ilyen a Lysets Flukt is, amely kíméletlen blastbeattel indul, majd egy perc múlva Candlemasst idézõ doom súlyossággá alakul. Ekkor mérhetõ le igazán, mennyire húzós egy zene - és a Khold bizonyít. Meggyõzõdésem, hogy igazán jó minimalista zenét írni nehezebb, mint terjengõs-szimfonikust. Itt ugyanis nem lehet hibázni, annak a pár hangnak ülnie kell, téveszteni nem lehet. Példának okáért javaslom a Midvinterblot elsõ taktusait.


Az eddig emlegetett számcímekbõl is kiderülhetett már, hogy a Khold saját nyelvén szónokol. Azt mindenképp meg kell említeni, hogy Gard a még nyelvújítás elõtti ónorvég nyelvet használja. Ennek ellenére nincs sok jelentésbeli különbség, az Innestengt i Eikekiste névre hallgató sláger még középfokú német segítségével is értelmezhetõ: bezárva a koporsódba. Nos, ez az idei hideg télben hat igazán, mint ahogy a többi Khold szerzemény is azt az ódon, zord hangulatot hozza vissza a jelen eszközeivel, ami miatt annak idején a black metal kitört Quorthon fürdõszobájából és már az Ozzfesten és Roskilde Festivalon túl jár.


Bármennyire is furcsának tûnhet elsõre, de a Khold jelezte sötétség ugyanúgy a létezés kérdéseit fejtegetõ északi kultúra, mûvészet része, mint Arno Nordheim mûvei, a Bergman filmek vagy akár Alvar Aalto építményei keletebbre.16 éven felülieknek erõsen ajánlott.

Albumok :

Masterpiss of Pain (2001)
Khold - Masterpiss of Pain1.Nattpyre 
2.Den Store Allianse 
3.Norne 
4.Svart Helligdom 
5.Rovnatt 
6.Kaldbleke Hender 
7.Bortvandring 
8.Mesterverk av Smerte 
9.Jol 
10.Øyne i Arv 
Phantom (2002)
Khold - Phantom1.Dodens Grode 
2.Skjebnevette 
3.Hekseformular i Vev 
4.Phantom 
5.Fra Grav til Morke 
6.Dode Fuglers Sang 
7.Slaktereika 
8.Ord i Flammer 
9.Vandring 
Morke Gravers Kammer (2004)
Khold - Morke Gravers Kammer1.Ĺtselgraver 
2.Dod 
3.Niflheimr 
4.Hevnerske 
5.Med nebb og klor 
6.Morke gravers kammer 
7.Opera Seria 
8.Sjeleskjender 
9.Vardoger 
10.Kamp 
Krek (2005)
Khold - Krek1.Krek 
2.Blod og blek 
3.Innestengt I eikekiste 
4.Oskorei 
5.Byrde 
6.Lysets flukt 
7.Grepet om kniven 
8.Midvinterblot 
9.Varde 
10.Silur wie 

Kedvencek közé jelölték :
Black Vomit, Melkor, ThrashTeuton, Nikole, Halvaszületett, mortuary human scream, Chroa, THYPAD, FistofGod, ede12, winterriket, Mors, StrangeBrew, ulver, Hypothermia, vonR, wiglafSS, Barbar, HungAryan Metal Terrorist

[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
Skygge
Skygge
2010.01.09. 20:25:40
Nagyon jó zene ám!
hákákákákááá

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0067 s