Gire logo


(B-J)
Basszus - Hermann Balázs
Szinti, stb. - Kátai Tamás
Gitár, ének - Kónya ZoltánA zenekar 1995-ben alakult Makón, a következõ felállással:

Jáksó Imre - ének
Kónya Zoltán - gitár
Rozsnyai Tamás - gitár
Igaz István - basszusgitár
Borbás Gábor - dob

1996 szeptemberében rögzítették elsõ demójukat "On dist." címmel. A thrash/death/extrém metal alapú demo felvétele után csatlakozott a zenekarhoz Kátai Tamás billentyûs, aki az experimentális black metalt játszó Thy Catafalque tagja is. A szaklapokban megjelenõ kedvezõ kritikák hatására 1997 õszén a Gire országos turnén vehetett részt a budapesti Intense társaságában. Közvetlenül a turné elõtt (1997 augusztusában) a basszusgitárosi poszton változás állt be: Igaz István helyét Hermann Balázs vette át.

Idõközben a tagokban egyre erõsödött a vágy egy, az addiginál ösztönszerûbb, kifejezõbb, különlegesebb zenei irány felé, ami áldozatokkal járt: Jáksó Imre énekes (1998 februárjában), majd Borbás Gábor dobos (1998 júniusában) szakított a zenekarral. Ez jelentõsen lelassította és megnehezítette az elõrehaladást, lévén új emberek nem érkeztek a helyükre.

1999 decemberében megjelent az "Energire" címû második demo hét dallal, majd 2000-ben a Hét madár címû egyszámos anyag. Ezután egy kis idõ erejéig angol nyelvre váltott a zenekar és olyan hangszerekkel kísérleteztek, mint a konga, a darbuka vagy a didgeridoo. Az eredmény a 2002-ben megjelenõ Metabiosis demo és a címadó dalra készült videoklip.

2003-ban Rozsnyai Tamás gitáros/énekes kilépett a Gire-ból, ami így trióvá olvadt. Ebben a felállásban rögzítették a következõ, ötödik anyagukat (V), ahol vendégszerepelt Lédeczy Lambert énekes az Ahrimanból, illetve Bíró Anita hegedûs. A zenekar 2004-ben fellépett a Soulfly vendégeként a Petõfi Csarnokban, ebbõl fellépésbõl klip is készült az Eocén Expressz dalra. Még ebben az évben kijött a Nádak, erek demo, ezúttal Sarkadi Judit énekesnõ közremûködésével. Errõl a dalról szintén készült egy videoklip.

2005-ben fellépés a Katatonia elõtt és MetalMania Fesztiválon Budapesten. Balázs Skóciába utazik, helyette Patkós Péter (Gõzerõ, Hitemp) ugrik be, ez a beugrás azóta is tart. Elõtte azonban az együttes megkezdte októberben az elsõ album felvételeit a békéscsabai Elysion Stúdióban. Az egyszerûen Gire címet viselõ album tizenegy dalt tartalmaz, erõsen alapozva a régi dalokra, néhány új szerzeménnyel és egy Necropsia-feldolgozással kiegészítve, több, mint egy órában. Vendégként pedig újra itt van Rozsnyai Tamás, Lédeczy Lambert, Bíró Anita és Sarkadi Judit, valamint Tóth Ágnes (The Moon And The Nightspirit) hegedûn. A szerzõi kiadású, digipack formátumú album 2007 februárjában jelenik meg a Negative Art és a Firebox terjesztésében.

Közben a zenekar játszott a II. MetalMania Fesztiválon a Nagyszínpadon, olyan bandák elõtt, mint a Nevermore, az Anathema, a Soilwork vagy a Therion. Az albumhoz pedig elkészül az elsõ klip, Az õzek futása, majd a második, a Necropsia '94-es Trans Expressének feldolgozása. Az album kiadása elõtt még az A38-on játszik a Gire az Ektomorf elõtt, majd szerepel a finn Firebox kiadó Firesampler #5 válogatásalbumán olyan nagyszerû formációkkal, mint a Jesu, a Red Harvest vagy a Watain.

A Gire 2007 szeptemberében feloszlik Zolcsi motivációvesztése és a tagok földrajzi szétszóródása miatt. Kátai Tamás a Thy Catafalque-ban folytatja, Balázs pedig Skóciában zenél tovább.


Albumok :

On dist. (1996)
Gire - On dist.1.Csak én... 
2.Elégedetlen 
3.Álomban 
4.Önpusztítás 
5.Jenny 
Energire (1999)
Gire - Energire1.Törjön testünk! 
2.Kettős tűz 
3.Harmadnapon 
4.Földfordulás 
5.Holdhattyak 
6.Nyártáj 
7.A Teremtés és a Tisztaság 
Hét madár (2000)
Gire - Hét madár1.Hét madár 
Metabiosis (2002)
Gire - Metabiosis1.Aranyhajnal 
2.Metabiosis 
3.Seven birds 
4.Nightabyss 
V (2003)
Gire - V1.Eocén Expressz 
2.Bábel 
3.Aranyhajnal 
Nádak, erek (2004)
Gire - Nádak, erek1.Nádak, erek 
2.Propaganda (Sepultura) 
Gire (2007)
Gire - Gire1.Zöld zivatar 
2.Aranyhajnal 
3.Hét madár 
4.Éjmély 
5.Az őzek futása 
6.Törjön testünk! 
7.Bábel 
8.Eocén expressz 
9.Nyártáj 
10.Trans express (Necropsia) 
11.Nádak, erek 

Kedvencek közé jelölték : 80
Árva zenekar profil
Hozzászólások :
apolo
apolo
2011.10.16. 11:16:51
Zseniális és egyéni magyar zenekar volt,kár hogy vége,több albumuk is megvan és kétszer volt szerencsém élőben is látni őket.Aki valami különleges,egyéni és hangulatos metal zenére vágyik,mindenképpen nézzen utánuk.És a kvázi folytatás,a Thy Catafalque még jobb!

*módosítva: 2012-05-02 19:17:09
 

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0086 s