Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
a Livesounds bemutatja: A Tour For The Loud

a Concerto Music bemutatja: Nightwish World Tour 2020

a Concerto Music bemutatja: The Magical Tour 2020

a Livesounds bemutatja: Gotthard European Tour 2020

Three Tremors (Ripper Owens, Sean Peck, Harry Conklin) + Divided

[Tovább...]
20 éves a Frost - A hazai black metal egyik legkiemelkedőbb csapatával beszélgettünk \

1996-ban Kazincbarcikán egy ködös, borongós napon vagy talán egy teliholdas, misztikus éjszakán (?) a fiatal Prophecy nevű zenekar alkotóelemeire hullik. Ekkor születik meg az ország legjelentősebb progresszív metal zenekara a Mytra és ekkor alapítja meg néhány sötét lélek a hazai black metal egyik legkiemelkedőbb csapatát a Frost-ot. Most a két ünnepelt, a szintén 20 éves Christian Epidemic társaságában október 8-án a Yukban, 22-én pedig a kazincbarcikai Diamond Rock Clubban ad egy nagyszabású, különleges koncertet. A szülinapi buli apropójából faggattam a Frost szívét-lelkét, Mocsnik Ferit.


Rockerek.hu: A Frost idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ha számot kellene vetned, hogyan értékelnéd az elmúlt majd' negyedszázados időszakot?
Mocsnik Feri:
Ránézésre úgy tűnhet, mindent elért a zenekar amit egy magyar underground banda elérhet: országos ismertség, Európa számos helyén is ismerik a nevünket, külföldi szerződések, lemezkiadások, koncertek, stb... Közelebbről megnézve viszont árnyaltabb kissé a kép. A 20 év alatt rengeteg tagcserén volt túl a Frost, ami folyamatos hátrányt jelentett: nem tudtunk a megfelelő ütemben fejlődni, haladni, így a valódi nagy áttörés is elmaradt. Az új anyagok is meglehetősen nagy időkihagyásokkal érkeztek, majd hiába jött ki két albumunk is a tengerentúlon, a támogatottság nem volt megfelelő. Időközben a black metal, mint stílus visszaesett a kőkemény undergroundba a 90-es évek vége, 2000-es évek elejéhez képest. Mind a koncertlátogatottság, mind pedig a hanghordozó eladás is mindenhol visszaesett, úgyhogy az utóbbi években a küzdelem is komoly szerepet játszott a banda életben tartásában. Mindent összevetve persze semmit sem bántam meg, voltak nagyon jó időszakok a zenekar életében, amik emlékezetesek maradnak.

feri-frostRockerek.hu: Te, mint a zenekar megálmodója, és jelenleg egyedüli alapítótagja mely időszakra, milyen eseményre emlékszel legszívesebben?
Mocsnik Feri:
Az első jelentős esemény a zenekar életében az első lemezszerződésünk volt a Nephilim records-szal. Akkor nagyon odavoltunk, hiszen egy álom vált valóra. Voltak őrült, mai napig felejthetetlen bulijaink a 90-es évek végén a legendás Hordóban, '99-ben az első budapesti koncertünk, egy Petőfi Csarnokos buli a kisteremben egy fesztivál keretén belül, ahol több száz ember előtt nyomtunk le egy iszonyat durva bulit, ami nagyon jól sikerült! De említhetném a szegedi bulikat az Ahriman-nal, vagy a 2001-es nagykanizsai koncertünket. Sok jó dolog történt.


Rockerek.hu: Mint ahogy említetted is, a banda számos tagcserét megélt a hosszú évek során. A három koncerten Deák Tamás-ének, Mocsnik Ferenc-bass, Komló György-gitár, Hocza 'Igor' Róbert-gitár (Mytra), Hocza Viktória-billentyűk (Mytra), Székely Roland-dob lesz a felállás. Mondhatjuk azt, hogy jelenleg ez a Frost vagy „csak” erre a három bulira álltatok így össze?
Mocsnik Feri:
Ez a felállás azért jött létre, hogy a Frost kellőképpen meg tudja ünnepelni fennállásának 20. évfordulóját ezzel a három bulival. Ezenkívül ezzel a tagsággal unicum lesz minden buli és remélem jól fognak sikerülni. Ezúton is köszönjük a segítséget Igornak, Vikinek és Rolandnak! Az esetleges továbbiakról nem volt még szó.


Rockerek.hu: Nem kényeztetitek el a rajongókat, hiszen évente csak néhány koncertet adtok. Tervezitek-e, hogy ez változni fog a jövőben?
Mocsnik Feri:
A Frost-nak mindig volt egy határozott elképzelése erről a kérdésről. Mi soha nem fizettünk, hogy játszhassunk valahol vagy valakik előtt. Mi oda megyünk, ahová elhívnak és az emberek el is jönnek a bulira. Vannak helyek, ahol rendszeresen szerepelünk, mert van ránk igény. Ha ez csak egy évben 5-6 alkalom, akkor annyi. Nem fogunk havonta játszani Barcikán és környékén vagy ahol épp lehetőség lenne erre. A kevesebb néha több.


frost logo
Rockerek.hu: A szülinapi koncerteken a Mytra és a Christian Epidemic zenekarokkal közösen léptek fel. A plakátokon szerepel, hogy vendégzenekar is lesz. Kik ők? Miért pont rájuk esett a választás?
Mocsnik Feri:
A budapesti bulin lesz egy vendégbanda, ők az Empyema. Nagyon jó kis thrash metal, a Christian Epidemic-kel érkeznek. Ők is lábatlaniak. Kazincbarcikán jelen állás szerint nem lesz negyedik zenekar.


Rockerek.hu: A pesti és a barcikai koncerten kívül említetted, hogy lesz még egy fellépésetek.
Mocsnik Feri:
Igen. Debrecenben november 26-án fogunk zúzni. A részleteket később olvashatjátok a facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/Frost-221715191341789/


Rockerek.hu: Készültök-e valami igazán ütős kuriózummal, valami meglepetéssel a koncerten megjelenő rajongók örömére?
Mocsnik Feri:
Nem tudom a közönség mit tekint kuriózumnak, de sok régi dal lesz. Annyira odahelyeztük a hangsúlyt, hogy a legutóbbi, "...From The Dark" albumról csak két dalt játszunk, az összes többi tétel korábbi, akár demós időkből származó szám lesz. Remélem senki nem fog csalódni, nagyon igyekeztünk jól megszervezni a programot.


Rockerek.hu: A legutóbbi albumon megjelentettetek egy magyar nyelvű számot is. Milyen volt a fogadtatása és tervezitek-e, hogy lesz-e folytatása ennek a kezdeményezésnek?
Mocsnik Feri:
Igen, az Átkozottak. Már régóta szerettem volna személy szerint egy magyar nyelvű dalt, ami erre a lemezre fel is került. Ez egy saját szerzemény mind szövegileg mind zeneileg. Nagyon örültem neki, hogy sikerült megvalósítani. A fogadtatása pozitív volt, bár koncerten eddig nem tudtuk sokszor játszani. Most pótolni fogjuk ezt elárulhatom! A magyar szövegű dalok témája még képlékeny a bandán belül, de igazából senkinek sincs ellenére szerintem.


Rockerek.hu: Korábban azt nyilatkoztad, hogy készültök egy klip forgatásával is. Ez még mindig tervben van?
Mocsnik Feri:
Mivel az utóbbi időben a zenekar az épp aktuális személyi változások miatt eléggé inaktív volt, az elsődleges cél egy koncertképes felállás összehozása volt. A klip téma- amit természetesen még mindig szeretnénk- nem az elsők közt szerepelt a terveinkben az utóbbi időben. De lesz!


Rockerek.hu: Bár mostanában ritkán léptek színpadra, azért a háttérben folynak a munkálatok? Készülnek-e új dalok, várható-e a közeljövőben új album?
Mocsnik Feri:
A közelmúltban lefoglalt minket a 20 éves bulik leszervezése, a zenekar összehozása és a felkészülés, a próbák a koncertekre. Egyelőre ez van a középpontban. Minden továbbival később fogunk foglalkozni.


Rockerek.hu: Hogy érzed most? Haldoklik a Frost vagy élni akar és élni is fog? Konkrétan arra gondolok, hogy a Frost az te vagy: addig él, amíg te akarod, amíg bírod, amíg csinálod.
Mocsnik Feri:
Nem szeretném a Frost-ot sem befejezni, sem temetni. Van benne még bőven potenciál és mivel a zenekar sosem volt egyszemélyes, így ezek után sem tudnám elképzelni teljes tagság nélkül sem alkotói, sem színpadi szempontból. A jövőre nézve minden attól függ majd, hogy összejön-e egy olyan banda, ami úgymond a szekeret egy irányba húzza. Remélem igen.

Rockerek.hu: Köszönöm az interjút! Boldog születésnapot és még legalább ennyi évet kívánunk a zenekarnak!
Mocsnik Feri:
Köszönjük!


-- BEJ --

https://www.facebook.com/Frost-221715191341789/

A 20.Éves jubileum eseményei:
Budapest - https://www.facebook.com/events/156589724767369/
Kazincbarcika - https://www.facebook.com/events/156589724767369/Balog EvaJudit - 2016-10-06 (16:34)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4891)
2.Metallica (4856)
3.Ossian (3928)
4.Depresszió (3682)
5.Pokolgép (3676)
6.Nightwish (3623)
7.Kárpátia (3435)
8.Iron Maiden (3427)
9.Road (3331)
10.Rammstein (3286)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat