Stratovarius logo
Stratovarius ének : Timo Kotipelto
gitár : Matias Kupiainen
billentyűk : Jens Johansson
basszusgitár : Lauri Porra
dobok : Rolf Pilve
Az együttest 1984-ben, Helsinkiben alakította 3 fiatal zenész: a dobos és énekes Tuomo Lassila, a basszusgitáros John Vihervä, és a gitáros Staffan Stråhlman. A Stratovarius "elõdjének" a korábban szintén ebben a felállásban játszó Black Water zenekar tekinthetõ.A Stratovarius egy finn, power metalt játszó zenekar. Maga a "Stratovarius" szó nem jelent semmit, ez valójában egy szóösszetétel: a híres Stratocaster elektromos gitár és a Stradivarius hangszerek nevei vannak összeillesztve.

A Stratovarius volt tagjai

* Tuomo Lassila (dobok, ének) [alapítótag]
* John Vihervä (basszusgitár) [alapítótag]
* Staffan Stråhlman (gitár) [alapítótag]
* Jyrki Lentonen (basszusgitár)
* Jari Behm (basszusgitár)
* Sami Kuoppamäki (dobok) [vendégzenész – Kingston Wall]
* Antti Ikonen (billentyûk)
* Anders Johansson (dobok) [vendégzenész – HammerFall]
* Katriina "Miss K" Wiiala (ének)
* Jari Kainulainen (basszusgitár)
* Timo Tolkki(gitár, háttérének, ének, fõ dalszerzõ)
* Jörg Michael (dobok)

2004. március elején aztán úgy tûnt, végleg megszûnik a Stratovarius. Egy spanyolországi fellépés alatt ugyanis a billentyûs Jens Johansson nemtetszésének hangot adva lepisilte, majd a koncertet követõen egy feldühödött rajongó késsel megtámadta Tolkkit, kétszer megszúrta a karján, majd pofon vágta és elfutott.Timo Tolkki az esetet követõen áprilisban teljesen összeomlott, és kórházba vonult, ahol megkezdték a gyógykezelését. Mint késõbb kiderült, a gitáros mániákus depressziója volt az egyik fõ oka annak, hogy idáig fajult a helyzet. Több hónapos kezelés következett, amelyrõl alig hallhattak valamit a rajongók. Június közepén aztán Timo Kotipelto egyik nyilatkozatában elmondta, hogy újra beszélõ viszonyban van Tolkkival, ám még nem tudja, hogy visszatér-e a Stratovariusba.
Ezt követõen hónapokig alig lehetett hallani valamit a Strato háza tájáról. Végül 2004. december végén találkoztak egymással az együttes tagjai, majd 2005. január 14-én a következõképp nyilatkoztak:„Az áprilisi idegösszeomlása óta vártuk, hogy Timo Tolkki végre felépüljön. Körülbelül hat hete már elég erõs volt, hogy újra dolgozhassunk. Az elmúlt hónapokban sokat beszélgettünk, és a bandán belüli sebeink nagy részét sikerült begyógyítanunk. Most már látjuk, milyen állapotban volt Timo és lassanként sikerült elfogadnunk, ami történt. Megbocsátottunk egymásnak és újra egyetértés van köztünk”.A Stratovarius tehát ismét összeállt a "régi felállásban", és neki is láttak az új nagylemezük elkészítésének.Az újraegyesülést követõen a Stratovarius címû album m
unkálatai alatt, 2005. júniusában Jari Kainulainen basszusgitáros kilépett a zenekarból. A szakítás leginkább Jari magánéletével magyarázható, ugyanis idõközben megházasodott, és szeretett volna több idõt tölteni családjával, ám Tolkki szerint a zenekaron belül érezhetõ feszültségek is közrejátszottak a döntésben. Bizonyítja ezt az is, hogy a basszusgitáros 2007-ben csatlakozott a svéd Evergreyhez.Mivel az új nagylemezt szeptember 5-én tervezték kiadni, így bõven maradt idõ egy új basszusgitáros keresésére. Végül alig egy hónap elteltével, július elején megtalálták Jari utódját Lauri Porra személyében. A választás nem volt nehéz, hiszen már Kotipelto szólóalbumain is Lauri játszotta a basszust, valamint a Sinergy, a Tunnelvision, és a Warmen nevû zenekarokban is õt hallhatta a közönség. Az új album 2005. szeptember 5-én jött ki. A korábbiakhoz képest egy rendkívül depressziós és lassú albumról van szó, alig hallhatunk rajta 1-2 gyorsabb számot.
2005. december 1-jén ismét ellátogatott Budapestre az együttes a HammerFall, és a fiatal Shakra nevû zenekar kíséretében.2006. augusztus elején Kotipelto bejelentette, hogy elkezdte 3. szólóalbumának munkálatait, amely Európában 2007. április 20-án jelent meg Serenity címmel. Továbbá Timo Tolkki is belekezdett egy saját rockopera készítésébe Saana – Warrior of Light címen. Az elsõ rész, a Saana - Warrior of Light Part 1: Journey to Crystal Island 2008. március 10-én jelent meg az olasz Frontiers kiadónál.Idõ közben pedig, még 2007. február végén a Stratovarius ismét stúdióba vonult, hogy felvegyék pályafutásuk 13. nagylemezét. Tolkki csupán a lemez kezdõbetûit árulta el: ez lett volna a rajongók által R… R… néven emlegetett album. Még egy szám is nyilvánosságra került a 2007-es Wacken Open Air fesztiválon, Last Night on Earth (Utolsó Éj a Földön) címmel. Senki sem gondolta, hogy valóban ez volt a Strato "utolsó éjszakája".
2008. április 5-én Tolkki egy hosszabb nyilatkozatot tett közzé, amiben bejelentette, hogy hosszas beszélgetések után a zenekar tagjaival úgy döntöttek, hogy feloszlatják a Stratovariust. A végsõ döntés egyébként a Saana: Warrior of Light munkálatai alatt született meg, amikor Tolkki rájött, hogy másokkal mennyivel jobban élvezi a zenélést, és mennyire jobb a hangulat, mint egy Stratovarius próbán."Itt az ideje megtörni a csendet, és bejelenteni azt, amit sokan már sejtettetek: a Stratovarius nincs többé. […]

A jelen Stratovariusa: 2008. május 5-én aztán váratlanul a billentyûs Jens Johannson által birtokolt Stratovarius domain lépett életbe, mint hivatalos Stratovarius oldal. Rögtön egy nyilatkozat is felkerült, amelyet a maradék négy tag írt alá. Ebbõl kiderül, hogy gyakorlatilag Tolkki egyedül tette tönkre a Stratovariust azért, hogy a teljesen saját szerzésû rockoperája nagyobb sikert arasson, mint amilyet megérdemelne. A maradék négy tag megerõsítette, hogy a Stratovarius tovább él, és hogy továbbra is együtt akarnak zenélni.Tolkki helyére 2008. augusztus 22-én csatlakozott az új gitáros, Matias Kupiainen. Ezzel egyértelmûvé vált, hogy a Stratovarius a korábbi híresztelések ellenére nem bomlott fel, és hogy a megmaradt tagok Tolkki nélkül képzelik el az együttes jövõjét.Timo Tolkki idõközben megalapította új zenekarát, melynek neve a végül meg nem jelent 13. Stratovarius album címe lett: "R… R…", azaz Revolution Renaissance. Az együttes bemutatkozó lemeze nagy sikert hozott Tolkki számára. Az albumon több híresség is énekel, akik mind jóbarátai Timonak: Tobias Sammet (Edguy), Michael Kiske (ex-Helloween), illetve Pasi Rantanen (Thunderstone).2009. február 20-án a Stratovarius hivatalos honlapján megjelent egy közlemény, amely szerint az új album 2009. május 21-én fog megjelenni. A lemez címe a korábban feltételezett "King of Nothing" helyett Polaris lesz. Az album felvétele 2008 õszén kezdõdött meg Helsinkiben, és az elõzetes hírek alapján 11 számot fog tartalmazni. Timo Kotipelto szerint "egy pozitív hangvételû, erõteljes kisugárzású albumról van szó, amely minden bizonnyal belopja magát minden Stratovarius rajongó szívébe".
2011 õszén a dobos Jörg Michael bejelentette, hogy 16 év után személyes okok miatt kiválik a zenekarból, de nem szakít végleg a csapattal, mert saját koncertszervezõ ügynöksége, a Twisted Talent Concerts keretében segíti majd a Stratovariust. 2012. júniusában jelentették be, hogy a zenekar új dobosa a mindössze 24 éves Rolf Pilve lesz. Ezúton is sok sikert kívánunk mind neki, mind pedig Jörgnek!
(bõvebben http://hu.wikipedia.org/wiki/Stratovarius#A_jelen_Stratovariusa )

Albumok :

Fright Night (1989)
Stratovarius - <i>Fright Night</i>1.Future Shock 
2.False Messiah 
3.Black Night 
4.Witch-Hunt 
5.Firedance 
6.Fright Night 
7.Night Screamer 
8.Darkness 
9.Goodbye 
10.Deep Unknown [watch video]
Twilight Time (Stratovarius II) (1992)
Stratovarius - <i>Twilight Time (Stratovarius II)</i>1.Break the Ice 
2.The Hands of Time 
3.Madness Strikes at Midnight 
4.Metal Frenzy 
5.Twilight Time 
6.The Hills Have Eyes 
7.Out of the Shadows 
8.Lead Us into the Light 
Dreamspace (1994)
Stratovarius - <i>Dreamspace</i>1.Chasing Shadows 
2.4th Reich 
3.Eyes of the World 
4.Hold on to Your Dream 
5.Magic Carpet Ride 
6.We are the Future 
7.Tears of Ice 
8.Dreamspace 
9.Reign of Terror 
10.Thin Ice 
11.Atlantis 
12.Abyss 
13.Shattered 
14.Wings of Tomorrow 
15.Full Moon 
Fourth Dimension (1995)
Stratovarius - <i>Fourth Dimension</i>1.Against the Wind [watch video]
2.Distant Skies [watch video]
3.Galaxies 
4.Winter 
5.Stratovarius 
6.Lord of the Wasteland 
7.030366 
8.Nightfall 
9.We Hold the Key 
10.Twilight Symphony 
11.Call of the Wilderness 
Episode (1996)
Stratovarius - <i>Episode</i> 1.Father Time 
2.Will the Sun Rise? 
3.Eternity 
4.Episode 
5.Speed of Light [watch video]
6.Uncertainty 
7.Season of Change 
8.Stratosphere [watch video]
9.Babylon 
10.Tomorrow 
11.Night Time Eclipse 
12.Forever [watch video]
Visions (1997)
Stratovarius - <i>Visions</i> 1.Kiss of Judas 
2.Black Diamond 
3.Forever Free 
4.Before the Winter 
5.Legions 
6.The Abyss of Your Eyes 
7.Holy Light 
8.Paradise [watch video]
9.Coming Home 
10.Visions (Southern Cross) 
11.Black Diamond [watch video]
Destiny (1998)
Stratovarius - <i>Destiny</i>1.Destiny 
2.S.O.S. 
3.No Turning Back 
4.4000 Rainy Nights 
5.Rebel 
6.Years Go By 
7.Playing With Fire 
8.Venus in the Morning 
9.Anthem of the World [watch video]
10.Cold Winter Nights 
11.Dream With Me 
12.Blackout 
Infinite (2000)
Stratovarius - <i>Infinite</i> 1.Hunting High and Low [watch video]
2.Millennium 
3.Mother Gaia 
4.Phoenix 
5.Glory of the World 
6.A Million Light Years Away 
7.Freedom 
8.Infinity 
9.Celestial Dream 
10.It's a Mystery 
11.Why Are We Here 
12.Keep The Flame 
Intermission (2001)
Stratovarius - <i>Intermission</i>1.Will My Soul Ever Rest in Peace? 
2.Falling into Fantasy 
3.The Curtains Are Falling 
4.Requiem 
5.Bloodstone 
6.Kill the King 
7.I Surrender 
8.Keep the Flame 
9.Why Are We Here? 
10.What Can I Say? 
11.Dream With Me 
12.When the Night Meets the Day 
13.It's a Mystery 
14.Cold Winter Nights 
15.Hunting High and Low (koncertfelvétel) 
16.Freedom 
17.Neon Light Child 
Elements Part 1 (2003)
Stratovarius - <i>Elements Part 1</i>1.Eagleheart [watch video]
2.Soul of a Vagabond 
3.Find Your Own Voice 
4.Fantasia 
5.Learning to Fly 
6.Papillon 
7.Stratofortress 
8.Elements 
9.A Drop in the Ocean 
Elements Part 2 (2003)
Stratovarius - <i>Elements Part 2</i>1.Alpha & Omega 
2.I Walk to My Own Song 
3.I'm Still Alive 
4.Season of Faith's Perfection 
5.Awaken the Giant 
6.Know the Difference 
7.Luminous 
8.Dreamweaver 
9.Liberty 
10.Ride the Lightning 
Stratovarius (2005)
Stratovarius - <i>Stratovarius</i>1.Maniac Dance 
2.Fight!!! 
3.Just Carry On 
4.Back to Madness 
5.Gypsy in Me 
6.Götterdämmerung (Zenith of Power) 
7.The Land of Ice and Snow 
8.Leave the Tribe 
9.United 
Polaris (2009)
Stratovarius - <i>Polaris</i>1.Deep Unknown 
2.Falling Star 
3.King Of Nothing 
4.Blind 
5.Winter Skies 
6.Forever Is Today 
7.Higher We Go 
8.Somehow Precious 
9.Emmancipation Suite (part 1 dusk) 
10.Emmancipation Suite (part 2 dawn) 
11.When Mountains Fall 
12.Deep Unknown (Mikko Raita vinyl mix) 
Elysium (2011)
Stratovarius - <i>Elysium</i>1.Darkest Hours 
2.Under Flaming Skies 
3.Infernal Maze 
4.Fairness Justified 
5.The Game Never Ends 
6.Lifetime In A Moment 
7.Move The Mountain 
8.Event Horizon 
9.Elysium 
Nemesis (2013)
Stratovarius - <i>Nemesis</i>1.Abandon 
2.Unbreakable 
3.Stand My Ground 
4.Halcyon Days 
5.Fantasy 
6.Out Of The Fog 
7.Castles In The Air 
8.Dragons 
9.One Must fall 
10.If The Story Is Over 
11.Nemesis 
Eternal (2015)
Stratovarius - <i>Eternal</i>1.My Eternal Dream 
2.Shine in the Dark 
3.Rise Above It 
4.Lost Without a Trace 
5.Feeding the Fire 
6.In My Line of Work 
7.Man in the Mirror 
8.Few Are Those 
9.Fire in Your Eyes 
10.Lost Saga 
Survive (2022)
Stratovarius - Survive1.Survive 
2.Demand 
3.Broken 
4.Firefly 
5.We Are Not Alone 
6.Frozen in Time 
7.World on Fire 
8.Glory Days 
9.Breakaway 
10.Before the Fall 
11.Voice of Thunder 

Kedvencek közé jelölték : 747
[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
Strato
Strato
2013.06.14. 22:59:38
Tolkki mester új anyagot dobott piacra, ígéretesnek tűnik.
http://www.rockness.eu/Hirek/7004/
Ha le akarjátok szedni: http://isohunt.com/torrent_details/480373921/timo+tolkki%27s?tab=summary
"Itt élj, vagy bárhol:lényeg, hogy otthonra lelj! Így élj, vagy bárhogy, a szíved magyar legyen!"


myUserbar.hu
myUserbar.hu
myUserbar.hu
myUserbar.hu

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0067 s