Stevie Ray Vaughan logo
Stevie Ray Vaughan Gitár/Ének : Stevie Ray Vaughan

Oak Cliffbõl indul a legenda…
"Több okból szeretem Hendrixet. Õ sokkal több volt, mint egy blues gitáros – átkozottul jól játszott mindenféle gitáron, amelyiken csak akart. Valójában nem is vagyok benne biztos, hogy gitár volt a hangszere – inkább maga a zene." – Stevie Ray Vaughan

Dallasban nevelkedett, és már apró gyermekként gitárt vett kezébe. Ebben valószínûleg inspirálta bátyja, Jimmie Vaughan példája, aki szintén blueszenész. Stevie említi, hogy Jimmie egyik barátja, Doyle Bramhall volt „…az elsõ, aki azt mondta, jól zenélek”, és aki folytatásra biztatta.
1965-ben a testvérek blues-zenei pályafutása majdnem véget ért szüleik (Martha és Jimmie) által, mivel drog- és alkoholfogyasztásuk nõtt. Mégis a korlátozások ellenére csak megszállta a kis Stevie-t az "ördög". Saját bevallása szerint egy dallasi gyorsétteremben dolgozott mosogatófiúként, mikor azt mondta magának "…ezt márpedig soha többet újra… gitározni fogok majd, mint Albert King.

Az elsõ próbálkozások:
Középiskolásként belekóstolt a garázsban gyakorló együttesek életébe: Cast of Thousands, Krackerjack, Nightcrawlers, az utóbbi zenekarba Doyle Bramhall hívta meg. A csapat aránylag sikeres volt, mindaddig, míg a kiadójuk úgy nem döntött, nem adja ki a srácok lemezét. A csalódott együttes visszautazott Texasba. Tehát 1973-ban, úton hazafelé Stevie megtalálta "elsõ feleségét" egy 1959-esnek hitt Fender Stratocastert, ami az elsõ helyen maradt egész élete során, már ami a gitárokat illeti.
Az elsõ komolyabb zenekara a Paul Ray & The Cobras volt, akikkel austin-i bárokban lépett fel az 1970-es évek közepén. Egyben az elsõ együttes, mellyel felvételt készített 1975-ben megalapította a Triple Threat együttest . Rövid ideig a szaxofonos Johnny Reno is csatlakozott hozzájuk, Freddie helyét pedig átvette Chris. A késõbbi Double Trouble körvonalazódni kezdett…
A texasi bárokban eltöltött évek után 1978-ban Barton elhagyta az együttest a "Roomful Of Blues"-ért, a srácok pedig egy apró változtatást vittek véghez a zenetörténetet illetõen: felvették a Double Trouble nevet ( Otis Rush dala után) és Stevie a zenekar érdes hangú énekesévé lépett elõ.

A Double Trouble:
A Double Trouble Austin környékén tevékenykedett és Texasban hamar nagy ismertségre tett szert. Felfigyelt tehetségére Johnny Winter gitáros is és Clifford Antone a legendás Antone's klub vezetõje is. Az áttörést az 1980. április 1-jén "Steamboat 1874"-ben, Austinban rögzített fellépés rádiófelvétele jelentette számukra, melynek felvétele Mick Jagger kezei közt landolt. Késõbb posztumusz korongként ezt meg is jelentették "In the beginning" címmel.
Következésképp a mountreux-i Jazz Fesztiválon kötöttek ki hihetetlen gyorsasággal. Az elsõ kiadó és szerzõdés nélküli együttesként, aki ezt megtette…1982-ben a mountreux-i Jazz Fesztiválon David Bowie és Jackson Browne figyelmét is felkeltették. Bár a koncertjük vegyes fogadtatásban részesült, mégis így történt, hogy Stevie az 1982-es "Let's Dance" címû David Bowie albumon játszik. Stevie és együttese stúdióközelbe kerül, hiszen ingyen dolgozhattak Brown stúdiójában. Így rögzítették mint demót a késõbbi Texas Flood albumot. Rövidesen lemezszerzõdést kötött velük az Epic kiadó, és az a bizonyos bemutatkozó album végre megérkezett.

A Texas Flood:
Mr.Vaughan és zenekarának bemutatkozó albuma 1983 nyarán látott napvilágot Texas Flood címmel, pár hónappal a Bowie album megjelenése után. Angol körökben a Texas Flood-ot azóta is "a blockbuster blues success"-két emlegetik ("kirobbanó siker"). Bluestörténeti szempontból jelentõsége vitathatatlan. A felvételek a los angeles-i Down Town Studio-ban készültek Kaliforniában és az austin-i Riverside Sound stúdióban Texasban. A címadó dal Larry Davis szerzeménye.
1999-ben újra kiadták 5 mindaddig kiadatlan élõ felvétellel, melyeket 1983. szeptember 23-án rögzítettek élõben.

Az elismerés:
Az album két Grammy jelölést is kapott. Az album producere John Hammond a dalok pedig mind SRV örökzöldek: Love Struck Baby, Pride And Joy, Texas Flood, Tell Me, Testify, Rude Mood, Mary Had A Little Lamb, Dirty Pool, I'm Cryin', Lenny, Tin Pan Alley, Wham.
A Voodoo Chile (Slight Return) album megkapta a jelölést a "Best Rock Instrumental Performance"-ra. Ugyanebben az évben SRV megkapja a W.C. Handy National Blues díjat mint "Entertainer Of The Year" (Az év szórakoztató egyénisége) és "Blues Instrumentalist Of The Year" (A legjobb instrumentális blues elõadó). Ez volt az elsõ alkalom, mikor a két díjat egy és ugyanazon személy söpörte be…
A 85'-ös "Soul To Soul" a Double Trouble harmadik lemeze, és ismét aranylemez, Stevie a 15-ik Grammy jelölésénél jár ekkor, de a "Live Alive" idején SRV az összeomlás szélén áll. Az 1986-os németországi turné során rosszulléteit és összeesését követõen az egész turnét lemondták.Stevie a rehabilitáción eltöltött idõ után megmutatta, hogy nem adja fel. Ezután teljesen felhagyott az alkohollal és droggal, majd két album producereként is feltûnik, (In Step és Family Style). Az In Step-ért 1990-ben Grammy díjat kapott.

A végsõ búcsúzás:
Az 1990. augusztusi tragédia… Rajongói véleménye szerint minden idõk legnagyobb fehér blues-gitárosa volt. Stevie Ray Vaughan élete egyik legjobb koncertjét adta élete utolsó éjszakáján. Alpine Valley-ben Eric Claptonnal, Buddy Guy-jal, Robert Cray-jel, és testvérével, Jimmie Vaughannal játszotta Robert Johnson klasszikus "Sweet Home Chicago"-jának 20 perces változatát.
Az Alpine Valley-ben rendezett koncert után, Mr. Vaughan és Clapton turné-csapatának számos tagja lelte halálát, mikor az õket szállító helikopter sûrû ködbe került és lezuhant egy sídomb mellett. Stevie Ray búcsúztatásán Dallasban Bonnie Raitt, Stevie Wonder és Jackson Browne énekelték az Amazing Grace-t. Több, mint 3000 rajongó fogta körül a búcsúzó barátokat a helyszínen.

Albumok :

Texas Flood (studio) (1983)
Stevie Ray Vaughan - Texas Flood (studio)1.Love Struck Baby 
2.Pride and Joy 
3.Texas Flood 
4.Tell Me 
5.Testify 
6.Rude Mood 
7.Mary Had a Little Lamb 
8.Dirty Pool 
9.I`m Cryin 
10.Lenny 
Couldn't Stand The Weather (studio) (1984)
Stevie Ray Vaughan - Couldn1.Scuttle Buttin 
2.Couldn`t Stand the Weather 
3.The Things (That) I Used to Do 
4.Voodoo Child 
5.Cold Shot 
6.Tin Pan Alley 
7.Honey Bee 
8.Stang`s Swang 
Soul To Soul (studio) (1985)
Stevie Ray Vaughan - Soul To Soul (studio)1.Say What! 
2.Lookin` out the Window 
3.Look at Little Sister 
4.Ain`t Gone `n` Give Up on Love 
5.Gone Home 
6.Change It 
7.You`ll Be Mine 
8.Empty Arms 
9.Come On (Pt.III) 
10.Life Without You 
11.SRV Speaks 
12.Little Wing/Third Stone from the Sun 
13.Slip Slidin` Slim 
Live Alive (live) (1986)
Stevie Ray Vaughan - Live Alive (live)1.Say What! 
2.Ain`t Gone `n` Give Up On Love 
3.Pride And Joy 
4.Mary Had a Little Lamb 
5.Superstition 
6.I`m Leaving You 
7.Cold Shot 
8.Willie the Wimp 
9.Look at Little Sister 
10.Texas Flood 
11.Voodoo Child 
12.Love Struck Baby 
13.Change It 
14.Life Without You 
In Step (studio) (1989)
Stevie Ray Vaughan - In Step (studio)1.The House Is Rockin 
2.Crossfire 
3.Tightrope 
4.Let Me Love You Baby 
5.Leave My Girl Alone 
6.Travis Walk 
7.Wall of Denial 
8.Scratch-N-Sniff 
9.Love Me Darlin 
10.Riviera Paradise 

Kedvencek közé jelölték :
pirate__, Faragacs, hotu, Ihar, RoCKNRoLLeR, zoli13, stubaf, hatezmegmi, wylde, 57strat, Wormed, Punisher14, giliszta, angusfan, luxx, GrungeDo, Nexu, Jim75, Cseszi, Ervin, Amaranthine, rawlower, eyeless, Jihadjoe, hurbsmani, Csíkos, Dany, danee23, Hammer8B, roland333, Wrath Child, Scissorhands, zeus76, |Dió|, Attics, pujáróherczeg, nagyadam, KISS WORLD ( Hungarian KISS Tribute Band ), pittyem, Rock200, s0nnyblack, AxlRosalina, Charlieboy, tt100, mental case, Ricky1992, immyownenemy, Benci, FaHunyor

Árva zenekar profil
Hozzászólások :
Csíkos
Csíkos
2009.10.07. 09:49:57
A Crazy Mama bárpultja felett óriási olajfestmény állít emléket neki!
Ezt meg kell nézni!
 

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0088 s