Hírek Tagok Chat Fórum Képtár Cikkek Koncertek Zenekarok BejelentkezésrssMagyarEnglish
Plakátok : \
Lowland Fest 2024

XXX. Rockmaraton

S8 Underground Club

[Tovább...]
Zorall - Zorall Army (2011) \

„You're in the army now, oh, oh, you're in the army now” – csendült fel a dal ’86-ban a Status Quo által, emlékeim alapján elég sikeresen, világszerte nagy hallgatottságot generálva. Azon slágerek közé tartozik, melynek nyomát még nem észleltem azon hazai zenekarnál, mely rendszerint külföldi, klasszikusnak mondható rock-metal szerzemények zenei alapjára építi a magyar könnyűzene slágereit, sajátos, azaz Zorall módon. Mikor 2004-ben kezembe került (akkor) debütáló albumuk, komolyan azt hittem, ez valami vicc. Mely végül mindegy, minek indult, bevált, évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Már számolni sem tudom hány nagylemezt dobtak piacra (pedig a megoldás egyszerű lenne: zenekar oldala, kiadványok), kezemben a legutóbbi, Zorall Army címmel, mely annyira nem is új, sokkal inkább ajándék a (fő) rajongótábornak, a Zorall seregének.

zoralll



Azért mondom, hogy annyira nem új, hiszen a dalok nagy részét már ismerheti a hallgatóság a koncertekről. Főleg az előző, ’Cirkusz világszám’ címet viselő kiadvány felvételeivel egy időben íródtak, a csapat termékeny időszakában, s kerültek azóta palettára, illetve némelyik már videóval is gazdagodott időközben. Szinte a korábbi kiadvány bónusza, melyet kézzel fogható formában is közzétettek végül.

zorall002



Jó érzés, ahogy újra felcsendülnek a régről jól ismert nóták, újrafényezve, így a Black Sabbath-ra hangolt Hegyirabló, Scorpions-ra építve ’Ezt egy életen át kell játszani’, 220 felett (avagy itt inkább alatt) csendül fel a KISS talán legismertebb slágere, a Rammstein riffjeit veszi kölcsön a Tűzvarázsló, a Mötley Crue szerezte Dr. Feelgood helyett El kell, hogy engedj. Az Olivia Newton-John és John Travolta főszereplésével készült örök klasszikus Grease (magyar címe: Pomádé) emlékezetes dallamára szólal meg a Nemzeti Dal – mely határozottan jó ötlet: talán így hamarabb megmarad az ifjak fejében, ellentétben az ’eredeti’ búskomor megzenésített verzióval. S felkerült a korongra egy feldolgozás, mely szintén nem áll távol a Zorall-tól, miután a Ramones Mania alapjait is ők adják. Így talán elég egyértelműnek mutatkozott, hogy egy Ramones felvételt is elővegyenek. A választás a Pet Cemetary-ra esett, s lett belőle Kedvencek temetője, magyar szöveggel, megtartva az eredeti dallamot, hangulatot. (Előnyös a magyar szöveg, miután negatív tapasztalataim azt mutatják- szintén degradáló módon jellemezve az ifjakat, hogy angoltudásban vetekedhetnek lassan Moszkva lakosságával)

zoraal0021



Ez a kiadvány is csak azt bizonyítja, a Zorallra igény van, ők pedig jutalmazzák a rajongókat, nem csak termékenyek, hanem igyekeznek megfelelően kiszolgálni az igényeket. Egy jól összeállított csapat, akik amennyire tudnak zenélni, ugyannyira hangulatot teremteni, legyen szó lemezről vagy koncertről. Könnyed zenei élmény, szinte minden alkalomra. A hazai zenei paletta pedig bővelkedik népszerű dalokban, a külföldi úgyszintén, van még miből csemegézni, s bár e kiadványt sem pörgettem még unásig, kíváncsian várom, mivel fognak még előrukkolni a srácok, miközben szinte mindegyikük több csapat munkájában aktív, folyamatosnak mondható koncertezés mellett. Persze míg bennük ennyi az energia, bennünket sem érhet csalódás :) S hogy értékeljem, dalonként azért változó, de ez inkább személyes, kinek mi jön be. Egyfajta becsületes iparos munka is lehetne, melyet kifejezetten jól ellensúlyoznak a hangulattal, illetve magukkal a nóták kiválasztásával. S ha már itt tartunk, jómagam is sokkal szívesebben hallgatom némely szerzeményt így, mint tehettem (volna) azt korábban a már ’megboldogult’ Slágerrádió frekvenciáján….

zorallarmy

Zorall Army (2011)
1. Egy életen át kell játszani (Takáts Tamás, Scorpions: Rock you like a hurricane)
2. Becsület (Piramis)
3. Gedeon bácsi (Szenes Iván, Billy Idol: Rebel Yell)
4. Kedvencek temetője (Ramones: Pet sematary)
5. 220 felett (Neoton Família, KISS: I was made for lovin' you)
6. Nem tudtam, hogy így fáj (Europe: The final countdown)
7. Mozi Klip - (Metallica/Thin Lizzy: Whiskey in the jar)
8. Hegyirabló – (Black Sabbath: N.I.B.)
9. Nemzeti dal - Grease dallamra.. majd instrumentális szakaszban pedig az eredeti, de zorallos hangszerelésben (video)
10. Sajtból van a hold (Bergendy)
11. Nem tudom a neved (KISS: Detroit Rock Cit)
12. El kell, hogy engedj (Mötley Crue: Dr. Feelgood)
13. Don Quijote (Neoton Família, Accept:Metal Heart)
14. Állj meg kislány (közismert verzió Csonka András révén)
15. Tűzvarázsló (Rammstein alapokon)


Értékelés:
10/8



http://www.zorall.hu

Szapy - 2012-03-20 (00:53)

Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!
Üdvözöllek, vendég \
Felhasználónév

Jelszó

Jegyezd meg
Rejtett mód
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Partnerek : \
metalindex

Get Adobe Flash player

Crazy Mama

rockmaraton

hammer

Keresés \

 Tagok kedvenc együttesei \
1.Tankcsapda (4859)
2.Metallica (4820)
3.Ossian (3899)
4.Depresszió (3649)
5.Pokolgép (3644)
6.Nightwish (3591)
7.Kárpátia (3405)
8.Iron Maiden (3391)
9.Road (3302)
10.Rammstein (3267)
[Tovább...]

metalindex


Impresszum - Szabályzat - Médiaajánlat