Moby-Dick logo
Moby-Dick ének, gitár : Schmiedl Tamás
szólógitár : Mentes Norbert
basszusgitár : Göbl Gábor
dobok : Hoffer Péter

https://www.youtube.com/playlist?list=PLstQy_mf8HOcMrsNw762SjtVjdyKXR3sl
Hivatalos Honlap < < < Katt ide!A profilt jelenlegember nézifree counters
Free counters 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biográfia


Bármennyire is furcsa, a Moby Dick 1980-ban alakult, tehát mindmáig a legkorábbi metal banda, megelõzve a Pokolgépet (1983.) és az Ossiant (1986.), ám a köztudatban ez mégsem így van.
1979-ben a soproni Lõvérek egyik lakónegyedében élõ második unokatestvérek Schmiedl Tamás és Mentes Norbert - ekkor még mindketten csak 14 és 11 évesek - elhatározták, legelsõ zenei példaképeik, az akkor számukra legkeményebbnek ismert Beatles és Rolling Stones hatására, a bõrlabdáról a gitárra váltanak. Tamás az édesapja által készített, Norbert pedig papájának 1955-ös Elvis Presley fazonú gitárján kezdett el pengetni. Az elsõ otthoni pötyögések után a srácok megkeresték a város legendás gitárosát Tujmer "Suba" Gézát, kérve tanítsa meg nekik a hangszerfogás alapjait. A gyakorlások alkalmával leggyakrabban a Led Zeppelin Moby Dick-je hangzott el. Az Osztrák Televízióban ez idõtájt vetített Moby Dick c. film hatására megszületett az együttes neve.
1980-ban, megtalálva a társakat Jancsó Miklós basszusgitáros és Horváth Zoltán dobos személyében, pár hónapnyi együttgyakorlás után a banda már koncertképes. Ekkor született a ma is népszerû Patkányirtás és Pokolrock. A következõ másfél évet Iskola Turné periódusnak nevezhetnénk, hiszen ez idõ alatt sikerrel "bejátszották" Sopron összes általános és középiskoláját. Horváth Zolit idõ közben Bindes "Szívbeteg" Gyula váltotta fel dobos poszton. De õ sem maradt sokáig. Rozsonits "Rózsi" Tamás került a helyére.
1982. telén az elsõ igazán komoly, saját szervezésû bulin, a Liszt Ferenc Mûvelõdési Központban 1200-an váltották meg, az akkor 10 Ft-os belépõjegyüket. Ez a fantasztikus siker megfogalmazta bennük - érdemes ezt igazán komolyan csinálni.
1983-ban vették fel, már Giczy Kurttal az új basszusgitárossal, az elsõ Moby Dick demót, a következõ számokkal: Nyitány, Talpak, A bûn Krisztusa, Pokolrock, Mesélték-e, Falfirkáló, Patkányirtás, Ördög volt szeretõd, A III. világháború elõtt.
Ezzel az anyaggal indult a banda a Hungaroton meghódítására. Az MHV bástyái azonban rendkívül masszívak voltak. Az album kiadásáról folyó tárgyalásokon nyájasan mosolyogva utasították vissza az anyagot, és mutatták meg az ajtót a "vidéki srácoknak". A kudarc, hogy nem sikerült lemezszerzõdéshez jutni, nem a beletörõdés irányába terelte a Dick-et, hanem taktikát változtattak és részben új zenei irányt vettek Smiciék.
Ekkor már tombolt a bandán belül a Judas Priest, Motörhead és az Iron Maiden láz, valamint bejött képbe a Metallica is. Új nóták születtek: Nem vagyok idegen, Kinek kell, Járványveszély, Betolakodók, A csaló, Valami történt, Guberálók, Zokog a lelkem. Ezek a dalok alkották a 2. Moby Dick demót. A demó "szakmai" visszhangja, hogy meghívták a zenekart a salgóbányai Rocktáborba. A tanulás és az elkészített rádiós felvétel mellett, fontos ismeretségek szövõdtek a két hét alatt, a már ismert, befutott sztárokkal (Pataky Attila, Szûcs Antal Gábor, Szigeti Feri), no meg a fiatal kortársakkal: Alapi István, Petõ Gábor (EDDA), Leskovics Gábor (P.U.F.), Zsoldos Tamás. A tábort záró vizsgakoncerten fájdalmas pofont kaptak a tisztelt zsûritõl, ugyanis a színtiszta heavy metalt játszó Moby Dicken kívül mindenki ORI engedélyes zenekarként utazhatott haza.
Az 1986-os év egy különleges koncerttel indult. A zenekar akkor még "csak" szervezõje, Gõbl Gábor meghívta Nagy Ferót egy koncert erejéig a Moby Dick kötelékébe. Itt kezdõdött az a barátság Feró és a Dick között, aminek köszönhetõen a késõbbiekben rendszeresen országszerte is játszottak az újjáalakuló Beatrice elõtt. Itt azonban kissé lelassultak a dolgok, hiszen '86 és '87 között Smici és Norbert párhuzamosan szolgálta a hajdani Népköztársaságot a seregben. Mikor kijöttek onnan, mondhatjuk, hogy egy új korszak kezdõdött a banda életében.
1987. õszétõl indulhatott be az a program, amit a zenekar egyik jó barátja, majd szervezõje, Gõbl Gábor - a Link együttes basszusgitárosa - megálmodott. "Hetente utaztam Budapestre, igyekeztem olyan helyeken megfordulni, ahol egyszerre sok szakmabeli jelenik meg. Nagy Feróval és akkori menedzserével, Szûcs Alfréddal szinte napi kapcsolatban voltam." - emlékezett vissza Gábor.
"Hetente utaztam Budapestre, igyekeztem olyan helyeken megfordulni, ahol egyszerre sok szakmabeli jelenik meg. Nagy Feróval és akkori menedzserével, Szûcs Alfréddal szinte napi kapcsolatban voltam." - emlékezett vissza Gábor.
Az átgondolt és jól kivitelezett kavarások kezdtek bejönni. Az akkor sem túl széles skálájú rock sajtóban - igaz, még csak bélyeg nagyságú fotókkal - de megjelent a hír egy, a nyugati végeken küzdõ metal bandáról.
Rózsi, Smici, GG, Norbert1988. elején egy kiszámítható tagcsere következett. Giczy Kurt helyére Gábor került.
"Mindent beleadtam a szervezésbe, kezdtem kiismerni az erõvonalakat Budapesten, és persze imádtam a Moby Dicket. Jöttek szép sorjában az eredmények. A jövõt tök rózsaszínûen láttam, aztán otthon fogtam a gitáromat, és mentem a dallamos punk-rockot játszó Link próbáira. De mint kiderült, ez nem maradhatott így sokáig..."
Miután Gábor beszállt a bandába koncertek sokasága következett, helyszíntõl függetlenül, mindenhol tomboló sikerrel.
"Teljesen ingyen játszottunk mindenhol." - hívta fel a figyelmet Smici. "Minden fellelhetõ pénzt a bandára áldoztunk. Megesett, hogy a szülõk bukszájából kellett lopkodnunk. Õk ugyanis akkor még egyikünket sem támogatták."
1988. õszén már a csapat minden tagja érezte, hogy a közönség részérõl igazán komoly az érdeklõdés a Moby Dick iránt. Szeptember végén egy ausztriai stúdióban elkészült az elsõ, és soha meg nem jelent Moby Dick kislemez két nótája, a Keresztes vitéz és a Prometheus. Október 15-én debütált a zenekar a Magyar Televízió Rockstúdió címû mûsorában. Nagy Feró Garázs címû rádiómûsorában állandóan spiccen sugározták a Moby Dick számokat.
Ekkor jött Magyarországra turnézni a német Stormwitch együttes. A Moby Dick ment velük elõzenekarnak, és a turné hét állomásán október 31. és november 9. között mintegy tízezer rocker elõtt nyomták el a harmincöt perces programot esténként. "Ez a turné a legjobbkor jött - állapította meg Gábor. - Magunk is meglepõdtünk, hogy a demók postázásának, és az eddigi erõlködésnek ekkora látszata lett. Minden bulin a keverõkig villanegyed volt!"
1989. is roppant fontos év volt a srácok számára. Már javában zajlottak a puhatolódzó tárgyalások a Ring, a Hungaroton és a Nívó lemezkiadóknál. Az eredmény, az MHV által megjelentetett Garázs válogatás lemezre felkerült a Kiválasztott címû nóta, amely az A oldal elsõ száma lett.
Az év folyamán játszott koncertek több mint felét már önállóan, fõzenekarként adták. Augusztus 19-én a Beatrice koncert hatezres közönsége elõtt lépett fel a csapat. A siker, amely a közönség részérõl megnyilvánult, meggyorsította a lemezszerzõdéshez jutást, hiszen a koncerten jelen volt Enyedi Ernõ, a Proton kiadó tulajdonosa is, akire a banda kedvezõ benyomást tett. A kiadásról folyó tárgyalásra Nagy Feró személye és jelenléte is nagy befolyást gyakorolt. Végül megállapodás született, és 1989. decemberében elkezdõdtek az Ugass kutya! felvételei.
1990-ben, már az album megjelenése elõtt kitört a Moby Dick láz. Érezhetõ volt ez a Drakula fesztiválon, ahol a fõmûsoridõben szerepelt a banda, és a PeCsa-beli SDI koncerten, ahol vendégként lépett fel a csapat. Ezen felbátorodva, a Moby Dick még az album megjelenése elõtt "lemezelõzetes" bulit adott a PeCsában, ahol 1800 Moby Dick rajongó jelent meg. Ennyi érdeklõdõt akkoriban sokan a lemezbemutatójukra sem tudtak verbuválni.
Ebben az évben jelent meg végül a legendás Ugass kutya! 1990. második felétõl a banda lemezeladási és koncert látogatottsági mutatói alapján (többszörös látogatottsági rekord a PeCsában) csúcsra került.
1991-ben új lemez következett, a Kegyetlen évek, amit a mai napig az egyik legagresszívebb magyar metal lemezként tartanak számon. A 32 perces lemez esetében sokan emlegetik a magyar Reign In Blood (Slayer) jelzõt is.
1992. újabb mérföldkõ a Moby Dick életében. A Körhinta lemez a MAHASZ lista 4. helyéig jutott, és a Gazember dal igazi slágerré nõtte ki magát, amit még országos kereskedelmi rádiók is elõszeretettel játszottak. Rozsonits Tamás dobos helyére Hoffer Péter került.
1993-ban az erdélyi Keresztes Hadjárat Turné keretében bejárták a legtöbb magyar lakta települést, és még ebben az évben megszervezték a Masters of Rock Hungary fesztivált. Az 1993-as év lemeztermése az Atomtámadás címû dulpa koncert anyag, amit teltházas Körcsarnok koncerten rögzített a csapat.
1994-ben a szomszédos országokat is végizúzták, a szintén önálló szervezésû Kárpát-Medence Tour, közel 45 városra kiterjedõ koncertsorozatában. Megjelenik a Fejfa helyett lemez, olyan nagysikerû dalokkal, mint a Romlott rendszer, Babilon. Rá fél évre a Memento címû, régi, demos korszak dalait tartalmazó lemez lát napvilágot.
1995-ben, évi 100-120 Moby Dick koncertet követõen, néhány hónap pihenõre ment a csapat, mialatt Mentes Norbert és Hoffer Péter megjelentette Brazzil nevû projectjük lemezét. A 15 éves jubileumi koncert több sztárvendég kíséretében, teltház elõtt zajlott. Magyarországon itt használtak elõször intelligens lámpákat. Augusztusban, az akkor már nagyobb méreteket öltõ Diákszigeten, esti fõidõben, a Nagyszínpadon lépett fel a banda. Az év végi PeCsa koncerten Norbert betegsége miatt hármasban állt színpadra a zenekar.
1996-ban, közel két év kihagyás után, új stúdió lemez született, az Indul a boksz. A Na, mi van? címû dalra nagyköltségvetésû klip készült. Több, abban az idõben kialakuló félben lévõ fesztiválon koncertezett a Moby Dick, valamint ismét meghívást kaptak a Sziget Nagyszínpadára.
1997-ben jelent meg, az akkor még utolsónak hitt sorlemez, a Tisztítótûz, majd 1998-ban a Good Bye (Best Of) válogatás. A tagok civil elfoglaltságai a zenekar háttérbe szorulását eredményezte, ezért már csak néhány, kisebb koncertet vállaltak. 1998. tavaszán, közös megegyezés alapján bejelentették a Moby Dick pályafutásának lezárását. 1998. novemberében nagyszabású Búcsúkoncertet rendeztek a Petõfi Csarnokban.
1999-ben megjelent a Búcsúkoncert video anyaga. Az akkor még gyerekcipõben járó, hazai Internet kultúrában létrejött a zenekar rajongói weblapja (késõbb hivatalos honlapja), ahol 2000-ben már exkluzív interjúk készültek Smicivel és Gáborral.
2001. Szilveszterkor megszületik a Sopron Futball induló Moby Dick-es felújításának ötlete, amit gyors cselekvés követ. A zenekar tagok ismételt találkozása, és jóhangulatú storyzásai során felmerült a már sok-tucatszor nekik szegezett kérdés: vajon mikor lesz újra Moby Dick?
2002-ben új fejezet indult a banda életében! 4 éves szünet után, a rajongók kitartó bíztatásának és koncertmeghívási ajánlatok hatására, a Moby Dick újból színpadra állt. Az újkori koncerteken felszabadult energiák egy maximálisan feltöltõdött zenekart mutattak. A doppingként ható sikereket követõen, egyre több koncert és fesztivál meghívásnak tettek eleget. A csapat nekiállt 10. nagylemezének megírásához. A dobos posztot eleinte Bertalan Balázs töltötte be, majd 2003-tól visszatért Hoffer Péter.
2003-ban elkészült a 10., visszatérõ nagylemez, a Golgota, amely október végén jelent meg a Sony Music gondozásában. Ehhez nagyköltségvetésû klip készült, Ámen címmel, rajongók közremûködésével. A zenekar szervezésében 22 állomásos, nagyszabású koncert-sorozat indult, Total Hard Festival-Tour néven. Ezen turné 2004. májusáig az egész országot bejárta, a legtöbb hazai élvonalbeli rock/metal zenekart felvonultatva. Az év rockzenei megmozdulásán több mint 15ezer rajongó vett részt.
2004. augusztusában a csapat nekilátott a 11. Moby Dick sorlemez elkészítéséhez. Novembertõl egészen az év végéig, 12 állomásos, sportcsarnokokat megtöltõ koncertsorozaton zúzott a csapat, a Tankcsapda jubileumi turnéjának speciális vendégeként.
2005. elsõ negyed éve az új stúdió lemez munkálatainak befejezésével telt, amely végül Se Nap se Hold címen jelent meg 2005. március 21-én, rögtön a MAHASZ lista 4. helyérõl startolva!
A sikeres õszi koncerteket követõen 2005. novemberében jelent meg - a hazai rocktörténelemben unikumként - a Moby Dick Tribute lemeze, a "BálnaVadÁszok", amelyen az aktív hazai rock és metal zene jeles képviselõi, zenekarai mûködtek közre 1-1 Moby Dick dal feldolgozásával.
Ezen lemez anyag már "elõszele" a Moby Dick 25 éves jubileumának, amelyet nagyszabású és vendégekkel tarkított koncert-show keretében ünnepel meg a zenekar a budapesti Petõfi Csarnokban, 2006. február 10-én!
2006. a 25 éves jubileum jegyében telt. A február 10-i PECSA koncert teltházas lett, amit egy országos koncertsorozat követett. A 2006-os év végén megjelent a 25 éves jubileum címû kiadvány, amely a koncert hang- és képanyagán kívül számos extrát is nyújt, mint például a zenekar szinte összes videoklipjét, turné- ás werkfilmeket.
Moby Dick Live2007. február 24-én a Moby Dick fellépett a Fonogram Zenei Díjátadón, amit a Magyar Televízió élõben közvetített. Egy PeCsa és egy Wigwam koncerten kívül a zenekar fõleg fesztivál meghívásoknak tett eleget. Idõközben Mentes Norbert és Hoffer Péter elindította a Hungarica nevû formációját, amelynek elsõ albuma még ezévben megjelent.
2008. a retro év jegyében telt. A Moby Dick elõvette elsõ három lemezét, és egy abból összeállított repertoárral zúzta végig az országot, illetve a határontúli településeket is. 2008-ban 37 fellépése volt a zenekarnak.
2009. február 9-én jelent meg az Ugass kutya! album 20 éves jubileumi újrakiadása, amely a budapesti Avalon klubban adott, 2008. március 22-én rögzített "Kegyetlen Évek Live" elnevezésû koncertet is tartalmazza, DVD-vel, extrákkal kiegészítve.
És a történet folytatódik...

http://www.shadow-and-light.gportal.hu/portal/shadow-and-light/image/gallery/1354489609_55.jpgAlbumok :

Ugass kutya (1990)
Moby-Dick - Ugass kutya1.Intro 
2.Ugass kutya [watch video]
3.Talpon maradni 
4.Tôbbet nem tehetek 
5.Káosz és zűrzavar 
6.Keresztes vitéz 
7.Bűz van 
8.A III. világháború előtt 
9.Átnevelés 
10.Metallopolisz 
11.Talpak 
12."Nyugi" 
Kegyetlen évek (1991)
Moby-Dick - Kegyetlen évek1.Ilyen ez a század 
2.Good Bye 
3.Kegyetlen évek 
4.Happy End 
5.Élsz, vagy meghalsz 
6.S. O. S. 
7.Beteg a Föld 
8.Kiképzés 
9.Ne köss belém 
10.Köszönöm jól vagyok 
Kôrhinta (1992)
Moby-Dick - Kôrhinta1.Múló álom 
2.Gumiszoba 
3.Gazember 
4.Legyél jó 
5.Kártyavár 
6.Körhinta 
7.Rohadt dolog 
8.XX. századi ima 
9.A mesének vége 
10.Legyél hepi! 
Atomtámadás(live) (1993)
Moby-Dick - Atomtámadás(live)1.Intro 
2.Körhinta 
3.Good bye 
4.Káosz és zűrzavar 
5.Ilyen ez a század 
6.Beteg a Föld 
7.Ugass kutya 
8.Kegyetlen évek 
9.Legyél hepi 
10.Legyél jó 
11.Keresztes vitéz 
12.Keresztes vitéz 
13.Bűz van 
14.Gumiszoba 
15.Kiképzés 
16.Moby Dick 
17.Patkányírtás 
18.Múló álom 
19.Gazember 
Fejfa helyett (1994)
Moby-Dick - Fejfa helyett1.Fejfa helyett 
2.Romlott rendszer 
3.Babilon 
4.Másféle tűz 
5.Utolsó kenet 
6.Rossz helyen 
7.Illúziók nélkül 
8.Fordítva sül el a fegyver 
9.Önkéntes áldozat 
10.Így tűnsz el 
11.Babilon (CD+) 
Memento (1994)
Moby-Dick - Memento1.Nem vagyok idegen 
2.Mesélték-e kislány 
3.Pokolrock [watch video]
4.Zokog a lelkem 
5.Járványveszély 
6.A III. világháború előtt 
7.Patkányírtás 
8.Keresztes vitéz 
9.Kinek kell? 
10.Prometheus 
11.Rossz fiúk 
12.A bűn Krisztusa 
13.Falfirkáló 
Indul a boksz (1996)
Moby-Dick - Indul a boksz1.A politikus 
2.Ne provokálj 
3.Nem érdekel, ki énekel 
4.Indul a boksz 
5.Zsibbad az agyam 
6.Ki kell jutnom 
7.Tiltakozz 
8.Nem erre vártam 
9.Péntek esti láz 
10.Lassú halál 
11.Rossz bőrben 
12.Egy kis anarchia 
13.Na, mi van? 
Tisztítôtüz (1997)
Moby-Dick - Tisztítôtüz1.Égess meg! 
2.Üvöltés 
3.Requiem 
4.Rezervátum 
5.Zuhanás 
6.Külön a lélek 
7.Unom a banánt 
8.A király 
9.Vágd le 
10.Semmiből sehová 
11.Ugass kutya! (ver.`97) 
Good bye (1998)
Moby-Dick - Good bye1.Ugass kutya! (1989.) 
2.Bűz van (1989.) 
3.Káosz és zűrzavar (1988.) 
4.Good Bye (1991.) 
5.Élsz, vagy meghalsz (1991.) 
6.Kegyetlen évek (1991.) 
7.Beteg a Föld (1990.) 
8.Kiképzés (1991.) 
9.Ne köss belém (1990.) 
10.Ilyen ez a század (1990.) 
11.Körhinta (1992.) 
12.Gumiszoba (1992.) 
13.Gazember (1992.) 
14.Pokolrock (1981.) 
15.Keresztes vitéz (1988.) 
16.Prometheus (1988.) 
17.A III. világháború előtt (1983.) 
18.Indul a boksz (1996.) 
19.Na, mi van? (1996.) 
Golgota (2003)
Moby-Dick - Golgota1.A Teremtés (intro) 
2.Te vagy a kezdet 
3.Tornyok omlanak 
4.Mennyből az angyal 
5.Romlás virága 
6.Még ebben a testben 
7.Hamis törvény jele 
8.Néma harangok 
9.Fekete lyuk 
10.Még élünk 
11.Kánaán 
12.Lezárt szemek 
13.Megfeszítve 
14.Csontok felett 
15.Ámen 
Se nap se Hold (2005)
Moby-Dick - Se nap se Hold1.Jusson eszébe 
2.Demokrácia álarca [watch video]
3.Pozitív minta 
4.Lélekromboló torpedó 
5.Apránként adagolva 
6.Vágóhíd utca 5. 
7.Tegyünk úgy... 
8.Se Nap se Hold 
9.Nem adnak semmit 
10.Nem érhet véget 
11.Napot ő hoz 
A Holnapok Ravatalán (2011)
Moby-Dick - A Holnapok Ravatalán1.Intro 
2.Durván akár a vulkán 
3.A holnap talapzatán 
4.Gonosz erő 
5.Bölcső és koporsó 
6.A holnapok ravatalán 
7.Ki mer a szemembe nézni? 
8.Éjfél után tíz perccel 
9.Bebetonozva 
10.Csak a döbbenet 
11.Játszik velem egy álom 
12.Outro 
Földi Pokol (2014)
Moby-Dick - Földi Pokol1.Veszélyes elem [watch video]
2.Földi pokol [watch video]
3.Vasketrecben 
4.Így kezdődik 
5.Mátrix 
6.Ólomszürke ég alatt [watch video]
7.Ég veled, ég velem 
8.Példabeszéd 
9.Zsákutcában 
10.Sikátor 

Kedvencek közé jelölték :
[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0498 s