Amorphis logo
Amorphis Ének : Tomi Joutsen
Gitár : Esa Holopainen
Gitár : Tomi Koivusaari
Basszusgitár : Niclas Etelävuori
Billentyűk : Santeri Kallio
Dob : Jan Rechberger
Ének (1996–2004) : Pasi Koskinen
Basszusgitár (1992–1999) : Olli-Pekka Laine
Dob (1996–2002) : Pekka Kasari
Billentyűk (1994–1998) : Kim Rantala
Billentyűk (1993–1994) : Kasper Mårtenson

Koncertarchívum:
2009-10-28 Budapest - Diesel - Forging europe tour 2009 [Képtár]
2010-11-21 Budapest - Diesel - Amorphis - Forging Europe Tour 2010 Part II. [Képtár]

Néhány Koncert!

MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biográfia


1989-ben Jan Rechberger és Esa Holopainen a Violent Solution nevû; speed metal együttesben játszott, amelybõl az ezt megelõzõ évben vált ki Tomi Koivusaari, hogy megalapítsa az Abhorrence nevû death metal bandát. Mikor a zenészek elkezdtek más zenei stílusok iránt érdeklõdni, a Violent Solution lassan eltûnt. Ezen a ponton Jan Rechbergernek és Esa Holopainennek támadt az az ötlete, hogy alapítsanak egy új death metal zenekart. 1990 elején felkérték Tomi Koivusaarit énekesnek és Oppu Lainét basszistának az új banda számára.

Ebben az idõben a zenekar megkérte Tomit, hogy töltse be a megüresedett gitáros helyet az ének mellett, ami ahhoz vezetett, hogy félredobva a régi számokat, a zenekar teljesen újrakezdte a munkát. A banda indulásával egyidõben Tomi másik csapata, az Abhorrence feloszlott, így õ több idõt tudott fektetni az Amorphisba.

Kevéssel ezután a zenekar felvette elsõ demóját, Tomi pedig kapott egy levelet a Relapse Recordstól, amely lemezszerzõdést ajánlott az Abhorrence-nek. Minthogy az Abhorrence már nem létezett, postafordultával elküldték a kiadónak az elkészült demó-kazettát, és végül szerzõdést kaptak. Ez a szerzõdés késõbb majdnem az együttes felbomlásához vezetett a hosszútávú elkötelezettség és a mûvészekkel fenntartott rossz kapcsolat miatt. Nem sokkal a megállapodás aláírása után felvették elsõ, death metal stílusú albumukat, a The Karelian Isthmust és a Privilege of Evil címû EP-t. Az EP a "Vulgar Necrolatry" c. számot eredetileg is feléneklõ Jukka Kolehmainen közremûködésével készült el.

1994-ben az Amorphis felvette második stúdióalbumát Tales from the Thousand Lakes címmel, amely a finn nemzeti eposz, a Kalevala témáira épül. Ez a felvétel, bár még mindig az eredeti death metal-gyökerekre támaszkodott, mégis az elsõ lépésnek tekinthetõ egy új irányzat felé, minthogy itt kezdték el felhasználni a tiszta énekhangot (amelyet Ville Tuomi szolgáltatott) a számokban.

A Tales from the Thousand Lakes óriási sikert aratott. Az ezt követõ turné és a fárasztó menetrend hatására ekkor Kasper, a billentyûs kilépett a bandából. Utódját Kim Rantalában találták meg. Jant az ex-Stone-tag Pekka Kasarival helyettesítették, és csak a harmadik album felvétele elõtt találták meg a hatodik tagot, az énekes Pasi Koskinent. A harmadik album, az Elegy 1996-ban jelent meg. A szövegeket újra a finn mitológiából kölcsönözték, jelen esetben egy régi népköltészeti gyûjteménybõl, a Kanteletarból. Pasi és Tomi megosztották egymás között az énekes részeket, eleinte egyenlõ arányban, végül pedig úgy, hogy Pasi szerepe a tiszta részekre korlátozódott.

Az Elegy megjelenését követõ másfél évi kimerítõ turnézás után a csapat tagjai kis szünetet tartottak, hogy feltöltõdjenek, és gondolkodjanak az új anyagon. Következõ kiadványuk, az 1999-es Tuonela egy lágy gitáralbum, bár a stúdióbeli munkálatok végéig a Kyyriä-bõl érkezõ Santeri Kallio hozzáadott néhány billentyûs részt a számokhoz. Az albumon több új hangszert is felhasználtak, (Tomi pl. szitáron játszik a Greed c. számban, és új ízekkel fûszerezte a zenét Sakari Kukko szaxofonista/fuvolista is), a halálhörgést pedig teljesen elhagyták, minthogy most már kizárólag Pasi énekelt.

Az ezredfordulót õk egy tízéves jubileumi válogatásalbummal (Story – 10th Anniversary), és egy új tagcserével ünnepelték meg. A Kyyriä-bõl való kilépése után Santeri immár teljes jogú tagként csatlakozott az Amorphishoz, mikor Oppu bejelentette, hogy nem szándékozik többé együtt dolgozni a bandával. Õt egy másik volt Kyyriä-tag, Niclas Etelävuori követte, aki a harmadik amerikai turné során kapcsolódott be a munkába.

A 2001-ben kiadott Am Universum megtartotta a Tuonela borongós hangulatát, de a megszokottak mellett számos új hanghatást és változatosabb effektet nyújtott. Több teret engedtek a billentyûknek és a szaxofonnak, amely utóbbit ismét Sakari Kukko játszotta. Így egy sokkal kísérletezõbb jellegû album született – talán a legpszichedelikusabb, amit valaha is alkottak. 2002-ben a csapatot felkérték, hogy készítsen filmzenét a Menolippu Mombasaan címû filmhez – egész pontosan egy 1976-os finn popsláger, a Kuusamo feldolgozását. Így ez lett az Amorphis eddigi egyetlen olyan dala, amelyet az anyanyelvükön adtak elõ.

Az Am Universummal véget ért a hosszantartó kapcsolat a Relapse Records-szal. 2003-ban a Relapse kiadott egy Best Of-albumot Chapters címmel, amely tartalmazott egy DVD-t is, rajta az Amorphis eddigi videoklipjeivel a Black Winter Day-tõl egsézen az Alone-ig.

A Far from the Sun az együttes (ami immár kiegészült az eredeti dobossal, Jan Rechbergerrel, miután Pekka Kasari családi okok miatt kilépett) saját gondozásában jelent meg. Az Am Universummal összehasonlítva a Far from the Sun súlyosabb és még az eddigieknél is népzene-orientáltabb lett. Az albumot egy észak-amerikai turnéval akarta kísérni a csapat, ám ezt az utolsó pillanatban lemondták, mivel Pasi kilenc év után épp ekkor hagyta el a csapatot azzal az indoklással, hogy egyrészt több idõt szeretne tölteni két kisgyerekével, másrészt pedig egyéb zenei tervei is vannak.

Az Amorphis megoldotta a cserét: Pasi helyére Tomi Joutsen került a Sinisthrából. A csapat ezután 2006-ban kiadta az Eclipse címû albumát, amelynek szövegei a Kalevalából Kullervo történetét mesélik el.

Az együttes hivatalos honlapján Esa Holopainen jelentette be, hogy 2007. január 3-án elkezdték az új anyag stúdiómunkálatait. Az elkészült nagylemez, ami a Silent Waters címet kapta, 2007. augusztus 31-én jelent meg világszerte. Az album tematikájában ismét egy Kalevala-énekre, jelen esetben Lemminkäinen kalandjaira épül.

A Skyforger album 2009. május 29-én jelent meg, a Nuclear Blast Records jóvoltából. Esa kommentálta az új anyagot, véleménye szerint a Skyforger erõs és egyesített lényegû, és kétségtelenül a a legmuzikálisabb munkájuk az eddigiek során. Tovább folytatják az elõzõ album vonalát és újra egy összefüggõ témát emelnek ki (mi másból mint a Kalevalából). Az album címe sejteti, hogy a következõ számok szereplõje Ilmarinen lesz, az Ég kovácsa.
...Az új szövegeken keményen dolgozott Pekka Kainulainen, maga az album pedig a finn mitológia és folklór legfontosabb szereplõjének sztoriját foglalja majd össze.
Väinämöinen finn istenségrõl van szó, akit egy mágikus hangú, különlegesen erõteljes vén bölcsnek írtak le. Vannak akik a világ teremtõjének tartják, egy õsi hõsnek és egy nagyon befolyásos sámánnak.
Egy ilyen meghatározó téma esetében nyilván komoly feladatot jelentett a megfelelõ muzsika megírása is. Van egy sor zenei elem, amiket már a korábbi albumokon is lehetett hallani, de ez még nem minden..."

 • Myspace oldal < < < Kattints ide!!!


 • Hivatalos Weboldal < < < Kattints ide!!!  Photobucket
  Hivatalos FaceBook oldal!!!

  Web music player
  Quantcast
  A profilt jelenlegember nézi


  Az Amorphis boritós Hammerworld!


  Photobucket

  Albumok :

  The Karelian Isthmus (1992)
  Amorphis - The Karelian Isthmus1.Karelia 
  2.The Gathering 
  3.Grails Mysteries 
  4.Warriors Trial 
  5.Black Embrace 
  6.Exile Of The Sons Of Uisliu 
  7.The Lost Name Of God 
  8.The Pilgrimage 
  9.Misery Path 
  10.Sign From The North Side 
  11.Vulgar Necrolatry(Bonus) 
  Privilege Of Evil [EP] (1993)
  Amorphis - Privilege Of Evil [EP]1.Pilgrimage From Darkness 
  2.Black Embrace 
  3.Privilege Of Evil 
  4.Misery Path 
  5.Vulgar Necrolatry 
  6.Excursing From Existence 
  Tales from the Thousand Lakes (1994)
  Amorphis - Tales from the Thousand Lakes1.Thousand Lakes 
  2.Into Hiding 
  3.The Castaway 
  4.First Doom 
  5.Black Winter Day [watch video]
  6.Drowned Maid 
  7.In The Beginning 
  8.Forgotten Sunrise 
  9.To Fathers Cabin 
  10.Magic And Mayhem 
  Black Winter Day [EP] (1995)
  Amorphis - Black Winter Day [EP]1.Black Winter Day 
  2.Folk Of The North 
  3.Moon And Sun 
  4.Moon And Sun Part II: North`s Sun 
  Elegy (1996)
  Amorphis - Elegy1.Better Unborn 
  2.Against Widows [watch video]
  3.The Orphan 
  4.On Rich And Poor 
  5.My Kantele 
  6.Cares 
  7.Song Of The Troubled One 
  8.Weeper On The Shore 
  9.Elegy 
  10.Relief 
  11.My Kantele - Acoustic Reprise [watch video]
  My Kantele [EP] (1997)
  Amorphis - My Kantele [EP]1.My Kantele (Acoustic) 
  2.The Brother Slayer 
  3.The Lost Son (The Brother Slayer Part II) 
  4.Levitation 
  5.And I Hear Your Call 
  Tuonela (1999)
  Amorphis - Tuonela1.The Way 
  2.Morning Star 
  3.Nightfall 
  4.Tuonela 
  5.Greed 
  6.Divinity [watch video]
  7.Shining 
  8.Withered 
  9.Rusty Moon 
  10.Summer’s End 
  Am Universum (2001)
  Amorphis - Am Universum1.Alone [watch video]
  2.Goddess (Of The Sad Man) 
  3.The Night Is Over 
  4.Shatters Within 
  5.Crimson Wave 
  6.Drifting Memories [watch video]
  7.Forever More 
  8.Veil Of Sin 
  9.Captured State 
  10.Grieve Stricken Heart 
  Far from the Sun (2003)
  Amorphis - Far from the Sun1.Day Of Your Beliefs 
  2.Planetary Misfortune 
  3.Evil Inside [watch video]
  4.Mourning Soil 
  5.Far From The Sun 
  6.Ethereal Solitude 
  7.Killing Goodness 
  8.God Of Deception 
  9.Higher Ground 
  10.Smithereens 
  11.Shining Turns to Grey(Bonus) 
  12.Follow Me Into The Fire(Bonus) 
  13.Darkrooms(Bonus) 
  14.Dreams Of The Damned(Bonus) 
  15.Far From The Sun - Acoustic(Bonus) 
  Eclipse (2006)
  Amorphis - Eclipse1.Two Moons 
  2.House Of Sleep [watch video]
  3.Leaves Scar 
  4.Born From Fire 
  5.Under A Soil And Black Stone 
  6.Perkele (The God Of Fire) 
  7.The Smoke 
  8.Same Flesh 
  9.Brother Moon 
  10.Empty Opening 
  11.Stone Woman(Bonus) 
  Silent Waters (2007)
  Amorphis - Silent Waters1.Weaving The Incantation 
  2.A Servant 
  3.Silent Waters [watch video]
  4.Towards And Against 
  5.I Of Crimson Blood 
  6.Her Alone 
  7.Enigma 
  8.Shaman 
  9.The White Swan 
  10.Black River 
  11.Sign(Bonus) 
  Skyforger (2009)
  Amorphis - Skyforger1.Sampo 
  2.Silver Bride [watch video]
  3.From The Heaven Of My Heart 
  4.Sky Is Mine [watch video]
  5.Majestic Beast 
  6.My Sun 
  7.Highest Star 
  8.Skyforger 
  9.Course Of Fate 
  10.From Earth I Rose 
  11.Godlike Machine 
  Forging the land of tousand lakes 2dvd + 2cd (2010)
  Amorphis - Forging the land of tousand lakes 2dvd + 2cd1.Dvd 1: Live in Oulu 2009 
  2.Silver Bride 
  3.Sampo 
  4.Towards and against 
  5.The castaway 
  6.Smithereens/The smoke 
  7.Majestic Beast 
  8.Alone 
  9.Silent Waters 
  10.Divinity 
  11.Elegy Medley/Against widows/Cares/Ondrich and poor 
  12.From the heaven of my heart 
  13.Sky is mine 
  14.Magic and Mayhem/Black Winter day 
  15.Sign from the north side 
  16.House of sleep 
  17.My kantele 
  18.Dvd 2: Summer Breeze open air 2009 
  19.Leaves scar 
  20.Towards and against 
  21.From the heaven of my heart 
  22.Against widow 
  23.The castaway 
  24.Sampo 
  25.Silver bride 
  26.Alone 
  27.The smoke 
  28.My kantele 
  29.House of sleep 
  30.Magic & Mayhem 
  31.Bonus Material (Tales from the 20 years) {Documentaly videoclips} 
  32.Black winter day 
  33.My kantele 
  34.Against widow 
  35.Divinity 
  36.Alone 
  37.Evil in side 
  38.House of sleep 
  39.The smoke 
  40.Silent waters 
  41.Silver bride 
  42.From the heaven of my heart 
  43.My kantele (Bonus) 
  44.Interwiev 
  45.Cd 1: Live in Oulu: 2009 (Deluxe edition only) 
  46.Silver bride 
  47.Sampo 
  48.Towards and against 
  49.The castaway 
  50.Smithereens/The Smoke 
  51.Majestic beast 
  52.Alone 
  53.Silent waters 
  54.Divinity 
  55.Cd 2: Live in Oulu 2009 
  56.Elegy Medley/Against widow/Cares/Onerich and pool 
  57.From the heaven of my heart 
  58.Sky is mine 
  59.Magic & Mayhem/ Black winter day 
  60.Sign from the north side 
  61.House of sleep 
  62.My kantele 
  Magic & Mayhem Tales from early years (2010)
  Amorphis - Magic & Mayhem Tales from early years1.Magic & Mayhem Tales from early years 
  2.Vulgar necrolatry 
  3.Into hiding 
  4.Black winter day 
  5.On rich and poor 
  6.Exile of the sons of uisliu 
  7.The castaway 
  8.Song of the trouble done 
  9.Sign from the north side 
  10.Drowned maid 
  11.Against widow 
  12.My kantele 
  13.Light fire 
  The Beginning of times (2011)
  Amorphis - The Beginning of times1.Battle for light 
  2.Mermaid 
  3.My enemy 
  4.You i need [watch video]
  5.Song of the sage 
  6.Three words 
  7.Reformation 
  8.Sooth sayer 
  9.On a stranded shore 
  10.Escapell 
  11.Crack in a stone 
  12.Beginning og time 
  13.Heart`s song (Digipack bonus) 
  Circle (2013)
  Amorphis - Circle1.Shades Of Gray [watch video]
  2.Mission 
  3.The Wanderer [watch video]
  4.Narrow Path 
  5.Hopeless Days 
  6.Nightbird`s Song 
  7.Into The Abyss 
  8.Enchanted By The Moon 
  9.A New Day 
  10.Dead Man`s Dream 
  Under The Red Cloud (2015)
  Amorphis - Under The Red Cloud1.Under The Red Cloud 
  2.The Four Wise Ones 
  3.Bad Blood 
  4.The Skull 
  5.Death Of A King 
  6.Sacrifice 
  7.Dark Path 
  8.Enemy At The Gates 
  9.Tree Of Ages 
  10.White Night Bonus tracks (digipak & 2LP): 
  11.Come The Spring 
  12.Winter’s Sleep 

  Kedvencek közé jelölték : 621
  [ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
  Hozzászólások :
  << < [1-10] [11-11] > >>
  Detti0312
  Detti0312
  2012.08.26. 21:45:39
  Friss hír:
  https://www.facebook.com/notes/amorphis/amorphis-to-enter-the-studio-in-september/10151193539001125
   
  Detti0312
  Detti0312
  2012.07.26. 11:28:34
  Erre még a madár se jár...
   
  apolo
  apolo
  2012.01.10. 19:13:42
  EGYIK KEDVENC AMORPHIS DALOM:


  *módosítva: 2012-01-10 19:16:46
   
  cselik
  @cselik
  2011.02.22. 20:13:55
  Nincs félreértés - ez többieknek egy példa hol és hogy kell intézni:)
  Now I lay me down to sleep() Pray the OS my core to keep
  If I die() before I wake Pray the Disk my core to take
  nereid
  nereid
  2011.02.22. 20:09:32
  cselik írta :
  nereid, a szabályok szerint az árvákhoz kellet volna írni, ott first-come-first-served szerint működik, többiek figyeljenek erre.


  Félreértés ne essék, nem hangzott vagy írodott le konkrét kérelem, csak megemlítettem, hogy ez valaha az én zenekarprofilom volt, bocsánat, ha ezzel kavarodást idéztem elő. Korábban is a szabályok szerint jártam el
  A Hold hideg, mert a Nap túl korán lement.
  cselik
  @cselik
  2011.02.22. 20:02:32
  nereid, a szabályok szerint az árvákhoz kellet volna írni, ott first-come-first-served szerint működik, többiek figyeljenek erre.
  Now I lay me down to sleep() Pray the OS my core to keep
  If I die() before I wake Pray the Disk my core to take
  Doom-Lord
  Doom-Lord
  2011.02.22. 19:09:10
  Jó gazdája leszek én ennek a profilnak, imádom az Amorphist!!! :)
  nereid
  nereid
  2011.02.02. 19:30:31
  Pater írta :
  nereid írta :
  oh, ez még az én zenekarprofilom volt :3 a Skyforgert még én szerkesztettem bele *könnycsepp* :)


  Szia! Szeretnéd visszakapni? :)


  Hát nem akarok tolakodni, csak akkor ha nem probléma :)
  A Hold hideg, mert a Nap túl korán lement.
  Pater
  Pater
  2011.02.02. 17:38:42
  nereid írta :
  oh, ez még az én zenekarprofilom volt :3 a Skyforgert még én szerkesztettem bele *könnycsepp* :)


  Szia! Szeretnéd visszakapni? :)
  "Egy nemzet, ha már nem érdekli múltja, S jelenéért tenni közömbös marad, Szebb jövőjét mi végre várja? Mély szakadék, ami felé halad!"
  nereid
  nereid
  2011.01.03. 19:27:20
  oh, ez még az én zenekarprofilom volt :3 a Skyforgert még én szerkesztettem bele *könnycsepp* :)
  A Hold hideg, mert a Nap túl korán lement.
  << < [1-10] [11-11] > >>

  Hozzászólok :
  Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


  Valid HTML 4.0 Valid CSS

   0.0045 s