Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Lowland Fest 2024

XXX. Rockmaraton

S8 Underground Club

[Tovább...]
Lydia Lunch - A38 (2013.12.08.) \

Lydia Lunch - A38 (2013.12.08.)Lydia Lunch, a New York-i no wawe színtér nagyasszonya kulcsszerepet játszott a nyolvanas-kilencvenes évek posztpunk mozgalmában. Énekesnőként, színésznőként, spoken word előadóként, iró-költőként - és, meglehetősen szabados hangvételű önéletrajza alapján, nem utolsósorban: nőként - lényegében a korszak minden jelentős művészét ismerte és dolgozott együtt velük, Thurston Moore-tól Henry Rollinson át William Burroughsig, Hubert Selby Jr-ig vagy az Einstürzende Neubauten tagjaiig. Lunch legutóbb megjelent, Retrovirus című lemeze egy viharos best of-koncert élő felvétele a legendás Knitting Factoryben a Swans és a Sonic Youth egykori tagjaival. A művésznő e lemez európai turnéja alkalmából érkezik az A38 Hajóra, hogy pályafutása során először lépjen fel Magyarországon.

Lydia Lunch, Kim Gordon mellett a nyolcvanas-kilencvenes évek New York-i posztpunk-nowave hullámának legfontosabb, központi alakja volt, a központi kifejezést szó szerint értve, irodalmi, zenei, közéleti és mit szépítsük, szexuális értelemben is. Zseniálisan megírt, ugyanakkor rendkívül szókimondó önéletrajzaiból egészen gazdag és elképesztően szabados életút bontakozik ki: egy Lydia Lunch-koncert a lehető legpontosabb lenyomata a New York-i punkrock underground történetének.

Az eredetileg Lydia Anne Koch-ra keresztelt lány tizenhat évesen került New Yorkba, és azonnal bekerült a helyi művészkommunákba – a Lunch, azaz Ebéd név is itt és ekkor ragadt rá, mert gyakran kényszerült arra, hogy meglovasítsa lakótársainak ennivalóját. Évekkel később, befutott művészként ezt úgy viszonozta, hogy hatalmas vacsorákat rendezett művésztársainak – ezekből egy kötetre valót pár éve szakácskönyvként is kiadott.

Egészen fiatalon alapította meg Teenage Jesus and the Jerks nevű zenekarát, ami rövid működése ellenére a no wave színtér alapvető fontosságú, iránymutató együttese lett – bármilyen no wave válogatás elképzelhetetlen lenne legalább egy TJATJ-szám nélkül. Lunch később filmszerepeket vállalt, aztán a spoken word felé fordult. Elképesztő mennyiségű együttműködésének zöme is a spoken wordnek köszönhető: William S. Burroughsszal, Henry Rollinsszal, Hubert Selby Jr-ral, a Psychic TV tagjaival, és még sorolhatnánk.

Nehéz felsorolni a fantasztikus karrier legfontosabb állomásait: annyi biztos, hogy Lydia Lunch művész- és zenésztérsai között ott van Thurston Moore, Kim Gordon, Nick Cave és a Birthday Party, Omar Rodriguez-Lopez, az Einstürzende Neubauten, Marc Almond, megannyi fantasztikus név.

Aztán a 2010-es években Lydia Lunch egyre inkább érett, nagyszabású, összegző lemezeket jelentetett meg: ilyen volt a Big Sexy Noise nevű zenekarával kiadott azonos című lemez, amin varázslatos kavargásban vonult fel mindaz a zenei hatás, ami Lunchot pályafutása során érte: art-rock, posztpunk, koszos funk, varieté, spoken word és rap, Brecht és Lou Reed. Az eddigi életművet pedig valóban megkoronázza az idén megjelent Retrovirus, amit a Sonic Youth és a Swans tagjaival vett fel. Voltaképpen egy sajátos hangvételű best of-ról van szó, amit egyetlen koncerten adott elő a no wave kultikus templomában, a Knitting Factoryben. A kegyetlen, koszos hangzású, de elképesztően energikus album gyönyörű ívet húz a TJATJ-klasszikus, a mindössze 30 másodperces Red Alerttől Alice Cooper 12 perces excentrikus rockszimfóniájáig, a Black JuJuig. Lydia Lunch és a Retrovirus koncerte minden bizonnyal katartikus élmény lesz, ami a lehető legautentikusabban idézi meg a New York-i posztpunk szellemét.

A zenekar tagjai
Lydia Lunch: ének
Weasel Walter: gitár
Tim Dahl: basszusgitár
Bob Bert: dob

Szólólemezek
Retrovirus, 2013
Trust the Witch, 2011
Flood Staints, 2010 (Juan Azulayjel)
Big Sexy Noise, 2009
Smoke in Shadows, 2004
The Devil's Racetrack, 2000
Matrikamantra, 1997
Universal Infiltrators, 1994
Transmutation, 1994 (Rowland S. Howarddal)
POW, 1992
South of Your Border, 1991 (Emilio Cubeiróval)
Conspiracy of Women, 1990
Our Fathers Who Aren't in Heaven, 1990 (Henry Rollinsszal és Hubert Selby Jr-ral)
Honeymoon in Red, 1987
Hard Rock, 1984 (split Michael Girával)
The Uncensored, 1984
13 13, 1982
Queen of Siam, 1980

Hivatalos honlap: http://www.lydia-lunch.org/

A Wattican Punk Ballet nevű örmény geg-tánc-punk duó székhelye egyrészt Moszkva és Jereván, másrészt Budapest. Tagságát két testvér alkotja, Karen, a férfi, és Gaja, a nő, vagyis az a két Arutjunján testvér, akik felénk leginkább a legendás örmény pszichedelikus folk-rock zenekar, a Deti Picasso két oszlopaként vált ismertté. Zenéjükben megannyi különös elem keveredik izgalmas és lenyűgöző egységgé: találunk benne pszichedelikus rockot, táncos punkot, eltorzított és kiforgatott pop hatásokat, valamint színpadi megjelenésükben szinte színházi megoldásokat, húzásokat. Gaja és Karen a duó-formációra szabott zeneszerzési, előadási és kreativitási határait feszegetik.

A duó bátran és ezer színben vegyíti a nyers erőt, a funky diszkó ritmusokat és a kaukázusi zenei hatásokat elképesztő energiájú koncertélménnyé. Szinte minden egyes számban más és más hangszeren játszanak, hol gitáron, hol billentyűs- vagy ütőhangszeren, olykor felvett loopokat, vagy ritmustöredékeket használva fel abból a célból, hogy minél dinamikusabb és sokszínűbb showt valósítsanak meg.

A zenekar tagjai
Gaja Arutjunján: ének, gitár, dob, billentyűs hangszerek
Karen Arutjunján: gitár, dob, elektronikus hangminták

Lemezek
Playground, 2013

Hivatalos honlap: http://watticanpunkballet.com/
Facebook: https://www.facebook.com/watticanpunkballet

Lydia Lunch's Retrovirus (USA)
Wattican Punk Ballet
2013. december 8., vasárnap 20h
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Koncertterem
Belépő: 3000 Ft, elővételben: 2500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

A38 - Jegyvásárlás
http://www.a38.hu/hu/program/lydia-lunch-s-retrovirus-us-wattican-punk-ballet

Szapy - 2013-11-27 (19:40)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4859)
2.Metallica (4820)
3.Ossian (3899)
4.Depresszió (3649)
5.Pokolgép (3644)
6.Nightwish (3591)
7.Kárpátia (3405)
8.Iron Maiden (3391)
9.Road (3302)
10.Rammstein (3267)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat