MobyDick logo
MobyDick Ének, Gitár : Schmiedl Tamás
Gitár : Mentes Norbert
Basszusgitár : Gőbl Gábor
Dobok : Hoffer Péter
Ex-Énekes : Köműves Péter
Ex-Énekes : Novák Antal
Ex-Énekes : Molics Zsolt
Ex-Basszusgitáros : Jancsó Miklós
Ex-Basszusgitáros : Horváth Zoltán
Ex-Basszusgitáros : Giczi Kurt
Ex-Dobos : Bindes Gyula
Ex-Dobos : Rozsonits Tamás
Ex-Dobos : Bertalan Balázs


Bármennyire is furcsa, a Moby Dick 1980-ban alakult, tehát mindmáig a legkorábbi metal banda, megelõzve a Pokolgépet (1983.) és az Ossiant (1986.), ám a köztudatban ez mégsem így van.

1979-ben a soproni Lõvérek egyik lakónegyedében élõ második unokatestvérek Schmiedl Tamás és Mentes Norbert - ekkor még mindketten csak 14 és 11 évesek - elhatározták, legelsõ zenei példaképeik, az akkor számukra legkeményebbnek ismert Beatles és Rolling Stones hatására, a bõrlabdáról a gitárra váltanak. Tamás az édesapja által készített, Norbert pedig papájának 1955-ös Elvis Presley fazonú gitárján kezdett el pengetni. Az elsõ otthoni pötyögések után a srácok megkeresték a város legendás gitárosát Tujmer "Suba" Gézát, kérve tanítsa meg nekik a hangszerfogás alapjait. A gyakorlások alkalmával leggyakrabban a Led Zeppelin Moby Dick-je hangzott el. Az Osztrák Televízióban ez idõtájt vetített Moby Dick c. film hatására megszületett az együttes neve.

1980-ban, megtalálva a társakat Jancsó Miklós basszusgitáros és Horváth Zoltán dobos személyében, pár hónapnyi együttgyakorlás után a banda már koncertképes. Ekkor született a ma is népszerû Patkányirtás és Pokolrock. A következõ másfél évet Iskola Turné periódusnak nevezhetnénk, hiszen ez idõ alatt sikerrel "bejátszották" Sopron összes általános és középiskoláját. Horváth Zolit idõ közben Bindes "Szívbeteg" Gyula váltotta fel dobos poszton. De õ sem maradt sokáig. Rozsonits "Rózsi" Tamás került a helyére.

Photobucket

1982. telén az elsõ igazán komoly, saját szervezésû bulin, a Liszt Ferenc Mûvelõdési Központban 1200-an váltották meg, az akkor 10 Ft-os belépõjegyüket. Ez a fantasztikus siker megfogalmazta bennük - érdemes ezt igazán komolyan csinálni.

1983-ban vették fel, már Giczy Kurttal az új basszusgitárossal, az elsõ Moby Dick demót, a következõ számokkal: Nyitány, Talpak, A bûn Krisztusa, Pokolrock, Mesélték-e, Falfirkáló, Patkányirtás, Ördög volt szeretõd, A III. világháború elõtt. Ezzel az anyaggal indult a banda a Hungaroton meghódítására. Az MHV bástyái azonban rendkívül masszívak voltak. Az album kiadásáról folyó tárgyalásokon nyájasan mosolyogva utasították vissza az anyagot, és mutatták meg az ajtót a "vidéki srácoknak". A kudarc, hogy nem sikerült lemezszerzõdéshez jutni, nem a beletörõdés irányába terelte a Dick-et, hanem taktikát változtattak és részben új zenei irányt vettek Smiciék.

Photobucket

Ekkor már tombolt a bandán belül a Judas Priest, Motörhead és az Iron Maiden láz, valamint bejött képbe a Metallica is. Új nóták születtek: Nem vagyok idegen, Kinek kell, Járványveszély, Betolakodók, A csaló, Valami történt, Guberálók, Zokog a lelkem. Ezek a dalok alkották a 2. Moby Dick demót. A demó "szakmai" visszhangja, hogy meghívták a zenekart a salgóbányai Rocktáborba. A tanulás és az elkészített rádiós felvétel mellett, fontos ismeretségek szövõdtek a két hét alatt, a már ismert, befutott sztárokkal (Pataky Attila, Szûcs Antal Gábor, Szigeti Feri), no meg a fiatal kortársakkal: Alapi István, Petõ Gábor (EDDA), Leskovics Gábor (P.U.F.), Zsoldos Tamás. A tábort záró vizsgakoncerten fájdalmas pofont kaptak a tisztelt zsûritõl, ugyanis a színtiszta heavy metalt játszó Moby Dicken kívül mindenki ORI engedélyes zenekarként utazhatott haza.

Az 1986-os év egy különleges koncerttel indult. A zenekar akkor még "csak" szervezõje, Gõbl Gábor meghívta Nagy Ferót egy koncert erejéig a Moby Dick kötelékébe. Itt kezdõdött az a barátság Feró és a Dick között, aminek köszönhetõen a késõbbiekben rendszeresen országszerte is játszottak az újjáalakuló Beatrice elõtt. Itt azonban kissé lelassultak a dolgok, hiszen '86 és '87 között Smici és Norbert párhuzamosan szolgálta a hajdani Népköztársaságot a seregben. Mikor kijöttek onnan, mondhatjuk, hogy egy új korszak kezdõdött a banda életében.

1987. õszétõl indulhatott be az a program, amit a zenekar egyik jó barátja, majd szervezõje, Gõbl Gábor - a Link együttes basszusgitárosa - megálmodott.
"Hetente utaztam Budapestre, igyekeztem olyan helyeken megfordulni, ahol egyszerre sok szakmabeli jelenik meg. Nagy Feróval és akkori menedzserével, Szûcs Alfréddal szinte napi kapcsolatban voltam." - emlékezett vissza Gábor.
Az átgondolt és jól kivitelezett kavarások kezdtek bejönni. Az akkor sem túl széles skálájú rock sajtóban - igaz, még csak bélyeg nagyságú fotókkal - de megjelent a hír egy, a nyugati végeken küzdõ metal bandáról.

1988. elején egy kiszámítható tagcsere következett. Giczy Kurt helyére Gábor került.

Photobucket

"Mindent beleadtam a szervezésbe, kezdtem kiismerni az erõvonalakat Budapesten, és persze imádtam a Moby Dicket. Jöttek szép sorjában az eredmények. A jövõt tök rózsaszínûen láttam, aztán otthon fogtam a gitáromat, és mentem a dallamos punk-rockot játszó Link próbáira. De mint kiderült, ez nem maradhatott így sokáig..."
Miután Gábor beszállt a bandába koncertek sokasága következett, helyszíntõl függetlenül, mindenhol tomboló sikerrel. "Teljesen ingyen játszottunk mindenhol." - hívta fel a figyelmet Smici. "Minden fellelhetõ pénzt a bandára áldoztunk. Megesett, hogy a szülõk bukszájából kellett lopkodnunk. Õk ugyanis akkor még egyikünket sem támogatták."
1988. õszén már a csapat minden tagja érezte, hogy a közönség részérõl igazán komoly az érdeklõdés a Moby Dick iránt. Szeptember végén egy ausztriai stúdióban elkészült az elsõ, és soha meg nem jelent Moby Dick kislemez két nótája, a Keresztes vitéz és a Prometheus. Október 15-én debütált a zenekar a Magyar Televízió Rockstúdió címû mûsorában. Nagy Feró Garázs címû rádiómûsorában állandóan spiccen sugározták a Moby Dick számokat.
Ekkor jött Magyarországra turnézni a német Stormwitch együttes. A Moby Dick ment velük elõzenekarnak, és a turné hét állomásán október 31. és november 9. között mintegy tízezer rocker elõtt nyomták el a harmincöt perces programot esténként. "Ez a turné a legjobbkor jött - állapította meg Gábor. - Magunk is meglepõdtünk, hogy a demók postázásának, és az eddigi erõlködésnek ekkora látszata lett. Minden bulin a keverõkig villanegyed volt!"

1989. is roppant fontos év volt a srácok számára. Már javában zajlottak a puhatolódzó tárgyalások a Ring, a Hungaroton és a Nívó lemezkiadóknál. Az eredmény, az MHV által megjelentetett Garázs válogatás lemezre felkerült a Kiválasztott címû nóta, amely az A oldal elsõ száma lett.
Az év folyamán játszott koncertek több mint felét már önállóan, fõzenekarként adták. Augusztus 19-én a Beatrice koncert hatezres közönsége elõtt lépett fel a csapat. A siker, amely a közönség részérõl megnyilvánult, meggyorsította a lemezszerzõdéshez jutást, hiszen a koncerten jelen volt Enyedi Ernõ, a Proton kiadó tulajdonosa is, akire a banda kedvezõ benyomást tett. A kiadásról folyó tárgyalásra Nagy Feró személye és jelenléte is nagy befolyást gyakorolt. Végül megállapodás született, és 1989. decemberében elkezdõdtek az Ugass kutya! felvételei.

1990-ben, már az album megjelenése elõtt kitört a Moby Dick láz. Érezhetõ volt ez a Drakula fesztiválon, ahol a fõmûsoridõben szerepelt a banda, és a PeCsa-beli SDI koncerten, ahol vendégként lépett fel a csapat. Ezen felbátorodva, a Moby Dick még az album megjelenése elõtt "lemezelõzetes" bulit adott a PeCsában, ahol 1800 Moby Dick rajongó jelent meg. Ennyi érdeklõdõt akkoriban sokan a lemezbemutatójukra sem tudtak verbuválni.
Ebben az évben jelent meg végül a legendás Ugass kutya! 1990. második felétõl a banda lemezeladási és koncert látogatottsági mutatói alapján (többszörös látogatottsági rekord a PeCsában) csúcsra került.

Photobucket

1991-ben új lemez következett, a Kegyetlen évek, amit a mai napig az egyik legagresszívebb magyar metal lemezként tartanak számon. A 32 perces lemez esetében sokan emlegetik a magyar Reign In Blood (Slayer) jelzõt is.

Photobucket

1992. újabb mérföldkõ a Moby Dick életében. A Körhinta lemez a MAHASZ lista 4. helyéig jutott, és a Gazember dal igazi slágerré nõtte ki magát, amit még országos kereskedelmi rádiók is elõszeretettel játszottak. Rozsonits Tamás dobos helyére Hoffer Péter került.

1993-ban az erdélyi Keresztes Hadjárat Turné keretében bejárták a legtöbb magyar lakta települést, és még ebben az évben megszervezték a Masters of Rock Hungary fesztivált. Az 1993-as év lemeztermése az Atomtámadás címû dulpa koncert anyag, amit teltházas Körcsarnok koncerten rögzített a csapat.

1994-ben a szomszédos országokat is végizúzták, a szintén önálló szervezésû Kárpát-Medence Tour, közel 45 városra kiterjedõ koncertsorozatában. Megjelenik a Fejfa helyett lemez, olyan nagysikerû dalokkal, mint a Romlott rendszer, Babilon. Rá fél évre a Memento címû, régi, demos korszak dalait tartalmazó lemez lát napvilágot.

1995-ben, évi 100-120 Moby Dick koncertet követõen, néhány hónap pihenõre ment a csapat, mialatt Mentes Norbert és Hoffer Péter megjelentette Brazzil nevû projectjük lemezét. A 15 éves jubileumi koncert több sztárvendég kíséretében, teltház elõtt zajlott. Magyarországon itt használtak elõször intelligens lámpákat. Augusztusban, az akkor már nagyobb méreteket öltõ Diákszigeten, esti fõidõben, a Nagyszínpadon lépett fel a banda. Az év végi PeCsa koncerten Norbert betegsége miatt hármasban állt színpadra a zenekar.

1996-ban, közel két év kihagyás után, új stúdió lemez született, az Indul a boksz. A Na, mi van? címû dalra nagyköltségvetésû klip készült. Több, abban az idõben kialakuló félben lévõ fesztiválon koncertezett a Moby Dick, valamint ismét meghívást kaptak a Sziget Nagyszínpadára.

1997-ben jelent meg, az akkor még utolsónak hitt sorlemez, a Tisztítótûz, majd 1998-ban a Good Bye (Best Of) válogatás. A tagok civil elfoglaltságai a zenekar háttérbe szorulását eredményezte, ezért már csak néhány, kisebb koncertet vállaltak. 1998. tavaszán, közös megegyezés alapján bejelentették a Moby Dick pályafutásának lezárását. 1998. novemberében nagyszabású Búcsúkoncertet rendeztek a Petõfi Csarnokban.

1999-ben megjelent a Búcsúkoncert video anyaga. Az akkor még gyerekcipõben járó, hazai Internet kultúrában létrejött a zenekar rajongói weblapja (késõbb hivatalos honlapja), ahol 2000-ben már exkluzív interjúk készültek Smicivel és Gáborral.

2001. Szilveszterkor megszületik a Sopron Futball induló Moby Dick-es felújításának ötlete, amit gyors cselekvés követ. A zenekar tagok ismételt találkozása, és jóhangulatú storyzásai során felmerült a már sok-tucatszor nekik szegezett kérdés: vajon mikor lesz újra Moby Dick?

2002-ben új fejezet indult a banda életében! 4 éves szünet után, a rajongók kitartó bíztatásának és koncertmeghívási ajánlatok hatására, a Moby Dick újból színpadra állt. Az újkori koncerteken felszabadult energiák egy maximálisan feltöltõdött zenekart mutattak. A doppingként ható sikereket követõen, egyre több koncert és fesztivál meghívásnak tettek eleget. A csapat nekiállt 10. nagylemezének megírásához. A dobos posztot eleinte Bertalan Balázs töltötte be, majd 2003-tól visszatért Hoffer Péter.

2003-ban elkészült a 10., visszatérõ nagylemez, a Golgota, amely október végén jelent meg a Sony Music gondozásában. Ehhez nagyköltségvetésû klip készült, Ámen címmel, rajongók közremûködésével. A zenekar szervezésében 22 állomásos, nagyszabású koncert-sorozat indult, Total Hard Festival-Tour néven. Ezen turné 2004. májusáig az egész országot bejárta, a legtöbb hazai élvonalbeli rock/metal zenekart felvonultatva. Az év rockzenei megmozdulásán több mint 15ezer rajongó vett részt.

2004. augusztusában a csapat nekilátott a 11. Moby Dick sorlemez elkészítéséhez. Novembertõl egészen az év végéig, 12 állomásos, sportcsarnokokat megtöltõ koncertsorozaton zúzott a csapat, a Tankcsapda jubileumi turnéjának speciális vendégeként.

2005. elsõ negyed éve az új stúdió lemez munkálatainak befejezésével telt, amely végül Se Nap se Hold címen jelent meg 2005. március 21-én, rögtön a MAHASZ lista 4. helyérõl startolva!A sikeres õszi koncerteket követõen 2005. novemberében jelent meg - a hazai rocktörténelemben unikumként - a Moby Dick Tribute lemeze, a "BálnaVadÁszok", amelyen az aktív hazai rock és metal zene jeles képviselõi, zenekarai mûködtek közre 1-1 Moby Dick dal feldolgozásával.
Ezen lemez anyag már "elõszele" a Moby Dick 25 éves jubileumának, amelyet nagyszabású és vendégekkel tarkított koncert-show keretében ünnepel meg a zenekar a budapesti Petõfi Csarnokban, 2006. február 10-én!

2006. a 25 éves jubileum jegyében telt. A február 10-i PECSA koncert teltházas lett, amit egy országos koncertsorozat követett. A 2006-os év végén megjelent a 25 éves jubileum címû kiadvány, amely a koncert hang- és képanyagán kívül számos extrát is nyújt, mint például a zenekar szinte összes videoklipjét, turné- ás werkfilmeket.

2007. február 24-én a Moby Dick fellépett a Fonogram Zenei Díjátadón, amit a Magyar Televízió élõben közvetített. Egy PeCsa és egy Wigwam koncerten kívül a zenekar fõleg fesztivál meghívásoknak tett eleget. Idõközben Mentes Norbert és Hoffer Péter elindította a Hungarica nevû formációját, amelynek elsõ albuma még ezévben megjelent.

2008. a retro év jegyében telt. A Moby Dick elõvette elsõ három lemezét, és egy abból összeállított repertoárral zúzta végig az országot, illetve a határontúli településeket is. 2008-ban 37 fellépése volt a zenekarnak.

2009. február 9-én jelent meg az Ugass kutya! album 20 éves jubileumi újrakiadása, amely a budapesti Avalon klubban adott, 2008. március 22-én rögzített "Kegyetlen Évek Live" elnevezésû koncertet is tartalmazza, DVD-vel, extrákkal kiegészítve.

Albumok :

Demo (1983)
 1.Nyitány 
2.Talpak 
3.A Bûn Krisztusa 
4.Pokolrock 
5.Mesélték E 
6.Falfirkáló 
7.Patkányirtás 
8.Ördög Volt a Szeretõd 
9.A III. Világháború Elõtt 
Demo (1985)
 1.Nem Vagyok Idegen [watch video]
2.Kinek Kell [watch video]
3.Járványveszély [watch video]
4.Betolakodók [watch video]
5.A Csaló [watch video]
6.Valami Történt 
7.Guberálók [watch video]
8.Zokog a Lelkem [watch video]
Keresztes Vitéz / Prometheus ( Single ) (1988)
 1.Keresztes Vitéz [watch video]
2.Prometheus [watch video]
Demo (1988)
 1.Keresztes Vitéz 
2.Titok 
3.Zokog A Lelkem 
4.Prometheus 
Demo (1989)
 1.Talpak 
2.Nem Vagyok Idegen 
3.Kiválasztott 
4.Ébredés 
Ugass Kutya! (1990)
MobyDick - Ugass Kutya!1.Intro 
2.Ugass Kutya! [watch video]
3.Talpon Maradni 
4.Többet Nem Tehetek 
5.Káosz és Zûrzavar 
6.Keresztes Vitéz [watch video]
7.Bûz Van 
8.A III. Világháború Elõtt 
9.Átnevelés 
10.Metallopolisz 
11.Talpak 
12."Nyugi" 
Kegyetlen Évek (1991)
MobyDick - Kegyetlen Évek1.Ilyen ez a Század 
2.Good Bye 
3.Kegyetlen Évek 
4.Happy End [watch video]
5.Élsz vagy Meghalsz 
6.S.O.S. 
7.Beteg a Föld [watch video]
8.Kiképzés 
9.Ne Köss Belém 
10.Köszönöm Jól Vagyok 
Körhinta (1992)
MobyDick - Körhinta1.Múló Álom 
2.Gumiszoba 
3.Gazember [watch video]
4.Legyél Jó [watch video]
5.Kártyavár 
6.Körhinta 
7.Rohadt Dolog 
8.XX. Századi Ima 
9.A Mesének Vége 
10.Legyél Hepi 
Atomtámadás (1993)
MobyDick - Atomtámadás1.Intro 
2.Körhinta [watch video]
3.Good Bye [watch video]
4.Káosz és Zûrzavar 
5.Ilyen ez a Század 
6.Beteg a Föld 
7.Ugass Kutya 
8.Kegyetlen Évek [watch video]
9.Legyél Hepi [watch video]
10.Legyél Jó 
11.Keresztes Vitéz 
12.Dob szóló 
13.Bûz Van 
14.Gumiszoba [watch video]
15.Kiképzés 
16.Kártyavár [watch video]
17.Moby Dick 
18.Patkányirtás 
19.Múló Álom [watch video]
20.Gazember [watch video]
Fejfa Helyett (1994)
MobyDick - Fejfa Helyett1.Fejfa Helyett 
2.Romlott Rendszer 
3.Babilon [watch video]
4.Másféle Tűz 
5.Utolsó Kenet 
6.Rossz Helyen [watch video]
7.Illúziók Nélkül 
8.Fordítva Sül el a Fegyver 
9.Önkéntes Áldozat 
10.Így Tűnsz El 
Memento (1994)
MobyDick - Memento1.Nem Vagyok Idegen 
2.Mesélték e Kislány 
3.Pokolrock [watch video]
4.Zokog a Lelkem [watch video]
5.Járványveszély 
6.A III. Világháború Elõtt 
7.Patkányírtás 
8.Keresztes Vitéz 
9.Kinek Kell 
10.Prometheus 
11.Rossz Fiúk 
12.A Bűn Krisztusa 
13.Falfirkáló 
Indul A Boksz (1996)
MobyDick - Indul A Boksz1.A Politikus 
2.Ne Provokálj 
3.Nem Érdekel Ki Énekel 
4.Indul a Boksz 
5.Zsibbad az Agyam [watch video]
6.Ki Kell Jutnom 
7.Tiltakozz 
8.Nem Erre Vártam 
9.Péntek Esti Láz 
10.Lassú Halál 
11.Rossz Bõrben 
12.Egy Kis Anarchia 
13.Na Mi Van [watch video]
Tisztítótûz (1997)
MobyDick - Tisztítótûz1.Égess Meg [watch video]
2.Üvöltés 
3.Rekviem 
4.Rezervátum 
5.Zuhanás 
6.Külön a Lélek 
7.Unom a Banánt 
8.A Király 
9.Vágd Le 
10.Semmibõl Sehová 
11.Ugass Kutya 
Good Bye (1998)
MobyDick - Good Bye1.Ugass Kutya [watch video]
2.Bûz Van 
3.Káosz és Zûrzavar 
4.Good Bye 
5.Élsz Vagy Meghalsz 
6.Kegyetlen Évek 
7.Beteg a Föld [watch video]
8.Kiképzés 
9.Ne Köss Belém 
10.Ilyen ez a Század 
11.Körhinta 
12.Gumiszoba 
13.Gazember [watch video]
14.Pokolrock [watch video]
15.Keresztes Vitéz [watch video]
16.Prometheus 
17.A III. Világháború Elõtt 
18.Indul a Boksz 
19.Na Mi Van [watch video]
Golgota (2003)
MobyDick - Golgota1.A Teremtés 
2.Te Vagy A Kezdet 
3.Tornyok Omlanak 
4.Mennybõl Az Angyal [watch video]
5.Romlás Világa 
6.Még Ebben A Testben 
7.Hamis Törvény Jele 
8.Néma Haragok 
9.Fekete Lyuk 
10.Még Élünk 
11.Kánaán 
12.Lezárt Szemek 
13.Megfeszítenek 
14.Csontok Felett 
15.Ámen [watch video]
Se Nap Se Hold (2005)
MobyDick - Se Nap Se Hold1.Jusson Eszébe [watch video]
2.Demokrácia Álarca [watch video]
3.Pozitív Minta 
4.Lélekromboló Torpedó [watch video]
5.Apránként Adagolva 
6.Vágóhíd Utca 5. 
7.Tegyünk Úgy 
8.Se Nap Se Hold 
9.Nem Adnak Semmit 
10.Nem Érhet Véget 
11.Napot Õ Hoz 

Kedvencek közé jelölték :
rocklivi, Hannácska, lajek, Akela88, zerzo, anita-rock, SörminatorXD, conan20, Pilio, Holló666, wiking81, FreG, KopA, Vikóca, -Doom-, LORD WINTER, Thor Maundrell, Ratsui, Nyűzli, Thrashman, cancino_lorena, Mihaszna

[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0187 s