Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Lowland Fest 2024

XXX. Rockmaraton

S8 Underground Club

[Tovább...]
Rock N Roll High School : Budgie - In For The Kill (1974) \

Ha a '70-es évek hard rock zenéje kerül szóba, többnyire a "négy nagy", vagyis a Black Sabbath, a Led Zeppelin, a Deep Purple és a Uriah Heep jut mindenki eszébe. Az 1967-ben alakult walesi Budgie pedig a méltatlanul feledésbe merült zenekarok listáján foglal helyet. Pedig nevük és diszkográfiájuk se volt elhanyagolható sem hatásukban, sem népszerűségükben.Továbbá a Burke Shelley énekes/baszeros, Tony Bourge gitáros/énekes és Ray Phillips által alapított hármasfogat az első nyugati rockzenekar volt, akik a vasfüggöny másik oldalán is felléphettek, méghozzá 1982-ben Lengyelországban (feltehetően az is közrejátszhatott ebben, hogy nem nagyon keresték a botrányokat számos kortársukkal ellentétben).

budgie



Pályafutásukat a rugalmasság jellemezte, a '80-as években a NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) úttörőinek sorait erősítették, és olyan bandákat inspiráltak mint a Metallica vagy az Iron Maiden. Nehéz csak egy albumot kiemelni munkásságukból, mivel hullámvölgyek nem igazán jellemezték pályafutásukat. Az 1974-es In For The Kill szerintem mégis némileg kiemelkedik '70-es évekbeli korszakukból, mert amellett, hogy egy kiváló, hangulatos hard rock lemez lett, talán itt érik el maximális szinten azt az intenzitást, ami annyira jellemző rájuk.

Ha elkerülhetetlen lenne az nagyágyúkként fennmaradottakkal való összehasonlítás, azt lehetne mondani a zenéjükről, hogy olyan, mintha a Led Zeppelin lazulós hangulata keveredne a Black Sabbath elszállósabb részeivel, de persze a Budgie mégis több holmi kópiánál. Leginkább benyomások, hangulatok zenei aláfestése, ami egy kellemes, delíriumos utazásra invitálja a hallgatót egy lendületes gitártémákkal díszített, nyugodtabb dimenzióba. Szövegek terén is elmondható ugyenez, nőzésnél komolyabb dolgokról nem esik szó bennük, de hát a Budgie sose gyarapította a társadalomkritikával vagy lázítással sokkoló bandák sorait. A harmadik, Wondering What Everyone Knows című szerzeményük lóg ki némileg melankóliával határos hangulatával, de ezt a fajta mélybe taszítottságot nem kell komolyan venni, tőlük különösen nem is lehetne.

Nem mondható el a zenekarról a legkisebb mértékig sem, hogy nem tartozott volna a legnívósabb hard rock bandák közé, sem zenei tudásban, sem kreativitásban nem múlták alul őket. Számomra a "négy nagy" mellett a Budgie az ötödik.

infor



1. In For The Kill
2. Crash Course In Brain
3. Wondering What Everyone Knows
4. Zoom Club
5. Hammer And Tongs
6. Running From My Soul
7. Living On Your Own

Értékelés:
10/10



http://www.budgie.uk.com

Ed Gein - 2011-03-07 (11:27)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4859)
2.Metallica (4820)
3.Ossian (3899)
4.Depresszió (3649)
5.Pokolgép (3644)
6.Nightwish (3591)
7.Kárpátia (3405)
8.Iron Maiden (3391)
9.Road (3302)
10.Rammstein (3267)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat