Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Lowland Fest 2024

XXX. Rockmaraton

S8 Underground Club

[Tovább...]
Romantikus Erőszak - Keménymag (2010) \

2010.március 22-én jelent meg a Hadak Útja kiadónál a Keménymag lemez DVD melléklettel, mely Molnár Roland és Bede Zsolt dokumentumfilmje, a 15 év nemzeti rock, ami Sziva Balázs könyve alapján készült. A lemez átfogó képet ad a Romantikus Erőszak-ról, hiszen klasszikus Oi nóták mellett népzenei témák is helyet kapnak, a magyar duda szó mellett az Aryan Greens acéltorkai is hallhatóak. Nemzeti rockot kedvelők polcáról nem hiányozhat, de nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek.

Romer


A lemez megjelenésétől eltelt bő egy hónap alatt sikerült úgymond "rongyosra" hallgatnom a számokat. Ez nem is ártott, mert legelső hallgatásra nem teljesen lopta magát a füleimbe, nem dúdolgattam, fütyültem. Viszont immáron nem hiányozhat úti mp3 listámról.

Az intro nagyon eltalált, a duda hangja fantasztikus, tökéletesen rávezeti a hallgatót az első számra, fokozza a vágyat. Szóval frappáns.

Az első számban is a dudaszó dominál. A focipályákról jól ismert Óóólé, Magyarország refrén a Ferencváros keménymagjának, az Aryan Greens-nek a hathatós közreműködésével igen ütősre sikeredett. Nem egy zenekar próbálkozott már úgynevezett "csordavokállal", de a Romer-nek sikerült. Maga a dal, a refrén ellenére, nem a lelátók világába kalauzol el minket, hanem a történelmi múltba repíti hallgatóit, felsorolva a rossz szóhasználattal "kalandozások"-ként emlegetett idők hadjáratait.

A második dal, az Ereszd be a tótot című, személy szerint kedvencem lett. Bár első hallgatásra erősen fülelnem kellett, hogy minden tótokkal kapcsolatos magyar mondást érthessek, ezt persze csak az én hallásom minősége tehette, de összességében mosolyogva élveztem, majd énekeltem Balázzsal és a csordavokállal. Gyanítható, hogy Jan Slota arca nem éppen mosolyt tükrözne a számot meghallva, de hát ugye se zöld lovat, se okos tótot nem láttak még erre.

Erre mintegy válasz képpen érkezik a Csatadal, hiszen ebben a magyarok vitézségéről szóló mondások szerepelnek, tökéletes zenevilággal és erősen odatett vokállal.

A betyárvilágba kalauzol minket a Kilenc zsandár, a már említett népzenei témák sorában. A refrént mintegy helyettesítő dudaszó igen kellemes a magyar fülnek, köszönet érte az ország legjobb dudásának, Bese Botond-nak.

Második számú kedvencem, a lemezen a hatodik helyet elfoglaló Készenléti szám. Igazán pontos leírása a mind a focidrukkerek, mind a haza jövőjéért békésen tüntetők által "közkedvelt" rendőri egységnek. Bár valószínűleg ez őket hidegen hagyja, de akkor is Utálunk Készenléti Rendőrség! Természetesen ez a dal elképzelhetetlen lenne a már ismert acéltorkú vokalisták nélkül, akiket, ha épp nincsenek ott egy-egy koncerten, a jelenlévő magyar ifjúság ordítása helyettesít. OI!

Itt következik az Esik eső, ami ugye Rózsa Sándor életébe enged bepillantást. Mikor először elindult a lejátszóban, döbbenten azt hittem, hogy a Queen We will rock you feldolgozásához van szerencsém, hisz szinte teljesen ugyan azzal a ritmussal kezdődik. Megnyugodtam viszont mikor becsatlakozott a citera Tumbász Márton közreműködésével, valamint meghallottam Szebeni Szilvia igazán ízes, "őző" énekhangját. Üdítő színfolt a harcos, vokálos dalok után, igazi "hallgató".

A Ria ria Hungária címében és refrénjében ismét a stadionok hangulatát idézi, majdhogynem az Üllői úton éreztem magam tőle. Témájában persze most sem a focival foglalkozik, hanem címerünk elemzése hallható, egyfajta közszolgálati ötletként ismertetve azt. Igazán jó ötlet.

Címer


Nyolcadik számként került fel a lemezre egy nagy klasszikus, a SKAnzelizé -től, a Lánctalpas Ibusz, melyet egy kicsit pörgősebbre vettek a srácok, de maradt a jól ismert SKA érzés. Énekben pedig nem más működött közre, mint Vanek Vasszi Zoltán.

Kilencedik számként eljött az idő, hogy a sokat üldözött és a lemezen is közreműködő drukkerekről is szóljon a banda. "Nem vagyunk bűnözők, a csapatunknak szurkolunk!" Ezt igazán meghallhatnák a nagyrabecsült szervek. A hétvégi meccsek harcosai, az igazi keménymag előtti tisztelgés és buzdítás a Szurkolj és háborúzz.

SzivaB


Záró dalként a Régen volt megint lesz méltó módon tetőzi be az élményt. A 90 éve az igaz magyar szívekben lüktető kívánság kifejezése "Magyarország szabad és egész lesz". Nagyon jó ötlet volt Balázs és Szilvia felelgetős éneke.

NagyMo.



Romantikus Erőszak: Keménymag 2010


Keménymag


1:Intró
2:Óóólé
3:Erezd be a Tótot
4:Csatadal
5:Kilenc zsandár
6:Készenléti
7:Esik eső
8:Ria ria Hungária
9:Lánctalpas ibusz
10:Szurkolj és háborúzz
11:Régen volt,megint lesz



Értékelés: 8/10





http://www.romantikuseroszak.hu

Pater - 2010-05-08 (13:20)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4859)
2.Metallica (4820)
3.Ossian (3899)
4.Depresszió (3649)
5.Pokolgép (3644)
6.Nightwish (3591)
7.Kárpátia (3405)
8.Iron Maiden (3391)
9.Road (3302)
10.Rammstein (3267)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat