Ozric Tentacles logo
Ozric Tentacles gitárok, billentyűk, szintik : Ed Wynne
basszusgitár, billentyűk, szintik : Brandi Wynne
dobok, ütősök : Merv Peplar
billentyűk, szintik : Joie Hinton


Történet:

Az Ozric Tentacles az egyik legegyénibb, legkultikusabb bandája a ma progresszív zenéjének. Szinte sehol nem lehet róluk hallani, mégis zenéjük, az 1985-ben kiadott elsõ lemezük óta hat a világ számos ma nagynak mondott bandájára. Kimondatlanul hatása van minden proggerre, aki csak zenészként/hallgatóként belevész, de mégsem tudnék talán még egy olyan bandát mondani így fejbõl, akik ennyi lemez után is olyan alul tartanának, mint õk. Pedig ez a lemez is (és az eddigiek közül is jónéhány) a Psychedelikus / Space progresszív rock meghatározó lemeze. Egyéniek, és kimagaslóak... és sikertelenek, mint mindig... Ez van, aki nem fut bele jónéhány megalkuvásba, vagy aki nem tömeg igényt elégít ki, néha feladva az elképzeléseit, az mehet a másodosztályba vagy az undergroundba? Tegyünk ellene, hogy ez ne így legyen...

Próbált-e már valamelyikõtök olyan cipõt venni, mint 2 éve? De legalább olyan farmert biztosan. Az esetek többségében sajnos sikertelenül. A ma világában ezek a dolgok szinte a sci-fi világának számítanak, mégha brand névrõl is van szó, és értékes cuccról is. Valami hasonlóba nem száll be az Angol Underground egyik legnagyobb neve, az Ozric Tentacles. Az biztos, hogy nagyon sokan használják zenéjüket ihletként. Zenéjükben egyszerre van jelen az Arab népzenei motívum és a technokrata világ. Elektronikus hangok, a gépdob és a tenger morajlása. A népi hangszerek, hendrixi gitárszabadság és a plágium mentes önállóság.

A lényeg, hogy itt minden a szabadság jegyében zajlik. Sok benne a kísérleti motívum, meg a már ismert visszacsatolás, de jelenthetem, hogy ezzel a lemezzel nagyon maguk fölé is teljesítettek. Bár csúcslemezüknek számító 1993-ban megjelent "Jurassic Shift"-nél sokkal lazábbak. Itt is hozzák az elvárt / megszokott / @hiányozna ha megváltozna@ improvizatív dallamvezetéseket. Laza és mégis kimunkált dalaikban Ed WYNNE gitáros, szintis - John EGAN furulyás, énekes - PAZZA basszer - SEAWEED szintis - SCHOO dobos, ütõshangszeres játszik, akik már hosszú évek óta eldöntötték, hogy kikerülik a mainstream adta elõnyöket.

Szóval ez egy szeplõtlen alkotás. Gyûjteménye a psychedeliának és a tehetségnek. Érdekes zenei megoldásokkal, és zenészekkel. Túlmenve a szabályos táncolható zenén, feltárnak átáztatott gitárokat, valóságos dob kavarog a gépi sípolással és elgörbített zajokkal. Itt megjenik a keleti véraláfutás és a nyugati bõség. csavarodik és mutálódik. A hallgató sodródik az árral, kábul a tudatalatti.

Nehéz a dalokról külön-külön írni. Itt ez a világ egybemosódik, összefügg minden mindennel. A daloknak szinte nincs külön élete, az egész a lényeg. A hangzás és a hangulat. A sok népi motívum mellett nagyon sok ezen a lemezen a jó értelemben vett "elnyújtózás". Minden bandatag a toppon van. Igazi kincs ez a lemez a népzenei motívumokkal dúsított space prog mûfajban.

Remélem sokatoknak sikerült igényeket támasztani a bandával és a lemezzel kapcsolatban. Azt mondjuk nem értem, hogy egyszer miért nem hozzák el a szigetre a bandát, mert abban a laza közegben ezzel az életerõs bandával nagy sikert lehetne elérni. (És végre sokan ismernék meg itthon is a zenéjüket.)

passzio.hu

Albumok :

Erpsongs (1985)
 1.Spiral Mind [watch video]
2.Misty Gliss [watch video]
Tantric Obstacles (1985)
 1.Ullular Gate [watch video]
Pungent Effulgent (1989)
 1.Kick Muck [watch video]
Erpland (1990)
 1.Eternal Wheel [watch video]
2.A Gift of Wings [watch video]
Become the Other (1995)
 1.Neurochasm [watch video]
Curious Corn (1997)
 1.Spyroid [watch video]
WaterFall Cities (1999)
 1.Coily [watch video]
The Hidden Step (2000)
 1.Hidden Step [watch video]
Pyramidion (2001)
 1.Pyramidion [watch video]
Spirals in Hyperspace (2004)
 1.Chewier [watch video]
2.Akasha [watch video]
The Floor's Too Far Away (2006)
 1.Jelly Lips [watch video]

Kedvencek közé jelölték :
weirdpunk, Pistuka, ABSTRACTION, metalfan1998, juhééé, Fodi, A Most Démona, LeviGotFingered, Crimson, Patrick Dashwood, Hashog86

Árva zenekar profil
Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0132 s