Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Brainstorm: Midnight Ghost Tour 2019

Dinamit koncert

Within Temptation

Pro-Pain, Don Gatto, Hemlock, Stonedirt

Alestorm, Skálmöld - Skalstorm Tour 2018

[Tovább...]
Ossian - Egyszer az életben \

Itt van az ősz, itt van újra, szép mint mindig énnekem – írta anno Petőfi a versében. Szép is lehet az ősz, az Ossian rajongói számára. Szerintem meg sokan örülnénk, ha csak legalább oly gyakran kapnánk fizetésemelést, ahogy új Ossian lemez jelenik meg. Hiszen a jól bevált séma szerint mint minden évben, az Ossianosok nemzetközi találkozója előtt egy-másfél hónappal előrukkolnak egy vadonatúj nagylemezzel, mely eddigi tapasztalataim alapján nagy örömére szolgálhat egyes lemezboltoknak is. Működik. De meddig? Kíváncsi lennék, mi lenne, ha csak ’egyszer az életben’ a bevált módszerektől eltérően valami meglepetés is jönne? Vagy felénk jobb, ha maradunk a kaptafánál?

ossian2009Nem csak nagy múlttal rendelkezik az Ossian, hanem 2009-re is megjelentetett annyi albumot, hogy lassan versenybe szállhat a legtöbb lemezt kiadott magyar zenekar címért. Esélyes, hiszen rajtuk kívül nem sokat lehet sorolni (rövid időtartamra nézve akad mondjuk egy Zámbó Jimmy, meg ott vannak a Nagyecsedi Fekete Szemek, de azokat felejtsük el gyorsan), a rockzenei teret nézve szóba jöhet az Edda, LGT, s talán még a Bikini, valamint a könnyűzenénket nemzetközileg is elismerten képviselő Koncz Zsuzsa. S tegyük hozzá, ennyi kiadványnál folyamatosan csúcsminőséget hozni egyrészt lehetetlen, másrészt elkerülhetetlen, önmagunk ismétlése is. Paksi Endre és csapata ismét tett egy próbát, s amennyire (negatív értelemben) elfogultan álltam a dologhoz, annyira meg is lepődtem. Sose voltam rajongó, nem tudok egy lemezt se kiemelni, hogy annyira bejött volna, kizárólag dalokat. Nem tudom fejből a munkásságukat, de nem is idegen. Sőt, leginkább csak élőben volt szerencsém hallani őket. Elkerülhetetlen, hiszen mégis csak egyik legrégebbi hazai metalbandánkról van szó, kik kivívták a nagyközönség szeretetét, tiszteletét. Nézzük csak meg jól, hány manapság huszon- és harmincas éveiben járó ember kezdett ismerkedni a stílussal az Ossian révén, s mennyi ifjonc kezdi most azzal, akár a nagyobbak javaslatára, ill. példáját követve? Ennek is van oka. Az új album pedig pont ilyenre sikerült, erre kiválóan alkalmas.

ossian20092Szó nincs világmegváltó újdonságról, változtatásokról, hiszen csak a jó öreg Ossian az, amit kapunk rajta, első taktusokból is felismerhető. Sőt, nincs olyan dal a kiadványon, melyről ne lehetne egyértelműen megmondani, melyik zenekartól származik. A jól bevált zenei alapokra építve igyekeznek mégis valami újat összehozni. Gondoljunk csak bele, ha csak húsz éves zenei pályafutást figyelembe veszünk, akkor mi újat lehet még mutatni? Mindezt figyelembe véve, a lemezt meghallgattam,s őszintén szólva, egy rossz szavam nem lehet az egészre. A zenei része továbbra is korrekt, ahogy illik, legalább olyan, mint amit el is vártunk tőlük. S itt lehet áttérni a szövegvilágra. Oda is mindig új és új téma kell, de mégis honnan és mi? Az élet adja a lehetőségeket, csak jól fogalmazni kell tudni. A bonyolultság sosem jellemezte az Ossiant, most se kell attól tartani, hogy 3-4 oldalnyi szöveget sűrítenek egy dalba, hogy érthetetlen, vagy egyáltalán csak nehezen megjegyezhető. Nem ám, fölöttébb egyszerű, szerencsére a dallamhoz igazodó, könnyen tanulható, sőt, akár még fülbemászó is. Az összes dal ilyen, azaz egy kivétellel. Az instrumentális. Ugyanis felkerült egy Brahms – V. magyar tánc feldolgozás is. Igen, pont az a szerzemény, amit már ki tudja hányan játszottak el, de azért ők is megpróbálták. Érdekes a hangzása, kicsit erősebb a mély a kelleténél a többi hangszerhez képest, de kíváncsi lennék, ezt koncerten mennyire tudják előadni, az lenne a gyönyörű. Maga az ötlet egyébként teljesen jó, úgy ahogy van, ilyen is kell időnként. S a többi 11 nótát figyelve azt kell észrevegyem, mit sem vesztettek lendületükből, ez bizony még mindig az a jó öreg Ossian, mondhat bárki bármit. Első percétől az utolsóig. Egyből kiszúrható pár slágergyanús dal, megemlíteném itt a ’Külvárosi álmok’-at , ’Egy tökéletes nap’-ot, a lassabbak közül pedig a címadó dalt: ’Egyszer az életben’ . De nem lepődnék meg, ha koncerteken a pihentető részre a ’Holnaptól minden más’ lesz a közönség’ kedvence. Összességében kaptunk 12 felvételt, afféle éves rendszeresített Ossian-dózisnak, de meglepő módon nem feltétlen az ipari munkásság érződik rajta, hanem az is, hogy él a banda és éltetni akarják, foglalkoznak vele. Amíg tudnak valamit beleadni, meg is teszik. A maga módján teljesen korrekt, értékelhető, viszont a munkásságukat tekintve azért ennél tudnak jobbat is – az elmúlt éveket figyelembe véve viszont mindenképp pozitív. Ettől még én se leszek rajongó, továbbra sem, de végig tudtam hallgatni – az is eredmény. Sőt, aki most ismerkedne a zenekar munkásságával, s elsőre ez kerül a kezébe, nem pedig egy korai lemez, akkor sem dönt rosszul. Újszülöttnek minden új alapon tekintve akár innen is lehet kezdeni, bár nem ugyanaz, de talán visszakacsint benne a banda régi fénye…

egyszerazeletbenOssian : Egyszer az életben


01. Vadászik a vér
02. Külvárosi álmok
03. Egy tökéletes nap
04. Egyszer az életben
05. Fegyver és töltény
06. Fényév távolság
07. Csak egy rockzenekar
08. Kiáltunk az égre
09. Mindenki egyért, egy mindenkiért
10. V. Magyar Tánc (instrumentális)
11. A játék neve
12. Holnaptól minden más
Értékelés:
10/7

http://ossian.hu


Szapy - 2009-10-01 (17:32)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4895)
2.Metallica (4860)
3.Ossian (3935)
4.Depresszió (3698)
5.Pokolgép (3689)
6.Nightwish (3630)
7.Kárpátia (3438)
8.Iron Maiden (3436)
9.Road (3350)
10.Rammstein (3293)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat