Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Brainstorm: Midnight Ghost Tour 2019

Dinamit koncert

Within Temptation

Pro-Pain, Don Gatto, Hemlock, Stonedirt

Alestorm, Skálmöld - Skalstorm Tour 2018

[Tovább...]
NOMAD - Gondolatok, a harmadik nagylemezre alapozva \

Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet.” (I. Kor. 13,13)

Ülök a laptop előtt. A fűtést már vagy 30 fokra felcsavartam, de így is folyamatosan ráz a hideg. Ja nem, nem vagyok beteg. Csak éppen a Nomad új lemezét, az október 21-én megjelent Márványmenyasszonyt hallgatom, és egyik libabőrös élményből csúszom át a másikba... Hol a szívem facsarodik össze, hol meg a lelkem. Már sokadszor játszom le az albumot, de egyszerűen nem vagyok képes elengedni. Olyan ez, mint az a szerelem, amiről tudod, hogy le kell zárni, mert racionális emberként érzékeled, hogy nincs semmi értelme, hogy nincs hová fejlődjön a kapcsolat, de képtelen vagy rá, mert egyre csak a szeretett lény közelségét igényled. Próbáltam többször is letenni ezeket a Nomad számokat, de valahogy mindig visszakúsztak az elmémbe.

Amikor először kerültem az albummal közelebbi kapcsolatba, két nótára mondtam azt, hogy ez igen! Az első és még most is a kedvencem a Csak a szélre várok volt. Akkor még nem tudtam, hogy ez egy instrumentális nóta, csak hagytam, hogy a dallam ömöljön belém, lüktessen bennem, majd mindent felforgatva áramoljon ki belőlem. Na, ez az a tétel, amit újra, meg újra lejátszva a végtelenségig tudnék hallgatni. A másik pedig a Szerelem ilyen. Hogy az énekes torkában mi van?! Bár Marcit sokan azonosítják a népies, esetleg a blues-hangzással, ezen a lemezen látszik az igazi fejlődés, hiszen olyan sokféleképpen tud énekelni... Sajnálom, hogy nem vitte végig a dal összes verzéjén ugyanazt az orgánumot, tónust, amivel kezdte magát a dalt. Mindenesetre Marci karcos hangja jól kiegészíti az egész lemezen végigvonuló lírai szövegvilágot.

nomadAztán még sokszor meghallgattam az egész albumot, amely a négy már ismert nótán kívül (Sajnálom, Igazából, Maradj még, Bárcsak itt lennél) még nyolc új tételt tartalmaz. Korunk anómiás időszakában, amikor a korábbi társadalmi értékek úgy bomlottak fel, hogy helyettük nem alakultak ki újak, igazán lélekmelengető és bizakodásra okot adó momentum, hogy vannak még emberek, akik nagyra értékelik a hagyományos értékrendet. Csak azért, hogy tisztázzuk a dolgot, itt nem az asszony helye a tűzhelynél van, meg, hogy szüljön és nevelje a gyerekeket történetre gondolok. Na nem! Hanem az Istenbe, az emberekbe vetett hitre, ami több nótában megjelenik, például az Igazából című szerzeményben is. Aztán itt van még még a remény érzése, amely mintegy keretbe foglalja az egész lemez anyagát, a kezdő Utolsó katona és a záró Márványmenyasszony tétellel. Azt olvashattuk már, hogy egy szobor (Budapest, Thököly út 61.) ihlette az utóbbit, John McCrae, Flandria mezeje című verse pedig az előbb említett dalt. Ez a két nóta a szerelmespár két szemszögéből vetíti elénk ugyanazt az élethelyzetet: azt, ahogyan a háború elszakítja őket egymástól, de ők még hisznek a találkozásban. Ugyanez a helyzet a tisztelettel és a jóra való törekvéssel is. Már a Hotel Polimeren is szerepelt ilyen jellegű dal, konkrétan a Légy jó, amelyet az UNICEF gyermekbántalmazás elleni kampányához készítettek a srácok, de ezen a lemezen jóval többször jelenik meg ez a motívum. A Nomadnak ezzel a felállással ez a 2. albuma, azért az előző lemezhez hasonlítom a Márványmenyasszonyt. Mondhatjuk, hogy a Hotel Polimer inkább társadalomkritikai lemez, míg a Márványmenyasszonyon egy olyan dalt találunk, (Maradj még), amely konkrétan társadalmi problémákat feszeget. Ettől eltekintve ez egy totálisan szerelmes album. Talán kicsit sok is lehet annak, aki most nem éli meg aktívan ezt az érzést, de szerintem mindenkinek vannak olyan emlékei, amelyeket előhívhatnak ezek a dalok. A szerelmesek reménytelennek tűnő, de megingathatatlan várakozása a kitartás, a hűség, az őszinteség, a tisztelet mind-mind olyan erények, amelyek kihalófélben vannak napjainkban. Ezeket az értékeket helyezik előtérbe ezen a lemezen a srácok.

A zenei részt tekintve ez az album folytatja a 2014-ben elkezdett vonulatot. Nekem semmi újat vagy meglepőt nem tartalmazott. Ami sem nem jó, sem nem rossz. Cicó, Levi, Péter és Marci hozzák azt a színvonalat, amit megszokhattunk tőlük. Megoszlanak a vélemények arról, hogy mikor „jobb” egy zenekar. Sokan azt mondják, hogy mindig elő kell rukkolni valami ütős újdonsággal, ami feldobja az eddigieket. Nos, láttunk (hallottunk) már olyat, hogy a sok kísérletezgetés a a rajongók egy részének elvesztését vonzotta magával. Én személy szerint jobban szeretem, ha azt kapom, amit vártam. Kellemetlen érzés, ha felkészíted a gyomrod egy kis édességre, ám a fagyasztóból kivett jégkrémes dobozban pörkölt lapul, nem? Ennél a lemeznél viszont nincsenek nagy meglepetések. Az egy-egy számon belüli ütemváltások, vagy az utazást idéző zenei motívumok változatossá teszik a hangzást, miközben az édes-bús szövegeket hallgatva a szerelmesek átadhatják magukat az érzésnek, legyen az vágyakozás, várakozás vagy szakítás előtti állapot.

A Hear Hungary gondozásában 2016. október 21-én megjelent Márványmenyasszonyt bárki, aki a kézzelfogható változatot kedveli, jelenleg 3000 magyar forintért megvásárolhatja, mellyel az exkluzív digipack csomagolású cd mellett magáévá teheti a Bödecs András csodás grafikáit tartalmazó 12 oldalas bookletet is.
Aki pedig csak az audiós élményekre vágyik, minden elképzelhető felületen (Apple Music, CD, Deezer, Google Play, iTunes, Spotify, Tidal, youtube stb...) meghallgathatja ezt az új Nomad albumot.

A lemezkritikát -vagy nevezzük inkább vallomásnak- egy, a szívemnek oly kedves barát gondolataival zárom:
Bevallom, hogy nekem a Nomad olyan, mint egy régi szerető: Megcsillantja a múltat, jól odavág egy darab jelent és egy kéjes vigyorral elhúzza a jövő mézesmadzagját. Én meg az üveghegy tetején azon gondolkozom, hogy a legkisebb királyfi sója mellé hozhatna valaki egy kis borsot.” (A.E.)

nomad cover

NOMAD: Márványmenyasszony
1. Az utolsó katona
2. Boldogság felügyelő
3. Húzz fel magadhoz
4. Bárcsak itt lennél
5. A szerelem ilyen
6. Minden történet
7. Csak a szélre várok
8. Maradj még
9. Ez az a nap
10. Igazából
11. Sajnálom
12. Márványmenyasszony

Az album meghallgatható itt:
https://www.youtube.com/watch?v=4eVY2wHrvPY&list=PL7WwGC_BZBIkn5k4j4HpTAWL_AJAoS4PT

https://www.facebook.com/nomadzenekar/
https://www.facebook.com/HearHungary/

fotó: Rosta A. Márk

Balog EvaJudit - 2016-10-26 (16:31)

Hozzászólások :
Midknight
Midknight
2016.10.27. 08:47:45
tuti szar
 

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4895)
2.Metallica (4860)
3.Ossian (3935)
4.Depresszió (3698)
5.Pokolgép (3689)
6.Nightwish (3630)
7.Kárpátia (3438)
8.Iron Maiden (3436)
9.Road (3350)
10.Rammstein (3293)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat