Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
a Livesounds bemutatja: A Tour For The Loud

a Concerto Music bemutatja: Nightwish World Tour 2020

a Concerto Music bemutatja: The Magical Tour 2020

a Livesounds bemutatja: Gotthard European Tour 2020

Three Tremors (Ripper Owens, Sean Peck, Harry Conklin) + Divided

[Tovább...]
Jakab Jácint, Éter Fesztivál \

_Saci_: Mondj magadról pár szót annak, aki még nem ismer. Mikor és miért kezdtél bele az Észak-Magyarországi Tehetségkutató Rockfesztivál szervezésébe?

Jácint:
Jakab Jácint vagyok 26 éves, 40 éve mosógépszerelő :D Viccet félre téve. Kb. azóta hallgatok rock, metál zenét, mióta 7 éves koromban a Paff a bűvös sárkányról áttértem a Helloween-ra. Onnantól kezdve magával ragadott ez a zenei irányzat és amint benőtt a fejem lágya, azóta, ha tehettem minden salgótarjáni rock eseményen ott voltam, így sikerült más stílusokat is magamba szívni.17 éves koromban szerveztem meg az első helyi tehetségkutatót, full amatőr módon, de annál nagyobb sikerrel és azóta is, most már hivatalosan is rendezvényszervezőként dolgozom. És mindenem a metál zene.

_Saci_: Hogyan értékelnéd az idei Éter fesztivált?

Jácint:
Az idei ÉTER fesztivál kapott hideget és meleget is a szervezés kapcsán. Nagyon nehezen hoztuk össze és nem minden ment olyan gördülékenyen, mint az előző években. (Erre majd később kitérek) - Mint, minden más kisebb fesztivált, bennünket sem kerültek el az anyagi nehézségek. Ennek ellenére megpróbáltunk olyan zenei kínálatot felmutatni, amivel talán népszerűbbé tudjuk tenni kis fesztiválunkat. Gondolok itt arra, hogy 2008 után, most először hívtunk meg profi külföldi bandákat, (Risen to reclaim, Silence Before, Alogia) akik nagy sikert arattak és sikerült nagyobb hazai neveket is felsorakoztatunk, mint pl a ROAD, Insane, Rückwarts vagy a Lowreck zenekar. Nagy köszönet nekik és minden nálunk fellépő vendég és versenyző zenekarnak. A közönségnek pedig külön hála, hogy a magas belépők ellenére is (amit nem mi szabtunk) kilátogattak az ÉTER színpadhoz. Összességében az idei fesztivált sikeresnek értékelem, főleg a szombati nap miatt, ahol sikerült megmutatni a "nagyoknak", hogy az ÉTER fesztiválnak igenis van létjogosultsága...- És, ha az égiek is úgy akarják jövőre ezt be is fogjuk bizonyítani.

jácintköz._Saci_: Miért lett az Éter fesztivál ugyanazon a helyen, azonos időben szervezve a salgótarjáni Tóparty fesztivállal?

Jácint:
Leginkább anyagi okok miatt. Az igazság az, hogy 2008-ban amikor először szerveztük az ÉTER-t szabadtérre, hatalmasat buktam és onnantól kezdve már óvatosabban álltam neki a fesztivál szervezésének. Mondhatom, hogy rendesen megfizettem a tanulópénzt. 2009-ben ennek eredményeképpen nem kockáztattam és először Salgótarján belvárosában szerveztük meg az ÉTER-t, ingyenesen. Ekkor még a Tóparty májusban szervezte a fesztiválját. 2010-ben úgy döntöttünk visszatérünk a Campingbe, ki is néztük a legjobb időpontot, amikor nincs más nagy fesztivál és pont indul a nyári szünet. Mit adott Isten pont a Tópartysok is ebben az időpont gondolkodtak és ott találtuk magunkat, hogy két rendezvény ugyanarra a helyszínre lett szervezve. Sikerült megegyezni a szervezőkkel akkor még, hogy mindenkinek jó legyen. Mi béreltük tőlük a helyet, Ők adták a technikát és a reklámot. Természetesen a belépő, a vendéglátás őket illette. Mi akkor örültünk, hogy valahogy megtudjuk szervezni az ÉTER-t és újra kikerülhet a strandra és talán a Tópartysokkal megfelelően együttműködve elérem az álmomat, hogy Salgótarjánnak egyszer lesz egy igazi nagy fesztiválja. Mostanra bebizonyosodott, hogy ez tényleg csak álom volt. Az idei együttműködés megmutatta, hogy nagyon is igaz az a mondás, hogy közös lónak túrós a háta... Ennek voltak már előjelei, de anyagi okok miatt nem tudtunk mit csinálni....

_Saci_: Milyen a kapcsolatod a Tóparty fesztivál szervezőivel?

Jácint:
Az én részemről semleges. De, úgy hallottam Ők nem igazán szívlelik, azt a kis sikernek mondott valamit, amit évek során minimális támogatásokból sikerült elérni a Tóparty magas költségvetésével szemben.

_Saci_: Kik a fesztivál legfőbb támogatói?

Jácint:
A Fesztivált minden évben, idén is Salgótarján Város Önkormányzata támogatta leginkább. Akármilyen is a kapcsolatunk most a Tópartyval a város vezetése nélkül (amit nem illik összekeverni a Tóparty főszervezőivel) nem jöhetett volna létre idén az ÉTER Fesztivál. Köszönet nekik és minden vállalkozónak akik úgy gondolták támogatni kell a feltörekvő és félprofi zenészeket, zenekarokat. Az idei fesztivál is a fiatalok önzetlen összefogásával jöhetett létre, de kiemelném a Nők Salgótarjánért klubot is, akik reggeltől- estig főztek az ország legkülönbözőbb pontjairól ide látogató zenekaroknak és kedvességükkel Ők is hozzájárultak ahhoz, hogy egy szerethető, családias fesztivált hozzunk létre. Egy olyan fesztivált, ahová érdemes mindenkinek visszatérni. Az igazság az, hogy 2004-ben megszületett "gyerek" mostanra felnőtt. Egy baj van csak, hogy kinőtte a ruháját és nincs pénzünk nagyobbat venni.

csapat_Saci_: És ki vagy mi az, ami téged ösztönöz abban, hogy évről évre újra megrendezd a fesztivált?

Jácint:
Minden évben hihetetlen nagy teher és felelősség hárul a főszervezőre, rám... Minden évben szembe kellett néznem az anyagi gondokkal és minden évben amikor idegeskedések sora után hulla fáradtan feküdtem le aludni azt mondtam minek csinálom én ezt?? Aztán tudod, amikor láttam azt, hogy sikerült valami jó dolgot összehozni közösen, amikor láttam, hogy végülis mindenre lehet megoldást találni csak megfelelő helyen kell keresni vagy épen kérni... amikor láttam, hogy mennyire jó érzik magukat a kilátogatók és a zenekarok és kaptam, kaptuk a sok-sok elismerő köszönetet, és közölték velünk mennyire jó, hogy ez van és milyen "kva jól érezték magukat" akkor mindig azt mondtam magamnak, látod ezért érdemes küzdeni. Ezt nem szabad abba hagyni. akármilyen nehéz is. Csinájuk, csinááájuk, csináááájuk :D Mert az igazi cél az, hogy egyszer tényleg egy elismert nagy fesztivállá nője ki magát az ÉTER.

_Saci_: Kik azok, akikre a legnagyobb feladatok hárulnak a fesztivál szervezésében?

Jácint:
Sok évbe telt, még sikerült egy olyan önzetlen szervezői csapatot összehoznom, akikre nyugodt szívvel rábízhatom a fesztivált. Évek óta most már ugyanazokkal az emberekkel dolgozom együtt. És büszke vagyok rájuk, hiszen nélkülük sem jöhetett volna létre a fesztivál. Itt kiemelném Kakuk Robit, Gyurácz Erikát, Anda Kornélt és Tolnai Istvánt. Természetesen a többiek is fontos szereplői a fesztivál szervezésében, mindenkire egyaránt szükség van, ha azt szeretnék, hogy valami jól sikerüljön. Köszönet nekik is. De, kérdésedre válaszolva. Idén rájuk hárult a legtöbb feladat.

_Saci_: Mit neveznél meg az Éter fesztivál legnagyobb sikereként?

Jácint:
Azt, hogy megvalósult. :-D Talán az volt a legnagyobb sikerünk, hogy szombati napon olyan sokan voltak nálunk, hogy a nagy sátorból átszóltak, hogy tájékoztassam a közönséget, mikor kezdődik a Back to Black együttes koncertre, mert ott alig voltak.

jácinttv_Saci_: Mi az, amivel nagyon nem voltál megelégedve idén?

Jácint:
Több, mindennel. De, sajnos ez önhibánkon kívüli dolog volt. Itt mutatkozik meg amiről fentebb beszéltem. A közös lónak túrós a háta. Kezdeném, hogy többszöri egyeztetés ellenére sem sikerült úgy hirdetni az ÉTER színpad programját, hogy az megfeleljen a valóságnak. (A reklámot a Tópartysok csinálták) Sőt volt olyan is, hogy szimplán fel lettek sorolva a fellépő zenekaraink saját programjukként és elfelejtették ki tenni az ÉTER logót... Előzetes egyeztetések ellenére sem kaptunk elegendő öltöző sátrat, így volt olyan zenekar, akiknek kint kellett öltöznie este. Amikor több százan voltak Road koncerten, egyetlen egy biztonsági őr őrizte a rendet...hozzáteszem a más napokon is (biztosan voltak többen, de mi ezt nem tapasztaltuk). Aztán volt olyan zenekar, akiket a biztonsági őrök nem engedtek be, mert nem volt 'fellépő' karszalag. Csak a versenyzőknek, vip-eseknek és a szervezőknek adtak szalagot, ezért mi szóltunk is, de nem volt eredménye. A saját éteres szalagunkat, ill. pageunket pedig felsőbb tópartys utasitásra nem fogadták el a bejáratnál mi megpróbáltuk megoldani, volt is rá megoldás, de nekik ez nem tetszett. Általában Kakuk Robi szaladgált igazolni a fellépő zenekarokat, hogy végre bejussanak a fesztivál területére. Ez abból a szempontból is rossz, hogy itt több más városból, illetve külföldről érkező zenekarokról van szó, tehát bizonyos szinten ez rossz fényt vetett az Éter-re és Salgótarjánra is. De, a legnagyobb hiba a jegyárak voltak. Abszolút nem voltak tekintettel az ÉTER színpadán fellépő fél profi zenekarokra. És, arra hogy akik az ÉTER miatt jönnek ki, nekik sok a 2500-os napijegy egy még nem annyira ismert zenekarok megtekintésére. Bár ez a hiba, ahogy hallottam a Tóparty sátrában is megmutatkozott, ahol "sztár" fellépők voltak...
Aztán annyira sem volt tapintat , hogy 10 perccel hamarabb be kellet fejeznünk a fesztivált, mert a nagy sátorban nem volt már program egy órája... Így nagy sajnálatunkra az Insane előbb fejezte be a koncertet. Soroljam még? Nem akarom bántani a tópartysokat. Biztosan nekik is meg volt kötve a kezük... Legalábbis bízom benne, hogy nem rossz indulat vezette Őket.

_Saci_: Mi a véleményed a zsűri munkájáról?

Jácint:
Minden évben én magam válogattam össze a zsűri tagjait. A fő szempont az volt, hogy olyan zenészeket, zenei szakértők, szakírókat, stúdió képviselőket tömörítsünk egy csapatban, aki zenei hozzáértésükön túl, elfogulatlanok, megfelelő szakmai tanácsokkal tudják ellátni a versenyző zenekarokat és ami a legfontosabb zenei tudás alapján ítélkeznek. Voltam olyan tehetségkutatókon, ahol sajnos már előre elvolt döntve, hogy a helyi erőknek kell győznie. Én nem ezt a fajta szemléletet képviselem. Olyannyira nem, hogy 2008-ban pl. egyetlen egy salgótarjáni zsűri tag volt, majd későbbiekben is úgy válogattam, hogy max. 10fős zsűri tagból csak 3-4 legyen salgótarjáni kötődésű. A döntést abszolút rájuk bíztam, annyi volt mindig a kérésem, hogy mindenki kapjon ajándékot és az esetleges kritikákat a színpad mögött beszéljék meg a zenekarokkal, ne a nyilvánosság előtt. Jómagam is mindig az eredményhirdetésen tudtam meg, hogy ki lett a győztes. Szerintem a zsűri minden évben nagyon jól végezte a munkáját és úgy gondolom sikerült a díjakat úgy kiosztaniuk, hogy azok a legjobb helyre kerüljenek. Ebben az évben is nagyon elégedett voltam velük.

_Saci_: Mit változtatnál a következő fesztivál kapcsán?

Jácint:
Már jó ideje elgondolkodtunk azon, hogy újítani kellene az ÉTER Fesztiválon. Valahogy egy kicsit a figyelem középpontjába kellene kerülnünk, hátha valami nagy zenei fan vállalkozó felfigyel erre a közel 10 éve tartó kezdeményezésre. Ebben az évben ezért voltak külföldiek vagy éppen ezért készültek érdekes videók az ÉTER-ről. Megmondom őszintén eddig nem nagyon jártunk sikerrel. "A gyereknek még mindig nincs nagyobb ruhája". :-D Jövőre amit változtatnék, hogy jobban oda figyelnénk a versenyző zenekarok igényeire. (gondolok itt a díjak mennyiségére is.) Illetve mindenképpen önálló lábakon szeretnénk állni. De, szóba került az is, ha már ÉTER nevünk, lehet mi is "vándor fesztivál lennénk", hogy az ÉTER-en keresztül mindenhová eljuttassuk a feltörekvő, tehetséges, félprofi és profi zenekarokat. De, erről még hivatalos döntés nem született. Mint, minden ez majd az anyagiakon múlik. Akárhogy is lesz a show jövőre is folytatódni fog.

bizottsag_Saci_: Mit gondolsz arról, hogy van aki bundával vádolta a Éter fesztivált?

Jácint:
Tavaly több cikk is úgy jelent meg rólunk Zuzunak köszönhetően. (Aki az egyik nagyon elismert zsűri tagja az ÉTER-nek) "Ha, bunda nélküli tehetségkutató, akkor ÉTER Fesztivál." Többen egyetértettek ezzel és ezt független zenészek, érdeklődők is alátámasztották. Egyébként szívesen beszélgetnék azzal, aki ezt állítja és megkérdezném, pontosan milyen bundáról beszél. Ebben az esetben mindig a zsűri dönt és ahogy fentebb írtam én direkt teljesen kivontam magam ebből. Vannak olyan tehetségkutatók ahol a főszervezői is a zsűriben ül. Szerintem ez nem a legjobb képet mutatja. Egyetlen egyszer volt, amikor elődöntők kapcsán annyiban "befolyásoltam" a zsűri döntését még a verseny kezdete előtt, hogy azt kértem figyeljenek arra, milyen stílusirányzatú zenekarok kerülnek a döntőbe. Azt akartam elérni, hogy azonos arányban legyenek minden stílusirányzatból. Ez talán hiba volt, elismerem. És talán, emiatt gondolkodik valaki bundában. Hozzá teszem, a zsűri oly annyira független volt. Hogy ezt a kérésemet figyelmen kívül hagyta. Hál' Istennek! Amúgy mindig lesznek olyanok, akiknek nem tetszik, az, hogy nem Ők lettek a legjobbak vagy éppen nem olyan díjazást kaptak, amit elképzeltek maguknak. Ez egy versenynél előfordul. Igyekszünk jövőre is a lehető legtöbb lehetőséget és olyan felajánlókat keresni, akik tudják teljesíteni azt, amit vállaltak és a zenészek érdekeit is nézik.

_Saci_: Milyen visszajelzéseket kaptál az idei Éter fesztivál kapcsán? Azok alapján úgy érzed, érdemes folytatni és belevágni a VII. menetbe?

Jácint:
Minden évben kiküldünk egy kérdőívet a nálunk fellépő zenekaroknak, ahol arra kérjük Őket értékeljék az ÉTER-t. Ebben az évben is nagyon sok köszönetet és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, amit azt mutatta meg, hogy jövőre is bele kell vágni a szervezésbe, mert igenis az ÉTER Fesztiválra szükség van. Érdekesség, hogy minden beérkezett ívben benne volt az, hogy az ÉTER Fesztivál ne legyen a Tópartyval együtt szervezve. Ezeket a véleményeket nagyon köszönjük és igyekszünk úgy alakítani a jövő évi fesztivált, hogy azt mindenki a magáénak érezze.

_Saci_: Mit üzensz azoknak, akik még nem hallottak az Éter fesztiválról?

Jácint:
Csak, annyit hogy jöjjenek el jövőre. Mert 10. is ütni fog! Még jobban, mint a mostani. Legalábbis bízom benne.


http://www.facebook.com/eterfesztival

_Saci_ - 2012-07-28 (16:56)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4891)
2.Metallica (4856)
3.Ossian (3928)
4.Depresszió (3682)
5.Pokolgép (3676)
6.Nightwish (3623)
7.Kárpátia (3435)
8.Iron Maiden (3427)
9.Road (3331)
10.Rammstein (3286)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat