Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Brainstorm: Midnight Ghost Tour 2019

Dinamit koncert

Within Temptation

Pro-Pain, Don Gatto, Hemlock, Stonedirt

Alestorm, Skálmöld - Skalstorm Tour 2018

[Tovább...]
Kowalsky meg a Vega - Ötcsillagos \

Az igazat megvallva nem vagyok Kowalsky meg a Vega rajongó. Ámbár, ahhoz, hogy hiteles recenziót írjon valaki, ez nem is feltétel, sőt! Egy rajongó számára minden lemez 5 csillagot érdemel. Kowáék legújabb lemeze alapból ötcsillagosként jelent meg, lássuk valóban ennyire jól sikerült-e ez a hanganyag.

Kowamegavega


Mint említettem, rajongó nem vagyok, ellenben Kowa hangja a mai hazai előadók közül a kedvenceim között van. Pont annyi csibészség, rekedtség van az egyébként képzett hangban, hogy belopja magát a fülünkbe. Számomra a Black Out is Kowával volt teljes és igazán élvezhető.

Nos, első hallgatásra is felfedeztem a lemezen pár slágergyanús szerzeményt, ami a nagy átlagot nézve, máris pozitív. Mindenekelőtt Kowa szövegei érdemelnek említést, mivel mondanivalójukat tekintve sokkal mélyebb gondolatvilágot képviselnek, helyenként akár filozófikusnak is mondanám, mint amit az ember fia egy dalszövegtől elvárna. Komoly értéket hordoznak és jó esetben közvetítenek is, amennyiben a fogadó közönség veszi a fáradtságot és elgondolkodik a mondanivalón is, nem csak a bulira koncentrál. Épp ezért az Ötcsillagos olyan lemez, amit jó otthon betenni a lejátszóba egy-egy nyugodt órában és egy pohár borral a kézben meghallgatni. Emellett persze sok dal tökéletesen alkalmas arra, hogy koncerteken heves csápolásra serkentsen. Volt szerencsém erről a Zöld Pardon-béli koncertjükön meggyőződni.

Az első szám rögtön egy olyan dal, ami véleményem szerint az Ötcsillagos egyik sláger szerzeménye. Kiválóan ráhangol minket a lemez további számaira, ám szerepe korántsem merül ki ebben. Saját mondanivalója van az életről, annak a hétköznapokon átívelő szabályosságáról. Egy szóval sem említ semmilyen vallásos témát, sem Istent, mégis szinte kézzel fogható úgy ebben a dalban, mint a lemez egészében, egy féle hit, hit abban, hogy világunk és életünk tervszerűen működik és a szálakat valaki mozgatja. Nincs információm arról, hogy Kowa vallásos ember-e vagy sem, mindenesetre amit közvetít, az olyan, ami oktat, nevel és értéket ad át.


A második a Nem igaz! a telitalálat, az igazi húzó szám a lemezen. Nagyon eltalált zene, nagyon jó és mély szöveggel. Pörgős, bulizós, ami sajnos néhol a szövegértés rovására megy. Ennek kiküszöbölésére ajánlom a fentebb említett módszert, hatásos. Zeneileg keleties dallamvilágnak tetszik, nekem valamiért egyből Tarkan, a rádiók által sokáig sztárolt és unalomig ismételt török srác, számai ugrottak be.

A Darsan picit visszafogja ezt a túlpörgést, kevésbé érezhető a keleti beütés. A refrén kiváló, a szöveg néhol még mindig nehezen, összpontosítva érthető.

A Hotel Eufória ismét keleti dallamvilágú, valamint slágergyanús szerzemény. A mondanivaló magvas, a refrén tökéletes, csattanós. Erről még lentebb írok majd.

A továbbiakban a Leszakadhat az ég! után, ami még mindig pörgősebb, jó refrénű dal, picit lassít a lemez. A régi, bevált recept szerint kell egy lírai, romantikus szám a lemezre. Kowáéknál ezt a szerepet az Asszem... tölti be, sajátos értelmezésben. Az Ezt neked! -ben visszatér a lemez elejéről a keleties hangulat, keverve kis reggae-vel, kis funky-val, kis rockkal.

A Helló, halló az a dal, ami nagyon kevés nyomot hagyott bennem. Pedig a szövegkönyvet olvasva többre lenne érdemes, de hát nem lehet minden szám 5 csillagos, még egy Ötcsillagos lemezen sem. A Változtasd meg magad! már a kigyorsítás, ismét emelkedik a hangulat, itt is nagyon velős gondolatok szerepelnek a szövegben, nem árt odafigyelni!

A záró szám a Van baj!. Megfelelő lezárása a lemeznek, nem durrant ugyan oda, mint egy végső nagy csattanó, hogy mély nyomot hagyjon az emberben a lemez. Itt említeném meg a fő problémámat az Ötcsillagos-sal kapcsolatosan. Sajnos beleestek a sokak által elkövetett hibába a dalok elrendezésénél. Mégpedig, hogy a lemez első felben ellövik szinte az összes puskaporukat. Üdvösebb lett volna a Hotel Eufóriát szerkeszteni záró számnak. Mondanivalója is tökéletes ennek a szerepnek a betöltésére, valamint a fent említett végső csattanót is megadná. A szerkesztés, a dalok sorrendje miatt a lemez közepe úgymond "leül", picit unalmasnak hat, a benne rejlő értékek ellenére, és a hullámvölgyből való kikapaszkodás teljes egészében sajnos nem történik meg a végére.

Összességében nézve sok pozitív gondolatot hordoz a lemez, jópár meglepő de élvezhető és szerethető zenei megoldással. Hivatalból is meghallgattam számtalanszor, de egyénileg is forog még a lejátszóban majd, főleg ha akad hozzá nyugodt óra és egy pohár bor...


Ötcsillagos
Kowalsky meg a Vega: Ötcsillagos

01. Ki van ez találva!
02. Nem igaz!
03. Darsan
04. Hotel Eufória
05. Leszakadhat az ég!
06. Nyisd ki a tudatod!
07. Repül...
08. Asszem!
09. Ezt neked!
10. Helló, haló!
11. Változtasd meg magad!
12. Van baj!


Értékelés: 10/8http://www.kowalskymegavega.hu

Pater - 2010-09-18 (19:27)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4895)
2.Metallica (4860)
3.Ossian (3935)
4.Depresszió (3698)
5.Pokolgép (3689)
6.Nightwish (3630)
7.Kárpátia (3438)
8.Iron Maiden (3436)
9.Road (3350)
10.Rammstein (3293)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat