Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
a Livesounds bemutatja: A Tour For The Loud

a Concerto Music bemutatja: Nightwish World Tour 2020

a Concerto Music bemutatja: The Magical Tour 2020

a Livesounds bemutatja: Gotthard European Tour 2020

Three Tremors (Ripper Owens, Sean Peck, Harry Conklin) + Divided

[Tovább...]
Eluveitie - Päde \

Már negyedik alkalommal indul útnak a Neckbreakers Ball névre hallgató turné, mely féltucat kemény metalzenekart összefogva halad végig Európán, ezúttal érintve Budapestet is. Ezáltal idén is másodjára érkezik hazánkba a svájci zeneipar jelenleg minden bizonnyal legnagyobb exportjának is tekinthető Eluveitie. A folk-metal rajongók körében talán nem kell nagyon bemutatni őket, hiszen pár év alatt hamar megugrott népszerűségük. Ez is ráterrmettségüket bizonyítja. Nem csak a közeledő koncert, hanem a készülő új lemez és egyéb felmerült kérdésekből kifolyólag kerestem fel a zenekart, melyekre Päde válaszait olvashatjátok a folytatásban.

eluveitie02Szapy: Idén ti is részesei vagytok az Európát átszelő Neckbreakers Ball koncertsorozatnak. Hogyan jött ez össze? Esetleg előtte volt már tervetek az őszi-téli időszakra?
Päde:
Az igazat megvallva, nem terveztünk különösebben. Felkértek bennünket, s azt mondtuk: a pokolba is, miért ne vágnánk bele? Személy szerint szeretem pl. a Dark Tranquility-t, s még sosem volt alkalmam élőben látni őket. Nos, ezúttal lesz.

Szapy: A turnék során hogyan töltitek az időt (értem ez alatt az alváson kívül)?
Päde:
Néhányan közülünk igazi könyvmolyok, sokat olvasnak. Mások szeretnek körbenézni a városokban, beülni valahova egy kávéra, esetleg vásárolni indulnak. :)

Szapy: Világszerte koncerteztek, sok helyen jártok. Meg tudnád mondani, melyik az eddigi legvadabb élményetek, s merre történt?
Päde:
Minden kétséget kizáróan Indiát említhetném. Arra számítottunk, hogy talán párszáz ember érdeklődik majd irántunk. Mint kiderült, 25ezren voltak jelen. Ez az Assamban található Indiai Technológiai Intézet kulturális fesztiválján történt. Az egyetem vendégházában szállásoltak el bennünket, ami sokkal inkább hasonlított egy 'aranybörtönre' - biztonsági okokból (ezt mondták nekünk, naponta legalább húsz alkalommal hangzott el ez a mondat). Az egyetemi területen tiltották az alkoholt, így napokig ital nélkül kellett meglegyünk. A fellépés közben pedig egy kis zavargás tört ki, így a két órás műsorunkat kb. 45perccel hamarabb kellett megszakítani, s levonulni. Ráadásul közvetlen a színpad előtt 10 állig felfegyverzett (gépfegyver, golyóálló mellény, stb...) katona tartózkodott, őrült egy buli volt! Úgy vélem, lenne (még) mit mesélni az egészről.

Szapy: Több alkalommal jártatok már Magyarországon, akár klub- vagy fesztiválfellépésről van szó. Milyen benyomásotok van a helyekről, van esetleg kedvenc közülük?
Päde:
Mindig változó, nehéz meghatározni. De pl. az idei Rockmaratonos fellépésünkről készült felvételekből használtunk pár részletet a rendszeresen jelentkező ELU-TV adásunkhoz. Mindig jó érzés Magyarországon játszani, érdekes hely, őrült és mindig nagyon jó a közönség, s kifejezetten szépek a lámyok! :) A legjobb magyarországi fellépés számomra az idei Rockmaraton volt.

elu-padeSzapy: Készülőben az új nagylemez, Helvetios címmel. A zenekari blogot figyelve úgy látom, elég közel jártok a végeredményhez. Röviden elmondanád, ezúttal mire számíthatunk?
Päde:
Mondhatnám most sablonszerűen, hogy "Az eddigi legjobb Eluveitie lemez..." és hasonló dolgokat. Véleményem szerint a metal-irányzatok tekintetében valószínűleg a legváltozatosabb lesz. Maradunk a saját stílusunknál, de igyekeztünk nyitottabban hozzáálni. Úgyhogy nagyon várom a végeredményt, ahogy remélem, ti is. Sok kegyetlen gyors nép(zene)i dallam, melyet iszonyat nehéz eljátszani... Számomra talán a legnagyobb kihívás, mióta zenélek...

Szapy: A lemezfelvétel folyamatában szerinted mi volt a legnehezebb?
Päde:
Jelen pillanatban erre még nem tudok válaszolni. Térjünk vissza rá pár hét múlva....

Szapy: A zenétek elég összetett, a stílus tekintetében is. Nyolc embert összehangolni nem egyszerű, s vegyük még hozzá a hangszerek sokaságát. Mennyi gyakorlást igényel, hogy az egész jól működjön? Vagy ti is elsősorban az élő koncerteket tartjátok az együtt zenélés legjobb próbájának?
Päde:
Nos, igen, elég bonyolult. Egyszerű metal bandában soha nem is játszottam (vagyis de, csak az 20évvel ezelőtt volt), szóval nincs igazán viszonyítási alapom. Általában heti egy próbát tartunk, de lemezmegjelenés előtt ez megugrik, s akár heti négy is lehet belőle. A nyári időszakban viszont kevesebbet gyakorlunk, hiszen a fesztiválszezont éljük. Magam részéről a koncertezést részesítem előnyben, sokkal kielégítőbb, persze nagyobb a kihívás is. S néha mi is belebukhatunk :)

eluveitie01Szapy: A stúdióban általában jó a hangulat, legalábbis ha a csapat is olyan hozzá. Mi erről a véleményed? Szeretsz úgy dolgozni, vagy jobb ha mind külön-külön foglalkoztok a saját részetekkel, s tudtok kifejezetten csak arra koncentrálni?
Päde:
Alapjáraton külön rögzíti mindenki a rá eső részt, s tud arra fókuszálni. Szívesebben dolgoznék úgy többet, hogy együtt a csapat, de ez pénz kérdése is, hiszen úgy valószínű, hogy több időt kellene a stúdióban tölteni. Talán még ez is megvalósul egyszer.

Szapy: Várható kislemez vagy videoklip az új album megjelenése előtt, vagy majd csak azt követően?
Päde:
Egy video várható a lemez előtt - december végére (ez is) kiderül....

Szapy: Mint észlelhettük, számotokra is nagy öröm, hogy az Inis Mona nézettsége a youtube-on 10millió fölé emelkedett, s már a Thousandfold is több milliós számlálónál tart. Ennél mennyivel többet tudtok még elképzelni?
Päde:
Való igaz, az Inis Mona 10milliós nézettség fölött jár, a Thousandfold pedig a 4millióhoz közelít. Érdekes viszont, hogy az Omnos is közel 10millió kattintással bír, ami számunkra is hatalmas meglepetés volt. Nehéz youtube-hoz kapcsolódó számokban gondolkodni, sokkal inkább a szerencsén múlik, az interneten elég nagy a véletlenek esélye.

eluandfriendsSzapy: Zürich-ben zárjátok az évet, méghozzá az 'Eluveitie & Friends' névre keresztelt fesztivállal. Mesélnél nekem egy kicsit erről az eseményről? Pl. honnan ered az ötlete, mi alapján válogattátok össze a fellépőket?
Päde:
Alapjában véve egy spontán ötlet volt. Szeretnénk egy ilyen jellegű, évente ismétlődő rendezvényt, a Coroner zenekarbeli barátainkkal indítjuk el. (Megemlíteném, a gitárosuk, Tommy Vetterli a stúdiójában épp a mi felvételeinken dolgozik.) További fellépőként pedig jelen lesz a Korpiklaani, a Powerwolf, az Excelsis és a Blutmond (2 svájci zenekar, szintén barátaink). Nagyon várjuk már, s ha jól sikerül, akkor jövőre megismételhetjük.

Szapy: S mi várható 2012-re? Illetve mit üzensz a rajongóknak, a jövő évre vonatkozóan is?
Päde:
A szokásos módon? Na ne...
- 2012-ben jobbára turnézni fogunk. Nagy eséllyel ez lesz a zenekar történetének legintenzívebb éve.
- A rajongóknak: Legyetek elég bátrak a szívetekre hallgani, s azt tenni, amit szeretnétek. A saját életetekről van szó, élvezzétek ki minden percét. Maradjatok meg az életszemléleteteknél, cselekedjetek annak fényében, még ha a környezet/gazdaság ellene játszik is jelenleg. Köszönök nektek mindent, s kívánom a legjobbakat.
- Magunknak: Remélem 2012-ben rengeteg fantasztikus élménnyel gazdagdhatunk a turné során, s megismerhetünk jó arcokat. Jó lenne olyan országokban is játszani, ahol még sosem jártam. S legvégül, de nem utolsó sorban persze maradjunk egészségesek :)

http://eluveitie.ch

Akit érdekel, az angol nyelvű alapot itt olvashatja:
thunderside.blogspot.comSzapy - 2011-10-26 (12:14)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4891)
2.Metallica (4856)
3.Ossian (3928)
4.Depresszió (3682)
5.Pokolgép (3676)
6.Nightwish (3623)
7.Kárpátia (3435)
8.Iron Maiden (3427)
9.Road (3331)
10.Rammstein (3286)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat