P-Mobil logo
P-Mobil Ének : Baranyi László
Basszusgitár,Vokál : Póka Egon
Gitár,Vokál : Sárvári Vilmos
Zenekarvezető, Zzövegíró, Vokál, Próza : Schuster Lóránt
Dobok , Ütőhangszerek, Nagybőgő, Vokál : Szakadáti Mátyás
Gitár,Vokál : ifj. Tornóczky Ferenc
Photobucket


Hivatalos Honlap < < < Kattints ide!!!

CSAK A STÚDIÓ ALBUMOKAT TÜNTETTEM FEL !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kezdetek

Schuster Lóránt – aki mindvégig megtestesítette a P. Mobil szellemiségét – 1968-ban csatlakozott elsõ zenekarához, a Hausbyrdshöz, aminek utódjaként 1969-ben Gesarol néven hozott össze egy újabb társaságot, s – ahogy magukat nevezték – „a rovarhalál zenészei” már nevükkel is kisebbfajta botrányt kavartak. A P. Mobil koncertek voltak az elsõk Magyarországon, ahol „csápolt” a közönség. A késõbbi koncerteknek pedig szinte kötelezõ elemévé vált a rajongók követelõ buzdítása: „A Hajsza, a Gálya, a Fõnix éjszakája...”

A 70-es évek

1973 áprilisában rövid közlemény tudatta az Esti Hírlapban, hogy a Gesarol együttes a jövõben P. Mobil (Perpetuum Mobile) néven lép fel, és az új zenekar bemutatkozó koncertjét 1973. május elsején tartja a Budai Ifjúsági Parkban. A P. Mobil – Póta András (dob), Schuster Lóránt, Bencsik Sándor (gitár), Huszár Györgyi (ének), Losó László (basszusgitár, ének), Serényi Miklós (ének) – igazi debütálására azonban a miskolci popfesztiválon került sor, ahol a slágervonal és a progresszív rock képviselõi között egyedüliként játszottak hard rockot.A zenekar a hetvenes évek közepétõl – a sikertelenség miatt gyakran változó felállásban – hat koncertprogrammal (A kintornás szerencséje, 1975; P. Mobil az alagútban, 1976; Honfoglalás, 1978; Segítség, jaj, 1980; Mobilizmo, 1981; Heavy medál, 1983) lépett a közönség elé. Hat komplett, nagylemezre kívánkozó zeneanyaggal, de a „külvárosinak”, „barbárnak” elkönyvelt zenekar sokáig hiába kopogtatott a hivatalos intézmények ajtaján, dalaikat a Sanzonbizottság, a Rádió és az MHV is visszautasította. Csak egyre növekvõ népszerûségüknek, illetve a kemény rock terjedõ divatjának köszönhették, hogy a hetvenes évek második felében három kislemezük (Kétforintos dal, Menj tovább, 1978; Forma 1, Utolsó cigaretta, 1979; Miskolc, Csizma az asztalon, 1980) megjelenhetett. A zenekar ezekkel a dalokkal, illetve mûsorai betétszámaivai (Pokolba tartó vonat, Rocktóber, Bíborlepke stb.) állandóan a sikerlistákon szerepelt, de mivel nem voltak hajlandóak kompromisszumokra, például egyes dalok szövegének átírására, megváltoztatására, a zenekar elsõként sorolt be a „fekete bárányok” csapatába.A zenekar a hetvenes években végig a „föld alá szorítva”, a margón dolgozott. Konok fejjel öntörvényû, divatoktól független útjukat járták. Hattételes Honfoglalás címû szvitjük a magyar rockzene egyik jelentõs teljesítménye (szerzõ: Bencsik Sándor, Cserháti István, Földes László), amelyet elõször 1978. április 30-án az Ifjúsági Park nyitókoncertjén mutattak be óriási sikerrel. A jó zenészekbõl – Vikidál Gyula (ének), Cserháti István (billentyûs hangszerek), Pálmai Zoltán (dob), Bencsik Sándor (gitár), Kékesi Bajnok László (basszusgitár), Schuster Lóránt – álló csoport ekkor már kidolgozott koncertprogramokkal, karakteres vezéregyéniségekkel rendelkezett. A P.Mobil 10 éven át õrizte fogcsikorgató elszántsággal azt a lázadó szellemet, amely a zenekart elindította a pályán. A közönség rajongott értük. A divatot követõ, kompromisszumokra hajló zenekarok sorra elhúztak mellettük, s zenei–színpadi munkásságuk is olyan forrássá vált, amelyben több új zenekar is megmerítette korsóját (Csizma az asztalon). Dalaik, szövegmotívumaik, színpadi ötleteik jó néhány más együttes koncertjein visszaköszöntek. 1980 õszén ez a felismerés bomlasztotta fel a zenekart.

A 80-as évek

Schuster Lóránt újjászervezte a csapatát, az idõközben a P. Boxot megalapító Bencsik és Cserháti helyére Sárvári Vilmos és Zeffer András került. 1981 õszén megjelent a P.Mobil elsõ, „válogatott” felvételeknek is beillõ nagylemeze, a Mobilizmo. Az 1980-as években két további nagylemezük jelent meg, az új szerzeményeket tartalmazó Heavy Medal és a Honfoglalás (Rocklegendák 3.), amelyre addig csak kislemezen megjelent vagy koncerteken játszott dalokat vettek fel. Az évtized közepén az együttes elhallgatott.

A 90-es évek

1994-ben tértek vissza az 1981-es felállásban, a Fradi-pályán tartott nagyszabású koncerttel, valamint újabb albummal. 1995-ben a Petõfi Csarnokban tartott koncertjükön vendégszerepelt Vikidál Gyula, Varga Miklós és Deák Bill Gyula. Ekkor hangzott el elõször a Zöld, a bíbor és a fekete címû P. Box-dal a „négy tenor” énekével és egy Bencsik Sándorra emlékezõ plusz versszakkal. 1996-ban a millecentenárium tiszteletére újra felvették a Honfoglalást két változatban: szimfonikus zenekari kísérettel és anélkül is.1997-ben jelentõsen változott a felállás: a párhuzamosan mûködõ, ugyancsak P. Mobil-dalokat játszó Tunyogi Band miatt Tunyoginak, Kékesinek és Zeffernek távoznia kellett, helyükre Rudán Joe énekes és Póka Egon basszusgitáros érkeztek. Velük készült az 1998-ban megjelent Kutyából szalonna album. Eredetileg a Kopaszkutya címû film folytatásához készítették, amiben Rudán Joe játszotta volna a fõszerepet, a film azonban nem készült el. Közben Schuster Lóránt politikai szerepvállalása vitákat eredményezett, Póka Egon és Németh Gábor ki is léptek emiatt az együttesbõl (bár késõbb mindketten visszatértek). 1999-ben az Omega elõzenekaraként az együttes a Népstadionban játszhatott.Zeffer András távozása után vitakérdés volt, hogy használjanak-e billentyûs hangszereket. Két ízben játszott ezután rövid ideig billentyûs az együttesben (Papp Gyula, Fogarasi János), de végül Schuster a tisztán gitáralapú zene mellett döntött.

A 2000-es évek

2001-ben Németh Gábor visszatérésével (Póka Egon már két évvel korábban visszament) és ifj. Tornóczky Ferenc csatlakozásával stabilizálódott a felállás, de új stúdióalbum nem készült, bár idõnként beharangozták. 2007 õszén P. Mobil – Tunyogi Évek turné néven néhány koncertre összeállt az 1980–1983 közti, illetve 1994-es felállás. Azonban a turné második állomásán Tunyogi Péter rosszul lett, a további koncerteket lemondták. Idõközben az is kiderült, hogy változik az aktuális felállás is: Rudán Joe távozott a zenekarból, helyére a következõ év elején a fiatal Baranyi László érkezett. 2009. február 27-én Németh Gábor elfoglaltságai miatt kilépett a zenekarból, helyére Szakadáti Mátyás (Póka Egon Experience) került a dobok mögé. Júliusban megjelent az együttes régóta várt új stúdióalbuma, amelyet a Rockinform magazin mellékleteként lehetett megvásárolni. Az album a Mobileum címet kapta, amely arra utal, hogy az együttes a Gesarolt is beleszámítva negyvenéves fennállását ünnepelte. Augusztusban a Bozsik Stadionban ingyenes koncertet tartottak a jubileum alkalmából. Szeptember 27-én Póka Egon, ifj. Tornóczky Ferenc és Szakadáti Mátyás távoztak az együttesbõl. December közepére ismét kiegészült a P. Mobil: csatlakozott Szebelédi Zsolt dobos és Tarnai Dániel basszusgitáros, valamint Papp Gyula visszatérésével ismét lett billentyûs.

Tagok

A Hausbyrds, illetve Gesarol tagváltozásai 1973-ig (Sárvári Vilmos Örökmozgó lettem címû könyve alapján):Kis Gajdos, Illés Johnny, Szakács László. Szakács Gábor belép, Bernáth Rezsõ belép, Pótz Nagy Ágoston belép, Kis Gajdos kilép, Illés Johnny kilép. Schuster Ervin be, Szabó Jani be, Szabó Jani ki, Sándor József be, Tóth Éva be, Tóth Éva ki, Schuster Lóránt be, Szakács Gábor ki, Schuster Ervin ki, Cziránku Sándor be, Tóth Sándor† be, Tóth Sándor ki, Huszár Györgyi be, Bernáth Rezsõ ki, Vikidál Gyula be, Pótz Nagy Ágoston ki, Cziránku Sándor ki, Bencsik Sándor be, Póta András be, Losó László be, Serényi Miklós be, Vikidál Gyula ki, Szakács László ki.

Albumok :

Mobilizmo (1981)
P-Mobil - Mobilizmo1.A Főnix éjszakája (Bencsik Sándor - Schuster Lóránt) [watch video]
2.Billy, a kölyök (első helyen Zeffer neve) 
3.Szerettél már Szamuráj? (első helyen Zeffer neve) 
4.Varjúdal (Schuster, Kékesi, Mareczky, Sárvári, Tunyogi, Zeffer) 
5.Örökmozgó (Bencsik Sándor - Schuster Lóránt) 
6.Mobilizmo (első helyen Kékesi neve) 
7.Rock `n roll (Bencsik, Kékesi, Mareczky, Tunyogi - Schuster) 
8.Átlagember (első helyen Sárvári neve) 
9.Asszonyt akarok (első helyen Zeffer neve) 
10.Óh, Yeah (első helyen Kékesi neve) 
11.Alkohol Blues (első helyen Zeffer neve) 
Heavy Medal (1983)
P-Mobil - Heavy Medal1.Nem érhet baj (Zeffer András - Schuster Lóránt) 
2.Lámpagyár (Sárvári Vilmos - Schuster Lóránt) 
3.Szép volt (Kékesi László - Schuster Lóránt) 
4.Metálmánia (Zeffer András - Schuster Lóránt) 
5.Az óra körbejárt (Kékesi László - Schuster Lóránt) 
6.Heavy Medal (Kékesi László - Schuster Lóránt) 
7.Aranyásó szakkör (Zeffer András - Schuster Lóránt) 
8.Hányas a kabát (Kékesi László - Schuster Lóránt) 
9.Pléh-Krisztus (Sárvári Vilmos - Schuster Lóránt) 
Honfoglalás (Rocklegendák 3.) (1984)
P-Mobil - Honfoglalás (Rocklegendák 3.)1.Honfoglalás 
2.Őshaza 
3.Vándorlások (ének: Tunyogi, Kékesi) 
4.Harcok 
5.Vérszerződés (ének: Kékesi, közreműködik: Bencsik) 
6.Új haza (ének: Vikidál) 
7.Menj tovább [watch video]
8.Kétforintos dal [watch video]
9.Az út másik felén (Rocktóber) 
10.Tűzimádó 
11.Pokolba tartó vonat 
12.Miskolc [watch video]
13.Utolsó cigaretta (ének: Tunyogi) + Oh, Carol (ének: Kékesi) [watch video]
Ez az élet, Babolcsai néni! (1994)
P-Mobil - Ez az élet, Babolcsai néni! 1.Szívpörkölt 
2.Embered voltam 
3.Buta fiúk, kövér lányok 
4.Élsz-e még 
5.Műholdra néz az ablakom 
6.Egyszer az életben 
7.Ez az élet, Babolcsai néni 
8.Örökké szeress 
9.Dugjatok a 220-ba 
10.Kiveszőben vagyok 
11.Ha újra kezdeném 
12.Az utolsó Rock `n Roll 
Kutyából szalonna (1998)
P-Mobil - Kutyából szalonna1.Kutyából szalonna 
2.A hülyeség napja 
3.Dől a lé 
4.Babba Mária 
5.Ne állj mögém 
6.Visszajövök 
7.Adj király katonát 
8.Ne engedd elmenni a mamát 
9.Drága Arankám 
10.Most is azt érzem 
Mobileum (2009)
P-Mobil - Mobileum1.Fegyvert veszek [watch video]
2.Hol voltál King Kong? 
3.Istennel szemben 
4.Ötven éves férfi 
5.A két legnehezebb szó 
6.Keresztfa 
7.Egészség és térerő 
8.Benzinkút 
9.A zenekar játszott 
10.Móóóbil 

Kedvencek közé jelölték : 204
[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
sanyám
2015.12.23. 04:53:28
Számomra a zenei életben Radics Béla és a P Box mellett etalonnak és példaképnek számít, szeretnék az előzőekheze hasonló szellemiségű zenekarban játszani. Ha van még zenész, aki értékeli ezt a stílust, kérem írjon.
 

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0054 s