Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
XXX. Rockmaraton

Lowland Fest 2024

S8 Underground Club

[Tovább...]
Hagyomány és frissesség a debreceni P.Box új stúdióalbumán \

Tíz évvel a siker várományos, ám Cserháti István tragikus halála miatt elsikkadt Pangea –CD megjelenése után a HammerWorld Magazin mellékleteként napvilágot látott a debreceni Pandora’s Box új stúdióalbuma. A lemez címéül a zenekar egykori alapítójának azóta szállóigévé lett mondását választották: Mindenekfelett.

pboxCsak így egyszerűen: Mindenekfelett. S, hogy mi áll, mi felett, hamar kiderül az újkori Pandora’s Box negyedik albumából. A zene feltétel nélküli és megalkuvást nem ismerő szeretete, az alázat, a magabiztosság, a hangszeres virtuozitás, s mindaz a szellemi örökség, amelyet az épp tíz esztendeje az Égi zenekarban billentyűző zeneszerző-alapító a fiúkra hagyományozott. Mert mindezek nélkül nem létezhet, nem létezhetne valamire való rock zenekar (és persze más, egyéb kategóriájú formáció sem), s emellett azt is leszögezhetjük: a felsoroltak hiányában alighanem réges-rég atomjaira hullott volna a kis közösség. Cserháti szellemi öröksége komoly felelősség is egyben, hiszen a név és a hagyomány tisztelete kötelez. Ugyanakkor Pandora szelencéjében sem lehet gúzsba kötve táncolni, mindemellett az „őszintének és kőkeménynek” kikiáltott műfaj lassan három évtizede kikerült a fősodorból. Az élet persze megy tovább, sőt fordul is, de - a költő után szabadon - a víz szalad és a „rákenról” marad. De a „rákenról” marad. Mert, hogy a rock állandó, mint a gitár, a Hammond és a dob. Legfeljebb egy kicsit másképp szól, „Másnak szól”, hiszen a maguk mögött hagyott három és fél évtized mégiscsak több mint egy emberöltő.

Igen, épp három és fél évtized óta áll nyitva Pandora szelencéje, s azóta – kisebb-nagyobb kihagyásokkal - várakozik benne a remény. Amiről tudjuk, hogy utoljára hal meg. S, amely most felcsillanni látszik, hiszen a Mindenekfelett kilenc opusza maradéktalanul eleget tesz a rockmuzsika íratlan szabályainak. És nem csak annak. A legnemesebb P.Box-hagyományoknak, s azon belül az egykori alapító, zenekarvezető és zenei ideológus Cserháti István által régóta megfogalmazott elvárásoknak. Miközben az egész nagyon is friss, aktuális, úgy megszólalásában, hangzásvilágában, dallamosságában, mint hangszerelésében. Pont, ahogy a harmadik évezredhez illik. Az első bálozó, vagyis elsőlemezes Kiss Konrád dobos, valamint a hangstúdió tulajdonos Ferenczi Tibor „Cézi” basszgitáros precíz, ám több mint markáns alapjai összmunkában a legszebb sabbathos, vagy purple-ös időket idézik, emellett utóbbi rövid szólóban is megcsillogtatja hangszerkezelési képességeit. Sándor Józsefet, akit mindenki csak Günterként ismer, nem túlzás Bencsik Samuhoz hasonlítani, és ez nem kizárólag a Bukott angyal feldolgozásában való alakításának köszönhető. Szabó Krisztián, aki mindeddig csupán az élő megméretések alkalmával bizonyíthatott, most kiélhette a Jon Lord ihlette hammondozás, illetve zongorajáték gyönyöreit. Előbbi a Fordul az életem, illetve az Ébredj című darabokban, a Papp Gyuláéhoz hasonlatos zongora-hangszín pedig a lemez egyik leginkább siker várományos tételében (Szabadon száll) csendül fel. Öröm hallgatni. Kori, azaz Koroknai Árpi az újabb P.Box-formáció tizenöt esztendeje alatt rutinos frontemberré lett. Amellett, hogy egyéni, különleges orgánuma a zenekar védjegye, szövegíróként is kiválóan helyt áll. A Mindenekfelett album a tíz évvel korábbi Pangeához képest nem mondható tematikusnak, ám a szövegek, ha laza szállal is, mégiscsak kapcsolódnak egymáshoz. Vissza-visszatérő téma az élet fenntartásához szükséges négy alapelem (A tűz, a víz, a föld és az ég – s ez külön számcímet is érdemelt, benne Günter zseniális szólójával), amely – nomen est omen - a görög mitológiában is megjelenik. Mindezt jól szemlélteti a művészi grafikával megkomponált lemezborító, amely Devecz Ádám munkáját dicséri. Nyolc lendületes, kemény hangzású dal mellé egy igazi rock-líra (A part) is került szerelmi vallomás formájában, hogy aztán záró számként mégiscsak egy 2009-es felvétel, a Tűzben égni újra rögzített verziója maradjon meg jó emlékezetünkben.

Ismert: a Pangea nagylemezt Cserháti Pityi a halálos kórral küzdve, a kórházi ágyból kiszökdösve játszotta fel a P.Box stúdiójában. Tíz évvel később immár nélküle készült el a zenekar negyedik albuma, ám szellemisége, a csaknem harmincnyolc percnyi tiszta muzsikán, mindvégig tetten érhető. Miképp szállóigévé lett mondása is, amelyet – a végén egy kis csavarral - a nemzet nagy költőjének kétsorosával vetnék össze: „Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, fiadnak/Hagyd örökül, ha kihúnysz: A zene mindenek felett!”

- Hegedűs István -pbox mindenek

Pandora's Box: Mindenekfelett
1. Fordul az életem
2. A vér szava
3. Az ostobák körtánca
4. Szabadon száll
5. Bukott angyal
6. A tűz, a víz, a föld, az ég
7. Ébredj!
8. A part
9. Tűzben égnihttp://www.pbox.hu
https://www.facebook.com/pandorasbox.pbox
http://hammerworld.hu

- Hegedűs István - - 2015-05-29 (14:30)

Hozzászólások :
likantrop
likantrop
2015.05.30. 22:20:49
végig hallgattam nekem nagyon bejön, igaz eddig nem hallgattam P. boxot de ez nagyon király lemez csak ajánlani tudom.
 

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4859)
2.Metallica (4820)
3.Ossian (3900)
4.Depresszió (3649)
5.Pokolgép (3644)
6.Nightwish (3591)
7.Kárpátia (3406)
8.Iron Maiden (3391)
9.Road (3302)
10.Rammstein (3267)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat