Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Evanescence

Steel Panther - Budapest

III. Halász-Rock Fesztivál és Családi Nap

Országos Beatles Találkozó 2019

a Concerto Music bemutatja: When Shadow Is Forced To The Light Tour Part II

[Tovább...]
Hungarica - Mentes Norbert, Sziva Balázs \

Van egy rockzenekar Magyarországon, mely olyan mélységben zenésít meg nagy történelmi eseményeket, magyar hőstetteket, amire a közoktatás sem képes jelen pillanatban. Számos fiatalhoz kizárólag általuk jut el a nemzeti gondolat, s nem törte meg őket sem a betiltás sem az elhallgatás. Az év végén az I. bécsi döntés súlyára hívták fel a figyelmet, jövőre pedig új „csataterek” meghódítására indulnak! Ezért is gondoltam úgy, hogy készítek egy interjút a zenekar tagjaival. Kérdéseimre Mentes Norbert és Sziva Balázs válaszolt.

live-20110211-club202-1Szandra: November elsején jelent meg a legújabb kiadványotok: Felvidék nem Szlovákia címmel. Milyen visszajelezéseket kaptatok a koronggal kapcsolatban?

Mentes Norbi: Ez nem egy soralbum, ez csupán egy ajándék kiadvány a februári koncertünkhöz, vagy fordítva a kislemezhez egy ajándék koncertjegy… :) Nálunk ennek hagyománya van már, ez a harmadik ilyen jellegű ötletünk! Tulajdonképpen egy felkérés indította el az egészet, a dunaszerdahelyi szurkolók kértek fel minket egy induló szerű dal megírására, és e köré épül az egész koncepció! Visszajelzések mindig jók, de inkább nekünk az jelenti a jót, ha majd sokan eljönnek a február 11-ei budapesti koncertünkre. :)

hun a közönséggelSzandra: Ezt az albumot EP-ként definiáltátok. Tervezitek a két új dal nagylemezes megjelenését is, természetesen további új számokkal kiegészülve?

Sziva Balázs: Úgyis mondhatjuk, hogy ez egy előzetes kislemeze a nagy lemeznek… „A SZABADSÁG betűi” EP is előzetese volt a 3. sorlemezünknek és nagyon jól működött az egyik legsikeresebb dalunk lett anélkül, hogy a rádiók játszották volna :) Sajnos manapság nincs értelme EP-t (kislemezt) készíteni, de nekünk mindig egyfajta „üzenetet” hordoznak ezek a kiadványok és mellékelve van a koncert jegy is! Mind a két eddigi koncerten, ahol CD is tartozott a jegyhez több mint 1000 néző felett voltak így belefért a költségvetésbe a plusz kiadás, és a mai napig, mint ” A SZABADSÁG betűi” mint a „Balladák” kereskedelmi forgalomban vannak, és még mindig veszegetik őket. Reméljük ugyan így lesz a „Felvidék Nem Szlovákia” CD-vel is!

Mentes Norbi: Visszatérve a kérdésre, már előkészületben van a Petőfi Csarnokban rögzített koncertünk DVD-je, és ez mellé rakjuk össze a 4. sorlemezünket, amin a mostani két új dal mellé készülnek új nóták is, ennek egy része összeállt. Hogy mikor jelenik meg az sok mindentől függ még!

Hungarica-logo-interju2008Szandra: Nemrég, (2010.11.13.) a felvidéki Dunaszerdahelyen zajlott le a zenekar közönségtalálkozója, melyen öröm volt részt venni. A találkozó keretein belül láthattunk és hallhattunk egy akusztikus blokkot, melybe a szervezők beleszőttek egy élő interjút is. A helyszínen megjelenő Hungarica szimpatizánsoknak lehetőségük volt arra, hogy kérdezzenek tőletek, és hogy dedikáltassák a meglévő Hungarica ereklyéiket. Milyen érzés volt a Felvidék e területén játszani és találkozni az itt élőkkel? (Nem véletlenül kérdezem ezt, hiszen 2 évvel ezelőtt ez nem valósulhatott meg).

Mentes Norbert: Hát mi nagyon örültünk neki! Az egész, mint már említettem a dunaszerdahelyi szurkolóknak a kezdeményezése volt! Ezért született meg a CD is, aminek a megjelenése az I. bécsi döntés és a két évvel ezelőtti tragikus dunaszerdahelyi események évfordulójára jelent meg.

Sziva Balázs: Az 1919-ben az összetákolt Csehszlovákiához csatolt színmagyar terület közel húsz év megaláztatás után visszakerült Magyarországhoz. Erre az eseményre akartunk megemlékezni két éve a Csallóközben, amit a szlovák hatóságok a titkosszolgálatuk bevonásával ellehetetlenítettek: egyszerűen betiltották a koncertünket.


Mentes Norbi: Most a szinte titokban megtartott közönségtalálkozón egy szál gitárral előadott dalainknak nagy sikere volt. Örömmel tapasztaltuk, hogy ezzel mi is hozzájárulunk a nemzet egyesítéséhez, jelzi ezt az is, hogy a mostani kiadványunk címe: „Felvidék Nem Szlovákia”, tán nekünk is köszönhetően közbeszéd tárgya lett, és az ottani fiatalok egy ilyen transzparenst készítettek és ezt büszkén emelték a magasba a stadionban! Az Ő elmondásuk szerint pár éve maga a Felvidék kifejezés nem is volt használatos! A gúnyhatáron innen szerencsére az utóbbi időkben egyre jobban terjed a Felvidék, Délvidék, Kárpátalja és Székelyföld elnevezés.

Sziva Balázs: DAC csapat Felvidéknek a legnagyobb összetartó erőt jelenti! Több ezer magyar jár ki a mérkőzésekre estenként 8-10 ezer ember szurkol magyarul és éneklik a himnuszt, becsempészik a magyar zászlót, megmutatják, hogy össze lehet és kell tartani! Ezért is próbálták megakadályozni két éve, hogy csonkaországból csatlakozva a többi magyarral egy igazi ünnepet varázsoljunk együtt a stadionba

S5001750Szandra: Mostanában megint egyre több támadás éri a zenekart... Gondolok itt a kecskeméti koncert kapcsán szárnyra kapott hírekre, és hogy hazánk egyes városaiban nem tudtok fellépni. Mit mondanátok azoknak a koncertszervezőknek és klubtulajdonosoknak, akik negatív jelzőkkel együtt emlegetik a Hungarica nevet anélkül, hogy valóban ismernék a zenekar tevékenységét, dalszövegeit és koncertjeitek légkörét?

Mentes Norbi: Azt kell, hogy mondjam, mi nem csinálunk semmi olyat, aminek ez lenne a következménye… Példaként itt a kecskeméti koncert: felhívtak minket, hogy indul ősszel egy klub és szeretnének meghívni minket… megegyeztünk az időpontban elküldtük a plakátokat ennyi! A klub honlapjára az „Ide születtem” dalunk volt felrakva… hát nem tudom mi zavarta azokat, akik fáklyás felvonulást demonstrációt szerveztek a városba a koncertünk betiltása érdekében! Az az érdekes, hogy minden héten koncertek vannak a helyszínen és mindenki felléphet csak az nem, aki mondjuk, arról énekel, hogy „Szívet cserél, aki Hazát cserél”. Egyedül álló a világon hogy tiltott és üldözendő az, aki a saját hazájában arra törekszik, hogy a nemzeti öntudatot erősítse. Ez zajlik a médiában és sajnos egyes városokban és klubokban is. De az sem véletlen, hogy a médiából kitiltott nemzeti zene még így is sokszor vezeti a lemezeladási listákat.Szandra: A koncertnaptárotokban lévő két nagyobb koncertről szeretnék érdeklődni. Az egyik a Sopronban megrendezésre kerülő, többéves hagyományokkal rendelkező Hűség napi koncert (Hangár - 2010.12.01. ) a másik pedig a jövő évi budapesti (Club202 – 2011.02.11.) lemezbemutató koncertetek. Készültök valamilyen különlegességgel ezekre a bulikra?

Mentes Norbi: Igen, idén negyedik alakommal rendezzük meg a Sopronban a Hűség napi rendezvényünket, ami az 1921-es népszavazásra emlékeztet. Kevesen tudják, hogy ezt a népszavazást a „Rongyos Gárda” harcolta ki, nekik lehet köszönni, hogy magyarok maradtunk Sopronban! Ezzel azt is demonstráljuk, hogy soha nem lehet feladni és most az Európai Uniónak nevezett tákolmányban kell kiharcolnunk, hogy a gúnyhatáron kívüli magyarlakta területeken is kiírják majd a népszavazást, ha 90 évvel ezelőtt ezt nem tették meg még mindig meg lehet tenni és ennek az esélyét nem szabad feladni soha sem!

Sziva Balázs: Eddig vendégeink voltak a „Hűség Napján” a Beatrice, az Ismerős Arcok, az Akusztika Kalapács Józsival, idén a Fejbőr, a Magicseri és az RPG lesz a színpadon. A Hungaricával fellép Wéber Irena délvidéki énekesnő is, aki rendszeres vendége az akusztikus koncertjeinknek. Minden évben egy saját szervezésű nagyobb budapesti koncertet tartunk, ez most február 11-én lesz. Ezzel kapcsolatos az új EP, a koncert promóciója ezzel a CD-vel indul és bízunk benne, hogy sikeres lesz és sok felvidéki barátunk ott lesz!

live-20101211-sopronSzandra: További fontos infók: "Felvidék Nem Szlovákia" új kislemez megrendelhető ajándék koncertjeggyel és az alábbi helyeken, boltokban, elővételi kedvezménnyel megvásárolhatók:

- MetalShop (internetes rendelés)
- Fehérlófia Könyvesbolt (1085 Budapest, József u. 2.)
- Turul Márkabolt (1117 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 16.)
- Turánia Hagyományőrző Áruház (1066 Budapest, Zichy Jenő u. 34.)
- Hammer Zenebarlang (Budapest XI.ker. Fadrusz u. 2.)
- Szkita kézművesbolt (1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 6. / 1114 Móricz Zsigmond körtér. 1.)
- Győr, Szkítia könyvesbolt
- Sopron, Szkítianosz Könyvesbolt
- Debrecen, Szkítia Könyvesbolt
- Székesfehérvár, Szkítia Könyvesbolt
- Siófok, Szkítia Könyvesbolt
- Várpalota, Fokos Íjászbolt
- Keszthely, Stereohonica hanglemezbolt (Fejér György utca 5.)
- Szolnok, Szkítia-Avangard könyvesbolt (Baross Gábor út 24.)

http://www.hungaricazenekar.huszandra1226 - 2010-11-29 (22:12)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4892)
2.Metallica (4857)
3.Ossian (3927)
4.Depresszió (3684)
5.Pokolgép (3677)
6.Nightwish (3624)
7.Kárpátia (3434)
8.Iron Maiden (3429)
9.Road (3333)
10.Rammstein (3288)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat