Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
a Livesounds bemutatja: A Tour For The Loud

a Concerto Music bemutatja: Nightwish World Tour 2020

a Concerto Music bemutatja: The Magical Tour 2020

a Livesounds bemutatja: Gotthard European Tour 2020

Three Tremors (Ripper Owens, Sean Peck, Harry Conklin) + Divided

[Tovább...]
Kozmosz - Táguló Univerzum \

Hazai rockzenei élet egyik fiatal csapatát tisztelhetjük bennük, akik részben azzal váltak ismerté, hogy az egyik közszolgálati csatorna visszavonta egyik koncertjüknek a sugárzását, de ennél sokkal fontosabb, hogy kellemes, húzós számokat írnak, szövegeikben visszaköszön a valóság, ahogy ők látják.

Első találkozásomra a csapattal nagyjából 2010-ben került sor, a köztársasági elnök választása után a nemzeti együttműködés rendszerében. Az elmúlt években több kiadvánnyal is meglepték rajongóikat, 2012-ben Az Okosak Földje, idén pedig a Haza és szaladás című ep-vel.

Az alábbiakban egy rövidebb beszélgetés olvasható a zenekarral, azon belül is Beke Dániel válaszolt a kérdésekre.


Kozmosz - Táguló Univerzumpingwin : Kik alkotják a zenekart?
Beke Dániel : Emelkedő számsorrendben Beke Dániel ének-basszusgitár, Huszlicska Dávid (Dave) gitár, Pál Zsombor ének-gitár és Veres Attila dob.

pingwin : Mikor és hol alakultatok?
Beke Dániel : 2010-ben jöttek ki Kozmosz néven az első számok akkor még Dani és Zsombor fabrikálásában, ekkor még nem beszélhetünk zenekarról. 2010 végén aztán csatlakozott hozzánk Atti, egy háromszámos demó után pedig Dave, 2011 őszén.

pingwin : Milyen hanghordozókkal rendelkeztek?
Beke Dániel : Eddig egy hatszámos EP (Az Okosak földje, 2012) és egy háromszámos EP-féleség (Haza és szaladás, 2013) jelent meg tőlünk, de a YouTube-csatornánkon olyan dalok is megtalálhatóak élőben eljátszva, amikkel nem stúdióztunk.

pingwin : A megjelent dalaitok megjelentek hanghordozókon is, vagy csak digitálisan léteznek, illetve hol lehet hozzájuk jutni?
Beke Dániel : Egyrészt mindegyik letölthető ingyenesen, másrészt ha valakinek nagyon tetszik és támogatni akarja a zenekart, akár fizethet is érte annyit, amennyit gondol.
Bónuszként pedig Az Okosak földjét cédére is kinyomattuk, szép borítóval. Ez az egyetlen, ami fizikai formában is kapható akár nálunk koncert után (bárhol is járjunk), akár megbeszélés alapján Budapesten személyes átvétellel valamelyik zenekartagtól. Lehet rendelni online is, de akkor már miért ne jönne el valaki koncertre? :)

pingwin : Őszi turnén mikor és hol fogtok fellépni?
Beke Dániel : Amellett, hogy próbálunk építeni azokra a városokra, ahol már egyszer (vagy többször) jó volt a buli, olyan helyekre is szeretnénk eljutni, ahol eddig nem jártunk. A koncertdátumok Facebookon folyamatosan frissülnek, de az már biztos, hogy újoncként Dunaújváros, Kecskemét, Veszprém és Miskolc sorra kerül, de visszatérünk Szegedre, Pécsre, Sopronba, és persze játszunk többször Budapesten is.

pingwin : Koncerteken csak saját számokat játszotok, vagy feldolgozásokat is, ha igen kitől mit?
Beke Dániel : Vettünk már részt a Magyar Rádió Komár-emlékműsorában két számmal, valamint 2012 novemberében volt egy jótékonysági összezördülés több bandával, amin mindenki Tony Sly-számokat játszott, de az ilyen alkalmaktól eltekintve, a koncertjeinken csak saját számot játszunk.

pingwin : Hogy készülenk a számaitok, zenekaron belül demokrácia van, illetve van egy-két zene/szövegíró?
Beke Dániel : Általában egy emberé az alap koncepió (szöveg, ének és némi gitár vagy basszusgitár), ez a mostani számaink legnagyobb részénél Zsombor. Dani is írt számokat, ebből őszre talán több is összeáll. Az alap megléte után közösen rakja bele mindenki a maga részét, és akkortól számolunk késznek egy dalt, ha mind a négy embernek tetszik.

pingwin : Év végén, jövő év elején megjelenő lemezen szereplő számok irányvonala mennyire lesz más, merre haladtok tovább?
Beke Dániel : Nem szeretnénk beleragadni egyik kalapba sem (politizálós, szakítós, kiabálós, olcsó túlértékelt popper), úgyhogy nem szabunk irányvonalat, ami jön, az jön. Nyilván nem áll fenn a veszélye, hogy hirtelen d'n'b-be oltott death metált kezdjünk el játszani, úgyhogy a legfőbb zenei inspiráció mindig a 90-es évek amerikai punkja lesz. Témában meg bármi, ami foglalkoztat minket, ami feldühít, kétségbe ejt, vagy éppen pozitívan megmozgat.

pingwin : Mennyire tudatosan készülnek a dalok, vagy inkább ösztönösen?
Beke Dániel : Egyikünk sem hivatásos zenész, még akkor sem, ha tanultuk itt-ott pár dolgot, úgyhogy az ösztönös valószínűleg jó szó a számok készültére. A stúdiós daloknál pedig van zenei vezetőnk, Zoli, aki itt-ott tanácsokat adott, hogy hol lenne jobb egy refrén a kettő helyett, és társai, de ezek sem matematikai módszerrel kiszámolt hatásvadászatok, csak több és tapasztaltabb fül többet hall.

pingwin : A fenti anyag nagylemeznek készül, vagy még nem érzitek, hogy itt lenne az ideje?
Beke Dániel : Ez fura, de sokszor felmerülő kérdés, hogy „És mikor jön a nagylemez?”, mintha az lenne egy zenekar legitimitásának az alapja, hogy kiadott-e már 12-14 számos albumot - ugyanakkor a klasszikus kiadói modell, amikor jön a lemezcég és kifizeti egy CD elkészülésének a költségeit, feltörekvő zenekaroknak lényegében elérhetetlen. Saját erőből egyelőre pénzügyi és mindenféle szempontból jobb az évi egy-két kislemez. Így nem kell töltelékszámokkal feltöltenünk az anyagokat csak azért, hogy kijöjjön a darabszám. Meg még tényleg vannak városok, ahová Az Okosak földje tavalyi megjelenése óta nem jutottunk el, úgyhogy a több hónapos stúdiószünet helyett inkább nyakunkba vesszük az országot.

pingwin : Melyik dalból lesz videó?
Beke Dániel : Több projektünk is fut, legyen meglepetés. Az biztos, hogy aki minket akart látni a képernyőn (biztos volt ilyen, ha más nem, mi és a szüleink), az az ősz folyamán boldog lesz.


A következő koncertig meglévő űrt ki lehet tölteni például a zenekar legújabb, szöveg-gerilla klipjének megtekintésével, illetve a Petőfi Rádión is rendszeresen lehet hallani pár számot.


https://www.youtube.com/watch?v=c5JXO__nfuQ

pingwin - 2013-09-11 (15:00)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4891)
2.Metallica (4856)
3.Ossian (3928)
4.Depresszió (3682)
5.Pokolgép (3676)
6.Nightwish (3623)
7.Kárpátia (3435)
8.Iron Maiden (3427)
9.Road (3331)
10.Rammstein (3286)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat