Nightwish(Tarja Turunen-nel) logo
Nightwish(Tarja Turunen-nel) Ének (1996-2005) : Tarja Turunen
Basszusgitár,ének : Marco Hietala
Billentyűs Hangszerek,dalszerző : Tuomas Holopainen
Dob : Jukka Nevalainen
Szóló gitár : Erno Vuorinen
Basszusgitár (1998-2001) : Sami Vänskä
free counters
Free counters
A profilt jelenlegember néziPhotobucket


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biográfia


A Nightwish ötlete 1996 egyik éjjelén született, mikor Tuomas barátaival a tábortûz körül ült. Az elsõ három dalt 1996 októbere és decembere között vették fel, ezeket még akusztikus hangszereken játszották. Ebben az idõben a csapatnak három tagja volt: Tuomas, Tarja, és Emppu. Jött az ötlet: legyen dobosuk. így csatlakozott hozzájuk Jukka, az akusztikus gitárt pedig lecserélték elektromos gitárra. Néhány hét gyakorlás után stúdióba vonultak, 1997 áprilisában. Ekkor felvettek hét dalt, amelyek az Angels Fall First album korlátozott kiadásán találhatóak. 1997 májusában a Nightwish aláírt egy szerzõdést a Spinefarm kiadóval, két lemez felvételére. Augusztusban stúdióba mentek és rögzítettek négy új dalt.


Mielõtt az Angels Fall First album megjelent volna, a The Carpenter c. dal bekerült a nyolc legjobb közé a finn hivatalos slágerlistán. Ugyanezen a listán a legjobb 31-be került az Angels Fall First album, amit november elején adtak ki. A Nightwish elsõ fellépése 1997. december 31-én volt, Kitee városában. Ezen a télen a Nightwish csak hét koncertet adott, mert Jukka és Emppu sorkatonai szolgálatát töltötte, Tarját pedig lekötötték tanulmányai. 1998 áprilisában elkezdték az elsõ videoklipp, a The Carpenter forgatását. Ezt május elején bemutatták Jyrki-ben (egy TV mûsorban). Tuomas és Tarja interjút is adott ekkor.
A következõ nyáron a basszista Sami Vanska csatlakozott a csapathoz. Nyáron az új dalokat gyakorolták, majd stúdióba vonultak augusztus elején. A felvételek október végére készültek el. November 13-án a Nightwish Kitee-ben koncertezett, itt készítették a Sacrament Of Wilderness videoklippjét. Ennek a dalnak a kislemeze november 26-án jelent meg, az új albumot pedig Oceanborn-nak nevezték el. Ez december 7-én jelent meg. Az Oceanborn sikerén mindenki meglepõdött. A finn albumok hivatalos listáján az ötödik helyre ért fel, és a Sacrament Of Wilderness hetekig az elsõ volt a kislemez listán.
1999 telén három hónap alatt a Nightwish számtalan koncertet adott országszerte, ezenkívül szerepelt a Lista Chart Show-ban is. Tavasszal az Oceanborn-t kiadták külföldön is. Májusban a zenekar ismét koncertezni indult, két országot bejártak, majdnem az összes rock fesztiválon játszottak. Ebben az idõben felvették a Sleeping Sun c. kislemezt. Augusztusban ezt kiadták Németországban, ezen még megtalálhatóak voltak a Walking In The Air, Swanheart és az Angels Fall First c. dalok is. Németországban csak ebbõl a kislemezbõl 15.000 példány fogyott el egy hónap alatt. Augusztusban értesültek, hogy az Oceanborn és a Sacrament Of Wilderness aranylemez lett. Ekkoriban 26 koncerten vettek részt Európában a Rage nevû német zenekarral.02.jpg
2000 elején a banda ismét stúdiómunkába kezdtett, elkezdték harmadik album felvételeit. A munkát kisebb megszakításokkat végezték, mivel közben a finn Eurovíziós Dalfesztiválon is szerepeltek a Sleepwalker c. dallal. A Nightwish már az elsõ körben bejutott a döntõbe, de az elsöprõ közönségszavazat ellenére csak a második helyet kapta. Az új albumot, a Wishmaster-t májusban adták ki. A Wishmastour Kitee-bõl indult. A show után a Nightwish átvette az Oceanborn-ért, a Sacrament Of Wilderness-ért, a Walking In The Air-ért és a Sleeping Sun-ért járó aranylemezeket. A Wishmaster egybõl a finn albumok toplistája elsõ helyére ugrott, és ott is maradt három hétig. Közben ez a lemez is aranylemez lett. A rajongók és a média is egyetértett abban, hogy ez az album legyen a hónap albuma a német Rock Hard magazin 2000 júniusi számában, Bon Jovi és az Iron Maiden ekkor megjelenõ lemezei mellett. A Wishmaster a német lista 21., és a francia toplista 66. helyezését érte el.
A Wishmaster World Tour, elsõként a nagy fesztiválokon folytatódott Finnországban, majd Dél-Amerikában 2000 júniusában. A három hetes koncert turné Brazíliában, Chilében, Argentínában, Panamában és Mexikóban úgy végzõdött, hogy a csapat a legpozitívabb tapasztalatai közt tartja számon. Ezt sikeres koncertek követték a Wacken Open Air-en, a Biebop Metal Festival-on és az elsõ európai turnén a Sinergy-vel és az Eternal Tears Of Sorrow-val. Novemberben a Nightwish két koncertet is adott a kanadai Montrealban.A Nightwish következõ terve egy teljes koncert DVD és VHS kiadása, továbbá egy limitált példányszámú CD volt, melyet csak Finnországban lehet kapni.
A DVD és VHS anyaga végül a 2000. december 29.-én elõadott tamperei koncert lett. Az anyag 2001 áprilisában jelent meg Finnországban és 2001 nyarán világszerte. A koncert végén a Nightwish tagjai átvették a Wishmaster-ért járó platina-, és a Deep Silent Complete-ért járó aranylemezt.2001 márciusában a Nightwish tagjai ismét stúdióba vonultak, hogy rögzítsék Gary Moore klasszikus Over The Hills And Far Away c. dalát, két új dallal és az Astral Romance újrafelvételével egyetemben. A végsõ verzió 2001 júniusában jelent meg. A német (Drakkar) verzió tartalmaz hat koncertfelvételt is.Az Over The Hills And Far Away után következett egy limitált példányszámú kiadvány, mely az elsõ négy korongot tartalmazza, díszcsomagolásban. A CD-ken Tarja arcának részletei láthatók, a belsõ borító beillik egy kisebb könyvecskének is.
A Nightwish ismét aláírt egy szerzõdést a Spinefarm Kiadóval egy albumra vonatkozóan, mely 2002 nyarán jelent meg. Ez az album lett a Century Child, melyen többek közt szerepel Webber The Phantom Of The Opera c. mûvének feldolgozása is. Ezen az albumon már az új basszerük, Marco Hietala játszik, sõt néhol Tarjával duettezik. A stílus kicsit kiforrottabb, de sokak szerint nem az, amit a Nightwishtõl megszoktak. A csapat ekkor visszavonult, mert Tarja operaénekesnõnek tanul, a többiek pedig az új album anyagán dolgoznak.
2003. június 5-én a Nightwish Magyarországra látogatott, a Summer Rocks fesztivál keretében.Már megvásárolható a Nightwish új koncert DVD-je, End Of Innocence címmel.
A csapat készíti negyedik stúdió albumát, mely a Once címet viseli. Ehhez már készül az elsõ videoklip is, Nemo címmel. Az együttes 2004. május 22-én egy hatalmas show-val egybekötött lemezbemutató koncertet ad a Kitee-i jégcsarnokban. Jegyeket márciustól lehet kapni a Nightwish hivatalos honlapján. A nagy sikerû Kitee-i koncert után hamarosan megjelenik a Nightwish ötödik nagylemeze, a Once. A korongon nagyzenekari kísérettel és kórussal játszanak, a Wish I Had An Angel pedig egy betétdal lesz az Alone in the Dark c. mozifilmben.
Az ötödik album az európai Billboard listán az elsõ helyet szerezte meg. Az albumon Marco sokat énekel, míg Tarja inkább lágy hangon játszik közre, és a legjelentõsebb szerep a nagyzenekarnak jut. A Dark Chest Of Wonders, Wish I Had An Angel, Planet Hell nagyszerû dallamait felülmúlja a Ghost Love Score, mely egy kisebbfajta opera. A jó elõre beharangozott a Nemo inkább a nagyközönség igényeit elégíti ki - a videoklipjén már látszik a magasabb költségvetés, azonban még mindig nem képes a zenekar megszabadulni a berendezett stúdiójelenetek alkalmazásától.
A zenekar fél éven belül két nagy sikerû koncertet is adott Budapesten. 2005. október 23-án megtartották a Once turné legutolsó és egyben leghatalmasabb, -látványosabb koncertjét a Hartwall Arénában, Finnországban - az anyag rögzítésre került. A koncert után közvetlenül a Nightwish tagjai nyílt levélben szólították fel Tarját a távozásra, különösen személyes, de üzleti okokra is hivatkozva. Legnagyobb problémájuk Tarja férje, és egyben menedzsere jelenléte, és az, hogy szerintük nagyon megváltoztatta a régen oly szeretnivaló lányt. Tarja két nappal a levél megjelenése után szintén nyílt levéllel válaszolt. A kedélyek sokáig nem csillapodtak. Megtudhattuk, hogy egyik fél sem hagyja abba a zenei karriert - a zenekar új énekesnõt kezdett keresni világszerte, Tarja fiútestvére albumán mûködik közre, és aláírta elsõ szólólemezésrõl szóló szerzõdését a Universal Music kiadóval.
Marco Hietala
1966. január 14-én született, jelenleg a finnországi Helsinkiben él. Szereti a sci-fi, fantasy, horror könyveket, a mozit. 20 éve basszusgitározik és gitározik, ez alatt az idõ alatt zene- és dalszerzõként is dolgozott. Zenei teóriát hallgatott, énekelt és akusztikus gitáron játszott 4 évig. Zenélt a Tarotban, Sinergyben, Metal Gods-ban, és a Conquestben. 5 éve foglalkozik stúdiómunkákkal is. Kedvenc étele a Lenkki, itala a Karhu, finn sör, filmje A Gyûrûk Ura, írója J. R. R. Tolkien, David Brin, Larry Niven, Vernor Vinge és Greg Bear, együttesei a Black Sabbath, Deep Purple, Rainbow, Pantera és a Soundgarden, évszaka a nyár. Rémálma, hogy elveszíti a kreativitását. Életfilozófiája: Perrkkele…
Tuomas Holopainen
1976. december 25-én született, jelenleg a finnországi Kitee-ben él. Hobbijai a zene, mozi, túrázás, utazás. 8 éves korában zongorázni, majd 9 évesen klarinétozni kezdett, aztán zeneelméletetbõl diplomázott. Szaxofonon játszott egy jazz-zenekarban, klarinéton rézfúvós zenekarban. Kedvenc étele a mexikói és a sushi, inni kávét szeret. Kedvenc filmje A rettenthetetlen, Az álmosvölgy legendája, Gladiátor, kedvenc rendezõje James Cameron, színésze Morgan Freeman. Legjobban A Gyûrûk Urát szereti olvasni, érthetõ módon kedvenc írója J. R. R. Tolkien és Stephen King. F. Hans Zimmer, Danny Elfman, Vangelis és a Pantera zenéjét szereti, kedvenc évszaka a tél. Utálja a pókokat. Életfilozófiája: Az útnak soha nincs vége…
Jukka Nevalainen
1978. április 21-én született, jelenleg a finnországi Kitee-ben él. Imádja a mozgást: úszik, tollasozik, de nem feledkezik meg a zenérõl sem. 8 éves korában kezdett dobolni, de az elsõ öt évben csak heti fél órát gyakorolhatott. Azóta azonban különbözõ bandákban teljesedhetett ki tudása, és tehetsége. Kedvenc étele a burgonyapüré steak-kel, tejet iszik, illetve Leijonaviinát almalével. Kedvenc filmje a Gladiátor, a rendezõk közt Ridley Scottot tartja a legtöbbre. Kedvenc színésze Russell Crowe, olvasni Az õszi alkony sárkányai c. könyvet szereti a legjobban. Margaret Weis, David Eddings a kedvenc írói. Fülét Dream Theater-rel és Stratovariusszal kényezteti. Kedvenc évszaka a nyár. Rémálma a Music Television. Életfilozófiája: Úgy megélni minden napot, mintha az lenne az egész élet.
Erno Vuorinen
1978. június 24-én született, jelenleg a finnországi Kitee-ben él. Szeret „lógni, semmittenni. Magántanulóként kezdett gitározni 12 éves korában, azóta különféle bandákban pengette a húrokat. Ha megéhezik, legszívesebben marhahúst eszik, melyet konyakos szószba mártanak, és legkedvesebb itala a sör. Nem néz TV-t, sõt igazán kedvenc filmje sincs, de a kedvenc színésznõje a szépséges Sandra Bullock. Leggyakrabban forgatott könyvének címe: 1001 pozíció, de amúgy olvasni nem nagyon szokott. Szabadidejében legszívesebben Yölintu-t hallgat, de igazán nem tud választani egy kedvenc együttest sem. Kedvenc dala viszont van: a Helloweentõl az I want out. Kedvenc évszaka a késõ nyár vagy a kora õsz. Rémálma, hogy duettet énekeljen Tuomasszal egy koncert alkalmával. Életfilozófiája: Sex, Drugs and Rock & Roll!
Tarja Turunen Ének
1977. augusztus 17-én született, jelenleg a Argentínában, férjével él. A zene a munkája és hobbija egyben. Annak idején tanára segítségével kezdett énekelni és zongorázni az általános iskola alsó tagozatában. Késõbb egy zenei kollégiumban furulyázott. Ezek után a savonlinnai fõiskolán klasszikus éneket, és zenei színházat tanult. Mikor ezzel végzett, a Sibelius Akadémián egyházi zenét tanult. Jelenleg szakosodik a klasszikus énekre. Kedvenc étele a csirke, itala a száraz vörös bor, filmje a Gladiátor, rendezôje Ridley Scott, színésze Russell Crowe, dala Von eviger liebe (Brahmstól), évszaka a tavasz, rémálma, hogy egyik reggel arra ébred, nincs hangja. Életfilozófiája egy szóban leírható: Mosoly!Photobucket

Albumok :

Angels Fall First (1996)
Nightwish(Tarja Turunen-nel) - Angels Fall First1."Elvenpath" 4:40 
2."Beauty And The Beast" 6:24 
3."The Carpenter" 5:57 
4."Astral Romance" 5:12 
5."Angels Fall First" 5:34 
6."Tutankhamen" 5:31 
7."Nymphomaniac Fantasia" 4:47 
8."Know Why The Nightingale Sings" 4:14 
9."Lappi (Lapland)" 9:37 
10."Erämaajärvi" 2:15 
11.# "Witchdrums" 1:18 
12."This Moment Is Eternity" 3:12 
13."Etiäinen" 2:34 
The Carpenter (single) (1997)
Nightwish(Tarja Turunen-nel) - The Carpenter (single)1.The Carpenter [watch video]
2.Red Light in My Eyes part II (by Children of Bodom) 
3.Only Dust Moves... (by Thy Serpent) 
Oceanborn (1998)
Nightwish(Tarja Turunen-nel) - Oceanborn1.Stargazers 
2.Gethsemane 
3.Devil & The Deep Dark Ocean 
4.Sacrament of wilderness 
5.Passion and the opera 
6.Swanheart 
7.Moondance 
8.The riddler 
9.The Pharaoh Sails To Orion 
10.Walking in the air 
11.Sleeping sun [watch video]
12.Sleeping Sun (nem minden kiadáson fellelhető) 
13.Nightquest (japán limitált verzión) 
Sacrament of Wilderness (single) (1998)
Nightwish(Tarja Turunen-nel) - Sacrament of Wilderness (single)1.Sacrament of wilderness 
2.The Crow and the Warrior (by Darkwoods My Betrothed) 
3.Burning Flames 
Walking In The Air (single) (1999)
Nightwish(Tarja Turunen-nel) - Walking In The Air (single)1.Walking in the air 
2.Nightquest 
3.Tutankhamen 
Sleeping Sun (single) (1999)
Nightwish(Tarja Turunen-nel) - Sleeping Sun (single)1.Sleeping sun 
2.Walking in the air 
3.Swanheart 
4.Angels fall first 
Wishmaster (2000)
Nightwish(Tarja Turunen-nel) - Wishmaster1.She Is My Sin 
2.The Kinslayer 
3.Come Cover Me 
4.Wanderlust 
5.Two For Tragedy 
6.Wishmaster 
7.Bare Grace Misery 
8.Crownless 
9.Deep Silent Complete 
10.Dead Boy`s Poem 
11.FantasMic 
12.Sleepwalker (Bonus Track) 
Over The Hills And Far Away (2001)
Nightwish(Tarja Turunen-nel) - Over The Hills And Far Away1.Over The Hills And Far Away [watch video]
2.10th man down 
3.Away 
4.Astral romance (Remake) 
5.The Kinslayer (live) 
6.She Is My Sin (live) 
7.Sacrament Of Wilderness (live) 
8.Walking In The Air (live) 
9.Wishmaster (live) 
10.Deep Silent Complete (live) 
Century Child (2002)
Nightwish(Tarja Turunen-nel) - Century Child1.Bless the child 
2.End of all hope 
3.Dead to the world 
4.Ever dream 
5.Slaying the dreamer 
6.Forever yours 
7.Ocean soul 
8.Feel for you 
9.The Phantom Of The Opera 
10.Beauty of the beast 
Once (2004)
Nightwish(Tarja Turunen-nel) - Once1.Dark Chest Of Wonders 
2.Wish I Had An Angel 
3.Nemo [watch video]
4.Planet Hell 
5.Creek Mary\`s Blood 
6.The Siren [watch video]
7.Dead Gardens 
8.Romanticide 
9.Ghost Love Score 
10.Kuolema Tekee Taiteilijan 
11.Higher Than Hope 
Nemo (single) (2004)
Nightwish(Tarja Turunen-nel) - Nemo (single)1.Nemo 
2.Planet hell 
3.White night fantasy 
4.Nemo (Orchestral Version) 
5.(enhanced part: stúdiófotók) 

Kedvencek közé jelölték : 81
[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0063 s