Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Lowland Fest 2024

XXX. Rockmaraton

S8 Underground Club

[Tovább...]
Gutted - Mankind Carries the Seeds of Hell (2010) \

A 2005 óta új anyaggal nem jelentkező és 2007 májusa óta nem koncertező, de mégis hazánk egyik nemzetközileg is ismert és elismert csapatának - a székesfehérvári Gutted-nek - legújabb csapása már 2010 novemberében kijött, ezért kell elnézést kérjek minden érdeklődőtől, aki hiányolta volna az erről szóló ismertetőt, de egyrészt későn jutott el hozzám az anyag, másrészt pedig még egy szokványos death metal fanatikusnak is igencsak emészteni kell ezt a lemezt. Hiába van savállóval bélelve a gyomrod, egy ilyen szintű brutáláradat biztosan kikezdi azt. Mindazonáltal egyáltalán nem hátrányos most beszélni a friss kiadványról, mert a Gorezone stáb szokásos partyjának egyik főszereplője lesz a banda április 9.-én a Dürer kertben. Így ez épp aktuális.

Mivel a Gutted nevű csatahajó legénységét személyesen is ismerem, ezért bocs, ha esetleg túl szubjektívnek hat az irományom, de sajnos (vagy nem) néhány témában szembe kell hogy ússzak az árral. Az eltelt idő alatt számos véleményt hallottam az anyag kapcsán, de főleg a keverés és a hangzás terén nem értek egyet sokakkal. Véleményem szerint a zenekar 15 (!) éves pályafutása során kiadott legjobb albuma a Defiled volt, mind hangzás, mind zene, mind keverés terén - az azóta megszűnt japán Eclipse Records háttértevékenységéről nem is beszélve. Én már akkor is süketnek és/vagy hozzá nem értőnek hittem azokat, akik negatív kritikával illették a cucc megszólalását. Szerintem nagyon odatették. Nem mintha az orosz Soulflesh Collectorral bajom lenne, sőt egészen jó véleményeket hallani felőlük, többször bizonyították, hogy éreztetik a törődést a hozzájuk szegődött csapatokkal. Tehát annak idején szerencsém volt megismerkedni a csapat muzsikájával a Vilification demo (1998) megjelenésekor, amikor még Genocide néven terrorizálták a nagyérdeműt.

gutted



Első lemezükre azonnal lecsaptam, mint gyöngytyúk a takonyra (Hujber Krisztiántól, az akkori gitárostól vettem meg), ezért tudtam mire számíthatok és nem hogy meglepetés nem ért, de egy életre meghatározó jelentőségűvé vált számomra, ezért lehet, hogy kicsit elfogult vagyok a Defiled-del kapcsolatban, de Mankind Carries the Seeds of Hell is másképpen hat, mint elődei, főleg a dalok hossza és megszólalása tekintetében. Ugyanakkor már a második - Human Race Deserves to Die - sem úgy szólt, mint az első. Semmi bajom egyik albummal sem, de azt gondolom, hogy ezen a dobok túlságosan előtérbe kerültek és elnyomja a gitárok megszólalását. A részben házi, részben stúdiós munka eredménye megmutatkozik. Többszöri meghallgatásra már nem éreztem úgy, mintha egy több tonnás úthenger zakatolna a betonon 120km/órával, hanem kezdtek kiélesedni a dalok jellegzetességei. Egyébként egyetlen számot sem emelnék ki a többi közül, nincs apelláta, nincs kecmec és nincs kegyelem. Minden tétel ultragyors, hiperbrutál, ugyanakkor a tagok hangszeres tudása is abszolút a csúcson van, de nekem Söme játéka akkor is hiányzik. Gyorsaságban egyedül az azonos című filmről elnevezett The Fountain című szerzemény a kakukktojás. Itt a Gutted-től egy kicsit szokatlan középtempós megközelítés a mérvadó. Sanyi hangja is változott. Szerencsére köztünk van, hiszen tudjuk, hogy súlyos betegsége miatt élete pengeélen táncolt, bizonytalan volt a jövője. Agyműtéte jól sikerült és teljesen rendbe jött, de hangszínének változásához ennek semmi köze. Tehát az "értelmesebb" szövegek mellé párosított egy kicsit magasabb hangfekvésű, érthetőbb hörgést. Dróti gitárjátéka lenyűgöző, ezt koncerteken lehet a legjobban szemügyre venni és Zsolt dobolása sem mindennapi, Magyarország legjobb és nemzetközileg is az egyik legjobb, leggyorsabb dobos.

Az anyag brutalitását szemléltetvén még meg kell említsem Hjules (Havancsák Gyula) mester gyönyörűen kivitelezett és az év legjobb lemezborítója címet elnyert, de igen sötét hangulatú borítóját. Ha belegondolsz, hogy a képen szereplő hölgyemények mit érezhettek ezen esemény során, nagyjából a zene milyenségét is el tudod képzelni. Összegezve egy nagyon jó brutal death metal kiadvány lett a Mankind Carries..., de vigyázat, a Gutted nem piknikezni való háttérzene és mint mondottam, igen csak megviseli a gyomrot és a hallójáratokat!

guttedlemez



Gutted - Mankind Carries the Seeds of Hell (2010)
1. As the Sun Paints Everything Black
2. Memory Devoruer
3. Lurking in the Shadow
4. When the Gods Are Not Creating
5. World of Mine
6. Souls of the Raped Children
7. Take Them to Hell's Fire
8. The Fountain

Értékelés:
10/10



http://www.gutted.hu

GABO - 2011-04-04 (17:20)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4859)
2.Metallica (4820)
3.Ossian (3899)
4.Depresszió (3649)
5.Pokolgép (3644)
6.Nightwish (3591)
7.Kárpátia (3405)
8.Iron Maiden (3391)
9.Road (3302)
10.Rammstein (3267)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat