Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok Bejelentkezés rss MagyarEnglish
   Plakátok : \
XXX. Rockmaraton

Lowland Fest 2024

S8 Underground Club

[Tovább...]

   Moby Dick - Ugass kutya! \
Moby Dick - Ugass kutya!
A 20 éves jubileumi kiadás, bőségesen ellátva extrákkal
Szapy 2009. február 20. péntek (01:01:55)

Kiadás szerint új Moby Dick lemez jutott hozzám a napokban. Egész pontosan a 20 éves jubileumi kiadványról van szó, az 1990-es 'Ugass kutya!' címet viselő lemez lett újra felvéve, s hogy valami többet is nyújtson, hozzácsatolva a 'Kegyetlen Évek' 11 élő felvétele, melyet 2008. márciusában az Avalon Clubban rögzítettek. Hozzá kapjuk dvd-n a videoanyagot is, szintén onnan. Bónusz: 2videoklip és fotóalbum. Ha így nézzük, igen csak korrekt kis összeállítást kapunk. Mennyiségben mindenképp. Ideje betenni a lejátszóba, lássuk-halljuk, milyen is lett ez a régi-új felvétel, (szövegvilágát tekintve is) örök érvényűnek tekinthető dalokkal.

shmiedlAz első dal mi más is lenne, mint a címadó, Ugass kutya! Mondhatni, örök érvényű nóta, mind a mai napig üt a szövege, zeneileg pedig úgy jó, ahogy van, a 2008-as koncertturné nyitódalaként is kiválóan működött, egyrészt a szimfonikus bevezetésnek, másrészt erőteljes dinamikájának köszönhetően. Persze az a 11 dal, ami az újra felvett résznek számít, sok újat nem hoz annak, aki ismeri a zenekar munkásságát, hiszen hallgathatta az elmúlt 18-19 évben eleget. De kicsit más, egészen pontosan másképp szól. A felvétel minősége jobb, az azóta javult technikai lehetőségeknek köszönhetően, tisztább a hangzás. Viszont van is ezzel egy hiba: némelyik szám pont ezzel veszített erejéből, túl tisztán szól, s nem adja vissza ugyanazon hangulatot, amilyennek megszerettük. Szerencsére ez nem érvényes az egészre, csak pár dalra, nagy sajnálatomra pont az Ugass kutya az egyik ilyen. Az indítás gyönyörűen szól, a szimfonikus rész tiszta és hangos, hibátlan, na de ami utána jön... Vicces, de az a baj vele, hogy túl tisztán szól az ének, nem a jól megszokott hörgős hangot kapjuk. S a mély hangok sem érvényesülnek eléggé, kissé egysíkú. Nem érvényesül se a dob, se a basszgitár eléggé. Pedig a dal maga nagyon ütős lehetne. Ami pozitívan hat, az utána következő dalok, egyre erősödik, s érvényesülnek a hangszerek, s kezd jól szólni, ahogy haladunk: 'Talpon maradni', 'Többet nem tehetek', majd a 'Káosz és zűrzavar'. Itt már kifejezetten élvezhető. Lehet hogy nem véletlen lett ilyen, hanem ez volt a koncepció? Érdekes megoldás lenne. S mire elérünk a 'Keresztes vitéz'-hez, s az azt követő 'Bűz van', kapjuk meg a régebbről megszokott igazi Moby Dick hangzást. A zenei részéhez pedig nincs különösebb hozzáfűznivaló, hiszen az nagyjából ugyanaz, mint volt, igazi trash-metal, magyar módra, s elsőosztályú. Mindössze kicsit másképp szól most. Majd többszöri hallgatás után el lehet dönteni, mi az ami jobb, s mi az ami kevésbé jön át így.

GöblTérjünk át a lemez további részére: a felvétel 2008.március 22-én készült az Avalon Club húsvéti buliján, erősen az éjszakában. Nem csak a sok fellépő, hanem egyéb problémák miatt is csúsztak, így éjfél utáni fellépésükről nem teljesek az emlékek (délután háromoor kapunyitás, aki időben érkezett, eddigre kellően elfáradhatott). Viszont a hangfelvételt hallva minden visszajött. Az egész ottani hangulat. Ugyebár 2008-ban a Moby Dick retro-turnét tartott, értve ez alatt, hogy csak a régi számokkal koncerteztek, azokkal, melyekkel indultak, melyekkel lettek leginkább közkedveltek. Hangulatát és hangzását tekintve ez a 11 élő felvétel talán jobban átjön, mint maga az album. Miét is? Élő felvétel, lehet hogy kevésbé tiszta a hangzás, viszont sokkal erőteljesebb, több benne az élet. A lemezt hallgatva igazán visszaadja a koncert hangulatát. Legalábbis úgy, hogy ott voltam, átéltem, nekem mindenképp. A halványodó emlékek is frissültek, s nagyjából ugyanúgy éreztem a lemezt is. Az első 4 szám dinamikus, felrázza a punnyadó, fáradt népet, megjön a hangulat, utána kezd kicsit laposodni, az 'élsz vagy meghalsz', a 'Beteg a föld' kicsit monotonabbnak tűnik már, jöhet ismét a bóbiskolás. Ilyenkor javasolt bedobni egy sört, kicsit beszélgetni, kifújni magad, s mehet tovább. Mondhatni, ébresztő, még nincs vége! Még csak most következik a 'Kiképzés'!, s további 3 olyan nóta, melyre nincs megállás. Végezetül a 'Talpak', hogy mennyire jó választás, nem tudom megítélni, semmi bajom vele, tetszik ez így, majd ennek a végére jön a zenei levezetés, maximum fél percbe sűrítve. Kifejezetten jó. Az összeállítás, a koncepció, s a hangzás is. Hallani a számok közt a koncert hangulatából s zajából, viszont a zenei rész mondhatni hibátlanul szól, korrekt, lehetne több ilyen koncertfelvétel is a piacon.

mentesAmi pedig a dvd-t illeti: aki ott volt a koncerten, annak mindenképp jó nosztalgia, így nekem is. (Szégyen, nem szégyen, nekem pl. ez volt az első Moby Dick koncertem, s ekkor szerettem meg. S rá kellett jöjjek, hogy rossz helyen nőttem fel. Nem földrajzilag, hanem környezetileg.) Azon túl, ha nem is voltál ott, de szereted az élő fémet, ez is egy szép darab lehet a polcon, igaz 'csak' 11 dal, plusz a bónusz videoklipek és a fotógaléria, s lehetne rajta még pár szám, lehetünk telhetetlenek, akár. Ha nagyon kukacoskodni akarunk. A képminőségbe is bele lehetne kötni ilyen alapon, az egyszerűbb kamerás megoldást választották, ha pl úgy nézed, mint én, az 1440*990-es felbontáson, TFT-n, akkor már a tv-minőséget kapjuk, de nem is ezen kell rágódni. Kezdjük ott, hogy nem 20 centiről kell nézni, hanem pl. 2 méteres távolságból. Ha ennél komolyabb technikát áldoznak rá, akkor valószínűleg nem is kapjuk meg a felvételt cd-mellékletként, hanem drága pénzért, külön kellene megvenni. S nem is jutna el annyi emberhez. Legálisan biztos nem. Így meg kapunk egy összeállításban korrektnek nevezhető anyagot, élvezhető koncertet, panaszra semmi ok. Schmiedl Tamástól a jól megszokott hörgésre hajló vokált kapjuk, miközben masszívan penget, Mentes Norbert nyomja a jól megírt szólóit, a színpad másik felén pedig Göbl Gábor képviseli a tipikus basszer-formát: nem csak átéli a zenét és ahhoz igazodik, hanem produkálja magát, emelve a show színvonalát. S ott van még Hoffer Péter, a dobok mögött. Róla azért nem tudok nagyon mit mondani, mert belőle kb semmit nem látni olykor, csak hallani. Az a része viszont teljesen rendben. A dalokat és a hangzást nem kezdem el itt külön jellemezni, mivel ugyanaz mint a cd-n is megtalálható koncertfelvételek. Szép emlék egy húsvéti Moby Dick retro-koncertről, s emlék az akkor még létező Avalon Clubról, ahol átélhettünk többek között ilyet is. Szép volt, jó volt. Az az este is, így első nekifutásra azt kell mondjam, sokszor kerül még a lejátszómba ez a lemez. Az már helyzetfüggő, mikor a cd és mikor a dvd. Nem mondom, hogy kötelező darab, de az a fajta kiadvány, ami egy rajongónak mindeképp illendő. Valami régi, valami új, sűrítve egy lemezre és egy dvd-re. Engem meggyőztek.

ugass2009Moby Dick: Ugass kutya!
01. Ugass kutya4
02. Talpon maradni
03. Többet nem tehettem
04. Káosz és zűrzavar
05. Keresztes vitéz
06. Bűz van
07. A III. világháború előtt
08. Átnevelés
09. Metallopolisz
10. Talpak
11. Nyugi
12. Ilyen ez a század
13. Good Bye
14. Kegyetlen évek
15. Happy end
16. Élsz, vagy meghalsz
17. S.O.S.
18. Beteg a föld
19. Kiképzés
20. Ne köss belém
21. Köszönöm jól vagyok
22. Talpak

A dvd tartalma:
01. Ilyen ez a század
02. Good Bye
03. Kegyetlen évek
04. Happy end
05. Élsz, vagy meghalsz
06. S.O.S.
07. Beteg a föld
08. Kiképzés
09. Ne köss belém
10. Köszönöm jól vagyok
11. Talpak

A kiválasztott (audio, 1989)
Beteg a föld (videoklip)
Happy end (videoklip)
Fotóalbum (1988-1991)

Értékelés:
10/8

>> Kategória cikkeinek listája
<< Vissza a cikkek főoldalára

   Értékelés \
A cikkre szavazat(ok):  10.0 - 4 szavazat


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
   Üdvözöllek \

Felhasználó:

Jelszó:


Jegyezd meg!

[ Regisztráció ]
[ Elfelejtett jelszó? ]


   Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer


   Keresés : \


   Tagok kedvenc együttesei : \
1.Tankcsapda (5073)
2.Metallica (4959)
3.Ossian (4142)
4.Pokolgép (3969)
5.Depresszió (3785)
6.Slipknot (3762)
7.Nightwish (3717)
8.Iron Maiden (3487)
9.Kárpátia (3481)
10.Road (3447)
[Tovább...]Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat