Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Lowland Fest 2024

XXX. Rockmaraton

S8 Underground Club

[Tovább...]
Iced Earth - Incorruptible (2017) \

Első ismeretségem az Iced Earth-szel ’98-ban történt a TV-ben, talán a Viván (?), amikor még tombolt az alternatív rock láz, de már bontogatta szárnyait, s kitörni készült a skandináv újhullám (Nightwish, Hammerfall). Furcsállottam is, a sok „divatrock” között feltűnő, Metallica/Maiden mixtúrájú zenekar művét: a Melancholy eposzt, …ez,de érdekes banda!!! A nagy szerelem igazán 2000 környékén teljesedett be, unokatesóm közvetítésével, aki igazából mindenevő volt zenei téren. A Dark Saga album egyszerűen leterített, amit Ő mutatott nekem, nagy hatással volt rám, rabja lettem, a zenekar teljesen a hatalmába kerített.

Nem szeretnék belemenni a zenekar korszakainak, énekesbeli változásainak kritizálásába, s a zenekar körül történt bonyodalmakba, minden ciklusnak megvan a maga szépsége, és nem lehet minden album egyforma. Kétségtelen, hogy az előző nagylemez direktebb (Plagues of Babylon), amolyan korai Metallicás power/thrash alkotás, a mostani pedig melodikusabb, már-már progresszívebb világával elriaszthat egy pár régi rajongót.

Barlow hangjával szerettem meg az Iced Earth-öt, Ripper orgánuma is nagyon tetszett, de Stu Block bizonyította be számomra milyen zseniális, hogy van tovább, s ne temessem őket…
Most engedd meg kedves olvasó, hogy bemutassam, mit jelent számomra (Incorruptible) ez az új album, ami vissza adta a hitemet, hogy igenis lehet a mai világban hiteles, korrekt hangzású, a már sokak által eltemetett, kritizált bandának is remekművet kiadni.

ie002



Finoman, lágyan kezd a lemez, s felváltja a sikoly, és a megszokott Iced vehemencia: Great Haethen Army. Black Flag: egy gyönyörű, amolyan Maidenes kezdés, következik egy kis „betonyozás”, majd a dal átalakul amolyan germános száguldássá, de US power módra. Lépked, s belelopja magát az ember szívébe a Raven Wing, nincs mit tenni, itatja magát, mint egy több évig érlelt bor. Nem vadóc, olyan, mint egy érett nő. The Veil: a gyengéd, ilyen nótákat szeretek hallani tőluk igazán, Stu Block hangja tele van érzelemmel, jól illeszkedik a dalokhoz. De rugaszkodjunk el e szép világtól, és a sodró, feszített, a Seven Headed Whore, kőkemény power alkotás döngöl minket földbe, ami beillene egy thrash túrásnak is.

Visszatérve a föld alól, újra egy melódia világába kerülünk: The Relic (Part1), nem tudok betelni vele. Majd számomra egy meglepetés következik: Ghost Dance (Aweken the Ancestors), hogy én már mennyire vártam egy ilyen dalt, a szólógitár szinte elmond mindent, ami ebben a nótában van, kitűnő szerkezet, hatalmas téma, az indián kántálás nagy ötlet. Személyes kedvencem számomra a cd legjobb alkotása: Brothers, nulla angol „nyelvtudásomat” fejlesztve fordító segítségével lefordítottam a szöveget, nagyon remek! És a visszatért dobos, Brent Smedley-nek minden elismerésem: nagyokat üt (itt is). A Defiance, egy középtempós Iced téma Halfordos sikollyal megáldva, már méltóképpen lezárhatná a lemezt, de nem… Az albumra felkerül még a korona, egy történelmi momentum bemutatása kapcsán. Jómagam is szeretem a történelmet, a magyart, s az amerikait is ismerem valamelyest. Hogy mit hozott az amerikai polgárháború? Azt, hogy felszabadították a rabszolgákat, mindenképpen elkönyvelhetjük, érdekességképpen jegyezném meg, hogy nálunk „már” 1848-ban elkezdődött a jobbágyfelszabadítás (!), igaz, ez más téma… Bocsánat a kitérőért, térjünk vissza a Clear the Way (December 13 th,1862) című eposzhoz, ami az amerikai polgárháború egyik csatájáról szól, mely a déli csapatok győzelmét hozta. Kissé nyomasztó kezdés mely olyan hatást kelt, mintha látnám magam előtt a csatateret, s a dal tükrözi még az összecsapás hevét is, méltó lezárása az albumnak.

Ez lenne az általam bemutatott kép Incorruptible albumról, mely 2017 júniusban jelent meg, az amerikai (Floridai) heavy/power csapat munkájának gyümölcseként. A külcsínre sem lehet panaszunk, s ha engem kérdeztek, nem szeretek pontozni, de ez: 10/10! Még sok ilyet Schaffer bácsi!

Seven Headed Whore
https://www.youtube.com/watch?v=Sneo7yuIYFo

BROTHERS
https://www.youtube.com/watch?v=1nqIiiV8fv8

Clear The Way
https://www.youtube.com/watch?v=wmljtVrxul0

ielemez

1. Great Heathen Army - 05:21
2. Black Flag - 04:56
3. Raven Wing - 06:25
4. The Veil - 04:47
5. Seven Headed Whore - 03:00
6. The Relic (Part 1) - 04:59
7. Ghost Dance (Awaken the Ancestors) - 06:35
8. Brothers - 04:54
9. Defiance - 04:08
10. Clear the Way (December 13th, 1862) - 09:30



Közreműködő zenészek:

Stu Block (Előtte: Into Eternity zenekar, 2011-) - ének
Jon Schaffer - gitár, billentyűs hangszerek, vokál, producer
Jake Dreyer (2016-) - gitár
Luke Appleton (2012-) - basszusgitár Brent Smedley (1996-1997, 1998-1999, 2006-2013, 2015-) - dob

Kiadó:
Century Media Records

Honlap:
icedearth.com
facebook.com/OfficialIcedEarth

Szőke Viktor - 2017-07-26 (21:14)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4859)
2.Metallica (4820)
3.Ossian (3899)
4.Depresszió (3649)
5.Pokolgép (3644)
6.Nightwish (3591)
7.Kárpátia (3405)
8.Iron Maiden (3391)
9.Road (3302)
10.Rammstein (3267)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat