Irigy Hónaljmirigy énekes, dobos : Kabai László "Laci"
énekes, gitáros : Ambrus Zoltán "Zoli"
énekes, basszusgitáros : Molnár Imre "Imi"
énekes, gitáros : Papp Ferenc "Feri"
énekes : Sipos Péter "Peti"
énekes : Sipos Tamás "Tomi"
énekes, billentyűs : Uszkó László "Uszi"
énekes, gitáros : Varga Győző "Győző"

Történet:

Napjaink egyik legsikeresebb magyar könnyûzenei produkciója, az Irigy Hónaljmirigy, néhány fiatal barátságából, és egy máig emlegetett szilveszteri bulival kezdõdött...

Minden az akkori rockzenei bázison, a Tüzesvízben kezdõdött. Egyszer, az év vége közeledtével híre ment, hogy a hely egyik törzsvendége szilveszteri bulit rendez mátyásföldi házában. Ez adta az ötletet, hogy az akkor már jó barátságban lévõ Molnár Imi, Kabai Laci, Sipos Péter, Ambrus Zoli, továbbá Katona "Katec" Gábor és Várszegi Attila, produkciójukkal emlékezetessé tegyék az óévbúcsúztatót.

Egy hónapot kapott mindenki, hogy beszerezze a szükséges hangszereket, és valamelyest elsajátítsa a választott hangszer kezelését. Egyeseknek- Molnár Imi, és Ambrus Zoli -, akik már különbözõ együttesek hangszeres tagjaiként próbálkoztak, ez könnyen ment, de a másik véglet Kabai Laci volt, aki erre az alkalomra vásárolta meg élete elsõ dobfelszerelését 2500 forintért. Várszegi Attila nagymamájánál kezdõdtek meg a próbák, melynek elsõ eredménye a Dance zenekar Sírig tartsd a szád címû dalának kiparodizálása volt, ami "Mirigyes" felfogásban, a Söpörd az utcát címet kapta, melyet késõbb a Sipos család németországi rokonától kapott kukás mellények tettek vizuálisan is emlékezetessé.

A hazai elõadók mellett külföldi sztárok is helyet kaptak a debütáló fellépésen, így esett a választás David Lee Roth által sikerre vitt California Girls-re, amely az esemény nyitó aktusaként szolgált. A mûsor néhány hét alatt összeállt, de nem létezik zenekar név nélkül. Molnár Imi szobájában ülve, figyelembe véve az akkor még egyszerinek hitt alkalmat pattant ki valakibõl a név: Irigy Hónaljmi-rigy. Az elsõ fellépésen (1990-et írtunk ekkor), a tagok véleménye szerint borzalmas csépelés folyt, de a hangulat és az ováció ennek ellenére sem maradt el. A közel harminc tagú közönség soraiban akkor még, mint rajongó, fellelhetõ volt Papp Feri, a Mirigy késõbbi tagja, illetve a csapat technikusa, Vere-bes "Balon" Laci.

A szilveszteri fellépés sikere után nem sokkal érkezett a következõ meghívás a Tüzesvíz farsangi bulijára. Erre az eseményre készült el az Ossian zenekar Acélszív címû dalából származó Tüzesvízre átke-resztelt sláger, amely elõadásmódjában már az eredeti elõadókat követte, persze parodizált formában. Ezúttal is teltház fogadta a zenekart, pedig zenei tudásuk és elõadásmódjuk hagyott kivetni valót maga után. Az újabb nagy sikerû buli után azonban még mindig nem merült fel a hogyan tovább kérdése. Hétvégi bulik, közös programok, és a ritka próbák mellett, csak néhány zártkörû fellépésre állt össze a zenekar, amelyre még a havi rendszeresség sem volt jellemzõ.

Újpesten, egy ideig a Machine Mouse próbahelyén lett lehetõsége a csapatnak a további dalok begyakorlására és a paródiák elkészítésére. A Riff-Röff klub baráti társaságához tartozva érkezett a felkérés: koncert a BKV Thököly úti Mûvelõdési Házában. A fiúk komplett mûsorral készültek az eseményre, amelyre meghívást kapott néhány újságíró és lemezkiadói képviselõ is. A koncert egyik attrakciója-ként már ekkor színpadra lépett Varga György, természetesen, mint Freddie Mercury, az ifjabbik Sipos pedig mint az XL Sisters parodizált változatának tagja. Katec (Katona Gábor) munkahelyi elfoglaltságokra hivatkozva kilépett a csapatból, ám a barátság jeleként továbbra is édesapja hûvösvölgyi 2x2 méteres transzformátorházában zajlottak a próbák. Hasonló okok miatt távozott el Várszegi Attila is. A gitáros hiány kompenzálására került a csapatba Papp Feri, aki teljes mellszélességgel vetette bele magát a munkába. Közben, még az elsõ szilveszteri buli alapján Petit a Betty Blue zenekarba is hívták, ott ismerkedett meg Uszkó Lászlóval, aki hamarosan már az Irigy Hónaljmirigy billentyûseként lépett színpadra.

1993-ban született meg az Irigy Hónaljmirigy elsõ demo felvétele Jung Norbert vezérletével egy belvárosi élelmiszerkamrának is kicsi stúdióban. Ez a kazetta és a zenekar híre gyõzte meg Szigeti Ferencet, a magyar rockzene meghatározó egyéniségét, hogy felterjessze a lemezszerzõdés ügyében az akkor Magyar Polygram KFT. vezetõségének a zenekart. Elsõre elutasítás érkezett, de Szigeti hitt a csapatban, melynek eredménye hamarosan lemezszerzõdés lett. 1994 novemberében, közel négy évvel a bemutatkozó fellépés után, megjelent az Irigy Hónaljmirigy elsõ lemeze: Fetrengés címmel. Rajta, a már koncerteken nagy sikerrel játszott rock felvételek mellett a Manhatten: Rossz vagyok c. dalából készült Brossz vagyok?, és az akkor agyonjátszott Mester és Tanítványai zenekar: Hívõk földjén c. dalát parodizáló Hígat fõztél nótákkal. Az album borítóján már akkor a csapat ma is használt emblematikus, rózsaszín figurája díszelgett, amelyet Lorenz Tamás tervezett. A felvételek rendkívül jó hangulatban zajlottak, amelynek tevékeny részese lett a hangmérnök Sáfár József, alias: Öcsi, aki sztorijaival feledtette az elsõ nagylemez felvételeinek lámpalázát és idõsebb rockerként emberileg és szakmailag is támogatta az Irigy Hónaljmirigy debütáló albumának megszületését. A munkakapcsolat és a barátság, késõbb sem szakadt meg. A Fetrengésen – amely elnevezés is Sáfár Öcsitõl származik - felcsendülõ dalok eredeti elõadóitól visszaszállt vélemények pozitívan értékelték a fiúk õszinteségét és zenei felkészültségét. Valami elindult, az Irigy Hónaljmirigy még közel sem volt olyan közkedvelt médiaszereplõ, mint napjainkban, de a siker legkézzelfoghatóbb eredményeként 1994. december 9-én olyan teltház fogadta a zenekart, hogy az E-Klub sokat látott közönségének nagy része, csak az épület elõtt hallgatva kísérhette figyelemmel az elõadást. Azt a koncertet, ahol már felcsendültek a bõ egy év múlva megjelenõ második nagylemez sikerdalai, mint például a Képzeld, a víz kiver, amely Horváth Charlie nem éppen vízrõl szóló akkor aktuális slágerének átirata lett. A buli után megindultak a hétvégi fellépések is, de többen a srácok közül hétköznap még polgári hivatásuknak éltek. A zenekar úgy lett sikeres a diszkók közönsége elõtt, hogy a mûsorban rock muzsikák, azaz Beatrice, Bíró Ica és Bikini paródiák is szerepeltek. A fiúk már ekkor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a paródiák elõadásakor öltözködésben is kövessék az eredeti elõadókat. Kezdetben mindenki a saját családjában és ismerõsei körében fellelhetõ felesleges, felhasználható ruhadarabokat dobta be a közösbe, majd különbözõ használtruha kereskedésekben és vásárok alkalmával biztosították a megfelelõ ruhatárat.

Az elsõ nagylemez sikere után jóval tudatosabb készülõdés elõzte meg a második korong megjelenését. Az Irigy Hónaljmirigy már az elsõ nagylemez idején is a saját lábára állt és nem engedte meg, hogy mások, kívülállók szóljanak bele a produkció megalkotásába. A srácok némi izgalommal várták az új nagylemez felvételét, hiszen a debütáló korong közel négy éven át készült, a soron következõ albumra viszont szûk egy esztendõ állt rendelkezésükre. Nem lehetett tudni, de még csak sejteni sem, mit hoz a jövõ? A Fetrengés c. lemezzel berobbant Irigy Hónaljmirigynek bizonyítania kellett: nem csupán egy tiszavirág életû alkalmi társulattal állunk szemben, hanem egy fantáziadús, hosszú távon is sikerekre született paródiacsapattal. Nagy volt a tét: a zenekar jövõje. 1996 februárjában aztán a boltokba került az Irigy Hónaljmirigy új lemeze, a Csillagok háborognak címmel. Még az elõzõ esztendõ õszének végén jelent meg az a válogatáslemez, amely a hazai népszerû elõadókat tömörítette egy kö-zös jótékony cél érdekében. A Mindannyian mások vagyunk c., többek által elõadott dal kitûnõ al-kalmat szolgáltatott arra, hogy a szerzemény és annak közös elõadása alapján létrejöjjön az Irigy Hónaljmirigy verziója, azaz a Rockant Válogatott, és elénekeljék az album címadó felvételét, melyben a Csillagok háborognak.
A dal azonnal berobbantotta a zenekart azok körébe is, akik esetleg addig a rockzenei túlsúly miatt nem hallgatták õket. A sláger képi megvalósítása, az eredeti szereplõk meg-formálása tökéletesre sikeredett, mindehhez hozzájárult a klip eredeti helyszíne és az alkotást készítõ stáb, amely megegyezett az eredeti alkotókkal. Az Irigy Hónaljmirigy sorrendben második nagyleme-ze rövidesen arany-, majd platinalemezzé érett. A csapat valamit lerakott az asztalra, a kiadó azonban sokszor mégsem ennek fényében támogatta a zenekart. A következõ 2 videoklip mindösszesen 200.000 Ft összköltséggel készülhetett el. A felvételek kerek egy napot vettek igénybe. Az elsõ blokk a Kimnowak, az Action és Horváth Charlie paródiáját tartalmazta, míg a második az Ámokfutók és a Soho Party felvételeit. Az albumon fellelhetõ nõi énekszólamok eléneklésére profi elõadók kaptak meghívást, köztük volt Keresztes Ildikó is, aki az Ámokfutók dalában énekelte el a máig is emlegetett sort: "Kiraktam a testem, egy valag pénzt kerestem, a szemem kékre festem, indulhat a tánc...". A dalok felvételei ismét az E Stúdióban készültek, azonban a modern zenei alapok már Mészáros Péter segítségével a Music Garden stúdióban születtek meg. Az album egyik különlegessége a Tankcsapda zenekar Rock 'n' Roll rugója c. dalának paródiája, amelyet a nagylemez borítójának tanúsága szerint a Százfogú Cigányzenekar adott elõ. Az ötlet megszületése után Sáfár József hangmérnök azonnal telefon után nyúlt, és feltárcsázta roma zenész ismerõseit, akik a Száztagú Cigányzenekarban tevékenykednek. Hamarosan megérkezett a stúdióba az öt zenész, azaz a prímás, hegedûs, bõgõs, cimbalmos és klarinétos. Az eredeti dal megmutatásakor elkerekedett szemmel figyelték a taktusokat, majd hozzáfogtak a dal begyakorlásába. Hamar ráéreztek a szerzemény ízére és saját felfogásukban feljátszot-ták a Rock 'n' Roll rigóját. A dal hatalmas sikert aratott.
Az Irigy Hónaljmirigy ezzel a lemezével a közönségnek és a szakmának is bebizonyította, hogy mekkora hangsúlyt fektetnek a dalok megfelelõ interpretálására és az eredeti elõadók megszemélyesítésére, egyszóval a profizmusra való törekvésre. Ez a munkafolyamatokban is érezhetõ lett: az engedélyek beszerzése után a legtöbb esetben két részre osztódtak az események. Uszi (Uszkó László) a stúdióban feltérképezte a dal harmóniavázát, mind-eközben a többiek nekiláttak a szövegírásnak, majd minden hangszeres tag begyakorolta a dal ráesõ szólamát. Az album még a második kiadását is megérte, kiegészülve a késõbbi Csillagszórók háborognak c. dallal és a normál Tankcsapda paródia koncertváltozatával.

(...)

mirigy.hu


Albumok :

Fetrengés (1994)
 1.ATTI Művek - Mi vagyunk a jók... (Edda - Mi vagyunk a rock) 
2.ATTI Művek - Lemérlek Ékszer (Edda: Elérlek Egyszer) 
3.Fürdőgatya - Gumi nélkül (Bikini: Széles, Tágas A Tér) 
4.Beáttrutyi - 20 Óra (Beatrice: 8 óra) 
5.Koleszterin Szisztersz - Két Kézzel Étkezem (Xl Sisters: Nagy Test, Nagy élvezet) 
6.Bronx - Brossz Vagyok? (Manhattan: Rossz Vagyok) 
7.Takács Bálint Zsebtévé Band - Vacakol A Szemem (Takács Tamás DBB: Zakatol a vonat) 
8.Nemreisz Károly - Parlamenti Banzáj (Skorpió: Azt Beszéli Már Az Egész Város) 
9.Szeszek Schön - Ide Nézz Dénes! (Sex Action: Ahova lépsz) 
10.Metál Lidérc - Metál Nénike (Metal Lady: Egy Falka, Egy Vér) 
11.Rosszó - Megtisztultál 
12.Sitt-Sitt - Anyáddal Jártam (Sing Sing: Halál A Májra) 
13.Szakoktató És A Tanoncok - Hígat Főztél (Mester És Tanítványai: Hívők Földjén) 
14.Fejőgép - Olcsóbb Lett A Tej (Pokolgép: Jel) 
15.Rosszirány - Kombiné (Ossian: Szenvedély) 
A csillagok háborognak (1996)
 1.Zűr az űrben (intro) 
2.Rockant válogatott (Rockválogatott: Mindannyian mások vagyunk) [watch video]
3.Tanksapka - Jönnek A Számból A Férgek (Tankcsapda: Az élet a legjobb méreg) [watch video]
4.Tenyérbemászók - Bat Man (Ámokfutók: ) [watch video]
5.Korpa Diet - Énekelj Tercet (Carpe Diem: Élvezd a percet) 
6.Mohó Party - Gyere És Tátogj (Soho Party: Gyere és Táncolj) 
7.Tbc - Megdumállak Még (FLM - Megtalállak még) 
8.Horpadt Csárli - Képzeld A Víz kiver (Charlie: jég dupla whiskeyvel) 
9.Durrogo-Men - King Fingers (Omen: Fagyott világ) 
10.Ródli Jódli - Jelentés A Bőrnadrágból 
11.Ex-Schön - Gettó Dedó (mindenem megnőtt) (Action: Mindenki megdől) 
12.Csipkerózsi - Szellemvonat (Demjén: Szerelemvonat) 
13.Kimnyivák - Furcsa Ez A Srác (Kimnovák: Tűz van, babám!) 
14.Orál - Homok És Sóder (Korál: Homok a szélben) 
15.Olds Mobil - Rocktróger (P.Mobil: Rocktórber) 
16.Tiramisu - Teveháton (Piramis: A becsület) 
17.Kartárs-Go - Szigeti veszedelem (Karthago: Barátok nélkül) 
18.Kikiriki - Értetlenek (Kiki: Éretlenek) 
19.A Százfogú Cigányzenekar - A R`N`R rigója (TCS: A R`N`R rugója) 
20.A csillagszórók háborognak 

Kedvencek közé jelölték :
eyeless, Kóbor Vámpír, Rocktóber, Maiden Lord, pistike69, Zsoldos, DarkAvenger, roland333, Róóland, kawasaki_andi, Gerry Coke, Nándi2.0, metal doom, -rock-, Nimue, Gaudium, Hosee, Tomó, Elvi18, Logen66, crazygranat18, Teréz, adri.ejfelilany, Nelson, Evon, messiás, sellei, Borult rocker, Dancsyka, Nénnye, Fehér Féreg, Metsys, DoRrrothy, secretslove, kornish19, danee23, szandra1226, deadtnorbi, Metálfaszi, nose_bloody_nose, Gergo13, EddySevan, Regi248, Janus, monsieur_prince_nervosa, metalfan1998

[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
metalfan1998
2019.06.13. 21:07:32
Kedvenc magyar zenekarom. :) Persze, paródia együttes, de nagyon királyok. Örökzöldek nálam. Egyébként nem csak két albuma van a mirigyeknek...
 

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0192 s