Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Lowland Fest 2024

XXX. Rockmaraton

S8 Underground Club

[Tovább...]
Rock N Roll High School : The Who - The Who Sell Out (1967) \

A punk nagyapjaiként is emlegetett The Who-ról, ennek a legendás angol rock bandának a jelentőségéről és a könnyűzenére gyakorolt óriási hatásáról hosszasan lehetne írni, azonban inkább a banda korai korszakát kiteljesítő harmadik albumára szorítkoznék, ami The Who Sell Out címmel látott napvilágot. Egy konceptalbumról van szó, azok közül is talán az egyik legjobb. Nem akármilyen vállalkozásuk, hogy a pop artot zenébe ültessék át, ekkor érte el csúcspontját. Korábban is tettek rá kísérletet, ami leginkább az 1966-os A Quick One-on szembetűnő, ezzel a lemezzel viszont lezárul első korszakuk is, és ezt követően más vizekre eveztek.

Egy londoni kalóz rádió imitálását - szlogenekkel és reklámokkal együtt - hallhatjuk nem kevés iróniával és humorral teletűzdelve. A fogyasztói társadalom felületessége szól a néhol frázisokat halmozó, néhol a popzene együgyűségét kiemelő szövegekben és a zenében egyaránt. Magának a zenének, mint népszerű, receptre gyártott fogyasztói cikké válásának jelenségére mutatnak rá, a pop art eszközeivel. Többen ezt félreértelmezik (ennek is köszönhető részben a népszerűsége), pedig az átlagember felszínességét teszi központba, vagyis rajta nevetve és nem vele. A pop art ugyanis átveszi a tömegkultúra elemeit, és azokat felnagyítva, sorozatosan ismételve érzékelteti elértéktelenedésüket. Természetesen a félreérthetőség, és a kétértelmű megfogalmazás is része az eszköztáruknak. Ez elég nyilvánvalóan észrevehető a Mary Anne With The Shaky Hands című számban. A The Who-ra amúgy is jellemző szemérmetlen megfogalmazás egy szép példája.

the who



A felsoroltak hagyományos, vizuális megjelenítését nem mulasztották el a borítón. A reklámok egyoldalú, pazarlásra és felhalmozásra buzdító törekvéseinek kigúnyolását láthatjuk a zenekartól már megszokott, humorosabb kivitelezésben.

Mindent összegezve a The Who Sell Out-ról kimondhatjuk, hogy egy kordokumentum. Részben ennek, és (még ha mai füllel hallgatva furcsának is tűnhet) a banda kiváló érzékének és lényegre törésének köszönheti kiemelkedő hatását. Aki még nem hallotta, érdemes vele barátkozni.

who sell



The Who - The Who Sell Out (1967)
1. Armenia City In The Sky
2. Heinz Baked Beans
3. Mary Anne With The Shaky Hands
4. Odorono
5. Tattoo
6. Our Love Was
7. I Can See For Miles
8. I Can Reach You
9. Medac
10. Relax
11. Silas Stingy
12. Sunrise
13. Rael

Értékelés:
10/10




http://www.thewho.com

Ed Gein - 2011-02-27 (16:28)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4859)
2.Metallica (4820)
3.Ossian (3899)
4.Depresszió (3649)
5.Pokolgép (3644)
6.Nightwish (3591)
7.Kárpátia (3405)
8.Iron Maiden (3391)
9.Road (3302)
10.Rammstein (3267)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat