Björk logoBjörk (teljes nevén Björk Guðmundsdóttir; 1965. november 21.) izlandi énekesnõ. Zenei elõadóként rendkívül sokoldalú, többek közt pop, trip-hop, alternatív rock, jazz, electronica, folk és komolyzenei stílusú mûveket alkotott.

 

Életrajz:

Öt évesen kezdett zeneiskolába járni. 12 éves korában megjelt elsõ szólólemeze, a Björk, ami platinalemez lett.1979-ben csatlakozott az Izlandra is megérkezõ punk mozgalomhoz és a Spit and Snot nevû bandához. 1980-ban az Exodus nevû fúziós jazz együttesben játszott. 1982-ben a Tappi Tíkarrass (tappi tíkarrass = 'dugó a szajha fenekében') együttessel két lemezt készített. A basszusgitáros apjának volt kedvelt mondása ez arra, amikor minden nagyon jól ment. 1984-ben a KUKL együttesben fitogtatta gyönyörû hangját. A szó boszorkányságot, varázslatot jelent. David Bowie is a rajongójuk lett. Debut címû lemeze platinalemez lett, a New Musical Express zenei magazin az év lemezének választotta a korongot, míg a Brit Awards-díjátadón a legjobb nemzetközi nõi elõadó kategóriában nyert.
1999-ben Björk megírta a Táncos a sötétben c. Lars von Trier film teljes zenéjét (Selmasongs), majd Trier rávette, hogy vállalja el a fõszerepet is. A film egy vak nõrõl szól, és az énekesnõ még díjat is kapott alakításáért.

forrás: Wikipédia + Saját ismeretek
A profilt készítette: Suicide Chancellor

 


Bachelorette videóklip a HOMOGENIC albumról


Kedvencek közé jelölték :
PlagueRat, Magnus, Rockerina, PL-Andi, Premnagar, Bundáskenyér, crowbaby, Linda Daemon, fallenangelynn, Szilvíí092, xeniairma, thiria, paff, Hugibéjb, Strahalov, booborek, sevenmoon, pty, MISERY, karvalytke, Mírrand, Flexhead, herufer, arqual, tinuviel, noveroni, Crypticenkeli, vratislav, murmur, Amyy13, Futtyosfiu, Barby Táncos Lány, _Petra_, Maya85, Lliira, Lekvároskenyér, Dark Mary, CsakMostNe

Árva zenekar profil
Hozzászólások :
apolo
apolo
2012.06.13. 18:14:53
Pedig egyszerű,Guomundsdóttir.
 
Redeemer
Redeemer
2011.09.01. 16:02:04
Imadom, de a teljes nevet sosem birtam kimondani XD
Nem hasznalok ekezetet, jol latod. Nem szukseges, igy is olvashato. Legalabb kevesebb karaktert kell hasznalnom, tehat gyorsabban gepelek.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0057 s