Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Lowland Fest 2024

XXX. Rockmaraton

S8 Underground Club

[Tovább...]
Szent Suhancok 1. (2011) \

Ahhoz, hogy valaki megértse ezen album szövegeit, vissza kell mennie kicsit az időben és nem árt, ha az illetőnek van némi fogalma a 80-as évek szocialista Magyarországáról. Ugyanis ezek a nóták ez időtájt születtek, mikor még a politikai vezetés a karhatalmi erőkön keresztül erős befolyást gyakorolt a mindennapi emberekre. A mostani fiatalok - szerencséjükre - ezt nem élték át. Nem tudják milyen az, mikor egy 8 osztályt végzett rendőr csupán a kinézeted miatt kalapál el, vagy a "sátánista hangverseny"-hez kivezényelt ugyancsak "agyoniskolázott" munkásőr bácsi először üt, aztán kérdez...stb...! Természetesen ezek a dolgok azóta már megváltoztak. A "Szent Suhancok" is egy 1956-os szleng, amit a szovjet vörös hadsereggel szembeszálló fiatal fegyveres felkelőkre használtak. Tény, hogy a politikai és világnézetek manapság is igen eltérőek, ezért ebben a témában különösebb véleménynyilvánításba nem mennék bele, inkább hagyatkozom kizárólag a zenére. Ugyanis, ha a szöveg nem hat rád mélyebben, akkor is nyugodtan bulizhatsz a lemez dalaira. Van amelyik kifejezetten - a szó szoros értelmében - táncolható. Ilyen a "Rendőr", a "Sör, a bor, a pálinka", A "Skinhead hadosztály", ami egy feldolgozás feldolgozása, ugyanis a legelső verzió Aradszky László nevéhez fűződik, aki - mint tudjuk - igencsak messze áll ettől a műfajtól, de ott van még az "Ó özvegy Kovátsné" is, ami inkább egy poénos szövegű ska muzsika, ami nem az én világom, de valóban fülbemászóan dallamos.

szs003



Viszont magáról az Oi! stílusról is írok pár mondatot csak a tisztánlátás végett. Az Oi! kifejezés a 70-es évek vége és a 80-as évek eleje táján a londoni bőrfejűek szlengje volt, amit köszönésként, egymás megszólításaként és a balhék során gyakran kiabált csatakiáltásként használtak. Először a Cockney Rejects zenekar egyik számában szerepelt az „Oi! Oi! Oi!”, ami nagy sikert aratott a skinheadek körében, később több más zenekar is használni kezdte, ami aztán elterjedt és így alakult ki az Oi! zene, mint stílus. Itthon például sok régi punk banda és közönségük is átvette ezt a kifejezési módot.

A punk és a skinhead zenékben jelentős különbség nincs, csupán a szövegvilág az, ami erősen eltér, főleg mióta megjelentek a magukat "komcsi punk"-nak nevezett ostoba bandák. Furcsa módon akkor még egy punkról nehezen lehetett elképzelni, hogy az őt alaposan elnyomó rendszert istenítse, ezért számomra eléggé amorf és morbid a punk és kommunista szavak párosítása, így együtt, de hát most ilyen világot élünk. Szerintem ezeknek fogalmuk nincs, hogy miről énekelnek, de szót se róluk többet, annyit nem ér az egész. Tehát a 80-as években ezek a stílusok jobban összemosódtak, hiszen akkor még ezek a zenekarok egy-egy koncert alkalmával játszották egymás számait és a punk csapatoknak is voltak a mai úgynevezett "nemzeti rock"-hoz hasonló szövegeik. Az ismertebbek közül iyen pl. az Auróra vagy CPg is, akiknek a feldolgozását hiányolom a lemezről, hiszen korának meghatározó jellegű bandája volt. Talán majd legközelebb...

szs001



Találtam a lemezen néhány dalt, amiket - őszintén szólva - nem ismertem. Ilyen pl. a Nyerünk, az Erdély, ami azonnal óriási kedvencem lett (tökéletes szöveg, hatalmas dallamok), a Rendőr, a Kocsmadal és a Hooligans, aminek a mondanivalójával abszolút nem tudok sem azonosulni, sem egyetérteni, mert a futballhuliganizmus messzebb áll tőlem, mint Bogyiszló Kiskunkalapfaszajenőtől. Ezeken a számokon többször kellett átrágnom magam, de az olyan tételeknek, mint a "Skinhead hadosztály", a "Folyjon a vér", a "Skinhead", a "Sör, a bor, a pálinka" és az "Egyenruhám tiszta" hatalmasak a nosztalgikus élményei. Valóban eszembe jutottak a tizenéves múltam legszebb bulijainak legjobb pillanatai és ráadásul nagyon jól szólnak ezekbe az új köntösbe bujtatott dalok, amik ma már vagy nem vagy nagyon nehezen hozzáférhetőek. Ezek az agyonmásolt, kritikán aluli minőségű kazetták talán még valahol ma is ott porosodnak nálam valamelyik dobozban a pince mélyén, ha még megvannak egyáltalán. A "Viszlát Iván"-t csak azért nem említettem, mert ez beszerezhető eredetiben az Aurórától jó minőségben és egyébként sincs rajta semmi változtatás, mint pl. "A sör, a bor, a pálinká"-ban, ahol még mandolint is használtak és kifejezetten hangulatos lett. Szumma-szummárum a cd jó lett, a borító is tetszetős (Sallai Péter) és remélem lesz folytatása az albumnak. Ha pár ember utánanéz ezen bandáknak és a számok eredeti verzióinak (ami erősen ajánlott), akkor már megérte a dolog! Köszönjük Sziva Balázsnak és a Szent Suhancoknak! Ez egy nagyon jó ötlet volt! Oi!

szs002

Szent Suhancok 1.
1. Intro
2. Skinhead hadosztály (Ballagó Idő)
3. Nyerünk (Hyde Park)
4. Folyjon a vér (88-as Csoport)
5. Erdély (Skanzelizé)
6. Ó özvegy Kovátsné (Fals)
7. Rendőr (Csibészek)
8. Kocsmadal (Hyde Park)
9. Hooligans (Fehér Virágok)
10. Egyenruhám tiszta (Mos-Oi)
11. Skinhead (Akcióegység)
12. A sör, a bor, a pálinka (Üldözési Mánia)
13. Viszlát Iván (Auróra)

Értékelés:
10/8


http://www.facebook.com/szentsuhancok

GABO - 2011-08-24 (23:54)

Hozzászólások :
k-soft
@k-soft
2011.08.26. 11:35:10
Én is 8-at adtam volna rá. Remélem még sok régi oi slágert dolgoznak fel a fiúk. :o)

"k-soft"


Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4859)
2.Metallica (4820)
3.Ossian (3899)
4.Depresszió (3649)
5.Pokolgép (3644)
6.Nightwish (3591)
7.Kárpátia (3405)
8.Iron Maiden (3391)
9.Road (3302)
10.Rammstein (3267)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat