Stonehenge logo
A Stonehenge egy magyar progresszív metal-együttes volt. A Bóta Balázs gitáros és Bátky Zoltán "BZ" énekes nevével fémjelzett csapat 2001-ben megjelent Angelo Salutante címû albuma nemzetközi szinten is feltûnést keltett.


Demókorszak (1992-1998)

A zenekart 1992-ben alapította Veszprém városában Kecskeméti Róbert énekes, Bóta Balázs gitáros, Czipri Tibor gitáros, Jutasi Sándor basszusgitáros, Kajtár Péter dobos.[1] Egy évvel az alakulás után elkészült az elsõ demó (Any Problems?). Az 1994-es évet az Akela elõzenekaraként kezdte az együttes, majd a Sing Sing koncertjein melegítették be a közönséget, ami nagy lökést adott a népszerûségüknek. A turnék után tagcsere következett, Soós Gábor ült a dobok mögé. Nem sokkal késõbb teljesen szétesett ez a felállás, és csupán Bóta Balázs és Jutasi Sándor maradtak együtt.

1995 elsõ napján újralakult az együttes. A két új tag Landy László dobos és Viszt Viktor énekes lett. A nyáron a Teve Sound stúdióban felvették a második demót (Reality/Evolution) Váradi Péter billentyûs vendégszerepelésével. Viszt hamar odébb állt, ezután az énekes posztját Illésfalvy Iván töltötte be, akivel decemberben rögzítették az Afterwards kislemezt. A kritikusok egyre többet foglalkoztak az együttessel. 1996 júliusában részt vettek az LMS-fesztiválon, majd felvették a Rambling 1 címû kislemezt. Szeptemberben a pécsi Progresszív Fesztivál vendégei voltak. Erre az eseményre Tóth István ideiglenes visszatért az együttesbe, majd késõbb véglegesen is. Még az év vége elõtt elkészült Rambling 2.

1997-ben a Psychotic Waltz elõzenekara voltak az amerikai prog-metal együttes magyarországi fellépésén. Novemberben másodszor is felléptek a Progresszív Fesztiválon, majd az év végén még egy tagcsere következett: Felföldi Péter lett az új énekes. 1998-ban vették fel a háromszámos Angels címû demót, melyen vendégzenészként szerepelt Hohl Árpád. Az együttes nemsokára újabb tagcseréken esett át.


A klasszikus felállás (1999-2003)

1999 legelejétõl Bátky Zoltán (alias BZ) vette át az énekesi posztot. A régi dalokat átdolgozták és folyamatosan születtek az új témáik is, mint a zenekar legelsõ klipjét adó "Between Two Worlds", a keleties "Full Moon" vagy az indián mitológiából merítõ "Wendigo". Az említett videoklipet 2000-ben forgatták. Ekkor már Baki Ádám személyében "élõ" billentyûssel gazdagodott az együttes, és Somogyi Zoltán basszusgitározott a zenekarban, de hamarosan Temesi Bertalan vette át a hangszert. A zenekar 2000 végén kezdte meg elsõ albumának felvételeit és jó egy évig dolgoztak a HSB Stúdióban Hidasi Barnabás hangmérnökkel.

Az Angelo Salutante címû album 2001 áprilisában jelent meg a Nail Records gondozásában. A fogadtatás minden elõzetes várakozást felülmúlt. Az albumot késõbb licencelte a spanyol Heavencross Records, de bõvített formában kiadták Koreában, Tajvanon és Japánban is.[2] A lemezt természetesen koncertturné is követte, melynek jó részében a szentgotthárdi Da Capo volt a Stonehenge vendége. Kiemelkedõ állomás volt a 2001-es Summer Rocks fesztivál, melyen egyetlen hazai zenekarként vett részt a csapat.[3] 2002-ben felléptek a Sziget Fesztiválon, a következõ évben pedig elsõ és egyedüli magyar fellépõként a Stonehenge fõmûsoridõben játszott a hollandiai ProgPower Europe fesztiválon. Bár akkor még nem tudták, de ez a fellépés volt eddigi utolsó élõ koncertjük.


Válság (2003-2005)

2003-ban több részletben felvételre került egy Shaman munkacímû EP, amely azonban sosem látott napvilágot. Három dalának feléneklése után BZ elõször a tagok aktivitásának, motivációjának visszatérését kérte a többiektõl, de egy hónapos türelmi idõ elteltével az év nyarán távozott. Ezt követõen a Stonehenge gyakorlatilag leállt, és a tagok visszavonultak. A Stonehenge 2005-ben még megpróbálkozott egy kissé furcsa lépéssel: bekerült aegyüttesbe Kyrah énekesnõ (ex-Without Face és férfi énekesként az Angliából érkezett, japán származású Fumio Takaki. A 2005-ben kiadott Nerine azonban nem volt más, mint a 2003-ban még BZ-vel készült kiadatlan EP újraénekelt, újrakevert változata, új dalszövegekkel és dallamokkal, kiegészítve egy pár perces instrumentális szerzeménnyel.

Az EP kiváló kritikákkal és meglepôen magas eladási statisztikákkal büszkélkedhetett. A Mahasz nemzetközi kislemez lista 2. helyét érték el, egyedülálló módon a hazai progmetal színtér képviselôi közt. Ez a legutolsó felállás már egyáltalán nem koncertezett, további érdemi munka nem folyt az EP megjelenését követõen, így a Stonehenge 2005 második fele óta - bár hivatalosan nem szûnt meg - de inaktív.

(Wikipédia lejegyzés alapján)

Albumok :

Angelo Salutante (2001)
Stonehenge - Angelo Salutante1.01 - Invocation 
2.02 - The Newcomer 
3.03 - For Another 
4.04 - Wendigo 
5.05 - Angelo salutante 
6.06 - Angels 
7.07 - Full Moon 
8.08 - Whisper 
9.09 - Between Two Worlds 
10.10 - Rambling 
11.11 - Fly 
12.12 - Yellow 
13.13 - Unity 

Kedvencek közé jelölték :
Rókamóka, DANJO, Dark Sirius, Kis Baggio, Mazi, Hegyi kecske az eszaki rengetegben, BENCSI, DarkSaga, Cinege, Dreco, Százholdas Pogány, Gerasz, miserium.szabi, krisz666, Mocsok, Sanya666, Avaruus, Amaranthine, doga21, Cseszi, Dark Ghost

[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0044 s