Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Lowland Fest 2024

XXX. Rockmaraton

S8 Underground Club

[Tovább...]
Eclipse Of The Sun - EP 2011 \

Induljunk ki a zenei irányzatból: Progressive (s azon belül főképp a metal). Majd kérdezzünk meg embereket, mi jut eszükbe róla? Akinek mond bármit a stílus, nagy része rá fogja vágni, hogy Dream Theater. Ha érdekel, mi egyéb, akkor sok esetben valami érthetetlen módon megáll a tudomány. Majd akadnak páran, akik ismernek egyebet, említhetjük így az előbb megnevezettekhez fűződő Liquid Tension Experiment nevét, de szót érdemelne más is, pl. Riverside, Opeth, Pestilence, A Strapping Yong Lad révén is ismert Devin Townsend, vagy épp az idén hazánkba is ellátogató Cynic. Hazai szinten? Az ismeretség szinte siralmas, mintha igény sem lenne e zenei vonalra. Felmerül a kérdés, akkor a 'sztárbandát' talán csak a neve miatt szeretik, s képtelenség rajtuk kívül mást befogadni?

Hazánk egyik kiemelkedő csapata lehetne a Dreyelands, de legutóbbi nagylemezük is finn kiadónál jelent meg - talán pont ennek is köszönhetően. Nemrég pedig eljutott hozzám egy újabb kiadvány, az Eclipse of the sun 5 dalt tartalmazó EP-je. Korábbi zenekaraik feloszlása után, saját zenei életükből sokévnyi tapasztalattal rendelkező srácok igyekeztek összehozni valami ínyencséget, melyhez szükséges a zenei-minőségi igény és befogadóképesség.

A rögzített anyag egy próba, kíváncsiak, ki hogyan emészti meg szerzeményeiket. Hogy pontosabban határoljam be, prog.-doom-death keveredése. S miért a progressive vonalról közelítettem? Egyrészt az ahhoz leginkább közeli összetettsége, másrészt a felvázolt helyzet okán.Első körben magabiztosan állíthatom, ezt a zenekart, ezen dalokat olyan emberek hozták össze, akik inkább eladják a lelküket az ördögnek, csak még jobban tudjanak zenélni mintsem a média ribancává váljanak. Persze a közízlés és a pénz diktálta (zenei) életben, irányított ízlésvilágban kétlem, hogy e veszély fenyegetné őket. Hogy én miért írok mégis róluk? Pont azért, mert felkeltette érdeklődésem, s bízok benne, hogy a sötétbe/homályba boruló fejek közt akad még rajtam kívül erre fogékony, igényességét felvállaló vagy azt legalább kielégíteni vágyó alak.

eots01



Tipikusan nem az, mely első hallásra leszaggatja a fejed- értve ez alatt az átlag hallgatóságot. Átérzést igényel. Ötletgazdag, sajátos hangzásvilág, melankóliával fűszerezve. Talán pont itt a megoldás, miért képes megosztani a hallgatóságot: a mélyről fakad érzés. Talán nem repít oly mélységekbe, mint pl. a Nevergreen muzsikája, s más szemszögből is közelíti meg, de az ’érzés tekintetében’ vehetjük egyfajta viszonyítási alapnak akár. Az elnyújtott dallamokat mindvégig erőteljes dob-basszus futamok kísérik, több esetben zaklatott hatást keltő gitár, s ehhez társul a szólamok játéka: a karakteres mély és a nyújtott, magasabb hangfekvésű vokál. Néhol zavaróan vontatott hatású, máshol kifejezetten fülbemászó, s már azon kapod magad, hogy folyamatosan az meg y a fejedben. Mintha egy szándékosan kreált káosz alkotna valami érdekes egységet, ízlésesen és tudatosan építkezve, a megszokott sablont mellőzve. Mindezt még fűszerezve: több helyen a (közel-)keleti hatást érzékelni, legjellemzőbb példa erre a Nectar és a Talisman, míg a Maquerade lágy felvezetése lehetne akár egy Erik Satie mű részlete is- s mindezek csak apró, mégis szembetűnő pontok, melyek a teljességhez hozzájárulnak.

Egészét tekintve semmiképp sem andalító altató, sem könnyed nyári slágergyűjtemény. Zaklatott, mélyről fakadó tiszta zenei élmény. Az elsődlegesen kialakuló kép mögött rejlik a varázs, ott virágzik, amint ellátsz odáig. S még inkább ott leledzik a magja, mely vélhetően nehezen talál táptalajra, s ha mégis, ott fog igazán gyökeret ereszteni. Merész és kizökkentő alkotás, amellett, hogy kiválóan alkalmas lehet az ’igénytelen’ szomszédok idegeinek borzolására is, remélhetőleg számunkra még (megeshet, hangulat függvényében, de) okoz kellemes zenére áldozott perceket, miközben e pár felvétel szól. Nem hibátlan ez a korong sem, de elenyésző mértékben ahhoz képest, hogy itt van az orrunk előtt, s még csak észre sem vesszük!

eotsborito

Eclipse Of The Sun 2011
01. Duath
02. Ehnaton
03. Nectar
04. Masquerade
05. Talisman

Értékelés:
10/9



http://www.myspace.com/eclipseofthesunband

Szapy - 2011-10-26 (10:16)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4859)
2.Metallica (4820)
3.Ossian (3899)
4.Depresszió (3649)
5.Pokolgép (3644)
6.Nightwish (3591)
7.Kárpátia (3405)
8.Iron Maiden (3391)
9.Road (3302)
10.Rammstein (3267)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat