Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
a Livesounds bemutatja: A Tour For The Loud

a Concerto Music bemutatja: Nightwish World Tour 2020

a Concerto Music bemutatja: The Magical Tour 2020

a Livesounds bemutatja: Gotthard European Tour 2020

Three Tremors (Ripper Owens, Sean Peck, Harry Conklin) + Divided

[Tovább...]
Elfojtott Szavak \

Mióta elszaporodtak a magukat nemzeti érzelműnek valló zenekarok, s egyre gyakoribb téma a magyarságtudat, a hazafiasság, nem árt válogatni e csapatok közt. Legalábbis jómagam így kezelem. Már szinte üzletággá nőtte ki magát ez is, sajnálatos módon. Nagy szerencsére vannak még öntudattal bíró emberek is, akiket nem rontott még el sem a média sem a társadalom. Ennél fogva tőlük sokkal őszintébben hangzanak hitvallásuk szavai. A kiskunmajsai Dózsa György Gimnáziumból indult útjára 2008-ban az Elfojtott Szavak. Nem csak a zenekar fiatal, maguk a tagok is. Kiadványaikat végighallgatva, s pár email váltása után alakult ki bennem a róluk alkotott kép. Így született egy interjú végül, melyet ajánlok nem csak a téma iránt érdeklődők, hanem a rossz tapasztalatai alapján azt erősen elutasítók figyelmébe is.


Szapy: Amint látom a biográfiában is, ötleteitek voltak, szinte szó szerint a semmiből kezdtetek építkezni. Ellenben akadt, aki támogatott, segített benneteket. Mekkora megpróbáltatás volt számotokra? Talán pont az akkori elhatározás adta meg az igazi alapot a zenekarhoz?
Zenekar:
Így van, ahogy mondod: a semmiből kezdtük. Az összes saját cuccunk egy Squier szólógitár volt és viszontlátásra. :) A zenekar ötletgazdái (Zoli és Dávid) együtt verekedték át magukat ezeken az időkön, és ezért törhetetlen a barátságuk és a kitartásuk.

Szapy: Jellemzően magyar dalokat játszottatok már bemutatkozáskor is, de miért pont azon zenekarokra esett a választás? (Ismerős Arcok Kormorán, Kárpátia)
Zenekar:
Erre nagyon egyszerű a válasz: ezeknek az együtteseknek a zenéin nőttünk fel, dalszövegeik segítették gondolkodásmódunk kialakulását, ami meghatározta saját zenei világunk, és világképünk létrejöttét.

esz001Szapy: Az eddig elkészült saját felvételekkel is (jobbára) hasonló nyomvonalon haladtok. Szélsőségesnek nem nevezhető a zenekar, de tagadhatatlanul magyar érzelmeket táplál. A dalokat hallgatva egészséges és szükséges szinten. Ez hogy alakult ki bennetek?
Zenekar:
Van, akinek ez vele született tulajdonsága. (pl. Dávid általános iskolai 4. osztályos korában már Atilla királynak öltözött farsangkor, amivel egy Wass Albert mondáskönyvet nyert. Indításnak éppen elég. :) - de ez mellékes, csak jól hangzik. :P ) Ebben a kérdésben nagyon sokat tehetnek az iskolai tanárok, a gyerekeket körülvevő felnőttek, a család, illetve az a szociokulturális környezet, amely utat mutat egy gyermeknek. Nagyon nagy szerepe lehet egy tanítónak, (mert micsoda nevelésben lehet részük azoknak a diákoknak, akiknek Ézsiás Péter, a Historica zenekar énekese a tanítójuk :D ) hiszen az első iskolai élmények egy gyerek számára a tanítóhoz kötődnek. Később, a felső tagozatban, egy jó történelem vagy magyar tanár szintén hasonló eredményeket érhet el a gyerek szellemi fejlődésében.

Szapy: Az elmúlt években elég 'divatos' lett ez az irányvonal, s ez is többször inkább hátrányként jelentkezik a fiatalabb, lelkes csapatok számára, akár lehetőségek, akár megítélés terén. Ti hogyan tapasztaljátok?
Zenekar:
Az, hogy „divatos” lett, ez vitathatatlan, azonban ezt nagyon helyénvalónak találjuk. Bármerre tekintünk a világba, sehol sem gond, ha az adott állam polgára a házára kiteszi hazája zászlaját. Ellenben Magyarországon a „mit magyarkodsz!?” kérdést azonnal a fejéhez vágják az embernek. Az angolok sem mondják, hogy mit „angolkodsz”, vagy a horvátok, hogy „horvátkodsz” stb. Ez itthon miért olyan nagy probléma? - A fiatalok csak nyugodtan játszanak, hallgassanak ilyen zenét, járjanak ilyen jellegű rendezvényekre! Ott nagyobb eséllyel fog hasznos dolog rájuk ragadni, mint a diszkóban vagy a kocsmában. Járjanak Nagy-Magyarország pólókban, hordjanak népviseleteket (még ha csak divatból is) és addig sem playboy nyuszi és halálfej fog díszelegni a mellkasukon… De kérdésedre válaszolva: a hovatartozásunkat bizonyítandó dalaink miatt eddig még nem értek hátrányok bennünket, s reméljük, a jövőben sem fognak.

Szapy: Jobbára a Duna-Tisza közének déli felében lévő településeken látni benneteket, de megfordultatok már a Székelyföldön is. Mennyire kell ezekért a lehetőségekért megküzdeni, s mennyire kaptok meghívásokat?
Zenekar:
Ez olyan dolog mint a ló és a lovaskocsi kérdése. Ha van egy kocsid, és nem veszel lovat hozzá, akkor a szomszéd nem fogja szívességből tolni neked. Magyarul: egy, a pályája elején járó zenekarnak minden lehetőségért és megjelenésért keményen meg kell küzdenie, és ezt a harcot nem fogja senki megvívni helyette. - A fellépéseink „születése” változó. Hol mi kopogtatunk, hol meghívnak minket, de véleményünk szerint az utóbbi csak akkor lesz jellemző, ha már ismertebb zenekarrá válunk, hiszen a mai anyagias világunkban a rendezvényszervezők is olyan csapatokat hívnak, akik által nekik hasznuk lehet egy koncert után. (és ez sajnos nincs egyenes arányban a színvonallal!) Székelyföldre pedig úgy kerültünk, hogy „szülővárosunk”, Kiskunmajsa és Gyergyószentmiklós testvérvárosok. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően játszhattunk az ottani ifjúsági napokon. Örök emlék marad. Szándékunkban áll visszatérni még oda!

Szapy: Január 14-én Kiskunfélegyházán, az Ismerős Arcok vendégeként játszotok. Ez elég biztatóan hangzik, hiszen a zenekar is megválogatja kit enged maga előtt szerepelni. (Sokakkal ellentétben valóban képesek tartani magukat az elképzeléseikhez, 'hitvallásukhoz')
Zenekar:
Ez valóban így van, s nagyon boldogok vagyunk, hogy ez összejöhetett. A koncert a kiskunfélegyházi Rocktárban lesz, ahova kevés fiatal előadónak sikerül bekerülnie. Nekünk sikerült, s épp ezért úgy készülünk erre a fellépésre, mint a zenekar eddigi történetének legfontosabb és legjobb koncertjére.

esziaSzapy: Eddig négy kiadvánnyal jelentkeztetek: egy demo, egy akusztikus dalokat tartalmazó korong, egy nagylemez, s legutóbb 2011 őszén egy újabb EP. Észleléseitek szerint mennyire jutott(ak) el hallgatósághoz,
ill. milyen visszajelzések érkeztek? Az első felvételektől a legújabbakig érezhető-e változás?
Zenekar:
Természetesen érezhető változás, méghozzá óriási. Az új(abb) felvételekről pozitívak a visszajelzések, s viszonylag elég szép számmal töltötték már le őket a weboldalunkról, és reményeink szerint ez a tendencia csak nőni fog.

Szapy: Nem rég elkészült első videoklipetek, amivel az RTL Klub klipversenyére is neveztetek. Milyen eredményt sikerült elérni? Mit láthat a néző ebben a videóban?
Zenekar:
A verseny közönségszavazásán a 468 indulóból a 14. helyen végeztünk. Nagyon büszkék vagyunk erre a helyezésre, és hálásan köszönjük mindenkinek, aki támogatott bennünket egy-egy szavazattal. (A klipet a Dunaújvárosi Főiskola médiastúdiójában forgattuk, köszönjük a készítők remek munkáját!) A dal alapvetően a küzdeni próbáló ember kitaszítottságáról szól, azonban a szöveg teljesen kétértelmű lehet, ha figyeli az ember. A klipben egy másik értelmezés is szerepet kapott. A történet egy drogos fiatalról szól, aki felébred és eldobja a kábítószert. Felveszi a harcot a sötétség ellen, azonban mikor a tükörbe néz, visszakacsint rá a múltja, s próbálja visszacsábítani. Ezért az a refrén, ami: „Küzdjél, míg bírsz, / Az élet még hív!”

Szapy: Történt valami változás a klip forgatása óta?
Zenekar:
Sajnos igen. A klipen látható és hallható énekesnő és dobos közös megegyezéssel kiváltak a zenekarból. A kilépésük okának azokat az ellentétes véleményeket nevezném meg, amik nem szolgálták az együttes érdekeit, ennek ellenére a személyes kapcsolatok nem bomlottak fel, tehát a barátság továbbra is megmaradt velük. Ezt követően hamar megtaláltuk az új dobost, aki rendkívül tehetséges, s október végén el is kezdtük a próbákat vele. Ekkor úgy határoztunk, hogy nem keresünk új énekesnőt és a feldolgozásokat teljesen elhagyjuk. A régi dalainkat újraírtuk és átültettük férfi énekre, (már amelyiket kellett, hiszen eddig is voltak számok, amelyek férfi énekkel szólaltak meg) de a női hang a vokálokban természetesen továbbra is megmaradt.

Szapy: Milyen felállásban szerepel most a csapat?
Zenekar:
Kelcz Dávid (ének, szólógitár), Fodor Tímea (akusztikus gitár), Kapás Zsanett (hegedű, vokál), Lintner Zoltán (basszusgitár), Toldi Gergő (dobok).

Szapy: Mi inspirál benneteket, honnan merítetek új ötleteket?
Zenekar:
Az ihletet abból merítjük, ami körbe vesz minket. Mindenkit milliónyi hatás ér az életben (még fiatalon is), főleg azt, aki erre még fogékony is. Épp ezért nem tituláljuk magunkat nemzeti rock zenekarnak, hisz túl sok dolog éri az embert ahhoz, hogy kizárólag egy témával foglalkozzon, de számunkra egyértelmű, hogy a hazaszeretet nem hagyhatjuk ki az alkotásainkból.

esz002Szapy: Ahogy változott a csapat felállása, mennyiben módosult a dalszerzés?
Zenekar:
A fő dalszerzők a kezdetektől fogva Zoli és Dávid, így az éppen aktuális felállás kevésbé volt befolyásoló tényező. Inkább az, hogy mindannyian fejlődünk, így újabb és újabb elemeket tudunk belevinni a dalainkba.

Szapy: Ha jól sejtem, most első a fellépés az Ismerős Arcok előtt. Onnan kezdve mi a további célkitűzés 2012-re?
Zenekar:
Rengeteg tervünk van. Ha lezajlik a koncert, felvételre kerül egy új nóta, amit a 2009-es akusztikus lemezünkről dolgoztunk fel újra. Ezt februárban fogjuk bemutatni, s ez a dal is kapni fog egy videoklipet. Ezen felül tavasszal a „Se tank, se fegyver” című számunkra is tervezünk egy zenei videót.

Koncerteket illetően ahová lehet, oda szeretnénk elmenni. (Várjuk a meghívásokat! :P ) Írjuk a dalainkat, próbálunk keményen, s ha lehetőségeink engedni fogják, akkor ez év folyamán szeretnénk egy 3 számos demót készíteni, de ezt már rendes stúdióban, nem házi körülmények között. Kopogtatni szeretnénk kiadókhoz, zenekarokhoz, koncerthelyszínekre, zenei cégekhez, hogy aztán egy 2-3 éven belül megjelenhessen az első Elfojtott Szavak stúdió lemez, hivatalos kiadásban, professzionális körülmények között.

Köszönjük a lehetőséget a beszélgetésre!

http://www.elfojtottszavak.hu
http://www.facebook.com/elfojtottszavak
http://rockerek.hu/elfojtottszavak

A zenekar eddigi felvételei letölthetőek a honlapjukról!

Szapy - 2012-01-09 (18:46)

Hozzászólások :
k-soft
@k-soft
2012.01.16. 11:41:24
Nos, megértük, hogy valaki Kárpátián (is) nevelkedett. :)

"k-soft"


Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4891)
2.Metallica (4856)
3.Ossian (3928)
4.Depresszió (3682)
5.Pokolgép (3676)
6.Nightwish (3623)
7.Kárpátia (3435)
8.Iron Maiden (3427)
9.Road (3331)
10.Rammstein (3286)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat