Meat Loaf logo

Életpályája

Meat Loaf Orvis Wesley Aday rendõr és Wilma Artiel Hukel iskolai tanár elsõszülött gyermeke. Apja alkoholista volt és Meat Loaf ezért sokszor és szivesebben töltötte az idejét nagyanyjánál, Charlesee Norrodnál. Gyerekkora nem volt felhõtlen. Középiskola után nem vették fel katonának, mert színvak volt. Látása egyre romlott amig kórházba nem került, ahol sikerült segíteni rajta. Késõbb önálló életet akart kezdeni, elege volt otthoni zûrjeibõl ezért ellopta apja hitelkártyáját és Los Angelesbe költözött ahol tizenévesen egy night club kidobófiuja lett. Nem sokkal késõbb anyja meghalt és visszament elkérni az örökséget, de apja rátámadt egy késsel. Kishíján komoly sérülés lett belõle. Meat Loaf végül megkapta az anyja után járó örökséget és Dallasban bérelt egy lakást és három és fél hónapon keresztül elszigetelte magát. Végül egy barát megtalálta õt és közösen vettek egy autót Californiában. Los Angelesben sikerült annyi pénzt keresniük, amibõl felvették elsõ dalukat és megalakult a Meat Loaf Soul zenekar. Rögtön három szerzõdést ajánlottak neki fel, de Meat Loaf egyiket sem tartotta megfelelõ ajánlatnak. A Meat Loaf Soul elsõ fellépése Harrington Beachen volt a Cavé szórakozóhely megnyitásánál. Késõbb megismerkedett a Hairbõl Stoney Murphyvel, akivel duettet énekelt és megszületett elsõ lemezük Stoney & Meat Loaf címmel. A lemez a 30. lett az R&B listán és 71-ik volt a Billboard Top 100 listán. A sikerek lecsengése után Meat Loaf visszautasította a Hairban való szereplést és felvételizett a More Than You Deserve címû darab egyik szerepére és a meghallgatáson találkozott elõször Jim Steinmannal. Ez a találkozás mindkettõjük számára egy felejthetetlen pillanat volt és egy olyan sorozatot indított el, amelynek köszönhetõen Meat Loaf világsztár lett.


The Rocky Horror Picture Show

1973 telén Meat Loaf meghívást kapott, hogy szerepeljen az akkor szinpadra írt, The Rocky Horror Picture Showban, amit késõbb filmvászonra vittek. Meat Loaf meggyõzte az Epic Recordst, hogy forgassanak le vele négy videoklipet ( "Bat Out Of Hell", "Paradise By The Dashboard Light", "You Took The Words Right Out Of My Mouth" and "Two Out Of Three Ain't Bad".) Ezután Lou Edlert, a Rocky Horror Picture Show producerét is sikerült rábeszélni, hogy tegye be a film végére a Paradise By The Dashboard Light címû klipet. A film elkészült és sikert aratott. Jim fantáziát látott Meat Loafban ezért közös munkáhra hívta Õt.


Bat Out Of Hell I.

Meat Loaf otthagyta a színházat és csak énekesi karrierjére koncentrált. 1972-1974-ig sikertelenül csinálta a Bat Out Of Hell elnevezésû kisebb fellépéseit. Nem sokkal késõbb beugró színészként szerepelt a Lampoon Show címû Broadway darabban és megimserkedett Ellen Foleyval, akit meghívott vokalistának a Paradise By The Dashboard Light címû dalhoz. Miután a Lampoon Show véget ért a Brodway-n, Meat Loaf és Steinman több idõt fordítottak egy új lemez elkészítésére, de mindegyik óriás-lemezkiadóvállalat elutasította õket, mert zenei stílusuk nem illett az akkori zenei normáknak. Nem vesztegették az idõt és Todd Rundgrennel, aki gitározott és vokálozott, felvették a Bat Out Of Hell dalait. Sorra járták a lemezkiadókat, mígnem a Cleveland International Records kockáztatott és 1977. október 21-én kiadta a Bat Out Of Hellt. Elsõ koncertje Chicagoban volt, ahol a közönség ellenségesen fogadta Õt, de a koncert végére, hatalmas sikert könyvelhetett el magának. 1978 januárjában egy bostoni zenei díjátadó gálája meghozta Meat Loaf számára az igazi sikert. Zsabós ingében és Leslietõl kapott piros kendõjével a kezében valami olyat énekelt, amitõl a közönség állva tombolt. És ekkor nagy dobásra szánta el magát. Bár nem volt mûsoron, mégis elénekelte élõben a Bat Out Of Hellt. Kis idõ elteltével már stadionokban játszottak tízezrek elõtt. A turnét hatalmas siker övezte, mígnem Torontoi koncertjén leesett a színpadról és eltörte a lábát, ezért le kellett mondani a turnét. Meat Loaf kokainhoz nyult és idegösszeomlást kapott, majd öngyilkossággal fenyegetõzõtt, hogy leugrik egy New York-i toronyház ablakából. 1978-ra Meat Loafnak sikerült kilábalnia a nehézségekbõl és feleségül veszi Leslie G. Edmondst. A Bat Out Of Hell lemezbõl világszerte 37 millió darabot adtak el, csak Angliaban 2,1 milliót! Meat Loafnak sikerült leszoknia a drogokról. A lemezzel Meat Loaf tiszteletet parancsolt magának a kritikusok szemében.


A 80-as évek

1980-ban Jim Steinmannal elkészült a Dead Ringer címû lemez. Új menedzsert kapott Meat Loaf, aki segítette megszervezni a koncert helyszíneit. Azonban a turnét le kellett mondani, mert az összes pénzt felemésztette a lemezfelvétel és utómunkálat. Az album kiadását átvette a CBS (Sony) lemezkiadó. Ekkor nem várt pillanat következett be, Meat Loaf hangja elment. Pihenõt kért a lemezkiadótól ami három évre húzodott el. A kiadó és a hitelezõk 50 millió dollár kártérítést kértek számon tõle. Meat Loaf ezidõalatt teljesen csõdbe ment. Megpróbált kilábalni a bajból és 1983-ban (Steinman nélkül, hiszen Õ akkor Bonnie Tyler karrierjét segítette) saját dalaiból elkészíti a Midnight At The Lost And Fund címû lemezt, amely mérsékelt sikert arat. 1984-ben Meat Loaf angliában vette fel a Bad Attitud címû albumot, melyen két Steinman dal szerepelt. Ez az album se hozta meg a hozzá fûzött reményeket. A végsõ csapás meat Loaf számára 1986-ban következett be. Elkészült a Blind Before I Stop címû lemez, de a szövegíró minden dal alá tánclépéseket iktatott be, így az album elvesztette jellegét és kudarcot vallott. Meat Loaf Jim Steinmannal való kapcsolata is megromlott, ráadásul ismét anyagi csõdbe került. Visszament Dallasba, hogy meglátogassa apját. Otthon megdöbbentõ kép fogadta. Megnyomorodott apja egy újságcikkekkel és lemezekkel teli szobában élt. Hosszú beszélgetések után kibékült apjával, majd megfogadta hogy új életet kezd.


Bat Out Of Hell II. Back Into Hell

Meat Loaf 1990-ben összeszedte magát és felkereste régi barátját, Jim Steinmant. A találalkozás eredménye, a 1993-ban megjelent Bat Out Of Hell II. címû album megszületése lett. A lemez összes dalát Jim Steinman írta és zenésítette. Az elsõ kislemez, az I'd Do Anything For Love címû dalból készült, amibõl 15 millió darabot adtak el, és 28 országban került fel a toplisták elsõ helyére. A dalban a vokalista Mrs. Loud volt, vagyis Lorraine Crosby, aki Meat Loaf és Bonnie Tyler mellett is vokálozott. 1994-ben Meat Loaf 2 Grammy-díjat kap, de sajnos az átadó gálán nem énekelhette el a dalt. A baseball bajnokságon élõben énekelt el két dalt a legújabb lemezérõl, amit nagy megtiszteltetésnek tartott az életében.


90-es és 2000-es évek

1995-ben megjelent hetedik albuma Welcome To The Neighborhood címmel, ami Angliában és az Egyesült Államokban is platinalemez lett. A korong legsikeresebb dala, az I'd Lie For You, amit Patti Russoval énekelt, aki azóta is Meat Loaf vokalistája. 1998-ban Andrew Lloyd Webber és Jim Steinman közös musicaljében, a Whistle Down The Wind-ben kapott egy dalt. Megszületett a Kiss Is A Terrible Thing To Waste amelyben Bonnie Tyler volt a vokalista és a UK listán a harmadik helyet foglalta el. Megjelent a The Very Best Of Meat Loaf dupla cd-s válogatásalbum, melyen eddigi legnagyobb slágerei kerültek fel, köztük bónuszként a Bonnie Tyler-es duett. 2003-ban jelent meg a következõ nagylemez Couldn't Have Said It Better címmel. Az album az egész világon hatalmas sikert arat a Brit toplistán a negyedik helyre került.


Napjainkban

2004. február 22. és 24-én Ausztráliaban turnézott, ahol a Melbourne-i Szinfónikus zenekarral lépett fel, és a legnagyobb slágereit adta elõ élõben. A hatalmas koncert CD-n és DVD-n is megjelent. 2005-ben egy 160 állomásos turné keretében a londoni Wembley arénában adott fergeteges koncertet de váratlanul összeesett a szinpadon és késõbb Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. Meat Loaf a sebészi beavatkozás után felépült és bejelentette, hogy elkészíti utolsó albumát, a Bat Out Of Hell III.-at.


Bat Out Of Hell III. – az utolsó lemez

Meat Loaf és Steinman ismét elkezdett együtt dolgozni, de Steinman elszenvedett néhány egészségügyi visszaesést és egy szívrohamot. Az album elkészült és 2006. október 31-én megjelent. A dalokat Steinman írta, viszont a zenét már Desmond Child készítette. Ennek következtében elvesztette jellegzetes, Steinmanos karaktereit a lemez. Egyedül a Seize The Night címû dal zenéje Steinmané, amit a Vámpírok Bálja címû musicalbe írt korábban. Az album elsõ kislemeze, az It's All Comingf Back To Me Now amit Marion Ravennel énekelt a brit toplista hatodik helyére került, a videoklipet pedig játszotta valamennyi zenecsatorna. Meat Loaf megkezdte utolsó turnéját, az USA-ban, Angliában és Németországban hatalmas érdeklõdéssel és sikerrel fogadták õt. Ezzel a lemezzel Meat Loaf méltóképpen búcsuzott el a szinpadtól és példát mutat az újabb generációk számára.
(forrás: wikipédia)

Albumok :

Stoney & Meatloaf (1971)
Meat Loaf - Stoney & Meatloaf1."(I`d Love to Be) As Heavy as Jesus" – 2:54 (Patti Jerome / Ralph Terrana / Mike Valvano) 
2."She Waits by the Window" – 4:07 (Mike Campbell / Ray Monette) 
3."It Takes All Kinds of People" – 2:23 (Jerome / Valvano) 
4."Game of Love" – 3:50 (Eki Renrut) 
5."Kiss Me Again" – 5:08 (Campbell / Monette) 
6."What You See Is What You Get" – 2:15 (Jerome / Valvano) 
7."Sunshine (Where`s Heaven?)" – 3:02 (Terrana / Valvano) 
8."Jimmy Bell" – 3:48 (Public domain) 
9."Lady Be Mine" – 4:44 (Campbell / Monette) 
10."Jessica White" – 2:43 (Campbell / Monette) 
Bat Out Of Hell (1977)
Meat Loaf - Bat Out Of Hell1."Bat out of Hell" – 9:48 
2."You Took the Words Right out of My Mouth (Hot Summer Night)" – 5:04 
3."Heaven Can Wait" – 4:38 
4."All Revved Up with No Place to Go" – 4:19 
5."Two out of Three Ain`t Bad" – 5:23 
6."Paradise by the Dashboard Light" – 8:28 Performed by Meat Loaf & Ellen Foley 
7."For Crying Out Loud" – 8:45 
Meat Loaf featuring Stoney and Meatloaf (1978)
Meat Loaf - Meat Loaf featuring Stoney and Meatloaf1."Jimmy Bell" – 5:14 (Public domain) 
2."She Waits by the Window" – 4:07 (Campbell / Monette) 
3."It Takes All Kinds of People" – 2:23 (Jerome / Valvano) 
4."Stone Heart" – 2:57 (Campbell / Monette) 
5."Who Is the Leader of the People?" – 4:15 (Nick Zesses / Dino Fekaris) 
6."What You See Is What You Get" – 2:15 (Jerome / Valvano) 
7."Kiss Me Again" – 4:14 (Campbell / Monette) 
8."Sunshine (Where`s Heaven?)" – 3:02 (Terrana / Mike Valvano) 
9."Jessica White" – 2:43 (Campbell / Monette) 
10."Lady Be Mine" – 4:44 (Campbell / Monette) 
11."Everything Under the Sun" – 3:01 (Campbell / Monette) 
Dead Ringer (1981)
Meat Loaf - Dead Ringer1."Peel Out" Performed by Meat Loaf & Leslie Loaf – 6:30 
2."I`m Gonna Love Her for Both of Us" – 7:09 
3."More Than You Deserve" – 7:02 
4."I`ll Kill You If You Don`t Come Back" – 6:24 
5."Read `Em and Weep" – 5:25 
6."Nocturnal Pleasure" – 0:38 Performed by Jim Steinman 
7."Dead Ringer for Love" Performed by Meat Loaf & Cher– 4:21 
8."Everything Is Permitted" – 4:41 
Midnight At The Lost and Found (1983)
Meat Loaf - Midnight At The Lost and Found1."Razor`s Edge" – 4:07 (Steve Buslowe/Paul Christie/Mark Doyle/Meat Loaf) 
2."Midnight at the Lost and Found" – 3:36 (Steve Buslowe/Paul Christie/Dan Peyronel/Meat Loaf) 
3."Wolf at Your Door" – 4:05 (Steve Buslowe/Leslie Aday) 
4."Keep Driving" – 3:30 (Paul Christie/Paul Jacobs/Meat Loaf) 
5."The Promised Land" – 2:44 (Chuck Berry) 
6."You Never Can Be Too Sure About the Girl" – 4:28 (Steve Buslowe/Meat Loaf) 
7."Priscilla" – 3:33 (Paul Jacobs/Sarah Durkee) 
8."Don`t You Look at Me Like That" – 3:27 (Marshall James Styler) Performed by Meat Loaf & Dale Krantz Rossington 
9."If You Really Want To" – 3:38 (Ted Neeley/George Meyer) 
10."Fallen Angel" – 3:38 (Dick Wagner) 
Bat Out Of Hell II: Back Into Hell (1993)
Meat Loaf - Bat Out Of Hell II: Back Into Hell1."I`d Do Anything for Love (But I Won`t Do That)" – 12:00 
2."Life Is a Lemon and I Want My Money Back" – 8:00 
3."Rock and Roll Dreams Come Through" – 5:50 
4."It Just Won`t Quit" – 7:21 
5."Out of the Frying Pan (And into the Fire)" – 7:24 
6."Objects in the Rear View Mirror May Appear Closer than They Are" – 10:15 
7."Wasted Youth" – 2:41 
8."Everything Louder than Everything Else" – 7:59 
9."Good Girls Go to Heaven (Bad Girls Go Everywhere)" – 6:53 
10."Back into Hell" – 2:46 
11."Lost Boys and Golden Girls" – 4:29 
Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose (2006)
Meat Loaf - Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose1."The Monster Is Loose" – 7:12 (Desmond Child/Nikki Sixx/John 5) 
2."Blind as a Bat" – 5:51 (Child/James Michael) 
3."It`s All Coming Back to Me Now" – 6:05 (Jim Steinman) duet with Marion Raven 
4."Bad for Good" – 7:33 (Steinman) 
5."Cry over Me" – 4:40 (Diane Warren) 
6."In the Land of the Pig, The Butcher Is King" – 5:38 (Steinman) 
7."Monstro" – 1:39 (Child/Holly Knight/Elena Casals) 
8."Alive" – 4:22 (Child/Michael/Knight/Andrea Remanda) 
9."If God Could Talk" – 3:46 (Child/Marti Frederiksen) 
10."If It Ain`t Broke, Break It" – 4:50 (Steinman) 
11."What About Love?" – 6:03 (Child/Frederiksen/Russ Irwin/John Gregory) duet with Patti Russo 
12."Seize the Night" – 9:46 (Steinman) 
13."The Future Ain`t What It Used to Be" – 7:54 (Steinman) duet with Jennifer Hudson 
14."Cry to Heaven" – 2:22 (Steinman) 

Kedvencek közé jelölték :
Slemo, Tankerlady, Teréz, Kerdu, Vakarcs, meatloaf, VeruS, Dana, banya18, Baxter007, Hornyeky, zigi666, metal doom, Daray, The Hunter, Himeiros, Up The Irons, MetalZoli, Stafford, Anyád Szeretője, GoreAtien Alphonse Francoise Thorsten, Metalfanatic, Evon, messiás, Árpi 90, MaryJane, Amaranthine, Zsófia, OldSchoolBardGuy, Brydzsyt, Sapka008, adrienn19900617, Blacks, greenring, VThea, owerwild, dzsingisz26, Szapirtyó, Csikita, -Doom-, hoforgatag, tlhIngan mang, Csuti_, Whatsername, Pittaa, nose_bloody_nose, Anderia, patrik1212, Sabatongirl69, poison kiss, meggis, Daydream, Kóbor Vámpír, Svenska

[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0067 s