Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Lowland Fest 2024

XXX. Rockmaraton

S8 Underground Club

[Tovább...]
Flat Earth Society (B) - A38 Hajó (2013.10.07.) \

Flat Earth Society (B) - A38 Hajó (2013.10.07.)A túlzás nélkül zseniális polihisztor, építész-zenész-zeneszerző-producer, Peter Vermeersch 1999-ben alapította Flat Earth Society (egy valóságosan is létező okkult-áltudományos szervezet, a Lapos Fölt Társaság paródiája) Európa egyik legsúlyosabb modern bigbandje. Vermeersch, aki nem mellékesen a kultikus belga rockzenekar, a dEUS első lemezének producere is volt, a Flat Earth Society zeneszerzőjeként, szellemi vezetőjeként és agytrösztjeként nem ismer műfaji megkötöttségeket: a klasszikus szving éppúgy pillére a FES muzsikájának, mint a speciális belga utcazenei hagyomány, a HaFaBra, a kortárs free jazz vagy a ska. A változatosságot jól jellemzi, hogy a FES Tooth Thielemansszal éppúgy együttműködött, mint Mike Pattonnal, Jimi Tenorral vagy Uri Canie-nel. „Szerintem a tiszta jazz unalmas és ártalmatlan. Én a korcs ivadékait szeretem” - mindja az A38 Hajó blogjának adott interjújában Vermeersch, és a Flat Earth Society zenéje pont ilyen „korcs ivadék”: elszabadult szólók, vad szvingek, fúvósokon előadott kegyetlen metál, bonyolult kortárs zene, tangó, sanzon, ska és reggae – minden, amihez csak hozzá lehet nyúlni, és persze arannyá lehet varázsolni.

A határtalan bigband minden bizonnyal elsöprő erejű A38-as koncertje a jelképes 13-as szám jegyében zajlik majd: 13 évvel az első lemez megjelenése után, 2013-ban a tizenharmadik nagylemezét jelenteti meg a Flat Earth Society, Európa egyik legütősebb bigbandje.

A zenekar tagjai
Stefan Blancke: harsona
Benjamin Boutreur: altszaxofon
Berline Deman: basszustuba
Luc van Lieshout: trombita
Bart Maris: trombita
Michel Mast: tenorszaxofon
Marc Meeuwissen: harsona
Kristof Rooseuw: bőgő
Peter Vanderberghe: billentyűsök
Bruno Vansina: baritonszaxofon
Teun Verbruggen: dob
Peter Vermeersch: klarinét, szöveg
Pierre Vervloesem: gitár
Wim Willaerl: tangóharmonika, ének
Tom Wouters: klarinét, vibrafon

Lemezek
13, 2013
Answer Songs, 2009
Cheer Me, Perverts!, 2009
The Oyster Princess, 2007
Psychoscout, 2006
Isms, 2004
Heliogabal, 2003
The Armstrong Mutations, 2003
Trap, 2002
Minoes, 2002
Larf, 2001
Bonk, 2000
Live at the Beursschouwburg, 2000

Hivatalos honlap
http://www.fes.be/
Facebook
https://www.facebook.com/FlatEarthSoc

Az előzenekar, az Úzgin Űver 1991 tavaszán alakult Kecskeméten. Nevük egy mongol eredetű helységnév, ahol ősi, kultikus temetkezési területet tártak fel. (A név jelentése valószínűleg: vízben szegény terület, szegény aratás.)

Zenéjüket általában a világzenei stílus meglehetősen pongyola köntösébe szokták bujtatni, holott e műfajon belül is igen egyedinek mondható. Nem alkalmazható zenéjükre a „népzene” kategória sem. Zenéjük nem a hagyományos népzene, de annak autentikus dallam- és ritmusvilágából merít egy sajátságos zenei közegbe illesztve, melyben megtalálhatók a tradicionális és a modern kor hangszerei is. A zenéjük nehezen definiálható, a hazai világzenei stílust gyakorló együttesek egyikéhez sem hasonló. Nem a hagyományos receptet követik, ahol egy már létező tradicionális népzenét ültetnek át egy másfajta közegbe, nem beszélhetünk zenei „átiratokról”. A kiindulópont mégis a hagyományos népzene, azok dallamai, ritmusai egy saját megfogalmazásban, mind a zenei jelleget, mind a hangzásvilágot beleértve egy sajátságos világot formáznak. A Kárpát-medencei és balkáni dallamok vegyülnek mongol, török, iráni, örmény, kínai és más ázsiai népek zenéinek jellegzetességeivel, s ezek keverednek modern zenei hangzásokkal, egészen a jazz, a progresszív rock, az ambient, a dub vagy a breakbeat elemeiig. Zenéjük alapvetően instrumentális, az emberi hangok is „hangszerként” jelennek meg zenéjükben, úgy mint a doromb- vagy torok-ének.

Az albumok egyedi, sajátságos, egységes hangulattal rendelkeznek, mindegyikük egy szerkesztett, tudatos kompozíciót tükröz. A korai időszakban a progresszív rockzene, később pedig egyre inkább az elektronikus hangzás kerül előtérbe zenéjükben.

Tagok
Farkas Marcsi: hegedű, ének
Majoros Gyula: fúvósok, doromb, ének
Homoki Péter: gitár, ütősök, elektronika
Háry Péter: basszusgitár
Sebestyén Péter: dob

Flat Earth Society (B)
Úzgin Űver
2013. október 7., hétfő 19:30
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), vagy személyesen az A38 Hajón. A koncert előtt 18 órai kezdettel dokumentumfilm-vetítés a török jazz történetéről: Batu Akyol filmrendező filmje, a Jazz in Turkey. (A vetítésre a belépés díjtalan, de előzetes helyfoglalás szükséges ezen a linken: http://www.a38.hu/hu/program/jazz-in-turkey-filmvetites ).

A38 – Jegyvásárlás
http://www.a38.hu/hu/program/flat-earth-society-be-uzgin-uver-hu

Szapy - 2013-10-04 (01:42)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4859)
2.Metallica (4820)
3.Ossian (3899)
4.Depresszió (3649)
5.Pokolgép (3644)
6.Nightwish (3591)
7.Kárpátia (3405)
8.Iron Maiden (3391)
9.Road (3302)
10.Rammstein (3267)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat