Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Lowland Fest 2024

XXX. Rockmaraton

S8 Underground Club

[Tovább...]
Chrome, Rubicon - Salgótarján, Talent Művészeti Klub, 05.03. \

Ismét Salgótarjánban lépett fel a Rubicon zenekar, akik ezúttal Chrome-ékat is hozták magukkal (ami magától értetődő, hiszen Horváth Imi mindkét csapatban gitározik). A Rubicon Jakab Jácintnak, az Éter Fesztivál főszervezőjének köszönhetően már pár éve bemutatkozott a vidéki bányavárosban, majd egy meghiúsult fellépésük után törvényszerűnek tűnt, hogy bepótolják az elmaradottakat. Az 5 éves jubileumi koncertsorozatuk épp kapóra jött ahhoz, hogy a bár talpalatnyi helyen megbúvó, de vaskarommal kitartó rocker közönséget ellássák egy adag dallamos metállal. A koncertkörút alkalmával jártak már Szegeden, Szolnokon és Budapest két klubjában is felelevenítették slágerdalaikat.

chrome04



Sajtósok kisebb rémálmát élem meg azzal, hogy ezt a beszámolót megírom, de a Talent Klub vezetőjének tett ígéretemnek eleget teszek, és szavakban öntöm gondolataimat, ha kell, ha nem. Annak idén, amikor a Rubicon még Orbán-Ducos Tamással tolta a szekeret, csak a hírből ismertem őket, majd jött a Mindenen át című albumuk, ekkortájt vettem fel a kapcsolatot Ducossal. Nem sokkal később pedig olvastam a hírt a Hammerworld oldalán, hogy fájó szívvel, de búcsúznia kellett régi, hőn szeretett barátaitól. A hír nagy port kavart a Rubicon, azon belül is inkább Horváth Imre gitárosuk körül, hiszen Tamás elsősorban őt hibáztatta a bandán belül elszenvedett sérelmeiért. Bár Tamás kirohanásáról Tarja Turunen bőgicselése jutott eszembe, amikor sajtósok hada előtt rítta el bánatát a Nightwish-ból való kitessékelése után, de a helyzet mégsem ugyanaz, hiszen itt Tamás híresztelése szerint ő szállt ki a csapatból. Itt már kezdett gyanús lenni a dolog…

Rubicon04



Amikor meghívást kaptam a Talent klub-os fellépésükre, gondoltam itt az ideje fényt deríteni arra, mi történt valójában és személyesen megismerni Izbéki Bálintot (Rubicon, Mr. Eddie Krueger Iron Maiden Tribute Band), aki átvette Tamás helyét a frontvonalban. Többen bizonyára Ducos miatt szerették a Rubicon zenéjét, nekem viszont a tündöklő pofika és a stoneres dörmögő hang nem elég ahhoz, hogy a harmóniák iránti igényemet elfeledtesse. Ducos a Rubicon-ból való elköszönő magömlése után már meg sem lepődtem, hiszen aki követi pályafutásukat az tudja, hogy annyian fordultak meg a zenekarban, mint ahány törp van Apraja Falván. Mint ahogy egy vendéglátóhelyen is morfondírozó szűk szemekkel koslatják a gyakori emberváltásokat, úgy a muzsikusok között is firtatják, vajon ki kinek a csaját nyúlta le, amiért az is, meg az is kilépett. Akárhogy is van, nem szabadna senkinek ilyen mód elköszönni azoktól, akikkel együtt küzdött évekig. Ducos levele is arra utalt, hogy évekig feleslegesen belefeccölt pénzét, energiáját sajnálja. Ha igazán szívvel-lélekkel küzd valaki valakiért, egy célért, egy álomért, akkor az már nem lehet felesleges, csak tanító. Én azt tanultam az általános iskolában, hogy a férfiak beszűkült agyi kapacitása lehet hasznos is, el lehetett volna intézni ezt úgy is, hogy „- Mi a (hímvessző) bajod van te (fazekas agyagedény)? – Semmi? – Akkor igyunk meg egy sört, ’oszt dumáljunk vazze.” Summa-summarum Ducos a Rubicon-ért sokat tett, talán a Rubicon-nak többet kellett volna érte tennie, és ráadásul néhol még az ő hangját kívántam vissza (pl. Te vagy a válasz-t hallva).

Rubicon03



Ne éljünk a múltban, lássuk a jelent és Izbéki Bálint mutatta jövőt. Ducos legutóbbi Gyöngyvér-es koncertjén is ott voltam, akkor azt állapítottam meg, hogy az ő hangjához, fizimiskájához a Gyöngyvér passzol, a Rubicont látván azt a következtetést vonom le, hogy Izbéki Bálinttal teljesedik ki a Rubicon zenekar. Talán többen tudják, Ducos távozása után, hosszas meghallgatásokat követően sikerült kiválasztani Bálintot énekesi posztra, de mégsem volt nehéz döntés, amit teljesen megértek. Bálint hangszíne sokkal jobban fekszik az efféle stílushoz. A magasakat kisujjból kirázza, nem erőlködik. Különösen szimpatikus volt részéről, hogy a koncertet megelőzően a közönség sorai között úgy járt-kelt, mintha egy hétköznapi srác lenne, végül sikerült pár szóban elbeszélgetnünk Bálinttal. Lányok, figyelmeztetek mindenkit, sikító rohamot lehet kapni ettől a pacáktól. Nem vagyok egy kezdő motoros, de azért beremegett a térdem, ahogy a szemeimbe nézett, és felcsendült füleimben, hogy „When I’m looking in your eyes, everything seems to fade away…”. Bár ez velem gyakran előfordul, ha kopaszodó fejtetőt látok.

chrome02



A Chrome este 9 körül kezdett. Igazat megvallva nem volt bődületes tömeg, mégis kitettek magukért. Aki esetleg megunta volna már Kalapács Józsi személyét (amit nehezen tudok elképzelni, de ha mégis), annak irány a Chrome koncert. Varga Zoli mind hangjával, mind öltözetével a 80’-as évek beli Pokolgép, Omen hangulatot idézi. Bár még nincs annyi dög benne, mint ősapánkban, de azért látszik, miket bömböltetett a gyerekszobájában. Eredetileg az Ethna is fellépett volna ezen az estén, de valaki járjon utána, miért nem jöttek el, engem meg sem hatott, hogy nem voltak ott.

chrome01



Úgy volt jó ez az este, ahogy volt, még egy kis rögtönzött show-al is előálltak a srácok. Azért ha nem is pompom-os lányok ugráltak a színpad előtt, vagy nem is volt idő vodka-fürdőre vagy hajnalig tartó hejehujázásra, azért nem volt hiányérzet történtekből. Például amikor Varga Zoli a Rubicon koncertjén egyszer csak felpattant a dobogóra egy Bálinttal közös duettre. Vagy amikor a zenekarok gitárosai headbangeltek a női mosdó előtt. (Gondoltam magamban, ez olyan, mint régi ismerőssel szeretkezni… itt mindent lehet.)

Rubicon02



A Mindenen át és Te vagy a válasz című közismert dalok után előrukkoltak egy Kamelot (Forever) feldolgozással. Előtte persze szolidan feltették a kérdést, hogy ki ismeri a Kamelot-ot. Pechükre legtöbben ismertük, de azért a célzást vettük. Próbálom mindig visszatartani, erősen akarom, szinte belegebedek, de nem megy, így mindig kicsúszik… Persze abbéli kritikámról beszélek, ami a magyarokat illeti leginkább: „Ami nincs a színpadon, az nem létezik”. Ebből adódik az egyetlen gondom Rubicon zenéjével kapcsolatban. Epikus elemekkel ellátott dallamos rock-nak kikiáltott stílusuk igényelne egy egyedi hangzást, ami megkövetelné a billentyűs jelenlétét is. Ha már afféle Nightwish szagú Ossian ízű Kamelot hatású (az alábbiakban legyen ’Nigoska’) image-vel szelik át az országot és még ráadásul külföldi sikerekre is vágynak egy Pokolgép lendületű Omen imitátorral (az alábbiakban legyen ’Poken’), akkor vegyék a fáradtságot és kerüljék az amatőrizmus efféle formáját. A Valaki más című dal után bemutatkoztak új, a Ressurrection című eposzukkal, melyet a Holnap tüze, Vallomás, Más világ, Itt nincsenek rabszolgák nóták követtek. A Rubicon ősszel jelentkezik angol nyelvű anyagával, addig is Nigoska és Poken kéz a kézben boldogan sétál tovább a sárga köves úton, ennek nyomdokán egy vidám interjúval érkezünk nemsokára itt a rockerek.hu-n.

Rubicon01



Setlist:
1. Elrohan melletted az élet
2. Ami a tied
3. Mindene át
4. Te vagy a válasz
5. Forever (Kamelot)
6. Valaki más
7. Ressurrection
8. Holnap tüze
9. Vallomás
10. Más világ
11. Itt nincsenek rabszolgák
12. Szívem után

http://www.rubiconrock.hu
https://www.facebook.com/rubiconofficial
http://www.talent-klub.hu
https://www.facebook.com/pages/Chrome-zenekar/119094051498703

zöldmókus - 2014-05-07 (23:32)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4859)
2.Metallica (4820)
3.Ossian (3899)
4.Depresszió (3649)
5.Pokolgép (3644)
6.Nightwish (3591)
7.Kárpátia (3405)
8.Iron Maiden (3391)
9.Road (3302)
10.Rammstein (3267)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat