Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Where Grunge meets Sludge- Orosz Grunge Budapesten

A Hammer Concerts bemutatja: AMORPHIS & SOILWORK CO-HEADLINE TOUR 2019

Marillion: Theatre-Tour

A Hammer Concerts és a BARBA NEGRA bemutatja: THE POODLES (SE) - PRISMA FALL TOUR

a Concerto Music bemutatja: A Nordic Symphony `18

[Tovább...]
Kocsmapunk a Diamondban - Koncertbeszámoló \

1991. decemberében, az egykori Eötvös Klubban találkoztam életem egyik nagy szerelmével az ír, skót folkzenével. A szerelmet az akkoriban Magyarországon egyedüliként művelő M.É.Z. (Meg nem Értett Zenekar) tolta az akkor még igencsak fiatal pofikámba. De rögtön tudtam, hogy ez biza szerelem első látásra. Ja, nem! Hallásra. Tehát ettől a meghatározó naptól igencsak sűrűn fordultam meg a koncertjeiken, táncházaikban, és egyszer csak a 90-es évek közepén élőben láthattam az ír folkzene nagy öregjeit, a The Dubliners-t. Mondanom sem kell, hogy ez a szerelem a mai napig tart, és mindenféle ehhez a stílushoz kapcsolódó zenei ág a szívem csücske.

paddydiamond2Ezért is volt kellemes meglepetés 2009-ben a Borsodi Fonón találkozni a fél éves Paddy And The Rats nevű, akkor még miskolci formációval. Egyből éreztem, hogy az ír punk/kocsmazenét játszó csapat belopta magát a szívembe. Akkortájt elmentünk a szülinapi koncertjeikre (még Miskolcon ünnepeltek a Vianban), megnéztük, hogyan cseperedik a banda évről évre, fagyoskodtunk a Kocsonya Fesztiválon, hőgutát kaptunk a Hegyalján, nyomorogtunk a Volton a Borudvarban, és láttuk, hogyan duzzad a közönségük. Egyre nagyobb rajongótáborra tettek szert a fiúk. Bár egyre jobban összecsiszolódtak, sajnos a nagyobb népszerűség kedvéért (?) a színvonalat lejjebb kellett adniuk. Konkrétan: néha-néha olyannyira átmennek mulatósba, hogy azt az én lelkem már nehezen viseli. Ha nincs elég pálinka, akkor meg még kevésbé.

highlandbastardsNos, Paddyék március 11-én ismét Kazincbarcikán jártak. Sajnálatos módon a facebook eseménynél jóformán semmi információ nem szerepelt az adott koncertről. Nem tüntették fel a jegyárat, a koncert kezdési időpontját, nem volt nyereményjáték ingyen belépőért, de ami a legelkeserítőbb, hogy a vendégzenekar neve egyetlen pici lábjegyzetben sem szerepelt. Pedig igen bejövős bandáról van szó. Már javában játszott a vendégzenekar, mire sikerült érthetően kinyomoznom, hogy ők bizony az ózdi Highland Bastards. Régi-új tagokkal kiegészülve a korábbi Jameson's Pub nevű formáció alakult újjá tavaly, hogy ír folk alapokon nyugvó punk zenét nyomjanak. És nem is akárhogy! A közönséget néhány nóta után sikerült rendesen beizzítaniuk és az ír kocsmazene megtette a maga hatását: mindenki ivott... Sőt többen énekeltek és táncoltak is. Nekem igazán kellemes meglepetésként szolgált ez a számomra eddig ismeretlen banda. A klasszikus nóták, mint pl. a Whiskey in the Jar vagy az Irish Rover mellett a Let's Folk! című albumukon szereplő nótákat is játszották. A zenei tudás, az énekhang, a hangulatpörgetés mind, mind megvannak. Talán egyetlen momentum, ami a koncerten rendben volt, de otthon hallgatva a magyar nyelvű nótáikat: nekem picit egyszerűek a szövegek. A párom erre azt mondta, hogy tipikus punk szövegek. Én azért maradnék az egyszerű jelzőnél, ha nem probléma. Ha probléma, akkor is! :D Amúgy mindenkinek csak javasolni tudom, hogy ha szembejön velük egy esemény, ahol a Highland Bastards lép fel, semmiképpen ne hagyják ki!

paddydiamond01Aztán a Paddy And The Rats-től meglepő rövidségű beállási időn belül már a patkányok léptek a színpadra. Az alapozás alkohol és zenei téren is megtörtént, így semmi nem állhatta útját egy fergeteges bulinak. A repertoárban mind a négy, 2010 és 2015 között megjelent album dalai közül szerepeltek a jobbnál jobb nóták. Én személy szerint az első albumot bírtam leginkább, a 2. és a 3. közel azonos szinten szerepel nálam, ám a 4. lemez dalai pont a fentebb említett mulatós vonulat miatt már nem lopta be magát a szívembe. De hát ha ez vonzza a jó népet?! Ezen a megmozduláson leginkább a legsikeresebb táncikálós tételeket hallhattunk, meg-megszakítva egy-egy andalgós nótával. Táncolt, ugrált is a jó félháznyi közönség rendesen. Ami akkor nem nagyon tűnt fel, csak így utólag gondoltam bele, hogy ez volt a sok-sok általam látogatott Paddy koncert közül az első, ahol nem ment a pogózás. Ez is vajon annak köszönhető, hogy ennyire felhígult a közönség? Hiszen aki járt már a Diamondban, az tudja, hogy a barcikaiaknak nem kell a szomszédba menni egy kis pogózásért. A négy album dalai mellett, ha emlékeim nem csalnak, akkor három új darab is bemutatásra került a készülőfélben lévő 5. nagylemezről. Természetesen a ráadásban egy emberként guggolt a nagyérdemű a kihagyhatatlan Freedom hangjaira, ami egyáltalán nem meglepő, főként, hogy a kertek alatt járt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe.

- BEJ -

Highland Bastards facebook oldala:
https://www.facebook.com/highlandbastards/

A Paddy And The Rats facebook oldala:
https://www.facebook.com/paddyrats/

A koncert képei:
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1914682092110448&type=1

Balog ÉvaJudit - 2017-03-17 (15:48)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4898)
2.Metallica (4864)
3.Ossian (3943)
4.Depresszió (3699)
5.Pokolgép (3695)
6.Nightwish (3629)
7.Kárpátia (3440)
8.Iron Maiden (3439)
9.Road (3353)
10.Rammstein (3294)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat